Šta je novo?

Instaliranje NextCloud na NAS

gpetar

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2011
Poena
170
Dobar dan. Probao sam sa rergistracijom na NextCloud comunity,al je tamo neka ucena, nema postovanja dok ne ucestvujes u temama i slicno (kako da ucestvujem ako ne poznajem materiju). Elem, pitanje je sledece:

Kako da instaliram NextCloud na Thecus N4350?
Postoji owncloud u spisku apps, ali pravi problem kod kreiranja sifre. Support je nikakav niti sam nesto nasao online o tome problemu pa rekoh da probam NextCloud.
Da li neko ovakve stvari radi usluzno, platim da mi instalira na licu mesta.

Hvala

Pretpostavicemo da imas neku vrstu linuksa.
pimylife ima solidan tutorial za instal preko dockera

Imas i zvanicni AIO, mada je u prethodnom tekstu objasnjeno da to nije bas isto sto i odvojeni nextcloud

Moraces da ispratis neki tutorial do detalja. Nextcloud se malo teze podesava, ima dosta stvari za namestiti.

Moj izbor na ubuntu je bio instalacija preko snapa. Totalno prelaka instalacija i verovatno cu uvek to raditi za nextcloud

Na RPI ubuntu je bilo svega 3 stvari da se namesti. portovi za pristup, omogucavanje externog diska (to je pristup mnt folderu) i external domain za pristup.
Na serveru pod proxmox je bilo malo drugacije i morao sam jos neke privilegije da postavim i da se poigram sa lokacijama za cuvanje podataka, ali udjes u stos.

EDIT: bacio sam pogled na taj Thecus OS i izgleda da nema mogucnosti custom aplikacija, samo njihov store.

Može li na taj NAS da se instalira docker?
Cekam odgovor od podrske proizvodjaca. AI kaze sledece:

Glavni zaključak: Thecus N4350 ne podržava Docker iz kutije, niti postoji pouzdena (zajednički priznata) metoda za instalaciju Dockera na ThecusOS 7 na ovom uređaju.

Razlozi zbog kojih Docker nije podržan​

1. Ograničen operativni sistem
    Thecus N4350 radi na ThecusOS 7, zatvorenoj Linux distribuciji prilagođenoj specifičnom hardveru i aplikacijama. Kernel i moduli u firmveru nisu kompajlirani s podrškom za kontrolu cgroups i namespace-a neophodnih za Docker.
  2. Procesorska arhitektura
    N4350 je zasnovan na Marvell Armada 388 dvoprocesorskom SoC-u (ARM arhitektura) s 1 GB neproširive DDR4 memorije. Mnogi službeni Docker paketi ciljaju x86_64 i ne pokreću se bez ozbiljnog prilagođavanja ili rekonstrukcije ugrađenog softvera.
  3. Nema zvaničnih ni neslužbenih paketa
    Pregled dostupnih aplikacija u Thecus App Centru otkriva tek šačicu alata (Plex, Twonky, IP-surveillance) i ne postoji zvanična aplikacija ili plugin za Docker ili slične kontejnerizacione tehnologije.
  4. Kompleksnost neoficijelnog rešenja
    Nezvanične metode zahtevale bi:
    • Instalaciju alternativnog Linux sistema (chroot ili kompletna zamena OS-a).
    • Ručnu kompilaciju kernela s podrškom za cgroups/namespace.
    • Instalaciju dodatnih paketa za management kontejnera.
      Sve to daleko prevazilazi resurse i mogućnosti prosečnog SOHO NAS-a, a pri svakom ažuriranju firmvera rizikuje se gubitak mogućnosti nakon čega uređaj može biti neupotrebljiv.

Preporuke​

Ako je cilj imati Docker na mrežnoj memoriji, postoje dva realna pristupa:

• Korišćenje zasebnog Docker hosta
    Postavite Docker na desktop, mini PC ili Raspberry Pi (s podrškom za Docker), i na Thecus N4350 kreirajte deljene mape za skladištenje podataka kontejnera.
  • Nadogradnja na podržani NAS model
    Odaberite uređaj koji nativno podržava kontejnerizaciju, npr. QNAP NAS sa Container Station ili Thecus modele sa x86 arhitekturom i Docker podrškom (npr. N4810).
Ovi pristupi omogućavaju punu iskoristivost Docker ekosistema bez rizičnih prilagođavanja firmvera ili hardverskih ograničenja.
Pretpostavicemo da imas neku vrstu linuksa.
pimylife ima solidan tutorial za instal preko dockera

Imas i zvanicni AIO, mada je u prethodnom tekstu objasnjeno da to nije bas isto sto i odvojeni nextcloud

Moraces da ispratis neki tutorial do detalja. Nextcloud se malo teze podesava, ima dosta stvari za namestiti.

Moj izbor na ubuntu je bio instalacija preko snapa. Totalno prelaka instalacija i verovatno cu uvek to raditi za nextcloud

Na RPI ubuntu je bilo svega 3 stvari da se namesti. portovi za pristup, omogucavanje externog diska (to je pristup mnt folderu) i external domain za pristup.
Na serveru pod proxmox je bilo malo drugacije i morao sam jos neke privilegije da postavim i da se poigram sa lokacijama za cuvanje podataka, ali udjes u stos.

EDIT: bacio sam pogled na taj Thecus OS i izgleda da nema mogucnosti custom aplikacija, samo njihov store.
Da,kolko vidim njihov store i to neka mizerija 12 aplikacija sve ukupno. Cekam odgovor od podrske,pitao sam ih konkretno za netxtcloud

Uvek moze da dokupi mini pc ili raspberry pi. Mada je to ulaganje preko vec postojeceg nas i ne vuce fajlove koji su lokalni nego preko mreze pa onda na internet. Mislim da tako i brzina ide odmah na pola.

sad sam se setio da imam jedan komp koji 4 god nije ukljucen, halucinirao sam da pravim kao neki firewall kuci. Sta mislite, jel moze na ovo tj da li je hardware dovoljno jak da radi ovo sto treba?

Fanless Mini PC Intel Core i3 4005U

Prilozi

• komp.jpg
    komp.jpg
    57.9 KB · Pregleda: 5
Sigurno da mozes da stavis ubuntu server na njega i da pustis nextcloud.
Ne treba da ocekujes ludilo po pitanju reprodukcije fajlova i nekih naprednih mogucnosti, ali sam cloud ce sigurno raditi sasvim pristojno.

Za slike baci pogled na Immich,možda ti bude interesantno.

+1 za immich za slike.
Jedna mana je sto ima sopstveni storage, zapravo slicno kao i nextcloud i onda nema centralizovanog mesta za pregled svega.
U nextcloud postoji mogucnost da se mountuje ext storage pa se onda kako tako moze grupisati.

Nazad
Vrh Dno