Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Prilozi

• RDT_20251003_2001167585033295749273110.jpg
    RDT_20251003_2001167585033295749273110.jpg
    81 KB · Pregleda: 26
Super to sve izgleda a ti si napisao baš sve što je bitno. Sličnu logiku sa vidžetima ima i Huawei, što se meni takođe ne sviđa. Nekako je sve "kineski", nema nekog sportskog šmeka kao na Garminu. Svakako ću da pazarim GT6 Pro jer izgleda fenomenalno, a i senzori su vrhunski.
baš to.
Garmin je oruđe, ozbiljan izgled i način rada dok je ovo lepo i sve ali malo manje funkcionalno.
nije strašno svakako.

aplikacija je predobra i tonu stvari imaju.
i taj AI koji je Garmin tako pompezno ubacio i počeo da naplaćuje nije ni 2% ovoga što Zepp ima.
1000017209.jpg
1000017210.jpg1000017211.jpg1000017212.jpg
1000017213.jpg

AI za logovanje hrane isto super radi, i zapravo je free. ne treba ni jedan uređaj, samo nalog.
1000017205.jpg
1000017206.jpg
1000017207.jpg

Šnenokle sam slikao dok je činija bila na vagi i pročitao je i gramažu sa vage i tako i podesio.

kad nema vage, nagađa težinu i zapravo nije daleko od realne.
free je, ko hoće da se igra, može da isproba.

Ja sam ga testirao dok sam vozio bicikl. Puls je bio identican na satu i na Garmin traci koja je bila povezana na Edge 1040 na biciklu sto sam se iznenadio. Ono sto me je malo razocaralo da prilikom trcanja moze samo 5 polja na jednom ekranu da bude vidljivo i nema neke prevelike customizacije. Imao sam Garmin Forerunner 165 koji je za trcanje bio pregledniji, bar meni. Ali sve u svemu poprilicno dobar sat za taj novac!

odličan za te pare.
jedva čekam treninge i da vidim kako njihov AI coach radi.
po onome što sam video, uzima mnogo više stvari u obzir u odnosu na Garmin suggested workouts i dosta više prilagođava. videćemo u praksi kako će to izgledati.

I kod Garmina je maks 6, ako se ne varam.
To mu baš ne bih uzeo za zlo.

Da li si u toku vožnje išao kroz sve zone pulsa? Razlika izmedju trake i optičkog senzora nastaje kod naglih promena. Optički senzor ima kašnjenje.
pazi, mene je prsten oduševio kako se prati sa Garminom, mada mi optički senzor nije bitan ni da je bolji ni da je gori od Garmina kad svakako koristim h10.

ono što me više zanima jeste kako će se pokazati u teretani, da li će dobro pratiti ponavljanja i da li će znati da prepozna vežbe.

evo sad sam iz znatiželje "dizao tegove" dok sedim za kompom, žena me gleda, nije joj jasno 🤣

1000017215.jpg1000017216.jpg

ovo mi deluje baš super.
isto nema live view u aplikaciji što je smor.
možda će dodati to uskoro, pogotovo nakon što je Garmin to dodao uz naplatu.

@psychofedex
verovatno ce ovo izbaciti i za balance 2
imam već par ideja za promene, da ga napravim malo više Garmin like 😁

ne moraju da promene, bar da dodaju opciju tipa dva načina prikazivanja menija na svajp na levo i tako neke stvari.

mnogo su aktivni, na redditu baš često odgovaraju.

doduše to sam pričao i kad sam uzeo Garmin i Xiaomi pa su i jedni i drugi okrenuli ploču nakon 6 meseci, godinu dana 🤣

Da li si u toku vožnje išao kroz sve zone pulsa? Razlika izmedju trake i optičkog senzora nastaje kod naglih promena. Optički senzor ima kašnjenje.
Da isao sam do 4-te zone, ono sto sam primetio da je od 150-174 pulsu bio prilicno precizan, cak u 1-2hr, e dok sam onda isao u zonu 2-3 tu je odstupao nekih 5-6hr odnosno ono sto si rekao imao je kasnjenje zbog optickog senzora.
@psychofedex
verovatno ce ovo izbaciti i za balance 2
Verovatno da hoce, evo u 10-ak dana je bilo 3 update do sada, poprilicno su azurni sto se toga tice.

Max je 8 ali to nema puno smisla jer je bar meni sitno ili prenatrpano da bih tokom trčanja mogao da pogledam vrednosti.

Da, sad pogledah. Verovatno sam 7 i 8 zanemario, jer mi je bilo suviše sitno i u stanju mirovanja :)

Imam jednog drugara koji drži maks dve stvari na ekranu, jer dok se kreće, ne može da fokusira sitnije stvari. Godine.

Sta mislite, koliko je daleko huawei watch 5 u odnosu na garmin fr i fenix? Nesto gledam recenzije i testove i kosta 50% manje u odnosu na garmin, a nudi dosta stvari.

Nisam siguran da su ti satovi uporedivi tj različite su im namene.

Može da ima 1000 opcija, ako nema tri ili zapravo jednu, koja mi je potrebna.

Sta mislite, koliko je daleko huawei watch 5 u odnosu na garmin fr i fenix? Nesto gledam recenzije i testove i kosta 50% manje u odnosu na garmin, a nudi dosta stvari.
Ne znam šta da ti kažem. Imao sam Garmine, Suunto, Amazfitove ... Ništa, ali baš ništa ne fali Huawei - ju. Baš suprotno, rade perfektno. Watch 5 nije sportski ali Fit i GT serije su odlične.

Sve su bolji i bolji i dobre je sto su bacili fokus na zdravlje, trening i autonomiju. Plus je kvalitet izrade odlican i koriste najbolje materijale, verzija titanijum i safir.
Meni je watch 5 nesto izmedju, moze i za trening, a moze i za odelo.
Imam vec gt5 pro i posle dugo vremena sam zadovoljan satom.

Huawei ima samo jednu manu što u Srbiji ne radi opcija plaćanja putem sata . Negde sam čitao da navodno može da se namesti plaćanje preko Curve ali nisam probao . Garmin ima plaćanje koje radi kod nas .

@Stefan1995 nema nijedan da ne valja toliko sa GPS i puls da ne može da te pokrene da malo shvatiš gde si, šta si, svi su super.

Treba u startu prelomiti, levo ka smart funkcijama, desno ka aktivnostima. Preklapaju se svi dovoljno za osnovno iz obe priče. Ja sam sa Pebble 1 počeo da trčim, bez HR i GPS, a uz dvojku sam dobio HR, a dužine popravljao uz pomoć gmaps naknadno, mada je to nagađao u 10-20% što je zanimljivo. Moguće da je učio iz prethodnih korekcija.

Sa Coros tek sam skontao sve šta i kako do detalja, njihov pristup trčanju mislim da je najbolje fokusiran i jedini bez šuma i gluposti.

Slazem se. Za @psychofedex je to lampa 😂
ti nisi svestan koliko sam se puta uhvatio za sat i smorio što nemam lampu.

prvo veče kad sam došao sa puta kad sam zamenio satove, ako nisam jedno pet puta u roku od trideset minuta krenuo rukom ka satu da aktiviram lampu, nisam ni jednom. 😡

Možda je potrebno ambijetalno svetlo u prostoriji?

Možda je potrebno ambijetalno svetlo u prostoriji?
ma imam malu lampu iz Ikee, baš tu ambijentalnu ali nije to to 😁
navikao sam tipa noću kad ustanem da sijam crveno, ili kad otključavam vrata od stana ili kad odem kroz zgradu, pošto sam na prvom spratu pa ne volim da palim svetlo da gori za džabe.
ili kad otključavam/zaključavam trotinet, tražim mačkove igračke ispod kreveta itd.

jako korisna stvar ali šta je tu je.

malo zapažanja što se sata tiče.

praćenje sna za sada loše radi, mada sam negde pročitao da mu treba par nedelja da se navikne na telo pa će valjda biti bolje.
mislim, trenutak zaspivanja dobro računa, i sviđa mi se kako ima informacija poput "went to bad at" i "fall asleep at", I prati trendove.
to ima i za woke up and went out of bad ali to nikako ne radi, za sad ne može da prepozna kad se probudim, nego je wake up I go out of bad manje više uvek isto.

1000017409.jpg
hrv trend kod oba, mada Garmina nisam nosio par noći.
1000017410.jpg
čudan skok kod Amazfita, nisam siguran šta se desilo i koliko je tačno, a nisam imao Epix to veče da uporedim rezultate.
osim toga, razlika je u par ms ali je trend sličan.

ono što mi je zanimljivije od svega jeste samo praćenje otkucaja.

juče i prekjuče sam bio malo aktivniji po stanu i nosio oba sata sa hr vidžetima aktiviranim.

Garmin nema šta da traži tu bukvalno.
amazfit konstantno pomera hr, svako ustajanje, sedanje, skok za mačkom dok se jurimo po stanu isprati bez problema.

primer - skočio sam da fotelje i pojurio mačka u drugu sobu.
bio je skok sa 70 na 90 i nešto, bez kašnjenja, brojevi su išli 71, 72, 4, 7 itd. do 90.

Garmin je za to vreme prvo pet sekundi bio na 70, 71. onda je u skokovima i preskakanjima brojeva od 7-8, tipa sa 70 na 78 pa na 85, da bi došao do 91, zakucao i onda posle par sekundi pao na 81 i tu se negde izjednačio sa Balansom koji je već odradio lagano pad sa 90 na 80.

i to je trend koji se baš primeti kad se gledaju uporedo, kašnjenje i preskakanje otkucaja na Garminu.

bio sam poprilično siguran da je Garmin HRV tačan i te brojeve sam uzimao kao reper ali što više vremena prolazi, to nisam siguran koliko je zapravo tačan, i da je to što je kod Amazfita za par ms veći možda čak i tačnija brojka.

sad je doduše pitanje da li Garmin stvarno laguje u preskače brojeve ili to samo grafički prikaz na samom satu kasni a da su brojevi zapravo tačni ako bi se eksportovali iz aplikacije. to ne znam i ne znam kako bih i potvrdio, ali je evidentno da se "muči" i da je Amazfit dosta, dosta bolji.

jedna mana Amazfita jeste da ne meri SPO2 konstantno nego jednom u 5, 10 minuta.
Garmin ima konstantno merenje kad god je ruka u mirovanju dok Amazfit radi proveru periodično - uz mirovanje naravno.
pretpostavljam da je zbog toga jedino i tolika razlika u bateriji, desetak na Garminu i dvadesetak na Amazfitu.

nije neki deal breaker ali bih voleo da puste da sat meri i SPO2 na uštrb baterije.

Garmin možda samo štedi bateriju na živom prikazu, za tako nepotreban real time podatak?

Šta će ti spo2 stalno? Ja to više i ne gledam.

• Like
Reagovanja: PJ
Garmin se baš frlja sa HR brojkama kada ne prati aktivnost i/ili kad nije na HR ekranu. Mislim da sam pisao o ogromnim razlikama kada vozim bicikl na trenažeru: puls pratim na Garmin Edge uređaju koji je povezan sa trakom i pokazuje puls ~140, a sat na watchface pokazuje dvocifren puls. Kada upalim aktivnost na satu, sat prati puls sa trake sa vrlo malim razlikama (traka nije povezana sa satom). Da li je samo prikaz ili pogrešno i piše, ne bih znao, jer se Edge sinhronizuje na isti nalog i zapisane brojke su sa Edge.
Edit: FR265 je sat, ako je bitno

Kada otvoriš Garmin Connect graph, biće sve navedene vrednosti koje je izmerio, više nego što ih je prikazao, samo što interval merenja može da bude različit. Da kažemo rezolucija.

Evo sad sam otvorio aktivnosti HR meren sa
Garmin 970 - warm up, sa ubrzanjima, mereno na 1 sekund
Garmin 970 - polumaraton nakon ovog gore zagrevanja, na svakih 5 sekundi
Garmin Dual HRM - 8km, na svake 3 sekunde
Polar H10 HRM - 6km, na svake dve sekunde

Mada,ispadi I što je aktivnost kraća, prikazana rezolucija je veća. Bez obzira koliko sam zumirao graf

Možda negde postoji i podešavanje za te stvari.

Dobar primer može da bude i widget za nadmorsku visinu. Vozim kola, penjem se uz neku planinu, widget nekad dodaje po 1-2-5m, a nekada stoji, pa doda 10-20-30....možda ima veze i sa statusom baterije.

Prebacio sam sa smart na every second.

Meni je hr u grafikonima uvek na 2s,
Na wf osvezava ekran na 5 ili 10s radi stednje baterije.
Fitfajl aktivnosti su pretpostavljam na 1s (mrzi me da gledam).

Amazfit balance 2 ima slicno continuirano hr merenje.
A active 2 i bip 6 mislim da nemaju kontinuirano merenje?

Šta će ti spo2 stalno? Ja to više i ne gledam.
nije da mi treba spo2, nego samo primecujem razliku. svakako volim da popalim sve te stvari sto sprava ima, trebalo ili ne trebalo.
Garmin možda samo štedi bateriju na živom prikazu, za tako nepotreban real time podatak?
ne bih se slozio da je nepotreban. tako neki rad po kuci ili setnja moze fino da podigne puls a da sat to ne moze da isprati.

a nisam gledao na watchface-u, nego bas u posebnom widgetu samo za HR, i na Garminu i na Amazfitu. Azurira se konstantno svake sekunde i na Garminu i na Amazfitu, samo sto Garmin dosta laguje i stvarno mi se cini da preskace dosta i da bas ofrlje meri van startovane aktivnosti, kao sto Cisco kaze. Jer kad azurira svake sekunde, nekad preskace dosta a prilikom mirovanja lepo svake sekunde prikazuje 61, 63, 62 itd. tako da nije stednja baterije, jednostavno ne radi dobro.
Kada otvoriš Garmin Connect graph, biće sve navedene vrednosti koje je izmerio, više nego što ih je prikazao, samo što interval merenja može da bude različit. Da kažemo rezolucija.
probao sad da eksportujem iz Connect-a. prikazuje jednu vrednost na 2 minuta. https://forums.garmin.com/apps-soft...t-web/396204/daily-heart-rate-timeline-export

cak i fit file preko "welness export data" daju vrednosti na 2 minuta samo.

Lokalno Vreme Srčana Frekvencija (bpm)
2025-10-01 09:38:00 85
2025-10-01 09:40:00 80
2025-10-01 09:42:00 56
2025-10-01 09:44:00 59
2025-10-01 09:46:00 63
2025-10-01 09:48:00 61
2025-10-01 09:50:00 63
2025-10-01 09:52:00 63
2025-10-01 09:54:00 61
2025-10-01 09:56:00 59
2025-10-01 09:58:00 62
2025-10-01 10:00:00 63
2025-10-01 10:02:00 80
2025-10-01 10:04:00 59
2025-10-01 10:06:00 66
2025-10-01 10:08:00 87
2025-10-01 10:10:00 100

@joojant200 manje-vise sam i tebi odgovorio sa svim ovim gore :D

To je average na 2 minuta. Nije da je merio svaki drugi minut.
Gledam sada na satu, kada kliknem na graf, prikazuje mi na minut.

Nisam se do sada time opterećivao, od kada imam redovne fizičke aktivnosti, puls mi je toliko nizak da mi vise smeta što je minimalno upozorenje na puls 40.

Voleo bih da me budi na 35. Pošto je to poslednja tačka na kojoj kreće stimulacija u toku neke intervencije pod anestezijom. Većina kreće i na 40.

Sad razmišljam, pre 20 godina sam koristio neke data logere, za transport pothladjenog voća, gde su prihvatljivi relativno mali opsezi promene temperature, pa da u slučaju štete osiguranje vidi čija je greška. Posle sam ih koristio i "za po kući". Kao ovi smart termostati, osim što na ekranu vidiš trenutne, min i maks vrednosti, a sve ostalo skidaš kao CSV fajl pre kabla. Vreme koliko može da beleži je padalo brže nego što je povećavam frekvencija upisa. Recimo, da zabeleži temp i vlažnost na svaki minut, u internu memoriju je moglo da stane mesec dana, svaki sekund nije bilo očekivanih 12h, već recimo 10h ili još manje.

Naravno, 20 godina kasnije, veličine tih fajlova deluju smešno, ali ostaje problem da mu je od minut do sekund potrebno 60x više resursa.

Već neko vreme hoću da napišem, pa zaboravim. Garmin kablovi i USB C adapteri, svaki koji sam probao, originalni kabal, 3rd kabal, bilo koji adpater, svaki je pod naponom i kada nema potrošača na njemu.

Slučajno sam primetio da ako preko noći punjač ostane u utičnici i u njemu samo Garmin kabal, bez nakačenog sata, punjač je topliji od sobne temperature. Vrlo mala razlika, ali se oseti da je topliji.

Ako je punjač sa USB kablom (Samsung, Toocki, Huawei...), bez potrošača na kablu, punjač je ujutru potpuno hladan.

I onda shvatim da LED koji prikazuje potrošnju na Toocki punjaču, kada je uključen Gamrin kabal uvek svetli. Piše 0.0, ali svetli. Za ostale kablove, ako nema potrošač na kablu, diode se isključe.

Verovatno ništa bitno, ali verovatno nije loša ideja Garmin kablove držati off grid.

Imaju neki čipić.

Jednom sam bio na putu u Rusiju i zaboravim punjač za Pebble. Šta uradim, isečem neki USB kabl, izvučem žičice, ogolim, prislonim vidim puni se. Napravim improvizaciju da nekako stoje naslonjeni i napunim sat. Autonomija 50% duža nego ikad, umesto ~7, punih 10 dana - očigledno nije zaustavio punjenje ali srećom bez negativnih posledica. U tim kablovima ima neka sigurnosna elektronika, mada bi trebalo da je inteligentnija od toga što radi Garmin.

To je average na 2 minuta. Nije da je merio svaki drugi minut.
Gledam sada na satu, kada kliknem na graf, prikazuje mi na minut.
znam, samo kazem da je nemoguce izvuci preciznije podatke iz aplikacije ako nije aktivnost u pitanju tako da ne mozes da znas sta je i kako je zapravo merio, samo po onome sto vidis na satu u datom trenutku.

Komplet puls, stres i te sporedne gluposti koje imam u toku normalnog dana, koraci, kalorije, potpuno beskorisno.

Činjenica da je sve to komparativna prednost da se što više uređaja proda svetu koji nema drugu fizičku aktivnost sem što ustane sa stolice ponekad.

Ali bilo mi je, više zabavno, nego korisno, kada sam jednom prilikom ostao bez svesti na nekoliko minuta, a Garmin zabeležio puls 29.

U svetlu prethodnih postova, izgleda da to nije bio trenutni puls, već average za neki duži period 😳

Komplet puls, stres i te sporedne gluposti koje imam u toku normalnog dana, koraci, kalorije, potpuno beskorisno.
Mozda za tzv 'zdravog' coveka.
Mada nije ni 'zdravom' na odmet da zna da li mu je rhr ispod 50 ili ispod 60.
Nije na odmet ni ispuniti dnevni cilj sa koracima.
Meni je i stres prilicno korisan podatak na poslu da znam kada treba da stanem/usporim.

S druge strane ko nije 'zdrav' i jos ima aritimiju, npr ko je imao vt tahikardiju i slicno dosta bitno da zna da li mu je trenutni puls 50, 100, 150 ili 200.

Nazad
Vrh Dno