Šta je novo?

Hardver Preporuka za hladjenje Ryzen 9 9900X

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ace2189

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9700x (LC POWER 2x120, push pull)
Matična ploča
Asus Prime B650 PLUS
RAM
32gb DDR5 Kingston Fury
GPU
Asus Strix GTX1070
Storage
Corair Force MP50 480gb, Seagate Barracuda 2TB
PSU
Raidmax 1200w
Kućište
Thermaltake Core V71
Monitor
LG 4K UHD 27"
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,
Ocekujem da mi stigne Ryzen 9900X, koji ce zameniti 9700X, sta je preporuka u vezi hladjenja ovog cpu-a?
Da li je realno da ga koristim mesec dva sa LC Power CosmoCool 2x12 hladjenjem, barem u nekom eco rezimu ili sa malim undervoltom preko CO, dok pristigne novac za drugi kuler?
9700x mi je radio sa undervoltom na -30 preko curve optimizer i radio je savrseno, uz konstantan turbo na oko 5.4ghz i 1348 multicore skorom u Cinebench-u 2024...
Sta mislite o Arctic Freezer III 280L za moj novi cpu?

Ja nešto nisam pristalica AIO (ne volim mogućnost da pumpa samo prestane da radi), tako da bih ti preporučio Peerless Assasin 120 v3 ili Phantom Spirit 120 ili isto ovo samo EVO verziju. U suštini bilo koji od novijih kulera će raditi posao.

Lično bih išao na AIO vodeno. Najbolji odnos cena performanse kod nas Liquid Freezer III Pro 360.

Nisam ni ja bio pristalica vodenih ali kad sam probao sad se ne bih nikada vratio na vazduh. Mada u mom slučaju glavnih razlog je tišina pored boljeg hlađenja.

Trebalo bo da posluži taj 240 AIO ako ne guraš procesor previše tj. sa benchmark programima. Sa ECO nameštanjem treba da vuče negde do 105W pod punom parom. Nešto malo su ekonomičniji od 7000 serije. Nepoznato je koliko undervolta može da istrpi jer je svaki primerak različit ali uvek moožeš da smanjiš snagu i ispod ECO moda. Za razliku od undervolta to ne prouzrkuje plave ekrane nego samo ograniči boost. Čak i ako ga puno ograničiš, ne bi trebalo da budeištasporiji od 9700 jer dobijaš 2 jezgra i 4 trhreada. Gledaj da ti windows i čipset drajver budu apdejtovani zbog podrške za 2 modula.
PS. 280 AIO nije mnogo bolji od 240, nije do broja ventilatora nego do površine i zapremine radiatora, pumpe su iste za sve veličine. Arctic 280 je puno bolji od tog LCa ali ako može da stane ipak je bolji 360 da ne moraš da razmišljaš.
Ako je do cene?

Sto se kucista tice nema problema (TT Core v71) staje sve tu lagano, vise je problem sto trenutno cekam neku kintu, pa hladjenje ne mogu odmah da uzimam zato me zanima sta mislite sto se tice LC power cosmo 2x120, da li uopste da pokusam mesec dana sa time da izguram dok ne porucim bolje, ili nema sanse?

Ja sam imao DeepCool Assassin i još neke od AIO. Mnogo zavisi i od kućišta i ventilatora, ali nije baš da se ne dobija ništa sa AIO.

Prilozi

• 0.jpg
    0.jpg
    249 KB · Pregleda: 25
Šta će da se radi s tim procesorom?

Ne verujem da bi se kupovao Ryzen 9 radi igara pa je logično pretpostaviti da će propisno da se optereti nečim. Onda će vrlo verovatno da pređe 90 stepeni (doduše, zavisi od upotrebe) pa bih išao na AIO za svaki slučaj.

Možda bi poslužio i dobar tower kuler, bitno da procesor ne throtluje, ali opet zavisi od opterećenja.

Ja bih probao sa LC-om u kombinaciji sa Curve Optimizerom pa ako ne throtluje, nema potrebe za nečim drugim...

Igre skoro pa ni malo, zato jos uvek imam 1070 grafiku, racunar vise koristim za posao, video editovanje, Ai, slike, video itd itd... Definitivno mesec dana da probam LC sa podesavanjima u biosu i undervolt, a onda ce vrv jedna od vasih preporuka Thermalright peerless assassin 120 ili Arctic Freezer III 280

Proveri prvo da li LF III 280 može da stane...em je debeo hladnjak, em zbog širine može da bude konflikta sa hladnjacima na VRM-u.
Ako ti odgovara cena, uzmi u obzir Lian Li GA II Lite 240 ili 360...

Staje maltene svako hladjenje, kuciste je TT core V71, full tower

Za svaki slucaj premeri :)
Imam be quiet pure base 500dx...360 vodeno moze da stane samo na prednju stranu kucista(sve ok) ali mi pravi problem 3.5 hdd cage... tj debljina radijatora kod arctic liquid freezer 360pro je 38mm(deblji od svih ostalih na trzistu), i kad pomerim cage za hdd imam 36mm...moram da proverim/premerim jos jednom da li mogu da pomerim cage za tih 2mm koliko mi treba da bi sve stalo...

Preskup za te performanse. Svakako i sa njim će da udara u thermal throttle. Bez custom PBO limita i CO, to će da se usijava na bilo kom kuleru.
Može da se nadju ok podešavanja, radio sam drugarici za render takav komp i sa Dark Rock 4 je išao na malo preko 80c.

Nazad
Vrh Dno