Šta je novo?

Veš mašine

Pa tako se i meni cini, da mora mehanicki da se ocisti, zato sam i pitao za servis koji to moze da uradi...
Kupio sam neke cestke za ciscenje bas tih naslaga, koje se uvuku izmedju unutrasnjeg i spoljasnjeg bubnja ali jos nisam probao, verovatno mora prvo guma da se skine, a ne mogu da skinem gumu ako ne rasklopim masinu, sto ne znam koliko je jednostavno, nisam nikad to radio... Rekao bih da nije bas tako lako...
Са тим четкама тешко да може да се допре до задњег дела казана, а то је у ствари највеће складиште штроке. (Чак и ако се допре, не верујем да ће имати много ефекта.)
Да би тај део поштено очистио мора растављање казана и вађење бубња. А кад се већ дође дотле, греота је не заменити и лежајеве и семеринг.

Koje je cena u BG za tu uslugu?
Verujem da je isplativije zameniti novom mašinom.

Kad ti dođe u stanje kako si opisao, vrlo verovatno da nije mnogo pomoglo. A ako uopšte i može nešto da uradi sad, jedno je sigurno - moraćeš da ponoviš više puta (po meni i ako ne grešim, barem 6-7x, pa onda da "sudimo" o efektu ili izostanku istog).

Zato i naznačih prethodno da pomaže preventivno (koliko-toliko provereno). 🙂
Sada sam na 3. ili 4. programu za ciscenje masine... Korisio Dr. Beckmann, DM sredstvo, K2R i izbeljivac... Ostalo mi jos 4 sredstva za ciscenje ako se nisam zabrojao...
Veceras cu pustiti jos jedan ciklus verovatno...

Mora da retko kad koristiš 90c.Možda i više detardzenta sa programom 30-40c.
Pa iskreno, retko... Mozda jednom u mesecno... Ranije sam cesce koristio kad deca bila mala... Peskire peremo na 60 (ako ne gresim), a kuhinjske krpe na 95

Javljam ako saznam...

evo i moje misljenje u vezi ciscenja kazana i kade od ves masine. najbolje je to uraditi mehanicki kada se budu menjali lezajevi(ako je masina 1000 i vise obrtaja jedva predje 3 godine lezajevi) sve te hemikalije nagrizaju krst koji nosi bubanj a on je od aluminijuma i kada on ode ode i ves masina🙂

Kod mene radila 13 godina dok ležajevi nisu prosvirali. Duša joj je uzeta. Radi i dan danas sa istim takvim ležajevima, ali ne više kod mene.

da li je na candy smart levi ili desni navoj na srafu (torx) od remenice?

ma kakvi lezajevi, pa nisu mrdnuli (bar ne pokazuje nikakve znake ili ja ne provaljujem), masina stara 10god recimo... lg direct drive, inverter nesto, bla bla...

moguce, verovatno zavisi i za koje trziste je radjeno. evo ja treba da menjam na mojoj candy staroj 3 godine. a vidim u oglasima odredjeni broj masina 1200 i 1400 obrtaja otisli lezajevi posle 3,4 godine. kada sam pitao za cenu lezaja kaze 300 din, 650din, 1100 din (razlika kvalitet). e sada zavisi i koliko se pere...

Obratite pažnju da novije mašine imaju zavaren plastični kazan i da im se ne može bez rečenja i kasnije lapljenja (nekakvog) isecenog kazana, promeniti lezajevi... 🙁

Pa pazi, ne mozes da poredis candy/gorenje/beko i slicne masine sa lg/bosch i drugim masinama koje su 2-3x skuplje... Prema mom iskustvu, nebo i zemlja...
Inace da, vecina masina sada ima bubanj iz jednog dela, zaliven, pa kada ode bubanj, masina moze da se baci... Ne znam kako ide sa ovim direct drive motorom... da li je i on tu u sklopu bubnja zaliven ili ne... LG za njega daje 10god garancije...

Teško da riknjavaju bilo kojoj marci posle 3 god kad vecina daje 5 god garancije.Tako da bi se pre očekivalo kasnije

candy/gorenje/beko/indesit/lg..........bosch(je zakon). po mom misljenju
uh ne bih se slozio za lg... vrhunska masina (ova od pre 10god), u to vreme i bolja od boscha, rekao bih... ali nesto ih nisam ni video u prodaji kod nas u zadnje vreme...

Od kog Boscha pošto njih imaš u širokom rasponu po svim pitanjima - i po ceni, i po performansama, i po kvalitetu i ne može se generalizovati.

Apsolutno od 150 do 200 evra... za te pare ima koja hoćeš mašina sa 5 godina garancije...
Pa pazi, ne mozes da poredis candy/gorenje/beko i slicne masine sa lg/bosch i drugim masinama koje su 2-3x skuplje... Prema mom iskustvu, nebo i zemlja...
Inace da, vecina masina sada ima bubanj iz jednog dela, zaliven, pa kada ode bubanj, masina moze da se baci... Ne znam kako ide sa ovim direct drive motorom... da li je i on tu u sklopu bubnja zaliven ili ne... LG za njega daje 10god garancije...
Na LG je zaliven kazan, bačena (reciklaža) čim je propao ležaj...

kada je plasticna, koliko ja znam vise od 20 godina kod svih ves masina. kod ves masina sa susenjem je metalna. e sada kod nekih plasticnih je moguce "lako" menjanje lezajeva i semeringa jer je kada sastavljena srafovima a kod nekih zabicama koje se otkinu. u najvecem broju je danas kada sastavljena toplim postupkom (zalivena). kod metalnih kada nije problem, ali ipak treba da to uradi strucna osoba sa odgovarajucim alatom

Nove tehnologije samo da bi prodali robu. Kod starih veš mašina lager se menjao za pola sata, skineš poklopac, izvučeš remenicu, skineš trokraku i iz nje izvadiš lagere. Staviš nov semening i vratiš sve nazad i gotovo. Jednostavno da i čovek koji prvi put hvata šrafciger u ruke može da odradi.

Na LG je zaliven kazan, bačena (reciklaža) čim je propao ležaj...
Колико ми је познато LG је један од ретких код којих казан није заливен (осим ако се нешто није променило у последње време).

(на 8:00)

Колико ми је познато LG је један од ретких код којих казан није заливен (осим ако се нешто није променило у последње време).

Od modela do modela...

pa kvalitet ves masine moze da se vidi po starosti modela koji se prodaju polovni. medju najstarijima je bosch(preko 20 godina). LG? tesko. znam za slucaj da se prohromski kazan od LG pocepao koliko je tanak materijal

(на 8:00)

Zvao sam tada ovlašćeni servis, objasnili su mi da jeste, kazan mora da se seče bonsekom ili nekom sličnom testerom i alatom, a onda se lepi silikonom.... cena sitnica, birate koju hoćete mašinu za te pare sa 5 godina garancije... a ovaj krpež može sutra da procuri zavisno koliko se oštećenje napravi kod sečenja... u ovoj zemlji servis bilo kog uređaja se ne isplati manje više (osim automobila). Za 2 TV-a oba puta cena popravke je bila 80% novog... (nisam prihvatio, jedno bottom line, drugo solidan 4k TV)...

Što reče moj kolega, nemam ja šta da se bakćem sa majsotrima, kupujem uređaje od 5 godina ganracije, čim crkne van ganracije, reciklaža i novo sa 5 godina... to su hteli, to su i postigli (proizvođači)...

pa kvalitet ves masine moze da se vidi po starosti modela koji se prodaju polovni. medju najstarijima je bosch(preko 20 godina). LG? tesko. znam za slucaj da se prohromski kazan od LG pocepao koliko je tanak materijal
Pre ove LG koja je otišla na reciklažu smo imali Bosch koja je otišla na reciklažu, pazi sada, zbog toga što je lim proturlio i skakala je po kupatilu, bukalno se deo gde su stopice deizintegrisao, trebalo je auto limar da interveniše da napravi novu osnovu... toliko o tom kvlalitetu... a da bre bacanja crkao je i grejač pa je bilo "no brainer" da ide na otpad...

Poslednja izmena:
e sad, nas obicaj je da ves masine drzimo u kupatilu. zardja svaka ves masina u kupatilu. to je pre jos i moglo dok nije bilo elektronike. sada sve ves masine (pa i one koje imaju tockic) imaju digitalnu elektroniku(kompjuter). i usled kondenza elektronika crkava. pogledajte strane serije i videcete da ih napolju drze ili u kuhinji ili u posebnoj prostoriji. sto se tice bosch-a generalni problem su amortizeri. to se resi sa zameniskim amortizerima od 800 din. ali je isto tako problem sto se stavlja vise vesa od deklarisanog

Ja lično ne znam u okruženju apsolutno nikog kome je stradala elektronika - delom što je ona zaštićena a delom što u kupatilima postoji ventilacija koja izvlači paru nastalu tokom recimo tuširanja i tako sprečava nastanak kondenza...

beko, candy, gorenje, bosch, siemens nije zalivena. tj nisam video ni jednu zalivenu. samo stampana ploca sa svim releima, logikom, kontaktima. elektronike, crkavaju, pogledaj na kupujem prodajem. zavisi i od velicine kupatila, a u pravu si i ventilacija. bilo kako bilo ves masini vise nije mesto u kupatilu, kao i npr laptopu. inace i kod mene je ves masina u kupatilu(kaze moja zena ima ko da popravi)

Gumene podloške za veš mašine da ili ne.
Problem jako neravne pločice tako da koliko dobro da se niveliše pod libelu nije to-to, prenose se vibracije pri centrifugi većoj od 1000 obrtaja posebno ako je malo veša.
Kada se napuni nije problem ni 1600 obrtaja.

ja ih ne koristim, treba odabrati program spram toga sta se pere, da se ves rasporedi u kazanu. kod mog boscha sam zamenio amortizere sa zamenskim i mnogo su bolji. ako je malo vesa to je isto problem, nemoze da se "uvaga". neznam sto bi neravne plocice bile problem, mozda neka noga ne lezi kako treba, probaj da ih malo odvrnes. posle zategni maticu do gore

Mašina je nivelisana 99% ne mrda ni 1mm ali vibracije se prenose na vrata od kupatila.

beko, candy, gorenje, bosch, siemens nije zalivena. tj nisam video ni jednu zalivenu. samo stampana ploca sa svim releima, logikom, kontaktima. elektronike, crkavaju, pogledaj na kupujem prodajem. zavisi i od velicine kupatila, a u pravu si i ventilacija. bilo kako bilo ves masini vise nije mesto u kupatilu, kao i npr laptopu. inace i kod mene je ves masina u kupatilu(kaze moja zena ima ko da popravi)
Šta znam, za 30+ godina koliko živim van roditeljske kuće, što kao podstanar, što u sopstvenom stanu, sve vreme sam imao veš mašinu u kupatilu (plus i dodatnu standalone mašinu za sušenje) i nijedna nije crkla do sada, što ne znači da se jednom i neće desiti, ali u tom slučaju bi bilo više izuzetak nego pravilo.

Nazad
Vrh Dno