Šta je novo?

Prečistač vazduha

• Začetnik teme Začetnik teme alter
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Problem je što se u Srbiji veći deo stanovništva greje na individualna ložišta i svi znamo kad dođe zimski period zagađenje vazduha ode u nebesa, niko nam nije podvalio bilo šta. Ja sam u Zaječaru i taj problem je baš izražen i zimi smo u vrhu liste najzagađenijih gradova gde čestice pm 2.5 redovno prebacuju cifru od 500+, pre neki dan je bilo preko 900 kod nas.
Izvinjavam se za off.

Ja inače već godinu i kusur koristim xiaomi 4lite i zadovoljan sam istim.

Problem je što se u Srbiji veći deo stanovništva greje na individualna ložišta i svi znamo kad dođe zimski period zagađenje vazduha ode u nebesa, niko nam nije podvalio bilo šta. Ja sam u Zaječaru i taj problem je baš izražen i zimi smo u vrhu liste najzagađenijih gradova gde čestice pm 2.5 redovno prebacuju cifru od 500+, pre neki dan je bilo preko 900 kod nas.
Izvinjavam se za off.

Ubeđen sam da se pre 20g ložilo još gore smeće, znam komšije koji su ložili lož ulje.
Ali nije bio ovakav vazduh koliko se ja bar sećam. Ovo je gore od pakla na nekim mestima nekim danima bez imalo vetra.
Grci se isto greju ali lože samo drva, eno ga kum tamo šalje slike vazduh savršeno čist.
Mi i Bosna ekološka katastrofa

definitivno je onaj nikakav ugalj, lignit ili kako god.. ono blato cime se greje pola srbije, a koje se prodaje po punoj ceni ovim nasim toplanama jer ruka ruku mije.
ako se i naidje na koji kvalitetniji komad, to sve ide van grane, po vecoj ceni od onih koje bi placale nase caci toplane, odnosno domacinstva.

^^ sad sam počeo da pišem da su i pre 20god bila individualna ložišta pa vazduh nije imao boju, miris i ukus.
Jezivo šta udišemo. Ja nisam ni znao da unutra pm2.5 ode na 80-90(bez luftiranja) kad je napolju 120-150, pošto uvek radi prečišćivač. Tek sam video kad sam ga ugasio ovih dana pošto nisam u stanu.

Ne znam odakle si, ali period od 20 godina u nekom većem gradu je toliko dugačak da su pojedini delovi promenili svoj opis. Ako si iz BG i ako lutaš perifernim delovima grada (npr. kao ja zbog posla) onda ima šta da se vidi. Mnogo ljudi se doselilo, zelenih površina sve manje (novih nema, već se betonira i ono što je do pre koju godinu bilo zeleno). Posebno je problem zagađenja uočljiv u delovima gde su izgrađene kuće koje se pretežno greju na čvrsto gorivo.
Pre 20 godina neki ljudi nisu u ovim količinama spaljivali otpad, a grad se toliko proširio da su mesta gde se spaljuje otpad praktično okružena novim objektima.

definitivno je onaj nikakav ugalj, lignit ili kako god.. ono blato cime se greje pola srbije, a koje se prodaje po punoj ceni ovim nasim toplanama jer ruka ruku mije.
ako se i naidje na koji kvalitetniji komad, to sve ide van grane, po vecoj ceni od onih koje bi placale nase caci toplane, odnosno domacinstva.
Ne znam ni za jedan slučaj da toplana koristi lignit. Ono što sam viđao u nekim mestima jeste kameni ugalj, ali lignit ne.

Ima naravno i do toga da se kvalitet uglja verovatno snizio, zelene površine u gradovima smanjile i dobar deo ljudi koji su i dalje bili u selima preselio u gradove pa je to dodatno pogoršalo situaciju, naravno broj automobila koji je sigurno skočio u zadnjih 20-30 godina. Ovde u Zaječaru se dosta ljudi i iz zgrada isključilo zadnjih 10-15 godina sa gradskog grejanja (uglavnom zbog visokih cena pretplate na grejanje) i krenuli i oni da lože i dodatno pogoršali situaciju.

Kako ne bi gušili ovu temu mislim da bi trebalo ovi postovi da se prebace u neku novu temu prigodnu za to ako moderatori to žele.

^^ sad sam počeo da pišem da su i pre 20god bila individualna ložišta pa vazduh nije imao boju, miris i ukus.
Jezivo šta udišemo. Ja nisam ni znao da unutra pm2.5 ode na 80-90(bez luftiranja) kad je napolju 120-150, pošto uvek radi prečišćivač. Tek sam video kad sam ga ugasio ovih dana pošto nisam u stanu.
Da te demantujem, pošto znam da smo iz istog grada. 90-ih, obično predveče, kada bih se vraćao iz škole, oči i nos su me pekli od žutih naslaga smoga, morao sam da trčim do kuće da se ne bih ispovraćao. I to ne samo u kraju gde živim, u celom gradu je bilo tako. U to vreme je veći broj ljudi ložio đubre, najgori mogući sirovi ugalj, mokro granje, stari nameštaj, krpe, sunđere itd, a da ne pričam o masovnoj upotrebi mazuta i ostalih krš energenata. Da ne navodim starije automobile koji su se tada kretali državom (iako su oni mizeran problem u odnosu na ostale zagađivače). Plus ovo što je @maxy napisao. Mislim, ovako je oduvek, bukvalno za ovih 38 godina ne pamtim zimu bez ekstremnog aerozagađenja.

Ovo što se nama dešava je skup faktora, klimatskih, ali pre svih jer smo raspad kolonija od države, plus narod ima neke katastrofalne navike. Ali reći da je 90-ih ili ranih 2000-ih bilo manje aerozagađenje je baš neistina.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se za off.

koliko ti traju filteri ?

Da te demantujem, pošto znam da smo iz istog grada. 90-ih, obično predveče, kada bih se vraćao iz škole, oči i nos su me pekli od žutih naslaga smoga, morao sam da trčim do kuće da se ne bih ispovraćao. I to ne samo u kraju gde živim, u celom gradu je bilo tako. U to vreme je veći broj ljudi ložio đubre, najgori mogući sirovi ugalj, mokro granje, stari nameštaj, krpe, sunđere itd, a da ne pričam o masovnoj upotrebi mazuta i ostalih krš energenata. Da ne navodim starije automobile koji su se tada kretali državom (iako su oni mizeran problem u odnosu na ostale zagađivače). Plus ovo što je @maxy napisao. Mislim, ovako je oduvek, bukvalno za ovih 38 godina ne pamtim zimu bez ekstremnog aerozagađenja.

Ovo što se nama dešava je skup faktora, klimatskih, ali pre svih jer smo raspad kolonija od države, plus narod ima neke katastrofalne navike. Ali reći da je 90-ih ili ranih 2000-ih bilo manje aerozagađenje je baš neistina.
90te ne pamtim, ali ja se ne sećam da 2000ih nisam smeo da otvorim prozor koliko smrdi napolju preko zime.
Mislim nemam pojma, možda je i subjektivno, nisam tražio neke zvanične podatke(ako uopšte postoje).

U svakom slučaju Valjevo je jezivo zagađeno, bukvalno nije za život preko zime. A nije jedini takav grad što je najgore..

Definitivno je cudno, u Kragujevcu je do pre
Ja kupio pre 2 godine Xiaomi Mi 4 Compact EU, prvih godinu dana mi radio očekivano i logično. Onda ga neko vreme nisam koristio, barem nisam pratio, do pre neki dan. Napolju baš bilo zagađeno, otvorim vrata od terase, a on se ne upali (što je ranije radio). Pogledam kroz Mi Home aplikaciju on prikazuje zeleno za kvalitet vazduha i status "good", filter na 20% remaining, firmware nema noviji (mislim da se nijednom do sada nije updateovao).
Ugasim auto mod i upalim manuelni, čuje se da radi na max. Vratim ga na auto. I od tada je stalno na zelenom tj Good iako mi po subjektivnom osećaju ne izgleda vazduh čist.
Da li su do sada evidentirano neki kvarovi u tom smislu, da automatika ne detektuje dobro zagađenost?
Identicno tako je i kod mene, ciscenje senzora nije pomoglo. Znam ja da on preciscava i dalje ali mi je znacilo sto mogu na telefonu da pratim kvalitetvazduha, posebno kad odemo negde na dan/dva i ostavimo macku samu. Pre neki mesec gorela deponija u Kragujevcu koja je relativno blizu, nisam bio 100% siguran da sam zatvorio sve prozore pa sam tako pratio 😁

Definitivno je cudno, u Kragujevcu je do pre

Identicno tako je i kod mene, ciscenje senzora nije pomoglo. Znam ja da on preciscava i dalje ali mi je znacilo sto mogu na telefonu da pratim kvalitetvazduha, posebno kad odemo negde na dan/dva i ostavimo macku samu. Pre neki mesec gorela deponija u Kragujevcu koja je relativno blizu, nisam bio 100% siguran da sam zatvorio sve prozore pa sam tako pratio 😁
Šta misliš, jel ima osnova za reklamaciju ako nije prošlo ni 2 godine?

koliko ti traju filteri ?
Piše još 136 dana ostalo za filter (u aplikaciji), koristim prečišćivač samo u zimskim mesecima. A uzeo rezervni filter ubrzo posle kupovine prečišćivača vazduha.

Ovo je za zatvor.

Šta sve ljudi lože ovo i nije toliko loše, ipak je to drvo.

Zaboravio si da se to drvo impegnira kako bi što dugo trajalo. Možeš da pitaš svoj LLM po izboru o kreozotu i železničkim drvenim pragovima

90te ne pamtim, ali ja se ne sećam da 2000ih nisam smeo da otvorim prozor koliko smrdi napolju preko zime.
Mislim nemam pojma, možda je i subjektivno, nisam tražio neke zvanične podatke(ako uopšte postoje).

U svakom slučaju Valjevo je jezivo zagađeno, bukvalno nije za život preko zime. A nije jedini takav grad što je najgore..
O tome se i radi - nije bilo svesti naroda o aerozagađenju, a ni masovno rasprostranjenog interneta, aplikacija, mreža itd. Odgovorno tvrdim da je u vremenskom rasponu kog se dobro sećam (1992-2006, sve do polaska na faks) bilo čak i malo gore nego od 2010. pa nadalje, iz prostog razloga jer je bilo više raspad državnih firmi koje su koristile najgore moguće energente, više je bilo sirotinje koja loži smeće itd, a u toku zime (temperaturnih inverzija/bez vetra) euro (0) 1, 2, 3 kršine su dodatno pogoršavale situaciju. Konkretno, u kraju gde živim je bilo podjednako loše sve do pre 2-3 godine, dok 2 najveća zagađivača pritisak javnosti (mada više ekonomska računica) nisu naterali da pređu na gas. Ali u nekom proseku, u periodu od novembra do aprila je manje-više ista katastrofa već skoro 40 godina, i teško da će se nešto primetno promeniti nabolje u sledećih par decenija. Morala bi da se izvrši masovna gasifikacija grada, jer su individualna ložišta, prljava kolonizatorska industrija (u kombinaciji sa klimom kotline) teško rešiv problem i za ozbiljnije države, a kamoli za ovaj naš partokratski ''sistem''.

Sad naleteh na X…
Piše se na Reddit da spaljujemo noću EU otpad
Tako da ovo uopšte ne čudi
Živeti u ovoj zemlji dolazi kao test inteligencije
Pošto na ulici ne možemo ništa da uradimo, većinu briga baš živi se predobro

Šta misliš, jel ima osnova za reklamaciju ako nije prošlo ni 2 godine?
Ako je u garanciji sto da ne, ne radi onako kako je predvidjeno. Nije senzor samo da ti vidis koliko cestica ima nego da kada ga stavis na automatic da povecava intenzitet ako ima potrebe a ti nisi u sobi.

Stigao Xiaomi 4 Pro. Ukljucen, radio par minuta na auto modu i izbacio excellent ali sumnjam da je tako brzo sve odradio.
Da li da ga pustim neko vreme na neki jaci rezim ili je vazduh u stanu stvarno dobar?
Prvi put koristim uredjaj ovog tipa.

Apdejtovan je firmware. Uredjaj se nalazi u dnevnoj sobi, u produzetku je radna soba, sa druge strane trpezarija i vrata ta do kuhinje koja su otvorena. Tu je i deo hodnika...

Poslednja izmena:
  • Green: Indicates excellent air quality, with PM2.5 values in the range of 1 to 35 µg/m³.
  • Yellow: Represents moderate air quality, with PM2.5 values between 36 and 75 µg/m³.
  • Orange: Signifies unhealthy air quality, with PM2.5 levels from 76 to 150 µg/m³.
  • Red: Indicates poor air quality, with PM2.5 values exceeding 150 µg/m³
Sto se mene tice 30um/m3 nije excellent, zato ja koristim automatizacije gde mi home assistant podesava jacinu ventilatora zavisno od pm2.5.
Tek kad padne na <10um/m3 onda ga prebacuje na auto mod.
Kad je >60um/m3 onda ventilator ide na 100% npr, pa ga obara polako kako spusta dok ne dodje do tih 10um.

Poredjenja radi, kontam da auto mod nece da ode na 100% dok zagadjenje ne ode na tipa 150-200um/m3

Poigracu se onda sa manual modom.

Koji preciscavac vam se pokazao najbolje? U smislu precizno meri zagadjenost i ume da procisti relativno brzo, i nema bagova.

Kako da ti kažem, ni jedan nije zvanično etaloniran da bi pouzdano mogli da ti odgovorimo.

Morao bi covek da izmenja barem 4-5 brendova,pa da ih uporedi ovako svako moze da napise samo za ono sta ima,a ovde kod nas je najpopularniji Xiaomi,ja recimo imam Smartmi i da kucnem u drvo za sad sam zadovoljan,kod mene je malo jace od godinu dana.

Nazad
Vrh Dno