Šta je novo?

Hardver Pomoc oko kupovine kucista i vodenog hladjenja

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

123456789

Poštovan
Učlanjen(a)
04.02.2022
Poena
60
Pozdrav
Zapalo mi za oko i svidja mi se mnogo ovo akvarium kuciste jel nije glomazno, i na stolu ne zauzima mnogo mesta pa bih kupio.E sad ima isti model kucista u beloj i crnoj boji ne znam koje da uzmem,uzeo bi belo pa mi treba savet da li vremenom pocne da zuti boja ili ne? Imam mikrotalasnu belu u kuhinji i nije pozutela boja.Ako ce da zuti da kupim crno ali ipak belo mi je lepse.
Koje jeftijije a dobro da je belo vodeno hladfjenje od 360mm?
Koje rbg ventilatore da kupim da nisu mnogo skupi za kuciste, da mogu da podesavam boje, belu, ljubicastu, plavu, zelenu itd..
Evo video da ovako uzgledaju ventilatori rbg ili arbg, stavite na 12,07 minuta, drugi video 15,58 minuta. Ako je zabranjeno stavljati vedeo sa yt neka moderator obrise

CORSAIR 3500X Black CC-9011276-WW Kućište
CORSAIR 3500X White CC-9011277-WW Kućište
Bez naslova.png
cr.png

Puno zavisi od komponenata koje nisi naveo. Šta trpaš u kućište ? Takva "akvaruimska" staklema kućištanisu baš poznata po dobrom hlađenju pa ako imaš baš vruće komponente može da bude problem. Druga stvar je što moraš baš dobro da se potrubiš sa aranžiranjem i skrivanjem žica i kablova kao i sa usklađivanjem boja komponenti inače ispadne ruglo neviđeno.
Što se AIO tiče, skoro sva imaju u beloj boji i sa RGB/ARGB (digtal) ventilatorima i na pumpi ali je ogroman raspon u cenama mada su performanse tu negde. Sve zavisi koliko si spreman da platiš za esenecionalno izgled.
Što se ventilatora za kućište tiče, najboljeje da budu isti kao na AIO hlađenju, zbog uniformnog izgleda i kontrolisanja. ARGB imaju finiju kontrolu boja od RGB ali koji tip zavisi od toga šta matična ploča ima.

Akvarijumi imaju dobro hlađenje, samo koriste duplo više fanova za to od standardnih kućišta, heh.

Baci pogled i na Phanteks NV5 kućište.
Par santima veći footprint i par hiljada veća cena ali je na istu foru i bolje kućište, po meni...
Od sličnih, imaš i Lian Li Vector V100 i Gigabyte C500. Lično, Phanteks mi je najdraži...

Puno zavisi od komponenata koje nisi naveo. Šta trpaš u kućište ? Takva "akvaruimska" staklema kućištanisu baš poznata po dobrom hlađenju pa ako imaš baš vruće komponente može da bude problem. Druga stvar je što moraš baš dobro da se potrubiš sa aranžiranjem i skrivanjem žica i kablova kao i sa usklađivanjem boja komponenti inače ispadne ruglo neviđeno.
Što se AIO tiče, skoro sva imaju u beloj boji i sa RGB/ARGB (digtal) ventilatorima i na pumpi ali je ogroman raspon u cenama mada su performanse tu negde. Sve zavisi koliko si spreman da platiš za esenecionalno izgled.
Što se ventilatora za kućište tiče, najboljeje da budu isti kao na AIO hlađenju, zbog uniformnog izgleda i kontrolisanja. ARGB imaju finiju kontrolu boja od RGB ali koji tip zavisi od toga šta matična ploča ima.
Hocu iz starog kucista da prebacim u novo komponente za sad, na tamo kada predjem na AM5 ili AM6 kuciste bih zadrzao a plocu i ostalo zamenio, bas mi se svidjaju ova akvarium kucista.
Ploca MSI x570 gemning plus
Procesor AMD 5700x3D
Ipak bi uvek u belo kuciste stavio crnu plocu ili mesavina crno bele ploce da ima kontrast da bi drugo doslo do izrazaja, ako je ploca skroz bela onda bi se sve utopilo u belo, zato mi se svidja sto mi ploca nije bela.
Akvarijumi imaju dobro hlađenje, samo koriste duplo više fanova za to od standardnih kućišta, heh.

Baci pogled i na Phanteks NV5 kućište.
Par santima veći footprint i par hiljada veća cena ali je na istu foru i bolje kućište, po meni...
Od sličnih, imaš i Lian Li Vector V100 i Gigabyte C500. Lično, Phanteks mi je najdraži...
Leps kucista, uzecu jedno od ova tri ili CORSAIR 3500X, Phanteks NV5, Lian Li Vector V100. Koliko vidim kuciste Lian Li Vector V100 dolazi sa 4 ventilatora tri napred i jedan pozadi ili ja gresim?

Sad mi recite koje vodeno hladjenje da se kupi da nije skupo da je dobro
I ako moze koje ventilatore da kupim da nisu skupi, gledam ove CORSAIR ventilatore mnogo skupi 3 komada skoro 150e mnogo
I naj vaznija informacija mi je vazna ako uzmem belo kuciste da li nece pozuteti vremenom bela boja, kuciste mi stoji u dnevni boravak, blizu je kuhinja kuva se, lozi se

Da, imaš verziju tog kućišta sa 4 ventilatora. Fino je za te pare ako ti ne smeta što može da smesti samo po jedan 2.5" SSD i jedan 3.5" HDD, i nema filtere na usisu. Malo koje kućište ovog tipa ih ima, doduše...

Evo ti jedan review:

U tvom slučaju bih preskočio belo kućište i uzeo crno. Sva bela će da požute vremenom ali u tim uslovima će požuteti brže...

S tvojim komponentama ti i ne treba vodeno hlađenje, čak i kad pređeš na AM5, osim ako ćeš nečim da opteretiš procesor.
Ako baš hoćeš neko, Arctic Liquid Freezer III Pro je popularno i nije skupo i ima ga kod nas.
Možeš da naručiš i preko KP nešto poput Lian Li GA II Lite, Cooler Master Atmos, Thermalright Aqua Elite, Corsair Nautilus RS, ali mislim da su sva malo skuplja od Arctica. Doduše, manja su i tiša...

Što se ventilatora tiče, opet je Arctic jeftin izbor.

@laca12

Koliko vidim, hteo bi da prođe što jeftinije, C7 je dobar ali skup za njega...

Da, imaš verziju tog kućišta sa 4 ventilatora. Fino je za te pare ako ti ne smeta što može da smesti samo po jedan 2.5" SSD i jedan 3.5" HDD, i nema filtere na usisu. Malo koje kućište ovog tipa ih ima, doduše...

Evo ti jedan review:

U tvom slučaju bih preskočio belo kućište i uzeo crno. Sva bela će da požute vremenom ali u tim uslovima će požuteti brže...

S tvojim komponentama ti i ne treba vodeno hlađenje, čak i kad pređeš na AM5, osim ako ćeš nečim da opteretiš procesor.
Ako baš hoćeš neko, Arctic Liquid Freezer III Pro je popularno i nije skupo i ima ga kod nas.
Možeš da naručiš i preko KP nešto poput Lian Li GA II Lite, Cooler Master Atmos, Thermalright Aqua Elite, Corsair Nautilus RS, ali mislim da su sva malo skuplja od Arctica. Doduše, manja su i tiša...

Što se ventilatora tiče, opet je Arctic jeftin izbor.

@laca12

Koliko vidim, hteo bi da prođe što jeftinije, C7 je dobar ali skup za njega...

Hvala
Moze samo model Arctic ventilatora koje da trazim u radnji ili kp, ima vise vrsta da ne pogresim

Ja bih gledao P12 PWM PST ARGB, solidno duvaju, nisu bučni, nisu skupi, imaju i verziju sa 3 komada u pakovanju. Imaš i P12 Pro ARGB ali Pro verzija se vrti na jako velikim obrtajima i vrlo su bučni ako im se debelo ne ograniči brzina, možda su bolji za hladnjake no za kućišta...
Ako te ne mrzi da experimentišeš sa tim, možeš i P12 Pro ali mislim da je manje cimanje sa non-Pro.

Ti isti ventilatori idu i na Arctic Liquid Freezer III AIO. P12/P14 Pro na noviju Pro verziju, P12/P14 na stariju non-Pro (govorim o ARGB varijantama).

A gde bi stavio te ventilatore? Ako uzimaš onaj Lian Li, već dobijaš sve ventilatore koji ti trebaju...

Ja bih gledao P12 PWM PST ARGB, solidno duvaju, nisu bučni, nisu skupi, imaju i verziju sa 3 komada u pakovanju. Imaš i P12 Pro ARGB ali Pro verzija se vrti na jako velikim obrtajima i vrlo su bučni ako im se debelo ne ograniči brzina, možda su bolji za hladnjake no za kućišta...
Ako te ne mrzi da experimentišeš sa tim, možeš i P12 Pro ali mislim da je manje cimanje sa non-Pro.

Ti isti ventilatori idu i na Arctic Liquid Freezer III AIO. P12/P14 Pro na noviju Pro verziju, P12/P14 na stariju non-Pro (govorim o ARGB varijantama).

A gde bi stavio te ventilatore? Ako uzimaš onaj Lian Li, već dobijaš sve ventilatore koji ti trebaju...
Hvala ti jos jednom na pomoci
Gledao detaljne recenzije kucista na YT
CORSAIR 3500X
On ima filtere dole gde je napajanje izvaci se, na bocnu stranicu i na gornju to jest poklopac,sto znaci ima tri filtera sto je dobro.
Phanteks NV5
Lepo kiciste ali ima samo jedan filter dole gde je napajanje i izvlaci se, i nema nijedan vise ffilter.
Lian Li Vector V100
Veoma lepo kuciste ali na zalost nema nijedan filter sto moze biti problem sa prasinom, prednosti ima dolazi sa 4 ventilatora i tu se ustedi za ventilatore, ali gornji deo poklopac mu je plastican ima jacu cenu ali stedeli na materijali.
Suzio sam izbor uzecu jedno od ova dva kucista CORSAIR 3500X ili Phanteks NV5
Arctic P12 PWM PST A-RGB, to su ovi 0 - 2000 rpm
Arctic P12 Pro A-RGB to su ovi jaci 600–3000 rpm, PWM mnogo bas jaki
Arctic Cooling P12 Pwm Pst Rgb 0db 3 Pieces Set + Rgb Lighti, koji su ovi sto imaju neki konektor ili vec kako se zove ?

Reci mi ima neki program da se podesavaju boje ili ti izabere boja koju zelis i brzina ventilatora ?

Poslednja izmena:
Brzine ventilatora nabolje u BIOSu, onda ne zavisi od softvera a za boje program koji dolazi sa matičnom pločom a ima i nezavisnih kao recimo OpenRGB ili SignalRGB. memi se na primer najviše sviđala Asus Aura. ali radi samo na Asus pločama. Za većinu možeš i da skineš neke efekte koje su grugi pravili. Toga bar ima na tone.
Evo recimo Asrock
1761832024253.png

Cekaj sledecu nedelju, bice Corsair RS120 argb na akciji u jednoj domacoj maloprodaji 3 pack belih, odlicni su ventovi, ja imam non rgb i svidja mi se sto imaju zero rpm, i tihi su, idu na Nautilus vodena hladjenja koja ce isto biti na finoj akciji, crno je vec sada oglaseno, a belo bi trebalo da bude, tako da sacekaj malkice i kombo sa 3500x da puca..

Sve ventove spojis preko daisy chain koji su oni do jaja resili, ono bas je fool proof, jer ti daju i one produzetke da lagano spojis na plocu, a mozes i argb tako pa preko aplikacije od ploce kontrolises ventove od kucista i od vodenog..

Nisam neki ekspert i nisam nikad montirao vodeno hladjenje ali koliko gledao po YT kada sklapaju komponente vecinom ide gore nikad dole.
Sada mi treba pomoc ne znam sta uzeti i odabrati, da li CORSAIR RS120 ARGB ventilatore ili Arctic P12 PWM PST A-RGB sta je bolje, samo molim za brz odgovor jer su na akciji naso
Treba mi pomoc i za ovo sta uzeti CORSAIR RS120 ARGB ili CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans
Moze neko da mi objasni za ove ventilatore CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans, buni me ovo Reverse Fans obrnuti ventilatori, kako obrnuti ne razumem

Nisam neki ekspert i nisam nikad montirao vodeno hladjenje ali koliko gledao po YT kada sklapaju komponente vecinom ide gore nikad dole.
Sada mi treba pomoc ne znam sta uzeti i odabrati, da li CORSAIR RS120 ARGB ventilatore ili Arctic P12 PWM PST A-RGB sta je bolje, samo molim za brz odgovor jer su na akciji naso
Treba mi pomoc i za ovo sta uzeti CORSAIR RS120 ARGB ili CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans
Moze neko da mi objasni za ove ventilatore CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans, buni me ovo Reverse Fans obrnuti ventilatori, kako obrnuti ne razumem
Reverse ventilatori duvaju u obrnutom smeru. Ako ti ventilatori trebaju da izduvavaju vazduh iz kućišta, onda uzimaš obične, ako treba da usivavaju vazduh u kućište onda uzimaš reverse.

Ako je to tvoj komp, upropastićeš pumpu od AIO. AIO ne sme da bude montiran tako da pumpa bude najviša u sistemu. Tako kako je montirano na toj slici, svi mehurići vazduha idu pravo u pumpu i drastično će joj skratiti radni vek
Hvala na savetima, trebala vec da stigne grafika, vrt do ponedeljka, pa me mrzelo da kacim gore klincu, kada dodje grafika ide gore i pozadi jedan vent za izbacivanje vazduha.
Koje je ovo kuciste i od kada ga imas ?

Kućište Be Quiet Light Base 600 DX White BGW66​

Pre par dana sklopljeno

Poslednja izmena:
Narucio sam CORSAIR 3500X crno kuciste i CORSAIR NAUTILUS 360 RS ARGB Black, na akciji u gig imo neke bodove pa me sve izaslo 12000 din, hvala clanu Marko1996 sto mi reko gde ima kod nas da je sve u gig, ja nisam tu ni gledao samo gledao kp
Sad mi treba dva pakovanja ovih ventilatora CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans 3u1 Black i jedan obican ovakav CORSAIR RS120 ARGB 120mm PWM crni
Posto do sad imo sve najeftinija kineska kucista i najeftinije ventilatore tako reci od 500 din, ovo mi je prvo brendirano kuciste, prvo vodeno hladjenje i bice prvi brendirani ventilatori, osecam se ko malo dete haha srecno.Kako cu ja ovo vodeno hladjenje i ove ventilatore povezati neka mi je bog u pomoc hahaha
Evo slika kucista da ne pogresim u kupovini i izboru ventilatora da me neko posavetuje.koliko ja razumeo ovde kolegu qryak po slici pod brojem 1 i 2 idu ovi ventilatori CORSAIR RS120-R ARGB 120mm PWM Reverse Fans 3u1 Black, pod brojem 3 ide obican ovaj CORSAIR RS120 ARGB 120mm PWM crni, i pod brojem 4 ide vodeno hladjenje CORSAIR NAUTILUS 360 RS ARGB Black.
1cd9e0a7ca40628359414489306149db.png

Ventovi na poziciji 2 ti uopšte nisu potrebni.
Ovi ispod grafike nemaju odakle da dobiju vazduh jer je taj PSU shroud zatvoren okolo. Onaj dole u ćošku samo smeta jer duva gore i remeti struju vazduha od ona 3 sa strane (poz. 1) koji su bitni.

Ja bih uzeo samo 4 venta, 3 reverse za stranu da ubacuju, 1 obični pozadi da izbacuje i AIO gore će takođe da izbacuje. Ako su temperature ok, to je to. Ako nisu (a sumnjam da neće biti) onda razmotri još neki, da se ne bi trošio bez potrebe...

Ventovi na poziciji 2 ti uopšte nisu potrebni.
Ovi ispod grafike nemaju odakle da dobiju vazduh jer je taj PSU shroud zatvoren okolo. Onaj dole u ćošku samo smeta jer duva gore i remeti struju vazduha od ona 3 sa strane (poz. 1) koji su bitni.

Ja bih uzeo samo 4 venta, 3 reverse za stranu da ubacuju, 1 obični pozadi da izbacuje i AIO gore će takođe da izbacuje. Ako su temperature ok, to je to. Ako nisu (a sumnjam da neće biti) onda razmotri još neki, da se ne bi trošio bez potrebe...
Hvala puno na savetu i pomoci, tako cu i uraditi kako si mi reko, ja gledam po YT i vidim svi stavljaju dole pa rekoh ajde i ja, poslusacu tvoj savet i jos jednom zelim da ti se puno zahvalim na pomoc i trud i vremenu koje si odvojio da mi pomognes veliko ti hvala.

Nazad
Vrh Dno