Šta je novo?

Prevara u kojoj se korišćeni Seagate hard diskovi prodaju kao novi

@5xeVo @cisco
Koliko godina garancije ste dobili na diskove?

Jednom pre više godina, kada sam kupio Seagate Exos diskove u Vip radnji, dobio sam diskove sa Dell etiketama.
To nije ništa čudno, proizvođači gotovih konfiguracija ne prave svoje diskove nego kupuju od proizvođača diskova kojih ima samo nekoliko i stavljaju svoje etikete i firmware, viškove prodaju kasnije. Isto je i sa napajanjima itd. To što je pisalo Dell ne znači da je polovan ili refurbished ali takođe znači da nikada neznaš koji je pravi proizvođač. .

Kupio danas hdd. U radnji proverio serijski broj. Evo kako izgleda.

Prilozi

• seagate nas novi.jpg
    seagate nas novi.jpg
    96.7 KB · Pregleda: 220
Ima li neko iskustva sa dokazivanjem da resertifikovan/refurbished hdd nije nov hdd?

Juce mi stigla zamena za disk koji je crkao. NOV,NOV a datum proizvodnje 2016 godina 🙂

Prilozi

• bocna strana zamenskog hard diska.jpg
    bocna strana zamenskog hard diska.jpg
    138.8 KB · Pregleda: 137
  • zamenski hdd bocna strana 1.jpg
    zamenski hdd bocna strana 1.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 150
@5xeVo @cisco
Koliko godina garancije ste dobili na diskove?
Izvini što ti tek sada odgovaram.

Trebalo bi da sam dobio 2 godine, negde u stanu mi je zagubljen garantni list i račun. To sam saznao pošto mi je preko noći otkazao jedan Exos. Bukavalno preko noći, imam sačuvane logove, od 100% na 2% Health-a i preko 500 Bad Sector-a. Srećom, prodavac je izašao u susret sa kopijom računa, a oba Exosa sam kupio zajedno u julu prošle godine.

zar ne bi trebalo da oni imaju 5 godina?

Ako su kupljeni u domaćoj prodavnici, 2 godine su samo saobraznost i ne treba garantni list, samo račun.

Juce mi stigla zamena za disk koji je crkao. NOV,NOV a datum proizvodnje 2016 godina 🙂
Možda je samo stajao negde dugo. Izgleda ok, a "šavovi" su normalna pojava. Nekad je bolje da je starija serija, jer je svakako posle korone opao kvalitet svega. Bio refurbished ili ne, backup za bitne podatke i nema brige.
Uzimali smo pre 15-ak godina, za posao, stotinjak refurbished diskova i mislim da su ukupno dva otkazala i to u prvih par meseci. Pre par godina smo ih razdelili i rade i dalje - većina ne mnogo, ali su ispravni.
Garancija je tu za hardver, a za podatke mi moramo da brinemo.

Poprilično je uobičajeno da se diskovi iz 2016 god pojave u prodaji. To je roba koja sa godinama postaje vrednija pa su ih čuvali bas za mene. I to mi zapadnu 2 kom istog godišta.

Poslao sam smart podatake Seagatu kao i slike diska sa pitanjem da li je ovo nov disk.

Odgovor je

It appears that this is not a new drive, but rather a recertified drive.

As a new build drive should not be displaying those values on diagnostics

Da. Samo sto sam pre kupovine pitao preko mejla prodavca da li je nov disk u pitanju ili refurbished. Kaze: mi prodajemo samo nove stvari. Posaljem link diska koji ima RFB u oznaci i pitam da li ovo nov disk. Izvine se i kazu da taj je refurbished ali ovaj nije. Ja kupim i sav srećan ni ne pogledam sta sam dobio ubacim u komp. Tek kad je crkao vidim datum proizvodnje. Ode preko 200gb ličnih fotografija i video zapisa. *** sam sam kriv.
Prilikom reklamacije bio je izbor
novac ili nov hdd. Ja sam izabrao NOV.
U sustini meni sada taj disk i ne treba posto sam kupio zaista nov hdd 🙂 ali hteo bih da isteram neku pravdu i dobijem zaista nov disk. Na to gledam kao izazov.

Poslednja izmena:
Taj koji gleda to verovatno ni sam ne zna sta je RFB i nazalost moras sam da izvalis da ako je cena preniska za kapacitet - to je RFB.

Sto se tice zamene, lepo si to zamislio ali nisu ni oni sisali vesla, nov ne znaci nov 2025, nego drugi isti takav ili bolji ako nemaju takav na stanju.

Imali su takav i dobio si "nov".

Imam i ja 2 Hitachi-ja 3TB refurbe koji su mi sad ostali iskljucivo za bekap a i 2 WD Red Plus 8TB, jedan u racunaru, drugi za bekap. Mora bar 2, ne moze i ne sme nikad samo 1.

Sad taj refurb koristi za bekap i to je to.

Verovatno da ne znaju ali ko zna, mozda i znaju ( to realno mene i ne zanima) ali ne mozes takav disk da prodajes kao nov. Pre kupovine ja sam se raspitao i tražio nov hdd. Oni su to potvrdili. Naravno svestan sam da ni ne mogu da mi daju nov disk jer se isti ne proizvodi. To isto nije moj problem.
Ja tražim nov disk istih ili boljih karakteristika.
Godiste ne mogu da biram naravno ali prica da prodavac drzi disk u magacinu 10 godina i onda ga prodaje za sitne pare mi zaista nema smisla. Videcemo sta ce da mi odgovore. Realno mislim da je ovo ozbiljna prevara.
Najgore je sto se isti disk prodaje u dosta radnji i dan danas. Ima ga i u dosta poznatim radnjama i dalje. Negde stoji da je rfb a vecini ne.

Ne mora da samo prodavac čuva svih tih godina. Taj isti disk prođe kroz mnoge ruke pre nego što stigne do prodavca. Ko zna gde se zadržao usput a moguće je i u samoj fabrici. Što se refurbished i popravlaljnih tiče, retko koji stigne nazad kod originalnog proizviođača, obično to rade drugi, bliži prodavcu servisi, jer se to više isplati ili ih kupuju po bagatelnoj ceni a originalni proizvođač ne zna i ne želi išta da zna o tome. Tako je sada za skoro svu elctroniku.

Koji god scenario da se zamisli, nije realno da je disk bilo gde stajao 10 godina, prodat 2025. i da radi kako treba. Da bi posle deset godina radio kako-tako, logično je da je bio refabrikovan u međuvremenu.

Teško je poverovati, ako stiker kaže da je proizveden 2016, da je taj disk nov. To nemam nikakve logike.

Da stiker kaže i da je 2025e ko god da refabrikovao može da zalepi svoj i čak upiše novi datum u FW. Ako hoće da varaju, sve kombinacije su na stolu i ni CIA ih ne pohvata, Mehinčki diskovi sa na poslednjim nogama čak i na velikim serverima koji su bili glavni kupac pa će stari da kruže okolo u ovom ili onom obliku još duže vreme..

Mehanički diskovi, koliko god to glupo zvučalo, pored svih prednosti SSD diskova, ima još dugo da budu sa nama, zbog TBW kod ssd, jednostavno, video nadzor je sve prisutniji, kamere su na svakom ćošku i samo niču nove sa sve većom rezolucijcijom, i tu nema nazad, a video nadzori konstantnim pisanjem strahovito brzo ispucaju tbw na ssd, koliko god neki ssd bio enterprise, i dalje ima neki max tbw i to je to. Za sada je i dalje potreba za njima velika, barem dok se ne izmisli neki novi tip storage-a.

Da stiker kaže i da je 2025e ko god da refabrikovao može da zalepi svoj i čak upiše novi datum u FW. Ako hoće da varaju, sve kombinacije su na stolu i ni CIA ih ne pohvata, Mehinčki diskovi sa na poslednjim nogama čak i na velikim serverima koji su bili glavni kupac pa će stari da kruže okolo u ovom ili onom obliku još duže vreme..

Moguce, ali niko ne bi danas lepio stiker sa datumom proizvodnje 2016. Tako da je realno poverovati da je stiker "ispravan", a disk refabrikovan.

Ne veruj prodavcu da se ne razočaraš. kaže stara poslovica.
Anyway
1766304554103.png
Nemam za 2024 ali se trend jasno vidi. index verovatno ispod 100.
1766304855280.png

Ne. Kupio nov Iron Wolf 4TB u Atomu. Pa radi 🙂 Kada se upali cuje se kliktanje, brzine su kao sto su deklarisane. Krene sa 190mb/s pa pada. Uglavnom je tu oko 140mb/s. Najnize sto sam video bilo je je 110mb/s. Kopirao nekih 300TB slika kada sam ga uzeo.
Onaj NOV NOV a u stvari refurbished sto je crkao je reklamiran i pre par dana mi je stigao isti takav NOV NOV ali je refurbished. Posto nisam prihvatio takav hdd cekam kurira da ga vratim a trgovac hoce finansijski da me razduzi sto ja ne prihvatam. Uglavnom prijavio sam ih za nepostenu poslovnu praksu da prodaju polovnu i koriscenu robu kao novu a za mene trazim nov hdd.

Uglavnom prijavio sam ih za nepostenu poslovnu praksu da prodaju polovnu i koriscenu robu kao novu a za mene trazim nov hdd.
refurbished nije polovna i korišćena roba kao takva. no, da ne idemo u off-topic, vidi u ovoj temi kako stoje stvari

prema Zakonu, refurbished su obnovljeni uređaji

Bas bih voleo da vidim taj zakon koji hdd proizveden 2016 i koji EOL tj ne proizvodi se vise( mislim da je se ne proizvodi od 2019g) vodi kao nov 🙂 Na tom linku nisam procitao nista vezano za ovo o cemu ja pisem a da je citam celu ne pada mi na pamet.
Ja sam kupio NOV hdd. Nigde nije bilo price o refurbished, obnovljenom ili nazovi ga kako hoces uredjaju. Prodavac je duzan da naglasi da je hdd refurbished ako jeste. To nije uradio vec mi je potvrdio i na mejl da je nov i da nije refurbished.
Javio se prodavac danas popodne sa novom ponudom koja ukljucuje vaucer za kupovinu u znak izvinjenja i da zadrzim hdd ili da mi vrate novac i vaucere koje sam primenio na kupovinu uz vracanje hdd. Videću da li cu prihvatiti kad mi razjasne istu.

Ima više značenja za NOV
Nov = neupotrbljevan
Nov = skorašnje napravljen
Nov rod šljiva ili kukuruza.
Oni biraju izraz koji im više odgovara 😁

Samo da javim da je prica za refurbished hdd zavrsena. Bar se nadam 🙂
Postignut je dogovor sa Ananasom da mi u znak izvinjenja daju vaucer od 12000 rsd za kupovinu na njihovom sajtu i da im vratim hdd. Prvobitna ponuda je bila 9k vaucer i da zadrzim hdd.
Hdd mi ne treba a prica da ga prodam pa da nekom crkne iznenada ko meni mi ne treba uopste u zivotu 🙂
Rezime price je sledeci:
Kupljen disk na Ananasu, prodavac SPARK. Placen 2800 uz vaucer od 1500 rsd.
Hdd je crkao 2 dana pred istek dvogodisnje garancije. Hdd je poslat na reklamaciju u ovlasceni Seagate servis GEMBIRD 🙂🤣 Priznali kvar i poslali mi ,,nov'' hdd koji je bio u vakum kesici i lepo upakovan ali...slike sam postavljao gore.
Nisam prihvatio hdd i trazio od Ananasa zaista nov hdd.
Posto kao nemaju nov hdd rekli su da ce finansijski da me razduze i da ce poslati kurira po hdd.
Nisam prihvatio finansijsko razduzenje i lepo ih upozorio a hdd zapakovao za kurira.
Podneo prijaviju inspekciji https://inspektor.gov.rs/submission za nepostenu poslovnu praksu jer prodaju polovne-refurbished uredjaje kao nove a kao dodatna prijava krsenje zakona jer su mi trazili da im hdd posaljem u originalnoj amabalazi 🙂
Dan nakon podnosenja prijave tj. juce popodne su ponudili gore pomenuto.
Malo sam se ,,cenjkao'' i na kraju smo postigli dogovor. Prijavu povukao.
Cela prica trajala od 22 Novembra do danas i za to vreme razmenjeno oko 26 mejlova sa Ananasom 🙂

Novije verzije Sentinela imaju mogućnost provere FARM vrednosti na Seagate diskovima, zbog one afere sa istrošenošću.
Imam jedan Exos X16 od 16TB koji mi je bio sumnjiv jer je kupljen za male pare sa Ipona, pa sam rešio da ga proverim i evo šta je pokazao:
Seagate FARM check.PNG

Ispalo je da je disk u redu i da je broj prijavljenih radnjih sati tačan.
Navodno, ne podržavaju svi Seagate modeli to ali ovaj jeste...

Hvala jurodivi,

Ja upravo proverio moj preostali Exos X18 16TB, nije refurbished.
Apropo teme o dužini garancije, koliko vidim po aktivnim ponudama, garancija za X18 je bila 2 godine. I dalje nisam pronašao garanciju za moje diskove, pa nemam tačan podatak koliku garanciju sa dobio na Exos-e X18.

Nazad
Vrh Dno