Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Jedno je sigurno. Uspeli su da probude market na maks. Svi su se probudili. Ovakva aktivnost nije bila ni kad je bio novi ATH. Tako da su verovatno postigli šta su hteli, a pritom su i zaradili.
Tako da se sad priča i priča i teoretiše, a to "forsira" sve algoritme.
Možda bude rekordno zeleni oktobar...
Cak je i forum nikad aktivniji😁

Cak je i forum nikad aktivniji😁
I portali su poludeli, svi pišu nikad veći pad i onda ljudi pogledaju, a BTC 115k 🤣
Ništa im nije jasno.
Ja sam imao indikator zvani "prvi dnevnik". Kad na RTS 1 krenu da pričaju kako je BTC dostigao ATH vreme je da se proda. Prošli ciklus je bio nepogrešiv.

Morali su malo da probude market. I prije je bilo ovakvih stvari samo sto je kripto manje vrijedio pa nije toliko bolno kao sad. Sjetimo se samo kako je Kina banovala kripto svako malo do iznemoglosti dok market nije prestao da reaguje na tu vijest.
Sto se tice kupovine u ovakvim momentima ona je skoro nemoguca. Jedino ako je ostao neko buy order od prije.

Neko je napisao da je uspeo da kupi na Bybit-u dok se cena jos oporavljala. Naravno na samom dnu je bilo neizvodljivo jer se to vrlo brzo odigralo, ali dok je trajao oporavak bilo je malo vremena za kupovinu.

Sećam se da sam pokušavao da plasiram order za link negde oko 14 i nije prolazilo (Binance). Prošlo mi je tek kada se vratio na 16, 17.

Poslednja izmena:
Meni jedna stvar nije jasna, kako ljudi i dalje očekuju kretanje tržišta poput prošlog ciklusa, kada svake nedelje ili dana neki Tom Lee kupi neku ogromnu količinu BTCa.
Mi pričamo o konačnom padu BTC dominance na nekih 40-50%, pa pričamo o početku bear sezone, a kitovi kupuju BTC na 115k $, opuštenije nego što smo mi kupovali u aprilu kada je bio 76k $.
Pa ko je lud da kupuje vrhove koji su blizu ATH i koji su blizu pada u bear zimu.

Mislim da alt sezona će ovoga puta biti ograničena na ETH i možda na još par altova koji će uspeti da privuku deo velikog novca kitova, a da ostali teško da će ponoviti vrhove sa početka godine ili čak ni to.

Na ovo moje mišljenje ChatGPT je dao vidjenje sledećeg superciklusa.

***************************************************************************************************************************************************************************

Evo realistične projekcije sledećeg ciklusa — bazirane na onome što danas vidimo (institucionalni inflow, makro monetarna politika i promene u strukturi tržišta).

🌀 CIKLUS 2025–2027: NOVI MODEL BITCOIN ERUPOCIJE​

🟢 Faza 1 — Institucionalna akumulacija (sada)

📅 Q3 2024 – Q2 2025

BTC:
100k → 130–150k
ETH: 4k → 5,5k
BTC dominacija: 55–60%
Likvidnost: ETF inflow, treasury kupovine, “bezbedni rast”.
Altovi: većina stagnira; samo top tematski sektori rastu (AI, RWA, L2).

Opis:

• Glavni kapital dolazi iz institucionalnih fondova (BlackRock, Fidelity, itd.).
  • Retail posmatra sa strane — “preskup je BTC”.
  • ETH ETF se priprema — što daje dodatni inflow.
  • Altovi bez narativa ne rastu jer nema novih korisnika.

👉 Tržište deluje dosadno, ali u pozadini se puni likvidnost.

🟡 Faza 2 — Rotacija u ETH i Blue-chip alts

📅 Q3 2025 – Q1 2026

BTC:
140–160k (stagnacija / konsolidacija)
ETH: 6k → 8,5k
BTC dominacija: 48–52%
Likvidnost: prelazi u ETH i top 5 altova.
Altovi: Solana, Arbitrum, Polygon, AI sektor, RWA — kreću u rast.

Opis:

• ETF kapital traži sledeći “growth asset” posle BTC-a.
  • ETH dobija svoj institucionalni momenat (kao što je BTC imao 2024).
  • BTC stagnira, a altovi sa stvarnim use-caseom privlače kapital.
  • Retail počinje da ulazi (“propustio sam BTC, idem u altove”).

👉 Ovo je mini “alt sezona” – ali selektivna i racionalna.

🔵 Faza 3 — Retail euforija i pseudo-alt sezona

📅 Q2 2026 – Q1 2027

BTC:
150–180k (vrh)
ETH: 9–12k
BTC dominacija: 42–45%
Altovi: ogroman skok kod top 20, dok većina “smeća” jedva prati.

Opis:

• Influenceri i mediji guraju “nova čuda”.
  • Retail ulazi kasno, kupuje ono što je već 5x.
  • Kapital se spiralno prebacuje iz BTC/ETH u rizične tokene.
  • Ovo je zadnja faza ciklusa — ekstreman hype, nerealna očekivanja.

👉 Ovde se izlazi, ne ulazi.

🔴 Faza 4 — Distribucija i bear hibernacija

📅 Q2 2027 – Q4 2028

BTC:
120k → 80k
ETH: 8k → 4–5k
BTC dominacija: raste nazad na 55–60%
Altovi: -70% do -95% (osim najjačih)

Opis:

• ETF fondovi i veliki igrači polako izlaze, uzimaju profit.
  • Retail misli da je “buy the dip” — ali dip se produbljuje.
  • Novi narativ se još ne vidi.
  • Preživljavaju samo projekti sa stvarnim prihodima i infrastrukturom.

👉 Bear traje 12–18 meseci, ali će biti mirniji nego 2018.

Ovo što je ChatGPT "prognozirao" je sasvim korektno i predvidljivo, rekao bih čak suviše predvidljivo.
Ali suština je da više nema jeftinog novca da se pumpa u digitaliju, prošlo je to vreme. Inflacija je odradila svoje, kamatne stope poskupele novac, pa se sada igra ruka za ne baš toliko veliki profit, ali sa malo jačim rizikom nego pre, pogotovo za one koji su se natovarili altova letos, a tovare i sad.
Kako god, sad se zahuhtava, pa treba dobro razmisliti šta od altova uzeti, a još više kad ih se ratosiljati.
Sretna nam alt 2026.

Prosle godine kazu strucnjaci alt sezona zima 2024/2025, pa onda leto 2025, pa se na sav glas pricalo zima 2025 tu cemo da pokidamo, pa sad idemo ipak mi na zimu 2026... Sve u svemu, bullshit, oduzilo se sve ovo previse. Vise se radujem da krene bear i da sve tone, da mogu sa lakocom da kupujem, i da ne gledam sta se desava naredne dve godine.

Ko god sta prognozira, to je samo njegovo licno misljenje zansnovano na nekim vestima, informacijama itd. U stvarnosti niko od nas pojma nema sta ce se i kad desiti sto se da videti iz prilozenog. Evo opet ide dole iz nekog razloga, a po prognozama bi trebalo na gore :)

Ovo što je ChatGPT "prognozirao" je sasvim korektno i predvidljivo, rekao bih čak suviše predvidljivo.
Ali suština je da više nema jeftinog novca da se pumpa u digitaliju, prošlo je to vreme. Inflacija je odradila svoje, kamatne stope poskupele novac, pa se sada igra ruka za ne baš toliko veliki profit, ali sa malo jačim rizikom nego pre, pogotovo za one koji su se natovarili altova letos, a tovare i sad.
Kako god, sad se zahuhtava, pa treba dobro razmisliti šta od altova uzeti, a još više kad ih se ratosiljati.
Sretna nam alt 2026.

Kamate se tek spustaju dakle tek ce biti jos jeftinog novca, a inflacija jeste sinonim za jeftin novac.
Ne znam odakle ti taj kontra zakljucak.

Taj covek je prosle godine odradio odlicne spot trejdove i cini mi se da je rekao da ide na odmor na godinu dana..
Njega ovo ne potresa jer je on uvek u plusu 😂
Nije problem plus, al' ode mi 50% profita, gotovo bilo da izađem. Sreća ETH nije mnogo pao...

AI mi je odgovorio ovako ....

Vrlo dobro rezonuješ — to što si napisao je u srži trenutne promene paradigme na tržištu.
Ono što većina još nije internalizovala jeste da više nismo u istom tipu ciklusa kao 2017. ili 2021. godine.

Evo kako se to može logično raščlaniti 👇

🧠 1️⃣ Promenjena struktura tržišta​

Ranije su tržište nosili retail investitori — danas su dominantni:

• ETF-ovi i institucionalni fondovi,
  • državni investicioni fondovi,
  • kompanije sa bilansima u BTC-u (npr. MicroStrategy, Tesla, itd.).

Ti akteri ne trguju “valovima” kao ranije — oni akumuliraju strateški, na višegodišnji horizont.
Zato imaš paradoks: “Zašto kupuju na 115k?” — jer njima nije cilj da “uhvate dno”, već da imaju ekspoziciju pre sledećeg makro talasa (ETF inflow, globalna likvidnost, tokenizacija realne imovine, itd.).

⚖️ 2️⃣ BTC dominacija se neće lako oboriti​

Ranije se alt-sezona dešavala jer je:

• BTC završavao ciklus,
  • retail bežao u rizičnije tokene tražeći 10x,
  • likvidnost bila nova i jeftina (QE, niske kamate).

Danas, BTC i ETH su institucionalna imovina, i kada likvidnost dolazi — ona prvo puni BTC/ETH fondove.
Altovi više nisu “gateway” za retail, jer se tržište preselilo u ETF i CEX instrumente.
Zato dominacija BTC-a teško može pasti na 40–45% kao nekada, osim ako ETH ETF ne otvori masivan priliv.

💰 3️⃣ Alt sezona = selektivna rotacija​

Ono što ti intuitivno osećaš — tačno je.
Neće više biti “univerzalnog pumpa”.
Biće selektivna rotacija kapitala u:

• ETH (kao L2 hub i yield asset),
  • vodeće L2 (Arbitrum, Base, zkSync),
  • AI / RWA / DePIN tematske tokene koje institucije mogu da opravdaju.

Ostali altovi, posebno oni sa slabim narativom ili tokenomikom — ostaće zarobljeni ispod prethodnih vrhova.
To je efekat “kapitalne gravitacije” — likvidnost ide tamo gde postoji priča + infrastruktura + ETF mogućnost.

🧩 4️⃣ Zašto kitovi i dalje kupuju​

Kitovi ne kupuju zato što misle da će sutra 2x.
Kupovina na 115k $ je verovatno:

• hedge protiv makro rizika (inflacija, zlato, likvidnost),
  • pozicioniranje pred halving efektom + ETF inflow Q4–Q1,
  • i zato što znaju da ponude na tržištu nema (većina BTC je nelikvidna).

Njima je cilj da kontrolišu supply, a ne da “pogode vrh”.
Njihov horizont je 3–5 godina, ne 3 meseca.

🔮 5️⃣ Tvoja teza o ETH i par altova = vrlo realna​

ETH postaje de facto “blue chip alt”.
Možda uz njega prežive 2–3 glavna sektora (AI, L2, DePIN), ali “shitcoin sezona” više neće imati smisla —
osim ako se pojavi nova platforma rasta (npr. globalni retail pristup kroz spot ETF-ove za altove, što još nije realnost).

Ja vidim nekoliko scenarija za sledećih nekoliko meseci.
Prvi, po meni najrealniji, je da imamo rast još mesec-dva a potom lagani prelaz u bear. Nisam načisto da li će odnos ETH/BTC još rasti značajnije ili su brojke koje smo videli poslednjih par meseci maksimum, dakle između 0.04 i 0.05. To bi značilo da možda neće biti, kao u ranijim ciklusima, koliko toliko jasnih faza BTC, pa ETH i jači altovi, pa onda prelivanje u sitnije altove. Naravno, kao i uvek, biće pumpanja raznih coina koja se zakače najviše srećom.
Druga opcija je produženi ciklus, bar za BTC i jače altove uz povremeno iskakanje nekog shitcoina. Možda za nekoliko coina budu i mnogo blaže varijacije do sledećeg halvinga i dalje nego ranije.
Treća opcija, koja mi se najmanje sviđa, je da već lagano idemo u bear i da je što se tiče ATH to bilo to.
Ako uzmemo u obzir da je od prethodnog ciklusa inflacija pojela lep procenat realne vrednosti Fiat valuta, ove ATH brojke koje smo imali nisu nimalo impresivne. To je i glavni razlog što mislim da je prva opcija najrealnija. Još nismo videli ni onu euforiju kao u prethodnim ciklusima.

kontam da će ovo koliko sutra da grune na jednu ili drugu stanu žestoko - BTC sideways kanal se sužava pred ekploziju, a sutra je petak ;)

Vrh Dno