Šta je novo?

AirCash Srbija

Možda glupo pitanje, ali, ako bi drugar iz Bosne otvorio nalog, jel bi nekim trikom mogao da dodam srpski Master/Visa na taj nalog?

Pitam prosto da ne maltretiram čoveka za transakcije svaki put.
da, ali nije jos servis aktivan. trebalo bi sredinom ovog meseca

IMG_7796.jpeg

Ni u BiH
Ocigledno ih propisi koce
Kako? Ja koristim Aircash sa BiH dokumentima? Radi uplata keša na prodajnim mestima, isplata ali i isplata na bankomatima, kao i primanje i slanje novca u EU, slanje na IBAN…

Ili misliš na karticu? Izdavace BiH Mastercard kartice, nece EU sa obzirom na to da je Aircash BL BiH firma.
Takodje, i banjalučki fintech Lova će početi da izdaje Visa kartice.

Ne znam kako ih općenito i u Srbiji mogu da koče propise. Otvore poslovnicu u Srbiji, kao što su u BiH i postanu domaća “banka”.

Kako? Ja koristim Aircash sa BiH dokumentima? Radi uplata keša na prodajnim mestima, isplata ali i isplata na bankomatima, kao i primanje i slanje novca u EU, slanje na IBAN…

Ili misliš na karticu? Izdavace BiH Mastercard kartice, nece EU sa obzirom na to da je Aircash BL BiH firma.
Takodje, i banjalučki fintech Lova će početi da izdaje Visa kartice.

Ne znam kako ih općenito i u Srbiji mogu da koče propise. Otvore poslovnicu u Srbiji, kao što su u BiH i postanu domaća “banka”.
Mislio sam na kartice.

Mislio sam na kartice.
Pretpostavio sam.

Propisi ih ne koče jer zakon dozvoljava institucijama elektronskog novca izdavanje kartica, ali su ovi iz Aircasha se preracunali da će moći ponovo prodavati HR kartice u BiH. Kartice moraju biti u domaćem izdanju. Zato sad sklapaju poseban ugovor s Mastercardom za BiH, a Lova.ba sa Visom.
To je rekao njihov direktor na eventu u Portugalu prošlog meseca.

Čekaj da li ja mogu ako je nalog otvoren sa BiH dokumentom da primim pare iz Nemacke na Aircash IBAN i dignem na bankomatu u npr Bijeljini?

Zapravo je to istina, mislim da shvatam šta je hteo da kaže, ali ovde ne pogađa suštinu. AirCash je već pre tri i po godine (pomenuto obaveštenje su poslali 11. marta 2022) bez problema registrovan kao strana (konkretno hrvatska) institucija elektronskog novca koja posluje u skladu sa našim Zakonom o deviznom poslovanju (kompletan spisak na sajtu NBS je ovde), no to je odvojena stvar od njihovog punog dolaska na naše tržište, koji bi podrazumevao srpske dinarske račune i slično, a to je ono što nas ovde (valjda) najviše zanima.

Poslednja izmena:
Može i strana institucija da doda podršku za RSD, to nije ekskluzivitet domaćeg pravnog lica. Ima milion primera platnih procesora iz regiona (hrvatski Corvus Pay mi prvi pada na pamet) koji uredno zadužuje srpske kartice u dinarima bez ikakve konverzije.

Ne znam zašto bi bilo koja inostrana kompanija želela da ima baš "punokrvno" pravno lice ovde pod domaćim propisima, to ne bi imalo ama baš nikakve logike i smisla, ali verujem da će bar jedan genijalac koji je lupio smešan smajli na moju poslednju poruku da nas prosvetli.

Da to moze tako, fintech servisi bi odavno došli na naše tržište, npr Revolut. Ali treba im posebna dozvola, moraju da osnuju predstavništvo u Srbiji i posluju po zakonima Srbije.

U celoj EEA posluju na osnovu samo jedne licence koje imaju u LT a koja vazi u svim zemljama članicama. Da nije te jedinstvene dozvole, sumnjam da bi se uopste i širili na ove manje i nebitnije zemlje EU jer bi u svakoj morali prolaziti proces licenciranja.

Ne, ne moraju da imaju dozvolu NBS i ne moraju da imaju lokalno predstavništvo da bi poslovali ovde i prekinite već jednom da lupetate. Nemaju ni PayPal, ni Payoneer ni brdo drugih servisa lokalna predstavništva, što može da potvrdi pretraga na sajtu APRa u roku od 30 sekundi ovde a posluju već godinama kod nas u zdravlju i veselju. Član 225 Zakona o platnim uslugama vrlo nedvosmisleno kaže da je potrebno obaveštenje NBSa da kreću da pružaju usluge na teritoriji Srbije i dužni su da dostave državu gde su inače inkorporirani sa brojem licence u toj zemlji i to je sve, bukvalno isto kao u EU.

Razlog nedolaska tih servisa vrlo verovatno proističe iz činjenice da smo vrlo bitno nebitno tržište koje nije vredno cimanja. Doći će kada im se bude isplatilo. Vrlo je prosto.

Ima milion primera platnih procesora iz regiona (hrvatski Corvus Pay mi prvi pada na pamet) koji uredno zadužuje srpske kartice u dinarima bez ikakve konverzije.
Ovo je tačno, ali opet maši poentu, jer ne pričamo u platnim procesorima, oni zanimaju samo pravna lica koja žele da prihvataju kartična plaćanja. Članovi na ovoj temi u suštini žele nešto kao što je ranije bio iPay, dakle potpun funkcionalan digitalni novčanik, koji bi im pružila neka institucija elektronskog novca. Doduše, vidim da neki žele i neobanku poput Revoluta, ali to je već sasvim druga stvar.

Loše je poređenje, jer je Revolut neobanka ili fintech, kako i sam kažeš, a AirCash institucija elektronskog novca. Razlika je velika, a glavno je da u banci imaš svoj račun sa pravim novcem, dok ti institucija izdaje elektronski koji pokriva pravim. AirCash zato ne može da se poredi sa Revolutom, ali može sa PayPal-om, Skrillom ili Payoneerom, koji već funkcionišu kod nas.

prekinite već jednom da lupetate
Edit: svi su ovde u pravu, samo postoji nesporazum ko šta želi.

Može i neobanka/institucija elektronskog novca da pruži uslugu računa u RSD, ne postoji zakonsko ograničenje po tom pitanju. Razlog zašto se to ne dešava je to što je RSD globalno nebitna valuta koja nikog osim nas u SRB ne interesuje i ne žele ljudi da se cimaju sa tim, plus je pitanje koliko bi RSD bio upotrebljiv da je negde napolju na nekom računu umesto na lokalnom tekućem kod nas.

Loše je poređenje, jer je Revolut neobanka ili fintech, kako i sam kažeš, a AirCash institucija elektronskog novca. Razlika je velika, a glavno je da u banci imaš svoj račun sa pravim novcem, dok ti institucija izdaje elektronski koji pokriva pravim. AirCash zato ne može da se poredi sa Revolutom, ali može sa PayPal-om, Skrillom ili Payoneerom, koji već funkcionišu kod nas.
Bankarska licenca u EU dozvoljava i izdavanje elektronskog novca, tako da sa te strane ne postoji razlika kad je u pitanju naše zakonodavstvo. Svaka banka je de-facto i institucija el. novca ali obrnuto ne važi.

Kao što Revolut ima bankarsku licencu u Litvaniji, tako i recimo PayPal ima bankarsku licencu u Luksemburgu. PayPal posluje kod nas godinama kao institucija el. novca bez ikakvih problema i nalazi se na spisku NBS, dok Revoluta nema nigde. Da je tako kao što pričate, ne bi ni PayPal bio dostupan kod nas, a ni mnogi drugi servisi.

Kad smo već kod Revoluta kao banke, kad sam otvarao račun za firmu baš u tom Luksemburgu prošle godine kad sam osnivao startap, Revolut nije imao nijednu fizičku poslovnicu bilo gde u Luksemburgu, prepešačih ga uzduž i popreko (nije velika površina, ako dovoljno dugo šetaš, možeš da ušetaš u Nemačku npr.) dok su ostale banke uredno imale poslovnice kao i kod nas. Meni to baš i ne liči na pravu banku. Jedini razlog zašto sam otvorio račun na Revolutu je zato što kao stranac bez boravišne i radne dozvole i bez bilo kakve lokalne kreditne istorije manje-više samo tamo i mogu da otvorim račun za firmu, skroz online, uredno sa srpskim pasošem, evo poslujem već godinu i po dana ali nigde u aplikaciji ne vidim mogućnost da apliciram za kredit, dozvoljeni minus ili da višak para plasiram u neke investicione proizvode jer jednostavno tako nešto ne postoji kod Revolut banke u EU. Bukvalno moja lokalna Intesa u mom malom mestu nudi duplo veći dijapazon bankarskih proizvoda za pravna lica.

Ne, ne moraju da imaju dozvolu NBS i ne moraju da imaju lokalno predstavništvo da bi poslovali ovde i prekinite već jednom da lupetate. Nemaju ni PayPal, ni Payoneer ni brdo drugih servisa lokalna predstavništva, što može da potvrdi pretraga na sajtu APRa u roku od 30 sekundi ovde a posluju već godinama kod nas u zdravlju i veselju. Član 225 Zakona o platnim uslugama vrlo nedvosmisleno kaže da je potrebno obaveštenje NBSa da kreću da pružaju usluge na teritoriji Srbije i dužni su da dostave državu gde su inače inkorporirani sa brojem licence u toj zemlji i to je sve, bukvalno isto kao u EU.

Razlog nedolaska tih servisa vrlo verovatno proističe iz činjenice da smo vrlo bitno nebitno tržište koje nije vredno cimanja. Doći će kada im se bude isplatilo. Vrlo je prosto.
Ne moraju prema zakonima, u praksi je očigledno drugacije a taj mučeni AirCash je primer. Od aprila prosle godine su u procesu dobijanja licence, ne bi trebalo da bude toliko dugo…

I ako ne moraju da otvore predstavništvo, oni su odlucili da tako urade pa nije ni bitno…
Razlog zašto se to ne dešava je to što je RSD globalno nebitna valuta koja nikog osim nas u SRB ne interesuje i ne žele ljudi da se cimaju sa tim, plus je pitanje koliko bi RSD bio upotrebljiv da je negde napolju na nekom računu umesto na lokalnom tekućem kod nas.
revolut ima rsd valutu

Suština je da ako Aircash hoće stvarno da uđe na srpsko tržište, može to da uradi relativno jednostavno sa postojećim pravnim licima koje ima napolju, i nadam se da smo konačno utvrdili da NBS nema način da to spreči, niti postoji razlog zašto bi se NBS bavila sprečavanjem random kompanije iz inostranstva koja niti pretenduje da preotme ogroman deo tržišta niti je u pitanju kompanija koja je bansoslovno kapitalizovana da bi predstavljala bilo kakav suštinski rizik po domaće tržište. Vole naši ljudi teorije zavere pa to ti je.

Njihova odluka da po svaku cenu imaju lokalno predstavništvo i lokalnu licencu mi takođe nema puno smisla jer bi takva licenca važila samo u SRB, i zašto onda trošiti pare na lokalnu licencu ako već postojeća EU licenca može bez problema da se "portuje" na Srbiju? Odgovor na to pitanje verovatno samo oni znaju.

Razloga za njihovo nedolaženje ima mali milion i realno možemo samo da nagađamo ovde šta je pravi razlog, a Revolut ima RSD valutu i to niko nije sporio, bavili smo se problematikom da neka insitucija el. novca iz inostranstva ne može da ponudi račun sa RSD valutom, što smo takođe ustanovili da nije tačno - može, ali ih zabole jer bi to bilo prilično besmisleno, makar dok ne uđemo u SEPA zonu.

bavili smo se problematikom da neka insitucija el. novca iz inostranstva ne može da ponudi račun sa RSD valutom, što smo takođe ustanovili da nije tačno - može, ali ih zabole jer bi to bilo prilično besmisleno, makar dok ne uđemo u SEPA zonu.
Naravno da ne mogu. Ne možeš uplaćivati novac na “strane” račune/balanse niti primati neki balans pa ga onda trošiti.

Paypal zbog toga radi polovično kod nas. Ne možeš kod nas trošiti balans sa PayPala, samo možeš prebaciti na karticu.

Wise je nudio opciju primanja novca na balans, uplatu i trošenje tih sredstava i morali su to obustaviti.

IMG_8161.jpeg

Da, zaboravio sam za to retardirano pravilo da ne možeš da imaš inostrane tekuće račune kao fizičko lice rezident u SRB. Sreća pa ne važi za pravna lica iz inostranstva, mada ionako ne pravi neku razliku u praksi. Ja recimo imam opciju u Stripe-u za svoje EU preduzeće da bez problema otvorim RSD partiju i da naplaćujem u RSD (dakle bez konverzije u EUR za srpske dinarske kartice) i da držim RSD na računu dok ne odlučim da ga konvertujem u neku drugu valutu.

Dok ne dobijemo punu ekonomsku slobodu, to ograničenje ne menja pravila igre nešto naročito jer sve i da imam RSD napolju, ne bi mi služio ama baš ničemu jer van SRB niko normalan ne barata RSDom u bilo kom značajnom kapacitetu pa je to jedan od manjih problema koje trenutno imamo kad je domaća regulativa u pitanju. Što se mene tiče neka dođe SEPA sledeće godine i ne treba mi ništa više do daljnjeg, sve ostalo već imam(o).

Pa o tome i pričamo. Zato je potrebno lokalno predstavništvo kako bi ponudili celu paletu usluga. Moraju da budu domaći subjekat, a ne inostrana banka/EMI.

OK ali i dalje ne razumem šta ih sprečava da krenu da posluju sa postojećim pravnim licima kod nas i da lansiraju 80% usluga danas zbog kojih bi ih ljudi ionako i koristili i da se onda prebace na lokalno pravno lice kada dobiju licencu. Baš me interesuje koji će to biti ogroman benefit držati RSD baš kod njih a ne negde gde već inače držimo svoje pare. Bolje bi im bilo da je nešto stvarno korisno.

Nazad
Vrh Dno