Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ja sam na ivici da narucim S13, kazi mi da li imas Proxmox ili kako si instalirao HA? Neko radi i direktno na SSD, tako da ke masina samo za HA, ali ne zelim ceo mini pc na HA da potrosim :)

Ja sam zadovoljan za sada, šljaka od prvog dana. Nemam Proxmox. S12 dođe sa preinstaliranim Win 11, pa sam ga obrisao i instalirao Linux i na njega Docker, HA radi u kontejneru, kao i Plex i još par stvarčica.

Instalirao sam konačno Frigate. Sviđa mi se, nije loše, s tim što sam tek sad saznao da može biti problematično za CPU, da je bolja opcija dokupiti Coral, itd... A deluje mi i da nešto nije dobro podešeno. Ne znam da li je realno da mi je CPU na 40-50% (na N100) uz maskirane grane (skoro 30% površine). Detekcija je prvo bila na 1080p i 8fps, sad sam je smanjio na 720p i 5 fps, ali ne vidim neku razliku, i dalje deluje da je isto.,

Ono što ne radi kako treba definitivno su notifikacije iz HA. Desi se da kasne ili ne stignu uopšte.

Ne znam na kom hardveru ti je HA,Frigate zna da bude zahtevan
Kao što rekoh :)
E sad što se Coral-a tiče sve zavisi od hardvera...Meni je na mini pc sa I3 10110u i nema razlike kada koristim Coral ili Openvino.Koristrim 8 strimova.Negde sam postavljao primer,ali ne mogu da nadjem.Kod mene je proc 35-45%.
Za detekciju koristi substream a za snimanje glavni strim,naravno ako kamera podržava,i rezoluciju detekcije podesi na rezoluciju substrima.
I da,Coral ti ne smanjuje zauzeće procesora.
Ono što ne radi kako treba definitivno su notifikacije iz HA. Desi se da kasne ili ne stignu uopšte
Rade perfektno uz ovaj blueprint

Poslednja izmena:
Kao što rekoh :)
E sad što se Coral-a tiče sve zavisi od hardvera...Meni je na mini pc sa I3 10110u i nema razlike kada koristim Coral ili Openvino.Koristrim 8 strimova.Negde sam postavljao primer,ali ne mogu da nadjem.Kod mene je proc 35-45%.
Za detekciju koristi substream a za snimanje glavni strim,naravno ako kamera podržava,i rezoluciju detekcije podesi na rezoluciju substrima.
I da,Coral ti ne smanjuje zauzeće procesora.

Rade perfektno uz ovaj blueprint

Pa da, definitivno nešto troši previše kod mene, ja imam samo taj jedan strim, moram da ispitam to.
Kao što si i sam rekao, Sonoff S2 nema substream, tako da tu ne mogu da "uštedim".
Hvala za blueprint, odmah ću ga ubaciti. :)

Edit:
Išao sam sad na debug, i videh da zapravo mnogo detekcije pokreta ima zbog komarnika (ispred kamere) i blagog vetra koji ga drma, najverovatnije je to problem. Makar se nadam.

Da,to hoće da optereti procesor,poigraj se sa podešavanjima.O Coral-u nema potrebe da razmišljaš,još uvek.
A da imaš S2,zaboravio sam :)

Ima li neko da koristi neki termostat koji je moguće integrisati u HA? Plan mi je da naručim smart termoglave i koristim sa grejanjem na pelet, pa da regulišu temperaturu u odnosu na xiaomijev termometar u toj prostoriji, ali dok to ne stigne na realizaciju, uzeo bih neki termostat koji sigurno radi sa HA.

Da, planiram da uzmem Sonoff B1P za dvorište, moram proveriti samo da li imam wifi signal na tom mestu.
I meni je zapala za oko,deluje mi sasvim ok.

Ako si entuzijasta :) ima i ovaj alternativni firmwer,ne znam šta donosi u odnosu na fabrički,mislim na S2.

Poslednja izmena:
I meni je zapala za oko,deluje mi sasvim ok.

Ako si entuzijasta :) ima i ovaj alternativni firmwer,ne znam šta donosi u odnosu na fabrički,mislim na S2.

Sviđa mi se što je prilično mala, doduše kao i većina stvari kod Sonoffa-a. Mislim da ću nju uzeti jer planiram da izvedem od razvodne table nešto za spolja, samo nisam još osmislio kako će to tačno da izgleda.

Hvala za info, baciću pogled. :)

Moguce je da nisi pogodio rezoluciju i da ti radi reenkodiranje videa. Pogledas rezoluciju substream i to postavis. Za snimanje kao sto su rekli glavni stream.Kad pogledas cpu usage ffmpeg procesa videces. Za detekciju ti ne treba najveca rezolucija i mnogo slika po sekundi. Kod mene je 5fps i 720p.Cak i sa RPi4, Coral i 4 kamere je radilo stabilno. Sada je i3 8100 NUC. Jedino sam troubleshootovao ffmpeg presets jer sam u logovima imao restarte za neke strimove. Sa preset-vaapi presao na preset-intel-qsv-h264 i sad je sve stabilno.

Ova Sonoff nema substream,ne čitaš :)

Šta će ti ovo ako imaš Coral?
Ti ocigledno ne pravis razliku izmedju te dve funkcije. Coral ne dekodira video. On ubrzava tensorflow u svrhu prepoznavanja objekata.

Napisao sam odgovor kao generalni komentar, nisam se bavio karakteristikama pojedinacne kamere. Ako i nema podstrim, konfigurise se ono sto ima. Ako je jedan, onda taj jedan koristi.

Piše,ništa konkretno,kako se konfigurišu...Ne mogu da se setim gde sam pročitao da nije dobro kombinovati Coral i hwaccel.Jel su ti i Coral i hwaccel pod detectors?Aj postavi taj deo konfiguracije.
Napisao sam odgovor kao generalni komentar, nisam se bavio karakteristikama pojedinacne kamere
Šala da ne čitaš :)

ffmpeg se moze setovati na globalnom ili kamera nivou. Dekoder "hwaccel_args" se moze setovati analogno tome. Cak se moze koristiti i druga verzija ffmpeg(path opcija), ako ona koja dolazi sa frigate docker ima problem sa kamera strimovima.
Probaj, eksperimentisi i prati stabilnost, inference, cpu, gpu statistiku.

Isčitao sam tonu dokumentacije,foruma,verovatno mi je promaklo ili sam neke stvari pogrešno shvatio.
Hvala za info, baciću pogled.
Ne bacaj pogled :) Iz nepoznatog razloga,naravno sve odrađeno po uputstvu,brikovao sam kameru.Ima neka provedura za oporavak koja,bar kod mene,ne radi.Sad čekam da stigne druga sa Alija :)
Ne da mi đavo mira morao sam da probam.

Da li je neko probao?
Imam nešto slično i prilično je malo upotrebljivo za HA. Najveće mane su niska rezolucija i loš ekran. I sporost.
Posle sam odustao i kupio Redmi Pad SE 8,7 (koji vidim da može da se nađe za 9000 din) i ne može da se poredi sa ovim malim.

Jedino sam troubleshootovao ffmpeg presets jer sam u logovima imao restarte za neke strimove. Sa preset-vaapi presao na preset-intel-qsv-h264 i sad je sve stabilno.

Imao sam i ja neke ffmpeg greške u logovima, to sam sredio, malo se igrao sa podešavanjima i sada je 9% CPU, nadam se da će tako i ostati.
Config sada izgleda ovako (nisam ništa radio u kontejneru iako mi je chat GPT govorio da moram manuelno da ubacim openvino-model folder i da moram imati ssdlite_mobilenet_v2.bin pored .xml)
Kod:
detectors:
  ov:
    type: openvino
    device: AUTO
model:
  width: 300
  height: 300
  input_tensor: nhwc
  input_pixel_format: bgr
  path: /openvino-model/ssdlite_mobilenet_v2.xml
  labelmap_path: /openvino-model/coco_91cl_bkgr.txt

ffmpeg:
  hwaccel_args: preset-intel-qsv-h264

Ne bacaj pogled :) Iz nepoznatog razloga,naravno sve odrađeno po uputstvu,brikovao sam kameru.Ima neka provedura za oporavak koja,bar kod mene,ne radi.Sad čekam da stigne druga sa Alija :)
Ne da mi đavo mira morao sam da probam.

Hvala na upozorenju, ne čačkam ništa onda. 😅

Imao sam i ja neke ffmpeg greške u logovima, to sam sredio, malo se igrao sa podešavanjima i sada je 9% CPU, nadam se da će tako i ostati.
Config sada izgleda ovako (nisam ništa radio u kontejneru iako mi je chat GPT govorio da moram manuelno da ubacim openvino-model folder i da moram imati ssdlite_mobilenet_v2.bin pored .xml)
Ovo pise u dokumentaciji, zato nisi morao rucno da konfigurises model. Samom konfiguracijom detektora, on po default koristi openvino model.

SSDLite MobileNet v2
An OpenVINO model is provided in the container at /openvino-model/ssdlite_mobilenet_v2.xml and is used by this detector type by default.

jel ti rade thread uredjaji 100% lokalno?

1. lokalni setup
2.. lokalna kontrola
3. cloud nista?

i napisi koji - a koji za izbegavanje
Imam trenutno samo matter over wifi, nemam jos over thread uredjaje (samo ruter, tj stick) ali nema razlike u setupu, usim sto se umesto wifi koristi Thread radio, koji je lokalan i jos laksi za setup.

Sve lokalno, nikakav cloud, napisao sam proceduru u jednom od postova za Shelly uredjaj.

Nazad
Vrh Dno