2h 41m | R
www.imdb.com
U moru osrednjih i već viđenih projekata, konačno nešto što ima težinu i šmek. Prilično dobro koncipiran i zaokružen film, sa dosta atraktivnih akcionih kadrova, vrlo efektno i jednostavno rešenih na način kako se to radilo 70tih. Takođe dobar odabir glumaca. Karakterizacija lika koju je DiCaprio izneo se čini se dosta oslanja na ono što je započeo u Once Upon a Time... in Hollywood. Što se tiče Sean Penn-a ovaj film bi mogao biti najava za njegov come back po pitanju značajnijih uloga u narednim godinama.
Ja se tebi iskreno divim kako je ovaj film uspeo da ti se svidi.
Da malo elaboriram. Film je načisto ona reč koja počinje na w, a koju ne smem da napišem da mi ne bi obrisali post. A stvarno mi žao da se trudim i trošim vreme da pišem recenziju koju će neko da skloni.
Kao svaki w film, glavni junak je girl boss. Girl boss u ovom filmu je standardnih osobina: pripadnik rasne manjine, odlučna, skoro svemoćna, sigurna u sebe, totalno nedopadljiva publici i prilično fizički neprivlačna. Ovaj put su vala preterali sa ovim poslednjim, ne znam gde nađoše ovako ružnu glumicu, ljudi moji, stvarno da joj orah ne uzmeš iz ruke. Za razliku od dobrog dela girl boss-ova, ova nije lezbejka, već je u filmu imala keks sa dva glavna lika. Što nas lepo vodi do dva obavezna stereotipa belih muškaraca u w filmovima, dobrog i totalno nesposobnog koga glumi DiKaprio; i zlog rasiste koga glumi Šon Pen.
Radnju neću da otkrivam za one koji bi da se zeznu pa da ovo i pogledaju, samo ću reći da nema nikakvog logičkog smisla. Scenario je budibogsnama, al na moje ogromno iznenađenje, nije ga pisao neki w aktivista, već zapravo sam režiser Pol Anderson i Tomas Pinčon, koje jako cenim. Anderson je izvrstan režiser, čak i za one njegove filmove koje ne obožavam, tipa Hard Eight ili Magnolia, moram da kažem da su vrlo dobro napravljeni. Pinčon piše te neke apsurdne romane uz puno humora koje je jako teško prepričati nekom ko ih nije čitao. Mislim da je ovaj film trebalo da bude Pinčonova klasična apsurdna priča u kojoj se prepliću realne činjenice i totalno ludilo, ali nisu uspeli da održe tu nit, film previše vuče u realnost i onda taj apsurd deluje kao glup propust, a ne namerni deo celine.
I tu je tragedija ovog filma, odličan režiser, odlični glumci, zanimljiva ideja, svi dobro obavljaju svoj deo posla, ali celina jednostavno nije mogla da se uklopi. Bolje da je Anderson kao Kusturica stavio na početku nekog lika da leti, da stavi ljudima do znanja da ne treba celu radnju da prihvataju previše realno. Ovako, ispada kao totalno politički film, bolje za sve da ga nisu ni pravili.
Edit: nađoh sad da je film zasnovan na Pinčonovom romanu "Vineland" koji nisam čitao.