Mogu i ja online sa RS dokumentima bez problema da otvorim kazahzstansku virtuelne karticu ako to želim, mogu da otvorim i albansku, ali to ne znaci da te kompanije posluju po našim zakonima.
Ja ne znam da li pišem na turskom ili šta, ali nigde nisam ni spomenuo da sam kod Etihada otvorio dinarski tekući račun, već upravo samo i isključivo
virtuelnu karticu koja može da drži razne valute, uključujući i RSD ako ja tako želim. Ne znam, možda da krenem da crtam šematski dijagram za pojedine ovde?
Sa tom virtuelnom karticom mogu uredno da plaćam u dinarima u domaćem platnom prometu, mogu i napolju u drugim valutama, ali samo i isključivo virtuelnom karticom, nemam nikakav račun, niti broj računa, niti mogu da primim npr. platu ili bilo kakvu uplatu u RSD pod 2xx šifrom kao što to mogu sa računom u srpskoj banci, dakle to
NIJE klasičan tekući račun koji ionako ne smem da imam dok sam rezident u Srbiji.
Šta sprečava Aircash da implementira to isto sa recimo MasterCard-om sada ovog momenta? Na spisku su NBS već 3 godine, partnerstvo sa MasterCardom imaju već godinama unazad, verovatno samo treba neko da štiklira RSD kao country code i eto, ima virtuelni MasterCard i kod nas, uplatiš RSD kao
elektronski novac i trošiš ga kroz wallet regularno. OK, nemaju lokalnu licencu pa taj MasterCard ne može da bude i fizička kartica, i ne može da bude vezana za domaći tekući račun sa svim funkcionalnostima, ali
može da bude
virtuelni račun sa
virtuelnom karticom koji bi bez problema mogao da se koristi kod nas za kartična plaćanja i online kupovinu.
Sa takvim setapom se već svašta nešto može - slanje i prijem novca iz inostranstva, eto npr. ta kupovina vinjeta i razne druge interesantne stvari koje bi i inače motivisale ljude odavde da krenu da ih koriste jer takvi servisi tome i služe.
Iz nekog razloga, ne žele da krenu da nude takve usluge kod nas dok ne dobiju lokalnu licencu i to je sasvim OK, imaju pravo da kreiraju poslovnu politiku kakvu god hoće, ali nadam se da smo makar ustanovili da okvirno nemaju nikakve prepreke da krenu lagano da osvajaju tržište kod nas ako već toliko hoće, lokalna licenca može da kasni iz X razloga, kao što je to slučaj sa CG i Albanijom, plus za razliku od njih kod nas bi verovatno morali da implementiraju dodatne stvari vezane za IPS ili za Dina kartice, nisam skoro proveravao regulativu, ali šta da se radi, ako mora, neka sednu i odrade domaći zadatak, nema im druge.