Veštačenje i/ili besplatan (do vrednosti robe od 500k din) vansudski postupak u koji su uključene nezavisne strane. U suštini treba objektivno p/dokazati da je tvrdnja o neispravnosti osnovana.Kako je zakon rešio situaciju u kojoj trgovac odbije zahtev za reklamaciju.
Još bolje, šta raditi ako je uređaj očigledno neispravan, a trgovac kaže da nije?
Pa da mora prodavac da ima validan dokaz da je uređaj neispravan, a ako ga nema i tek tako ofrlje kaže da nije ispravan, da mu se nakači inspekcija i da ga izuje finansijski. Ali da dokaz ne bude samo izjava servisa da uređaj nije ispravan, već kompletna dokumentacija na osnovu čega tvrde to što tvrde.Kakva bi to zakonska regulativa tačno bila?
MIslim da se upravo to i radi u vansudskom procesu.Pa da mora prodavac da ima validan dokaz da je uređaj neispravan, a ako ga nema i tek tako ofrlje kaže da nije ispravan, da mu se nakači inspekcija i da ga izuje finansijski. Ali da dokaz ne bude samo izjava servisa da uređaj nije ispravan, već kompletna dokumentacija na osnovu čega tvrde to što tvrde.
Ja nikad nisam dobio popunjen garantni list za ssd. Kad sam trazio da mi posalju, prvo sam dobio odstampani sken garantnog lista neke druge firme, pa onda odstampani sken garantnog lista Asbisa, potpuno prazan. Ko zna odakle oni uzimaju robu.Narucim iz BC ryzen 7700 tray, naglasim da mi posalju pisani overen garantni list koji obezbedjuje dodatnu garanciju od godinu dana jer im na sajtu pise da je garancija 36 meseci, stize mi danas procesor sa otpremnim listom (na kome pise da sam u napomeni trazio garantni list) i racunom i naravno bez garantnog lista. Da li su mutavi ili se prave glupi? Da stvar bude gora procesor mi posalju u kutiji od ram memorije, jeste bilo zastitne kese kojom je oblozena kutija ali zato sto nije poslat u kutijici koja mu odgovara tumbao se tokom transporta. Nema pinove pa ne verujem da moze da se osteti? Na otpremnom listu nigde ne pise serijski broj samog procesora, tako da bez garantnom lista sa upisanim serijskim brojem ja ne bi ni imao dokaz da sam taj procesor uzeo od njih.
Ovo telo te pokriva:Pa da mora prodavac da ima validan dokaz da je uređaj neispravan, a ako ga nema i tek tako ofrlje kaže da nije ispravan, da mu se nakači inspekcija i da ga izuje finansijski. Ali da dokaz ne bude samo izjava servisa da uređaj nije ispravan, već kompletna dokumentacija na osnovu čega tvrde to što tvrde.
Pa da, meni poslali skenirani uspon list, pecatiran i potpisan, medjutim u poljima za serijski broj i naziv uredjaja ne pise nista, kako ja mogu uopste da dokazem ako budem imao problema da sam taj procesor kupio kod njih kad nigde ne stoji serijski broj? I uopste sta vise mogu da uradim osim da im vratim i da mi vrate novac. Mrzi me da se cimam a nisam uzeo jos uvek plocu da bi probao procesor, nigde kod nas nema 7700 tray varijanta, kod madjara ima OEM, jeftinije ali opet cimanje s garancijom i da li ce taj prodavac biti na KP za koju godinu, sve je na neki dogovor i ''datu rec''.Ja nikad nisam dobio popunjen garantni list za ssd. Kad sam trazio da mi posalju, prvo sam dobio odstampani sken garantnog lista neke druge firme, pa onda odstampani sken garantnog lista Asbisa, potpuno prazan. Ko zna odakle oni uzimaju robu.
Kod mene su na crnoj listi, ne znam koliko da su jeftiniji.
Ista prica za BC i kod mene ali za monitor koji ima 36m gaarancije. 2 puta su mi slali kovertu sa blanko papirom. Na kraju sam kontaktirao Kimtec koji je uvezao monitor da mi potvrde garanciju. Neverovatno mi da su ok u prepisci i preko telefona ali bukvalno posalju sta oni misle da treba. I na kraju u fazonu su ne saljem to ja to salju iz magacina. Znate onu cuvenu pricu nisam ja kriv, Pera je...Ja nikad nisam dobio popunjen garantni list za ssd. Kad sam trazio da mi posalju, prvo sam dobio odstampani sken garantnog lista neke druge firme, pa onda odstampani sken garantnog lista Asbisa, potpuno prazan. Ko zna odakle oni uzimaju robu.
Kod mene su na crnoj listi, ne znam koliko da su jeftiniji.
Kako glupo.Za bilo koje kvarove tako da odg.Jeste generička.
Kad sam ovo postovao zvali me iz BC, kaze zena da je bitan taj garantni list a da ja mogu da dodjem kod njih licno da ga oni popune, jer oni nemaju informacije o serijskom broju, nego ja da dodjem i da im donesem procesor🤣 pa da oni prepisu, a mogu i sam da uzmem garantni list i da napisem serijski broj, tako im kao rekli iz uspona. Ja kao pa onda sam ja mogao da uzmem bilo koji procesor i da napisem taj serijski broj kao da je uzet kod njih i da oni trebaju da imaju informacije o proizvodima koje prodaju, ona pa kao neam pojma🤷♀️. Jeste da sam svasta procitao u vezi kupovine kod nasih i imao losa iskustva s garancijama ali ovakav javasluk nisam nigde video.
Davalac garancije i garantni list
Član 53
Garancija je svaka izjava kojom njen davalac daje obećanje u vezi sa robom, i pravno je obavezujuća pod uslovima datim u izjavi, kao i oglašavanju u vezi sa tom robom.
Garantni list je isprava u pisanom ili elektronskom obliku ili na drugom trajnom nosaču zapisa, koja sadrži sve podatke iz garancije, navedene na jasan i čitljiv način, lako razumljivim jezikom, a naročito podatke o:
1) pravima koja potrošač ima na osnovu ovog zakona i o tome da garancija ne isključuje i ne utiče na prava potrošača koja proizlaze iz zakonske odgovornosti prodavca za nesaobraznost robe ugovoru;
2) nazivu i adresi davaoca garancije;
3) nazivu i adresi prodavca, ako on nije istovremeno i davalac garancije;
4) datumu predaje robe potrošaču;
5) podatke kojima se identifikuje roba (model, tip, serijski broj i sl.);
6) sadržini garancije, uslovima i postupku ostvarivanja prava iz garancije;
7) trajanju garantnog roka i prostornom važenju garancije.
Trgovac je dužan da za datu garanciju sačini garantni list iz stava 2. ovog člana, po pravilu u pisanom obliku, na papiru.
Trgovac je dužan da potrošaču preda garantni list iz stava 2. ovog člana ukoliko se roba prodaje sa garancijom.
Garantni list se može izdati i u elektronskom obliku ili na drugom trajnom nosaču zapisa koji je dostupan potrošaču, ukoliko se potrošač saglasi.
Teret dokazivanja da je garantni list predat potrošaču je na trgovcu.
Na punovažnost garancije ne utiče povreda obaveze davaoca garancije iz stava 2. ovog člana, i potrošač može da zahteva da se garancija ispuni u skladu sa datom izjavom.
Garancija ne isključuje i ne utiče na prava potrošača u vezi sa saobraznošću robe ugovoru.
A kad udjem da proverim moji Tiketi stoji Uredjaj u ES.Bukvalno pre par dana neko je postavio istu takvu za fizičko oštećenje na TV.
Zvao sam druga ,radi u drugoj firmi za servise .Kaze da mora tako,ako ne odgovore tako onda se podrazumeva da su prihvatili reklamacijuI meni stoji isto tako, istu poruku sam dobio a poruka je stigla tacno 7 dana od kad je podneta reklamacija, dok je status bio da je tv u logistickom centru. Ja sam proverio sa prodavcem, to je genericka poruka, tek ce sad servis da pregleda reklamiranu robu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari