Šta je novo?

Veš mašine

Evo etikete (levo na slici je br.1 a desno br.2). U softveru mašine se podešava količina prema tvrdoći vode. Kod mene je namešteno 48ml za br.1 i 38ml za br.2. To je valjda kad je puna mašina 7-9kg. Pošto nije ni realno da bude (uvek) puna, ona cifra dole mislim da je realnija (38ml i 28ml) za srednje tvrdu vodu. Kad sam kupio mašinu, u prvih par pranja sam pokušao da proverim potrošnju ali nije nikada bila ista. Znači da mašina odredi prema količini veša i vode. Uglavnom je bilo dosta manje od svih onih gore cifara.
U patronama ima po 1.4lit.
Da, i koristimo uz svako pranje i omekšivač vode (iz DM-a), pa sam zato i podesio potrošnju za meku vodu.

Na kraju, mislim da se sa Miele nećeš nikako pokajati, oni su liga za sebe.
Hvala na detaljnom odgovoru, znam da se necu pokajati, nego gledam ako vec kosta malo vise sa njihovim patronama, da uzmem neki model bez TwinDosa, svakako cu uzeti polovnu 2024. godiste ili u najgorem slucaju 2023. sa tim nema greske

@maxy Jel ima preporuka za prašak/omekšivač i slično ? Obzirom da toliko koristite Haier-a 😊

Koristimo razne tečne i praškaste deterdžente (ariel, persil...). Nemamo favorita, a mašina sama ima dobre programe pranja. Omekšivač ne koristimo, ali znam da ga ubacuje na vreme i da odeća miriše, ali treba voditi računa i ne preterivati sa brojem ciklusa ispiranja, jer onda se definitirvno ispere i omekšivač. Veš posle pranja već ima blag miris deterdženta.
Problem mogu praviti kapsule na nižim temperaturama pranja, jer se nekada omot kapsule ne rastovri u potpunosti, pa zalepi na tkaninu i posle sušenja izgleda kao da je neko obrisao sline o recimo majicu 😀
Inače, mašina pere sa dovoljno vode (nije štedljiva po tom pitanju), tako da to nije uzrok nerastvaranja kapsula.

Mi do sada koristimo Persil neki tečni , tako smo navikli , fino pere odeću , šta znam , neka Candy mašina mala je od 6kg pa sad imam malo veća očekivanja od nove 😎

🙁

Mislim da mi moj novi Boško (BOSCH WGG244Z5BY) cepa posteljinu.

Stavio sam danas u masinu 4 carsafa, majicu, potkosulju, troje gaća i jednu jastucnicu (isti materijal kao čaršafi) i kad sam prostirao veš vidim po rubu gde se previja vrh jastučnice (nasuprot drugog dela gde se nalazi otvor jastucnice) kao iscufane 3-4 poderotine, tacno kao da je zapinjalo o nesto i deralo ga.
To je nekih 5-6kg veša rekao bi, od 9kg max.
Centrifuga na 1200 od mogućih 1400 maximum.
Pamuk, 90C, samo pranje, ne mnogo praška i čep omekšivača.

Pa đe Boško da mi to radi?!
Simo (Samsung stara mašina) nije NIKAD ništa poderala.

Ima neko sličan problem s ovim i sličnim Bošom?

To je oko 3.5kg.
Ako je tkanika 130-140gr/m2, a čaršav recimo 2.2x2.6m, lako se izvede matematika.

Poslednja izmena:
Dobro, nek je 3,5kg vesa, samo zasto mi pocepa jastucnicu?

Pozdrav,

Uzeo bih sledeću kombinaciju za pranje + sušenje pa me zanima mišljenje
Pranje : ELECTROLUX EW7F3484UE
Sušenje : ELECTROLUX EW6D384AE

Imam LG ves masinu, staru nekih 10god, mozda nesto manje...
Problem je sto mi ves smrdi ako se ne izvadi odmah posle pranja iz masine...
Kada zavrnem gumu na vratima, vidim naslage neke zabokrecine, ne znam kako bih to opisao... Takodje verujem da je i u bubnju isto to...
Kada pustim praznu masinu, bez veza, ona izbacuje prljavstinu iz nje... probao sam u vise navrata da je cistim, stavim u nju sirce, sodu bikarbonu, sredstva za ciscenje... Ali ne primecujem boljitak.
Pitanje: Kako ocistiti masinu iznutra? Da li to rade servisi? Koje su mi opcije a da ne kupujem novu, jer ova savrseno radi...

Kada zavrnem gumu na vratima, vidim naslage neke zabokrecine, ne znam kako bih to opisao... Takodje verujem da je i u bubnju isto to...
Kada pustim praznu masinu, bez veza, ona izbacuje prljavstinu iz nje... probao sam u vise navrata da je cistim, stavim u nju sirce, sodu bikarbonu, sredstva za ciscenje... Ali ne primecujem boljitak.
Pitanje: Kako ocistiti masinu iznutra? Da li to rade servisi? Koje su mi opcije a da ne kupujem novu, jer ova savrseno radi...
Bice da ti je crkao grejac. Ukljuci je na 90C i posle pola sata ili vise pipni staklo, ako je hladno, to ti je uzrok budji.

Ma nije. Vrelo je. Da je crkao grejac primetio bih iasina prijavi gresku ili zaglavi na programu gde greje vodu

Ima neka sredstva namenjena baš za čišćenje veš mašine, da li si sa time probao.
Kada mašina završi vrata trebaju biti otvorena da se to suši, ako si ih zatvarao možda je to uzrok problemu.

Jesam, juce sam pustio sa tim sredstvom, pa sa sircetom, pa sa izbeljivacem... izbacila je sve i svasta iz sebe ali i dalje to nije to...
ma ostavljam vrata, nikad ih ne zatvaram...
ovo su kao naslage deterdzenta... koje su pocele da smrde... ne znam da li je bas budj... mislim da nije...

Pa hocu, ali ne deluje mi kao resenje... Jer sam to radio prosli put, ponavljao jedno 5-6 puta program za ciscenje i nije pomoglo, tj jeste malo...

Imaš u DMu prašak za otklanjanje kamenca za mašinu koji možeš da probaš. Ja ga koristim preventivno na svakih 90 ciklusa i mašina izbaci baš sve i svašta.

Mi zadnjih godina prašak skoro i da ne koristimo, jer nije to više prašak kao nekad, dešavalo se da na tamnijim majcama ostane trag praška, kao da se ne rastvori skroz.
Tečni detrdčent i sa tim problema nemamo.
Kreni da koristiš tečni deterdžent pa vremenom će se izbaciti ti zaostaci praška ako je od njega.

Očisti onaj filter tamo dole, ako ga ima (većina LG mašina ima filter).
Pusti tube clean program, sa nekim sredstvom za čišćenje mašine.
Npr ovo: https://www.dm.rs/dr-beckmann-cistac-ves-masina-p4008455580111.html

Posle tube clean, bez veša i deterdženta pusti program sa najvećom mogućom temperaturom (dakle 95C), ali ubaci nešto tipa Calgon (ima DM slično sredstvo u prahu).
Uključi intesive ako ima. LG mašine tek sa intesive opcijom zaista rade full program i full temperature.
Proveri da li su vrata baš vruća kada radi neki program na 95C.
Ponovi ovo 2-3x.

Izvuci fijoku za deterdžent, i dobro je operi, ručno.
Pogledaj da nema šta zaglavljeno u otvoru fijoke, i dole koliko dobaciš niz creva što idu od fijoke do bubnja.

Koristi ubuduće kvalitetne deterdžente, Ariel ili Persil.
Ili tečne, ali i njih što kvalitetnije.
Koristi ta anti kalk sredstva sa svakim pranjem gde je t>40C.

Dobro, nek je 3,5kg vesa, samo zasto mi pocepa jastucnicu?

Ni meni nije jasno u sred čega to može da se desi. Meni je crkao motor na mojoj vremešnoj Gorenje 583. Planiram da je zameni za polovnu Siemens iq300 sa godinu dana garancije

Mi zadnjih godina prašak skoro i da ne koristimo, jer nije to više prašak kao nekad, dešavalo se da na tamnijim majcama ostane trag praška, kao da se ne rastvori skroz.
Tečni detrdčent i sa tim problema nemamo.
Kreni da koristiš tečni deterdžent pa vremenom će se izbaciti ti zaostaci praška ako je od njega.
tecni deterdzent i one kapsule sa tecnim deterdzentom i koristim... Obican prasak za 10god nisam potrosio vise od 10kg...

Očisti onaj filter tamo dole, ako ga ima (većina LG mašina ima filter).
Pusti tube clean program, sa nekim sredstvom za čišćenje mašine.
Npr ovo: https://www.dm.rs/dr-beckmann-cistac-ves-masina-p4008455580111.html

Posle tube clean, bez veša i deterdženta pusti program sa najvećom mogućom temperaturom (dakle 95C), ali ubaci nešto tipa Calgon (ima DM slično sredstvo u prahu).
Uključi intesive ako ima. LG mašine tek sa intesive opcijom zaista rade full program i full temperature.
Proveri da li su vrata baš vruća kada radi neki program na 95C.
Ponovi ovo 2-3x.

Izvuci fijoku za deterdžent, i dobro je operi, ručno.
Pogledaj da nema šta zaglavljeno u otvoru fijoke, i dole koliko dobaciš niz creva što idu od fijoke do bubnja.

Koristi ubuduće kvalitetne deterdžente, Ariel ili Persil.
Ili tečne, ali i njih što kvalitetnije.
Koristi ta anti kalk sredstva sa svakim pranjem gde je t>40C.
Upravo sma to i uradio, cak sam i isto sredstvo koristio...
Persil samo i koristim...

ali imam utisak da nista od toga nece da skine tu zabokrecinu... moracu da pustim bar jos 5-6 ciklusa ciscenja/pranja pa da vidim...

tecni deterdzent i one kapsule sa tecnim deterdzentom i koristim... Obican prasak za 10god nisam potrosio vise od 10kg...

Upravo sma to i uradio, cak sam i isto sredstvo koristio...
Persil samo i koristim...

ali imam utisak da nista od toga nece da skine tu zabokrecinu... moracu da pustim bar jos 5-6 ciklusa ciscenja/pranja pa da vidim...
Ocigledno je zapustena dosta, cim ima toliko naslaga. Ja stavim dve tablete za sudo masinu u prazan bubanj, ukljucim drum clean, prethodno starom cetkicom za zube oribam gumu i one njene prevoje, obrisem je i pustim da se ocisti. To radimo svaka dva meseca. Koristimo iskljucivo praskaste deterdzente. Nikad naslage i problema, gorenje masina je u pitanju.

Ја сам на мојој старој LG отварао казан када сам мењао лежајеве.
Оно што сам унутра затекао ниједно хемијско средство не би очистило. Углавном је све "улепљено" смесом влакана, детерџента и омекшивача.
Ја сам се добрано намучио да механички очистим казан, поготово задњу страну где има много ребара и где се све нахватало и улепило.
Тако да мислим, да без отварања тешко да то може честито да се очисти. Хемија евентуално може само краткотрајно да реши (замаскира) проблем "мириса".

To za kamenac.

Mene bi bilo strah stavljati tabletu za pranje sudomasine u veš mašinu, sta ja znam, pitam se dal postoji mogucnost da osteti gume... (mada gume ko gume)

Jel završava posao sirće i soda bikarbona za čišćenje?
Preventivno izgleda* da završava(ju) itekako.
Kašičica sode pri svakom pranju, pri čemu se bolje i veš opere (pogotovo beli) jer "omekšava" vodu = više pene == bolje pranje i manje kamenca.
A (belo) sirće + soda idu na par meseci u program za samočišćenje ili, ako ga mašina nema, za beli veš na 90C.

* "Izgleda" - jer nisam zapravo otvarao nijednu mašinu. Obe trenutne imaju 8god - ni u najavi nema ni kamenca ni mirisa (filter na pumpi čistim jednom godišnje, gotovo od ničega -> od "mulja" i "froncli" ili ništa ili minimalni tragovi), a na prethodnoj menjan grejač nakon 15 godina (izvađen gotovo potpuno čist, tj. kamenca bez) 🙂

Takođe, bitno je i dozirati prašak kako treba!
Ako se trpa previše i bez mere = bolje prati neće, a mulja će neminovno biti "za izvoz" (i svega ostalog što njegova "lepljivost" povlači za sobom). Isto važi i za omekšivač.

Takođe2, sve rečeno zavisi od discipline, učestalosti pranja i tvrdoće vode -- "your mileage may vary"!

Ја сам на мојој старој LG отварао казан када сам мењао лежајеве.
Оно што сам унутра затекао ниједно хемијско средство не би очистило. Углавном је све "улепљено" смесом влакана, детерџента и омекшивача.
Ја сам се добрано намучио да механички очистим казан, поготово задњу страну где има много ребара и где се све нахватало и улепило.
Тако да мислим, да без отварања тешко да то може честито да се очисти. Хемија евентуално може само краткотрајно да реши (замаскира) проблем "мириса".
Pa tako se i meni cini, da mora mehanicki da se ocisti, zato sam i pitao za servis koji to moze da uradi...
Kupio sam neke cestke za ciscenje bas tih naslaga, koje se uvuku izmedju unutrasnjeg i spoljasnjeg bubnja ali jos nisam probao, verovatno mora prvo guma da se skine, a ne mogu da skinem gumu ako ne rasklopim masinu, sto ne znam koliko je jednostavno, nisam nikad to radio... Rekao bih da nije bas tako lako...

Kažu da na 60-90c sirce uklanja i masnoće,otklanja mirise i dezinfekciju ,ali i razbija kamenac.Soda neutrališe miris,uklanja smrad,razbija masnocu i detardzente,čisti buban,pa u toj kombinaciji zajedno sirce+soda daju isto kao i sredstva iz prodavnica.
Pitah...jer je upravo upali Drum Clean sa tom kombinacijom posle godinu dana,iako nije pokazivala da treba čišcenje ili da se nešto oseca

ma probao sam i to... ne znam koliko je pomoglo...

ma probao sam i to... ne znam koliko je pomoglo...
Kad ti dođe u stanje kako si opisao, vrlo verovatno da nije mnogo pomoglo. A ako uopšte i može nešto da uradi sad, jedno je sigurno - moraćeš da ponoviš više puta (po meni i ako ne grešim, barem 6-7x, pa onda da "sudimo" o efektu ili izostanku istog).

Zato i naznačih prethodno da pomaže preventivno (koliko-toliko provereno). 🙂

Mora da retko kad koristiš 90c.Možda i više detardzenta sa programom 30-40c.

Nazad
Vrh Dno