Ali ce zato biti prisutni u BiH od 1. septembra.
Kako? Ja koristim Aircash sa BiH dokumentima? Radi uplata keša na prodajnim mestima, isplata ali i isplata na bankomatima, kao i primanje i slanje novca u EU, slanje na IBAN…Ni u BiH
Ocigledno ih propisi koce
Mislio sam na kartice.Kako? Ja koristim Aircash sa BiH dokumentima? Radi uplata keša na prodajnim mestima, isplata ali i isplata na bankomatima, kao i primanje i slanje novca u EU, slanje na IBAN…
Ili misliš na karticu? Izdavace BiH Mastercard kartice, nece EU sa obzirom na to da je Aircash BL BiH firma.
Takodje, i banjalučki fintech Lova će početi da izdaje Visa kartice.
Ne znam kako ih općenito i u Srbiji mogu da koče propise. Otvore poslovnicu u Srbiji, kao što su u BiH i postanu domaća “banka”.
Pretpostavio sam.Mislio sam na kartice.
Čekaj da li ja mogu ako je nalog otvoren sa BiH dokumentom da primim pare iz Nemacke na Aircash IBAN i dignem na bankomatu u npr Bijeljini?Kako? Ja koristim Aircash sa BiH dokumentima? Radi uplata keša na prodajnim mestima, isplata ali i isplata na bankomatima, kao i primanje i slanje novca u EU, slanje na IBAN…
Po kom to tačno zakonu NBS ima monopol?Narodna banka srbije ima "monopol" i to zestok oko toga ko i koje usluge moze da pruza u srbiji. Konkurencija je vrlo nepopularna rec ovde, a kamoli prava tj zdrava konkurencija.
Mi kao da ne živimo u istoj zemlji 😂Za institucije elektronskog novca iz inostranstva to ne važi, te kompanije su samo dužne da obaveste NBS pre početka pružanja usluga na teritoriji RS i to je to. Nema potrebe za teorijama zavere.
Ovo je tačno, ali opet maši poentu, jer ne pričamo u platnim procesorima, oni zanimaju samo pravna lica koja žele da prihvataju kartična plaćanja. Članovi na ovoj temi u suštini žele nešto kao što je ranije bio iPay, dakle potpun funkcionalan digitalni novčanik, koji bi im pružila neka institucija elektronskog novca. Doduše, vidim da neki žele i neobanku poput Revoluta, ali to je već sasvim druga stvar.Ima milion primera platnih procesora iz regiona (hrvatski Corvus Pay mi prvi pada na pamet) koji uredno zadužuje srpske kartice u dinarima bez ikakve konverzije.
Loše je poređenje, jer je Revolut neobanka ili fintech, kako i sam kažeš, a AirCash institucija elektronskog novca. Razlika je velika, a glavno je da u banci imaš svoj račun sa pravim novcem, dok ti institucija izdaje elektronski koji pokriva pravim. AirCash zato ne može da se poredi sa Revolutom, ali može sa PayPal-om, Skrillom ili Payoneerom, koji već funkcionišu kod nas.Revolut
Edit: svi su ovde u pravu, samo postoji nesporazum ko šta želi.prekinite već jednom da lupetate
Bankarska licenca u EU dozvoljava i izdavanje elektronskog novca, tako da sa te strane ne postoji razlika kad je u pitanju naše zakonodavstvo. Svaka banka je de-facto i institucija el. novca ali obrnuto ne važi.Loše je poređenje, jer je Revolut neobanka ili fintech, kako i sam kažeš, a AirCash institucija elektronskog novca. Razlika je velika, a glavno je da u banci imaš svoj račun sa pravim novcem, dok ti institucija izdaje elektronski koji pokriva pravim. AirCash zato ne može da se poredi sa Revolutom, ali može sa PayPal-om, Skrillom ili Payoneerom, koji već funkcionišu kod nas.
Ne moraju prema zakonima, u praksi je očigledno drugacije a taj mučeni AirCash je primer. Od aprila prosle godine su u procesu dobijanja licence, ne bi trebalo da bude toliko dugo…Ne, ne moraju da imaju dozvolu NBS i ne moraju da imaju lokalno predstavništvo da bi poslovali ovde i prekinite već jednom da lupetate. Nemaju ni PayPal, ni Payoneer ni brdo drugih servisa lokalna predstavništva, što može da potvrdi pretraga na sajtu APRa u roku od 30 sekundi ovde a posluju već godinama kod nas u zdravlju i veselju. Član 225 Zakona o platnim uslugama vrlo nedvosmisleno kaže da je potrebno obaveštenje NBSa da kreću da pružaju usluge na teritoriji Srbije i dužni su da dostave državu gde su inače inkorporirani sa brojem licence u toj zemlji i to je sve, bukvalno isto kao u EU.
Razlog nedolaska tih servisa vrlo verovatno proističe iz činjenice da smo vrlo bitno nebitno tržište koje nije vredno cimanja. Doći će kada im se bude isplatilo. Vrlo je prosto.
revolut ima rsd valutuRazlog zašto se to ne dešava je to što je RSD globalno nebitna valuta koja nikog osim nas u SRB ne interesuje i ne žele ljudi da se cimaju sa tim, plus je pitanje koliko bi RSD bio upotrebljiv da je negde napolju na nekom računu umesto na lokalnom tekućem kod nas.
Naravno da ne mogu. Ne možeš uplaćivati novac na “strane” račune/balanse niti primati neki balans pa ga onda trošiti.bavili smo se problematikom da neka insitucija el. novca iz inostranstva ne može da ponudi račun sa RSD valutom, što smo takođe ustanovili da nije tačno - može, ali ih zabole jer bi to bilo prilično besmisleno, makar dok ne uđemo u SEPA zonu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari