Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako je zakon rešio situaciju u kojoj trgovac odbije zahtev za reklamaciju.
Još bolje, šta raditi ako je uređaj očigledno neispravan, a trgovac kaže da nije?

Kako je zakon rešio situaciju u kojoj trgovac odbije zahtev za reklamaciju.
Još bolje, šta raditi ako je uređaj očigledno neispravan, a trgovac kaže da nije?
Veštačenje i/ili besplatan (do vrednosti robe od 500k din) vansudski postupak u koji su uključene nezavisne strane. U suštini treba objektivno p/dokazati da je tvrdnja o neispravnosti osnovana.

Dakle, praktično ne postoji zakonska regulativa koja mene kupca makar malo štiti od pokvarenog prodavca?
Nego moram da se smaram sa njim po sudovima ili da se cenkam sa ******om.

Kakva bi to zakonska regulativa tačno bila?
Pa da mora prodavac da ima validan dokaz da je uređaj neispravan, a ako ga nema i tek tako ofrlje kaže da nije ispravan, da mu se nakači inspekcija i da ga izuje finansijski. Ali da dokaz ne bude samo izjava servisa da uređaj nije ispravan, već kompletna dokumentacija na osnovu čega tvrde to što tvrde.

Pa da mora prodavac da ima validan dokaz da je uređaj neispravan, a ako ga nema i tek tako ofrlje kaže da nije ispravan, da mu se nakači inspekcija i da ga izuje finansijski. Ali da dokaz ne bude samo izjava servisa da uređaj nije ispravan, već kompletna dokumentacija na osnovu čega tvrde to što tvrde.
MIslim da se upravo to i radi u vansudskom procesu.

Odbiju mi reklamaciju, dobijem poruku neosnovana reklamacija, ok. Odem do radnje da preuzmem uredjaj za koji nisu prihvatili reklamaciju.
Prodavac krene da trokira kao dajc na leru, sta sad tata, gde je moj uredjaj za koji niste prihvatili reklamaciju.
Pa znate nismo prihvatili ali je poslat u servis.

To je samo jedan od scenarija koji se moze desiti posle ovakve prakse sa automatskim porukama upitnog sadrzaja.

Narucim iz BC ryzen 7700 tray, naglasim da mi posalju pisani overen garantni list koji obezbedjuje dodatnu garanciju od godinu dana jer im na sajtu pise da je garancija 36 meseci, stize mi danas procesor sa otpremnim listom (na kome pise da sam u napomeni trazio garantni list) i racunom i naravno bez garantnog lista. Da li su mutavi ili se prave glupi? Da stvar bude gora procesor mi posalju u kutiji od ram memorije, jeste bilo zastitne kese kojom je oblozena kutija ali zato sto nije poslat u kutijici koja mu odgovara tumbao se tokom transporta. Nema pinove pa ne verujem da moze da se osteti? Na otpremnom listu nigde ne pise serijski broj samog procesora, tako da bez garantnom lista sa upisanim serijskim brojem ja ne bi ni imao dokaz da sam taj procesor uzeo od njih.
Ja nikad nisam dobio popunjen garantni list za ssd. Kad sam trazio da mi posalju, prvo sam dobio odstampani sken garantnog lista neke druge firme, pa onda odstampani sken garantnog lista Asbisa, potpuno prazan. Ko zna odakle oni uzimaju robu.
Kod mene su na crnoj listi, ne znam koliko da su jeftiniji.

Račun kao dokaz o kupovini je najbitniji, najbolje i kopirati. Eventualno možeš screenshotove da napraviš za 3 godine garancije sa sajta, da imaš dokaz za svaki slučaj. To je sve validno na taj način ukoliko dođe do problema. Za više sigurnosti, pusti mejl da ti potvrde da je garancija 3 godine, imaš napismeno. Ja sam tako u BC.

@m1tsu : obrisane su sve zbunjujuće poruke, ne želim da ulazim u razloge zbog kojih si ih pisao.
Takođe, zažmureno je na perfidno vređanje i ako to nije fer prema onome kome si to namenio.

Ovo telo te pokriva:

Poslednja izmena:
Ja nikad nisam dobio popunjen garantni list za ssd. Kad sam trazio da mi posalju, prvo sam dobio odstampani sken garantnog lista neke druge firme, pa onda odstampani sken garantnog lista Asbisa, potpuno prazan. Ko zna odakle oni uzimaju robu.
Pa da, meni poslali skenirani uspon list, pecatiran i potpisan, medjutim u poljima za serijski broj i naziv uredjaja ne pise nista, kako ja mogu uopste da dokazem ako budem imao problema da sam taj procesor kupio kod njih kad nigde ne stoji serijski broj? I uopste sta vise mogu da uradim osim da im vratim i da mi vrate novac. Mrzi me da se cimam a nisam uzeo jos uvek plocu da bi probao procesor, nigde kod nas nema 7700 tray varijanta, kod madjara ima OEM, jeftinije ali opet cimanje s garancijom i da li ce taj prodavac biti na KP za koju godinu, sve je na neki dogovor i ''datu rec''.

Ne znam. Ja sam hteo da pošaljem mejlove poreskoj ali sam otišao na more i kasnije sam batalio priču

Da li može pomoć?
Dva tableta od tableta koji su mi bili zanimljivi za kupovinu su bili na baš velikom popustu za crni petak, praktično duplo. Ti tableti po sličnim cenama su bili vidno reklamirani u više prodavnica,a ja sam naravno bio proklet i kupio jedan od njih u najjeftinijoj radnji koja nije iz Beograda gde živim jer sam video dobre komentare o toj radnji. Tablet je poručen preko njihovog sajta u utorak uveče(25.11.), plaćen odmah sutradan, a akcija je trajala do nedelje u svim tim radnjama i svuda je bio označen kao dostupan svo vreme - proveravao sam jer mi je bilo čudo što ne šalju ali rekoh crni petak je , verovatno je haos.
U međuvremenu vreme prolazi, prodavac se ne oglašava i ne šalje tablet, na poruku na sajtu odgovori da će mi javiti u najkraćem mogućem roku, na mail koji sam im poslao par dana kasnije mi i ne odgovore. Zovem ih telefonom pre više od nedelju dana i dobijem odgovor "šef nije tu, zna da treba da vam se javi, zvaće vas čim dođe" ... i dobijem poziv tek pre neki dan 9.12 u 19:30h uveče gde mi isti glas prvo priča kako ih uvoznik zavlači i ne doprema robu, da bi mi verovatno greškom priznao u priči da oni nisu ni poručili tablet kad sam ga ja poručio.
Uredno mi nudi da mi vrate novac da ne čekam više pa kad stigne tablet da mogu da me obaveste da ga ponovo poručim ako ne kupim u međuvremenu na drugom mestu, samo što je kvaka u tome što to više nije tablet od 33-40k već 80k pa naviše.
Ja ne želim da mi vrate novac već da dobijem tablet koji sam poručio. Tablet mi nije hitan, mogu da sačekam.

Kakva su moja prava u ovom slučaju i da li mogu nekako da uslovim prodavca da mi isporuče traženi uređaj ili oni mogu samo u nekom trenutku da mi vrate novac i puj pike ne važi, nikom ništa? Da su me odbili i vratili novac u toku nedelje crnog petka ne bi bio nikakav problem, poručio/kupio bih neki od ta dva tableta na drugom mestu, a imali su 5 dana da to urade, a ovako sa ignorisanjem i zavlačenjem su me malo je reći naljutili i razočarali, da ne kažem nešto teže.

😡
Imam problem kolege forumaši.

Telefon S25 ultra 12/512GB narucio u Dijaspora.shop (cerka firma Tehnomanije) sa svim aktuelnim popustima za "crni četvrtak" 27.11.2025. i popustom koji je Samsung davao, ukupno po ceni od 109.000din sa plaćanjem isporuke (600din).
U Gigatronu i Tehnomaniji je bio taj dan 126.000din. a sa popustom na kod "crnicetvrtak" u Tehnomaniji jos 10% nize.
Dijaspora.shop ima jos 5% nizu cenu za sve proizovde u odnosu na Tehnomaniju.
Telefon ne dolazi evo vec 15 dana.
Narucen je sa plaćanjem pouzećem, dakle nije već plaćen karticom oline.
U oline potvrdi o porudžbini je navedeno da ce u roku od najkasnije 30 dana biti isporucen telefon.
Raspitivao sam se telefonom nekoliko puta i nisu znali konkretno da mi odgovore gde je telefon i sto nije isporucen.
Pisao email i dobio odgovor sa "objasnjenjem" o "bukiranju" robe pa se kasnije sravnjuje stanje, o nestanku zalihe po toj ceni i da je porudzbina stornirana.

Cena od 109.000din je fenomenalna za ovaj nov telefon, cena od 126.000din za Samsungov popust tih dana kod svih ovlastenih prodavaca (veliki trgovacki lanci elektronike) je dobra i propustio sam je zbog nize cene u Dijaspori.
Sada su cene u Dijaspori 165.000din (i imaju moj telefon na stanju dostupan odma) a u Tehnomaniji je 185.000 din.

Da li su oni u obavezi meni isporuciti telefon po ceni od 109.000din?
Da li će oni meni isporuciti telefon uopste s obzirom da su u emailu napisali da je porudzbina stornirana ?
Sta mi je ciniti?
Da li kontaktirati neku inspekciju i koju, sta traziti od njih i sta prijaviti?
Da li kontaktirati neko udruzenje potrošača, koje i sta od njih traziti i sta se od njih moze ocekivati da mogu (hoce) uraditi?
Da li za ovu situaciju angazovati advokata i sta bi on trebalo da radi, sta od njega traziti, za sta da tuzi i koga?

Razlika u ceni sada i po onim CP popustima je "samo" 56.000din, minimum.

Ista prica za BC i kod mene ali za monitor koji ima 36m gaarancije. 2 puta su mi slali kovertu sa blanko papirom. Na kraju sam kontaktirao Kimtec koji je uvezao monitor da mi potvrde garanciju. Neverovatno mi da su ok u prepisci i preko telefona ali bukvalno posalju sta oni misle da treba. I na kraju u fazonu su ne saljem to ja to salju iz magacina. Znate onu cuvenu pricu nisam ja kriv, Pera je...

Sad sam im odgovorio na onaj prazan garantni list i trazio da mi skeniraju popunjen. Ostaje mi jos jedino da kontaktiram uspon i da pitam dal na taj serijski broj procesora daju garanciju ako je uopste dobavljen od njih...

Kad sam ovo postovao zvali me iz BC, kaze zena da je bitan taj garantni list a da ja mogu da dodjem kod njih licno da ga oni popune, jer oni nemaju informacije o serijskom broju, nego ja da dodjem i da im donesem procesor🤣 pa da oni prepisu, a mogu i sam da uzmem garantni list i da napisem serijski broj, tako im kao rekli iz uspona. Ja kao pa onda sam ja mogao da uzmem bilo koji procesor i da napisem taj serijski broj kao da je uzet kod njih i da oni trebaju da imaju informacije o proizvodima koje prodaju, ona pa kao neam pojma🤷‍♀️. Jeste da sam svasta procitao u vezi kupovine kod nasih i imao losa iskustva s garancijama ali ovakav javasluk nisam nigde video.

Postovanje ljudi ,sta raditi dalje .Odgovor stigao nakon 7 dana.Jel su ovo genericki odgovori ?
Nisu zvali da podignem tv.Prvo dosao sms pa mejl

Prilozi

• Screenshot_20251213_190358_Gmail.jpg
    Screenshot_20251213_190358_Gmail.jpg
    101 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Nisu u obavezi da te pozovu.
Reklamacija ti je odbijena i više nemaju nikakvu obavezu prema tebi.

Kad sam ovo postovao zvali me iz BC, kaze zena da je bitan taj garantni list a da ja mogu da dodjem kod njih licno da ga oni popune, jer oni nemaju informacije o serijskom broju, nego ja da dodjem i da im donesem procesor🤣 pa da oni prepisu, a mogu i sam da uzmem garantni list i da napisem serijski broj, tako im kao rekli iz uspona. Ja kao pa onda sam ja mogao da uzmem bilo koji procesor i da napisem taj serijski broj kao da je uzet kod njih i da oni trebaju da imaju informacije o proizvodima koje prodaju, ona pa kao neam pojma🤷‍♀️. Jeste da sam svasta procitao u vezi kupovine kod nasih i imao losa iskustva s garancijama ali ovakav javasluk nisam nigde video.

Ako ih prijaviš inspekciji, onda te zovu i mole da povučeš prijavu. Pa ti povučeš jer nećeš da budeš jaje...
Ja sam ih batalio kao prodavca.

Davalac garancije i garantni list

Član 53

Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom.

Garantni list je isprava u pisanom ili elektronskom obliku ili na drugom trajnom nosaču zapisa, koja sadrži sve podatke iz garancije, navedene na jasan i čitljiv način, lako razumljivim jezikom, a naročito podatke o:

1) pravima koja potrošač ima na osnovu ovog zakona i o tome da garancija ne isključuje i ne utiče na prava potrošača koja proizlaze iz zakonske odgovornosti prodavca za nesaobraznost robe ugovoru;
2) nazivu i adresi davaoca garancije;
3) nazivu i adresi prodavca, ako on nije istovremeno i davalac garancije;
4) datumu predaje robe potrošaču;
5) podatke kojima se identifikuje roba (model, tip, serijski broj i sl.);
6) sadržini garancije, uslovima i postupku ostvarivanja prava iz garancije;
7) trajanju garantnog roka i prostornom važenju garancije.
Trgovac je dužan da za datu garanciju sačini garantni list iz stava 2. ovog člana, po pravilu u pisanom obliku, na papiru.
Trgovac je dužan da potrošaču preda garantni list iz stava 2. ovog člana ukoliko se roba prodaje sa garancijom.
Garantni list se može izdati i u elektronskom obliku ili na drugom trajnom nosaču zapisa koji je dostupan potrošaču, ukoliko se potrošač saglasi.
Teret dokazivanja da je garantni list predat potrošaču je na trgovcu.
Na punovažnost garancije ne utiče povreda obaveze davaoca garancije iz stava 2. ovog člana, i potrošač može da zahteva da se garancija ispuni u skladu sa datom izjavom.
Garancija ne isključuje i ne utiče na prava potrošača u vezi sa saobraznošću robe ugovoru.

I meni stoji isto tako, istu poruku sam dobio a poruka je stigla tacno 7 dana od kad je podneta reklamacija, dok je status bio da je tv u logistickom centru. Ja sam proverio sa prodavcem, to je genericka poruka, tek ce sad servis da pregleda reklamiranu robu.

Više puta je pisano u ovoj temi, prekratak im je rok, a zakon ih obavezuje da daju neki odgovor. Nije im zabranio da stresiraju kupca sa porukom da je rekkamcija odbijena. Predlozi korisnika, ovog foruma, su bili da zaposle dodatne servisere i/ili da se bave nečim drugim, ako nisu sposobni da drže servis. Niko se nije ponudio da otvori servis i pokaže kako se to radi 🙂

I meni stoji isto tako, istu poruku sam dobio a poruka je stigla tacno 7 dana od kad je podneta reklamacija, dok je status bio da je tv u logistickom centru. Ja sam proverio sa prodavcem, to je genericka poruka, tek ce sad servis da pregleda reklamiranu robu.
Zvao sam druga ,radi u drugoj firmi za servise .Kaze da mora tako,ako ne odgovore tako onda se podrazumeva da su prihvatili reklamaciju

Nazad
Vrh Dno