Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Ja sam juce prodao ceo portfolio, prvo sam 2022 za ceo fiat kapital kupio BTC na ceni oko 20.000, pa sam krajem 2024 presao iz BTC u ETH na 0.035 jer sam predvidjao da ce 2025 godina biti dobra za ETH i altove (ocekivao sam da ce BTC.D padati i da ce altovi brze rasti nego BTC) ali nazalost posle ovog velikog pada postavio sam pre nekoliko dana sell ordere na 3.600 i sinoc sam kompletno presao u USD, USDT i USDC. Nazalost nemam vise strpljenja i dajem male sanse da ETH napravi novi ATH i bude alt sezone ali stvarno bih voleo da se desi alt sezona narocito sada kada je vecina izgubila nadu.

Cifru od 3.600 za ETH sam postavio cisto jer sam ocekivao ovakav bounce po levelima na chartu a 3.600 mi se matematicki uklapala da zaokruzim kapital u dolarima sa nulama na kraju :). Opet kazem nadam se da ce cene ici jos gore jer imam otvorene 3 Long pozicije ali morao sam da izadjem u fiat jer je preveliki rizik za mene ako cene odu jos dole jer sam u ovom ciklusu vec napravio 7x i mora covek da se zadovolji. U nekim momentima sam napravio i 11x (u avgustu i septembru) ali niko ne moze da proda na vrhu pa ni ja. Za BTC smo manje vise svi prognozirali pa i ja cenu od 120.000 a ETH sam cekao na 6.000 i stvarno je preveliki rizik da cekam vise a vec sam dosao do cifre koja mi menja zivot.
Prosli ciklus me je ETH izvukao (a narocito posle Covid mini bear-a), i u proslom ciklusu sam uvecao kapital 5x a sada ovaj ciklus mi HODL sa ETH nije dobro prosao i da sam se drzao samo BTC imao bih bar 20% vise kapitala na kraju ali mora covek da bude realan i da se zadovolji sa 7x. Mene je prosli ciklus Covid bas ukanalio inace lako bih tada zaradio bar 10x.

Imam jednostavnu strategiju, posmatram 4 year ciklus koji je predvidiv zbog halvinga, predji u dolare na kraju ciklusa (citaj: kraj 2017, 2021, 2025, 2029...) i posle godinu dana kupi BTC kada se cena dovoljno koriguje i mislis da smo na dnu i drzis Crypto naredne 3 godine do zavrsetka ciklusa. U medjuvremenu sve vreme trgujem preko Futures (bez obzira da li mi je kapital u Fiat ili u Crypto) i to kao Swing trader jer pozicije drzim nekoliko dana ili nekoliko nedelja, Risk po trejdu je 1% tj ako cena udari u Stop Loss ja gubim 1% kapitala a kada udari u TP ili rucno zatvorim poziciju u plusu sve zaradjeno u dolarima odmah pretvaram u BTC jer mi je cilj da u narednih 3 godine kada kupim BTC ne samo da drzim BTC vec gledam da uvecam broj BTC-a jer ocekujem da ce cena ici gore zbog Halvinga. Risk/reward za moje trejdove je uglavnom 1:3, 1:4, 1:5.
Svima savetujem da se drze ovakve strategije jer mi obicni ljudi ovako imamo najvise sanse da zaradimo novac ali koliko sam video ljudska psihologija je kod skoro svakoga ista, svako bi da "pobedi trziste" i nema on vremena da ceka naredne 4 godine nego svi bi da postanu milioneri za mesec dana. Najbolje smo to videli pre mesec dana kada je Market maker pogurao trziste na dole i bile su likvidacije u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Citat sa Twittera: At the beginning of a bull market everyone wants to be a trader when they should be an investor ... at the end of a bull market everyone wants to be an investor when they should be a trader

Ja mnogo dobro kupujem kada treba, prosli ciklus na 3-4k a ovaj ciklus sam kupio na 20k kada sam bio ubedjen da je bilo dno ali sto se tice momenta kada treba da prodam tu sam dosta dosta losiji.

U normalnim okolnostima sada bih do kraja godine trazio ulaz za Short koji bih drzao narednih godinu dana ali posto smo svedoci da je prosle godine prvi put BTC izasao na Wall Street i da je uslo dosta kapitala od institucija i to u milijardama dolara sada cu biti oprezniji. Dakle za sada sam u dolarima i nadam se sledecoj kupovini BTC krajem 2026 godine za upola nizu cenu nego sto je sada.

P.S. Evo ilustracije kako je drzati Crypto od momenta kupovine pa u narednih 3 godine (mada verujem da je vecina sa foruma vec videla ovo). Bukvalno je ovako ali treba se samo drzati plana i strategije. Mene je prosli put Covid prestravio pa sam morao da prodam bas pred Halving ali nije mi zao jer smo takvu situcaju imali jednom u 100 godina.Hodl.jpg

Ja sam juce prodao ceo portfolio, prvo sam 2022 za ceo fiat kapital kupio BTC na ceni oko 20.000, pa sam krajem 2024 presao iz BTC u ETH na 0.035 jer sam predvidjao da ce 2025 godina biti dobra za ETH i altove (ocekivao sam da ce BTC.D padati i da ce altovi brze rasti nego BTC) ali nazalost posle ovog velikog pada postavio sam pre nekoliko dana sell ordere na 3.600 i sinoc sam kompletno presao u USD, USDT i USDC. Nazalost nemam vise strpljenja i dajem male sanse da ETH napravi novi ATH i bude alt sezone ali stvarno bih voleo da se desi alt sezona narocito sada kada je vecina izgubila nadu.

Cifru od 3.600 za ETH sam postavio cisto jer sam ocekivao ovakav bounce po levelima na chartu a 3.600 mi se matematicki uklapala da zaokruzim kapital u dolarima sa nulama na kraju :). Opet kazem nadam se da ce cene ici jos gore jer imam otvorene 3 Long pozicije ali morao sam da izadjem u fiat jer je preveliki rizik za mene ako cene odu jos dole jer sam u ovom ciklusu vec napravio 7x i mora covek da se zadovolji. U nekim momentima sam napravio i 11x (u avgustu i septembru) ali niko ne moze da proda na vrhu pa ni ja. Za BTC smo manje vise svi prognozirali pa i ja cenu od 120.000 a ETH sam cekao na 6.000 i stvarno je preveliki rizik da cekam vise a vec sam dosao do cifre koja mi menja zivot.
Prosli ciklus me je ETH izvukao (a narocito posle Covid mini bear-a), i u proslom ciklusu sam uvecao kapital 5x a sada ovaj ciklus mi HODL sa ETH nije dobro prosao i da sam se drzao samo BTC imao bih bar 20% vise kapitala na kraju ali mora covek da bude realan i da se zadovolji sa 7x. Mene je prosli ciklus Covid bas ukanalio inace lako bih tada zaradio bar 10x.

Imam jednostavnu strategiju, posmatram 4 year ciklus koji je predvidiv zbog halvinga, predji u dolare na kraju ciklusa (citaj: kraj 2017, 2021, 2025, 2029...) i posle godinu dana kupi BTC kada se cena dovoljno koriguje i mislis da smo na dnu i drzis Crypto naredne 3 godine do zavrsetka ciklusa. U medjuvremenu sve vreme trgujem preko Futures (bez obzira da li mi je kapital u Fiat ili u Crypto) i to kao Swing trader jer pozicije drzim nekoliko dana ili nekoliko nedelja, Risk po trejdu je 1% tj ako cena udari u Stop Loss ja gubim 1% kapitala a kada udari u TP ili rucno zatvorim poziciju u plusu sve zaradjeno u dolarima odmah pretvaram u BTC jer mi je cilj da u narednih 3 godine kada kupim BTC ne samo da drzim BTC vec gledam da uvecam broj BTC-a jer ocekujem da ce cena ici gore zbog Halvinga. Risk/reward za moje trejdove je uglavnom 1:3, 1:4, 1:5.
Svima savetujem da se drze ovakve strategije jer mi obicni ljudi ovako imamo najvise sanse da zaradimo novac ali koliko sam video ljudska psihologija je kod skoro svakoga ista, svako bi da "pobedi trziste" i nema on vremena da ceka naredne 4 godine nego svi bi da postanu milioneri za mesec dana. Najbolje smo to videli pre mesec dana kada je Market maker pogurao trziste na dole i bile su likvidacije u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Citat sa Twittera: At the beginning of a bull market everyone wants to be a trader when they should be an investor ... at the end of a bull market everyone wants to be an investor when they should be a trader

Ja mnogo dobro kupujem kada treba, prosli ciklus na 3-4k a ovaj ciklus sam kupio na 20k kada sam bio ubedjen da je bilo dno ali sto se tice momenta kada treba da prodam tu sam dosta dosta losiji.

U normalnim okolnostima sada bih do kraja godine trazio ulaz za Short koji bih drzao narednih godinu dana ali posto smo svedoci da je prosle godine prvi put BTC izasao na Wall Street i da je uslo dosta kapitala od institucija i to u milijardama dolara sada cu biti oprezniji. Dakle za sada sam u dolarima i nadam se sledecoj kupovini BTC krajem 2026 godine za upola nizu cenu nego sto je sada.
Odlicna strategija, i ja sam na slican nacin opstao u kriptu. Jedna samo zamerka, mislim da ne treba prodati sav BTC, pogotovo sada kada su stvari ipak malo drugacije nego u prethodnim ciklusima.

Prvo ja sam jos prosle godine zamenio sav BTC za ETH. Prekjuce istovario sav ETH jer ako sam pogresio i cena ode jos gore ja mogu da zaradim jos 50% dok ako cena ode dole velika verovatnoca je da mi se prepolovi kapital. Uvek treba gledati ne samo potencijalnu zaradu vec i potencijalni gubitak (u ovom mom slucaju potencijalni umanjeni profit).

Drugo ne zelim da ponovim gresku od proslog puta kada sam u proslom ciklusu uzaludno cekao da dodje do 100k i posle prodao tek u maju 2022 na ceni 28k tek kada sam se "otreznio" da cena u ciklusu nema sanse da dodje do 100k i da je top bio 69k jer sam sve vreme slusao kako je sada drugacije, nemamo jos onu euforiju kao 2017 i parabolu sa ostrim vrhom, kako sada imamo super ciklus, sada ce Elon Mask da produzi ciklus i nagura cenu na 200k bla bla...
Preprosli ciklus sam prodao sve u januaru 2018 na 13.5k sto je bila OK prodaja sada kada se pogleda iz ove perpektive. Zbog toga sam formirao misljenje da i vremenski moramo da postavimo limite prodaje/kupovine. Npr do kraja 2022 moras da budes u BTC. Do kraja 2025 moras u dolarima. Do kraja 2026 opet kupiti za sve pare BTC ako vec nisi kupio. Do kraja 2029 sve prodati ako to vec nisi uradio itd... Mada u narednom periodu imacemo sve manje volatilnosti cene u odnosu na prosle cikluse

I znam da sam 1.000 puta procitao da je najbolja stepenasta kupovina i stepenasta prodaja ali ja ne mogu da se nosim sa time, idem sa all-in pa sta bude.

Prvo ja sam jos prosle godine zamenio sav BTC za ETH. Prekjuce istovario sav ETH jer ako sam pogresio i cena ode jos gore ja mogu da zaradim jos 50% dok ako cena ode dole velika verovatnoca je da mi se prepolovi kapital. Uvek treba gledati ne samo potencijalnu zaradu vec i potencijalni gubitak (u ovom mom slucaju potencijalni umanjeni profit).

Drugo ne zelim da ponovim gresku od proslog puta kada sam u proslom ciklusu uzaludno cekao da dodje do 100k i posle prodao tek u maju 2022 na ceni 28k tek kada sam se "otreznio" da cena u ciklusu nema sanse da dodje do 100k i da je top bio 69k jer sam sve vreme slusao kako je sada drugacije, nemamo jos onu euforiju kao 2017 i parabolu sa ostrim vrhom, kako sada imamo super ciklus, sada ce Elon Mask da produzi ciklus i nagura cenu na 200k bla bla...
Preprosli ciklus sam prodao sve u januaru 2018 na 13.5k sto je bila OK prodaja sada kada se pogleda iz ove perpektive. Zbog toga sam formirao misljenje da i vremenski moramo da postavimo limite prodaje/kupovine. Npr do kraja 2022 moras da budes u BTC. Do kraja 2025 moras u dolarima. Do kraja 2026 opet kupiti za sve pare BTC ako vec nisi kupio. Do kraja 2029 sve prodati ako to vec nisi uradio itd... Mada u narednom periodu imacemo sve manje volatilnosti cene u odnosu na prosle cikluse

I znam da sam 1.000 puta procitao da je najbolja stepenasta kupovina i stepenasta prodaja ali ja ne mogu da se nosim sa time, idem sa all-in pa sta bude.
Iz svega sto si napisao svatio sam da si ti jako dobro prosao,i na tvom medtu nista ne bi menjao,nego se drzao te taktike,jer ti donosi profit,i to dobar,čestitke od srca

Meni će za 3 dana biti godišnjica kako sam ušao u kripto i kupio prvi BTC, a potom i altove. Pošto nisam doživeo bear sezonu, u početku totalno bez strategije i znanja, sada mi je portfolio delimično rasprodat i na kraju bi trebalo da budem u minusu od 15% u najgorem slučaju do nule u najboljem slučaju.
Taj kapital, kao i dodatni koji čeka ću investirati u bearu sledeće ili 2027 godine. Ovo sada je bila igra i učenje dok je rolerkoster vrtio na vrhu.

Videćemo šta će se desiti u sredu/četvrtak kada Bela kuća donosi odluku o kraju blokade vlade i navodnim dividendama od taksi za sve gradjane u iznosu od 2000$.

Ovaj bounce ETH na 3500$ je prekretnica. Ili je bottom vec in, ili je higher low koji nas vodi u visenedeljni (visemesecni) bear.

Istovremeno, imali smo korekciju od 40%, fear and greed index od 21, jako los sentinent (doduse medju native kripto ljudima i na twiteru, ne toliko na wall street-u).

Takodje, Trump se primirio i ocigledno iz nekog razloga mu je bitno da trenutno ne drma kavez previse, naprotiv, dao je nekoliko izjava da pogura market na gore.

S obzirom da su tarife prakticno resene, da ce vlada u USA uskoro da se otvori i da je izasao i draft market structure bill-a, sve kockice zajedno sa chart-ovima me teraju da budem 100% long trenutno.

Sto se tice moje pozicije na ETH/USDT Uniswap v3 pool-u (4000$ > ETH > 3500$), trenutno je u range-u i zaradjuje oko 150% APY (mozete ovde proveriti samo podesite cene: https://poolfish.xyz/calculators/un...4597c13d831ec7&feeTier=3000&min=3500&max=4000)
U prevodu, 14tak dana nek je cena u ovom range-u, i nek je cena pala sa 4000$ skroz do 3500$, ja cu dolarski biti na nuli zbog zaradjenih fee-eva, iako je cena pala 12.5%. Moze se koristiti kao zastita od pada cene.

kakav bear vas spopao :) utorak je danas i plus praznik i u Americi, tipično ponašanje.
pričam za BTC.... za ovo drugo, ne znam, ne pratim.

kakav bear vas spopao :) utorak je danas i plus praznik i u Americi, tipično ponašanje.
pričam za BTC.... za ovo drugo, ne znam, ne pratim.
Ovo što je postovao Jonny Moe mi liči na logičan bear proces, ali tek pošto bull period se isfura još koji mesec.
Taman da BTC do kraja sledeće godine padne na 70k kao što on reče i spustio ga je za svega 30ak %, a ETH bi trebao da bude u tom slučaju na oko 1800.

BTC prošli bear - 76,69% , a pretprošli - 83,60% .

Svaka cast, ovako se to radi. Radim slicne stvari samo pretezno sa altovima zbog ipak vece mogucnosti za ROI. U BTC se pretezno ide kad vec imas koje milionce u steku pa je obrt od 3-5x po ciklusu vise nego dovoljan. Takodje sam potpuno izasao u usdt, posle nekih 70 x ROI od 2022. Pretezno biram stabilne altove, apsolutno nikada ali nikada ne ulazem u meme i ostala ******. 90% svega stoji u spot koji vrtim na svakoj pumpi a pogotvo u prve 2 godine bear ciklusa.Tada je svaka pumpa garantovana zarada jer cena ide dole i onda svaki profit je mogucnost za akumulaciju..90% spot a 10% se igram sa polugama i bas kako si i rekao, max 1-2% budzeta po trejdu.

A pritom dok drzim spot zaista me glava ne boli niti se nerviram sta ce biti dok sa polugama definitivno to nije tacno. Poluge me dovedu do ludila :D Ovaj ciklus je bio posebno naporan jer nikada vise stop loss huntova nisu radili tako da ulaganje preko te sume od 1% bi brzo dovelo do totalnog unistavanja budzeta a pritom smo videli sta se moze desiti u sekundi i da se celo trziste izbrise za 10 minuta. Tad sam imao ludu srecu da sam bio online pa sam sve aktivne trejdove zatvorio i gledao kako se trziste dezintegrise. Za pola sata kasnije za iste pare uzeo opet a 3-5x kolicine.

Postoji i dalje neka mala mogucnost da dodje do neke mini alt sezone ali je to u ovom trenutku bas nepotreban rizik. Ukoliko dodje do probijanja rezistencije, lako se moze uci opet i time izbeci rizik. Imao sam srecu da sam potrefio sami peak za ETH jer sam bio siguran da nece preci 5000$. Apsolutno ceo X je dan noc pricao o 8-10k ETH tako da je 5k bio zaista maximalni a pritom i psiholoski limit u tom trenutku.

Videcemo sta dalje ali mislim da je BTC definitivno doziveo svoj peak i da sada ide na 90-93k...pa onda neki mali bounce na 105k i onda dole dalje na 70-80k

Poslednja izmena:
Pocelo je... izgleda cemo jos veceras ili ubrzo vidimo ovih pomenutih 90-93k

Deluje da ce se situacija odigrati prema ovom pattern-u.

Jos jedna poseta ispod 100k pa u visine, poklapa se sa famoznim decembrom i tim najavljenim stampanjem para

Prilozi

• IMG_3928.jpeg
    IMG_3928.jpeg
    219.7 KB · Pregleda: 63
Deluje da ce se situacija odigrati prema ovom pattern-u.

Jos jedna poseta ispod 100k pa u visine, poklapa se sa famoznim decembrom i tim najavljenim stampanjem para
Sve je moguce ali je dosta stvari drugacije nego ranije. Pogledaj sve prosle cikluse i koliko dugo su trajale alt sezone. A sad svi ocekuju da se dese cuda u okviru 2 nedelje. Da odjednom svi altovi sa 2017 cena ( za vecinu altova ) odu na ATH. Premalo vremena za prevelika ocekivanja. U svakom slucaju kao sto rekoh pratimo, ako se trend promeni najlakse je opet uci, samo treba biti fluidan i spreman.

Sve je moguce ali je dosta stvari drugacije nego ranije. Pogledaj sve prosle cikluse i koliko dugo su trajale alt sezone. A sad svi ocekuju da se dese cuda u okviru 2 nedelje. Da odjednom svi altovi sa 2017 cena ( za vecinu altova ) odu na ATH. Premalo vremena za prevelika ocekivanja. U svakom slucaju kao sto rekoh pratimo, ako se trend promeni najlakse je opet uci, samo treba biti fluidan i spreman.
Slazem se, i ja mislim da je kraj.

Pritom sta god ocekivali, ameri placaju godisnji porez u decembru. Obavezan i neizbezan porez, tada uvek sve bude crveno jer svi prodaju da bi mogli da plate porez.
Za onu alt sezonu gde skace 100 koina naizmenicno mislim da stvarno nema prostora. Ali za novi rast btc-a eth-a i jos nekih koina sigurno da postoji prostor
Zato i rekoh mozda bude neka mini alt sezona ali ajd sad ubodi koji od hiljada projekata ali za btc sam skoro siguran da nema vise ath. Odradio je svoje, preko 6x je bio ROI od samog dna sto je vanserijski.

U ovom trenutku ako se desi neki hak ili neka "dobra" vest, ima da bude gore nego FTX.
Čestitam svima koji su pokupili kajmak, ostalima više sreće u narednom krugu.

Pritom sta god ocekivali, ameri placaju godisnji porez u decembru. Obavezan i neizbezan porez, tada uvek sve bude crveno jer svi prodaju da bi mogli da plate porez.

Zato i rekoh mozda bude neka mini alt sezona ali ajd sad ubodi koji od hiljada projekata ali za btc sam skoro siguran da nema vise ath. Odradio je svoje, preko 6x je bio ROI od samog dna sto je vanserijski.
I ja mislim da je btc svoje zavrsio i odradio je dobro, ali je mene eth razocarao i iznenadio jer sam tu cekao najvecu priliku

I ja mislim da je btc svoje zavrsio i odradio je dobro, ali je mene eth razocarao i iznenadio jer sam tu cekao najvecu priliku
To je zato sto svi market makeri znaju sta mi ocekujemo da se desi. Ovo je vec iha koji ciklus u trzistu koje je 100% izmanipulisano i neregulisano tako da neke tehnicke analize i ocekivanja na osnovu njih vise nemaju takav znacaj kao u proslom ili pretproslom ciklusu. Njima tu nema zarade ako nam ne mogu pokupiti likvidnost. Kad su svi longovali i cekali 10k ETH i epske skokove altova, oni buc i oderu citav market. Svaki long koji je postojao tad je bio dezintegrisan.

Ostavljam mali procenat nade da bude neka mini alt sezona jer upravo kad krenu svi da ocekuju ovo sto pisem odavno e tad mozda bas MM urade kontra i zavrnu ETH na 4.5k + i opet onda dezintegrisu sve shortere .

0*ZjYSm_q36J4KChdn

Bogami ja sam bas bio bullish, ali pocinjem da gubim nadu. Sacekacu eventualno neki mini pullback ka gore, pa da izadjem bar iz altova mrtvih.

Da li stvarno neko još uvek misli da je ovo bear trap i da za mesec dana sve kreće da skače? Svaki ciklus ista priča. Prodajte ako niste već do sada, pa sledeće godine jurimo ulaz između 30k i 40k.
Da svi tako razmisljaju vec bi bili na 30-40k.
Ko i uvek ostace bag holderi da cuvaju cenu..

Kad vecina skapira da je bear onda ce bear biti gotov..

nazalost tako je ali mislim da su to zakoni trzista

Bili smo dugo na visokim cenama barem BTC kad je u pitanju tako da ce krvarenje biti sporo i bolno.

Uvek ce biti ljudi koji ce reci ma sad ce za mesec- dva jedan skok i onda cunda prodam.

I tako par puta i prodje BEAR market.

Ja sam 1/4 svog ETH portofolija koji holdam jos od davne 2020-e prodao u avgustu ove godine na 4800. Zatim sam postavio stop loss i stepenasto prodao ostatak tj. 3/4 u rasponu od 4500-4000$. Ostatak torbe u kojoj su bili alt coins, takodje sam prodao polovinom oktobra. Mogu da kazem da sam holdajuci zadnjih 5 godina napravio solidnih 20x od pocetnog uloga. Da ne ispadam pametan, moram spomenuti da mi je Uni swap kocka u proslom ciklusu odnjela 33 ETH. Tako da, pamet u glavu, nemojte biti bahati i "alavi" i na vrijeme uzmite profite. Ja sam naucio na tezi nacin, u proslom ciklusu, kada mi je vrh pobjegao; ali bez obzira na to nisam nista prodao, nego sam cekao naredni bull. Sve i da sada uradi bounce i da ode na neke nove vrhove, mene ne zanima, jer sam i sa ovom sumom sasvim zadovoljan. Svako dobro.

Nazad
Vrh Dno