Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Da se dopunim,ako govorimo o smart prekidaču u formi automatskog osigurača i montira se u tabli.
Odmor, pa kasnim sa odgovorom.
Kad sam rekao smart prekidač mislio sam konkretno na Aqara H1 od 20A, jer sam H1 klasične instalirao po stanu. Nekako ne bih da se oslanjam samo na njega kad je bojler u pitanju.

Da li možeš molim te malo detaljnije da opišeš ovo rešenje sa automatskim osiguračem/konktaktorom? Nije mi problem da eksperimentišem kad je bilo šta vezano za HA u pitanju, ali se ovo ipak tiče struje gde sam duduk. Znam da mogu i da guglam, ali baš je pipava tematika i ne bih da se igram nego da budem siguran, a hoću da imam jasne instrukcije da mogu da prenesem prijatelju električaru šta želim.

Ako misliš na ovo što si citirao:smart prekidač služi samo da pobudi špulnu kontaktora a svo opterećenje ide preko glavnih kontakata koji mogu biti raznih jačina.Mada u tom slučaju ti je ovaj smart osigurač bespotrebno skup i ne bi vršio svoju potpunu funkciju.Ili sa tim Aqara prekidačem pobuđuješ špulnu.

Hej drugari, mozda neko ima ideju zasto mi se to desava ili mu se desilo slicno, pa ima resenje.

Igram se malo sa nekim tabletom (mozda ga i okacim negde na zid), na kome je instaliran home assistant companion app.
Punjac mu je povezan na pametnu uticnicu, i naravno napravio sam automatizaciju da kada baterija padne ispod 20% uticnica se ukljuci i puni tablet. Sa te strane je sve ok.
Na isti nacin napravio sam i automatizaciju da se punjenje iskljuci kada baterija dodje do 85% ali ova opcija ne radi.
Tablet odnosno senzor, sta li vec, ne salje info HA o statusu baterije kada se tablet puni.

Ima li neko ideju zasto tablet ne salje info baterija na HA dok se puni?

Mislim da operativni sistem iskljuci Background Activities za HA App, koja recimo na iPadu jede bateriju relativno mnogo. Verovatno postoji setovanje da je aplikacija uvek aktivna u podesavanjima tableta.

Ako ne nađeš rešenje, možeš i da staviš da krene punjenje kad padne na 20% i da traje tipa sat vremena, ili koliko mu već treba da dođe blizu 80%.
Workaround.

Mislim da operativni sistem iskljuci Background Activities za HA App, koja recimo na iPadu jede bateriju relativno mnogo. Verovatno postoji setovanje da je aplikacija uvek aktivna u podesavanjima tableta.
Ali u tom slucaju bi prikaz baterije otkazao i onda kada se tablet ne puni. Problem se javlja iskljucivo dok se puni. Evo tablet radi vec 24h i prijavljuje procenat baterije dok je van punjenja bez problema.

Ako je Android tablet, ne moraš da se zezaš sa tim. Imaš u opcijama da ti ne puni bateriju više od 80% bez obzira što je stalo na punjaču. Ja to koristim na svom tabletu. Ovo je screenshot opcije sa telefona, ali i na tabletu je slično:
1758453380296.png

@Satazabuki Na isti način punim tablet samo je na njemu Wallpanel umesto nativne HA aplikacije,radi normalno uključivanje na 20% i isključivanje na 80%.Probaj Wallpanel,pogledaj po opcijama vezano za mqtt i radiće ti.

Prilozi

• Screenshot_2025-09-21-13-20-07-238_io.homeassistant.companion.android.jpg
    Screenshot_2025-09-21-13-20-07-238_io.homeassistant.companion.android.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 16
@Satazabuki Na isti način punim tablet samo je na njemu Wallpanel umesto nativne HA aplikacije,radi normalno uključivanje na 20% i isključivanje na 80%.Probaj Wallpanel,pogledaj po opcijama vezano za mqtt i radiće ti.

Ne koristim ni ja native HA aplikaciju, koristim Kiosk i Web aplikaciju, HA companion mi samo radi u pozadini da bi slao podatke odnosno % napunjenosti baterije i nista vise. A mislim da nije ni vazno koji panel se tu koristi, jer sam table prestaje sa slanjem informacija cim se puni.

Ako je Android tablet, ne moraš da se zezaš sa tim. Imaš u opcijama da ti ne puni bateriju više od 80% bez obzira što je stalo na punjaču. Ja to koristim na svom tabletu. Ovo je screenshot opcije sa telefona, ali i na tabletu je slično:
Pogledajte prilog 505912

Da, znam za ovu opciju, ali sam ja na zalost neko ko je jako tvrdoglav i ko voli da kopa da namesti nesto, ili necu moci normalno da spavam 😂

Ček, tek sad mi je palo na pamet... ti hoćeš da napuniš tablet do 85%, onda da tablet radi na bateriji dok ne padne na 20% pa ponovo da se puni na 85%? Ne želiš da stalno bude na 85%, bez obzira što je već na punjaču?
Ne razumem. Želiš namerno da naguraš cikluse punjenja i pražnjenja i time smanjiš vek bateriji? 20-80 je nabolji oposeg punjenja i pražnjenja, ali još bolje je da stalno stoji napunjena do 80%, bez pražnjenja.
Šta je smisao toga što pokušavaš da uradiš?

To što ti misliš se zove power passthrough, tj da nakon što napuni 80% koristi punjač za napajanje direktno, tj obilazi bateriju. To bi pixeli trebalo da podržavaju, ali sumnjam da bilo koji tablet podržava?

Čak i ako ti vidiš da kod tebe on stoji na 80% to valjda postiže tako što koristi bateriju, al je dopunjuje stalno čim padne malo ispod toga

Ček, tek sad mi je palo na pamet... ti hoćeš da napuniš tablet do 85%, onda da tablet radi na bateriji dok ne padne na 20% pa ponovo da se puni na 85%? Ne želiš da stalno bude na 85%, bez obzira što je već na punjaču?
Ne razumem. Želiš namerno da naguraš cikluse punjenja i pražnjenja i time smanjiš vek bateriji? 20-80 je nabolji oposeg punjenja i pražnjenja, ali još bolje je da stalno stoji napunjena do 80%, bez pražnjenja.
Šta je smisao toga što pokušavaš da uradiš?

Ne volim nista sto ima bateriju da mi bude konstantno na punjacu (pogotovu kada nisam kuci), a uz to ne puni se stalno na svakih 2-3 dana mozda, toliko mu treba da se isprazni, kada se na njemu ne radi nista (bar je tako u vecini slucajeva). Nije bitno koji procenat stavim, 85% sam uzeo kao primer, znam da je optimalno 20-80, ali to nije poenta. Ono sto mene buni je zasto dok je na punjacu ne salje status baterije do HA, pa se samim tim smart uticnica ne ugasi.

I ja izbegavam da bilo sta na li-ion bateriju drzim stalno na punjacu, tako da cu imati tablet samo ako se pojavi nesto prihvatljivije od Shelly ili Sonoff displeja

Izašao je shelly 2xl displej
Preko 200 eur

Resio problem, pa ako nekome zatreba, a zapadne u slicnu situaciju kao i ja.
Prestao da koristim HA mobile app integraciju i jednostavno posto vec koristim Fully Kiosk na tabletu, instalirao njegovu integraciju na HA.
Sve radi savrseno sada, i baterija azurira status dok se puni.

Stigla mi je juče Sonoff CAM-S2. Poručih je kako bih ušao u "svet kamera", a plan mi je da kad se upoznam sa materijom naručim još neke i pokrijem dvorište. Povezao sam je sa HA bez problema, sve šljaka ok.
Ono što me zanima je kako ih koristite? Koja vam je logika za notifikacije, kakve automatizacije pravite i kako vam izgleda dashboard? :)

Da li koristiš ONVIF integraciju?
Ne znam kako je kod te kamere, ali preko ONVIF možeš da dobiješ u HA entitete koje kamera pruža. Recimo moja neka kineska ima ovo:
1758614970583.png
Ne znam odakle joj ove kontrole (koje ni ne rade), ali znam da nemam brisač na kameri niti promeljniv fokus :) Ali ono što meni treba je "Motion detection" i "Human detection" i to lepo radi.
Ovako je jedan primer da snima kada detektuje čoveka:
1758615247303.png
Ili ako mi neko ubaci nešto u "paketomat":
1758615357826.png
Igraj se pa vidi šta tebi najviše odgovara. Prestao sam da koristim otkako mi NVR sad sve snima. Sećam se da je bolje da snimanje bude na jednom mestu, a ne da se okida na više različitih akcija, pošto može da se desi da je logika da počne da snima video2 a da se nije završilo snimanje video1 na istoj kameri.

Stigla mi je juče Sonoff CAM-S2.
Jedna jako "slatka" mala kamerica :),sa FHD rezolucijom i jako lepom slikom.Podržava RTSP,nema substream.
Ja je koristim u kombinaciji sa Frigate i HA i jako dobro mi se pokazala.Frigate mi radi svu detekciju,HA samo šalje obaveštenja.
Nije direktan odgovor na tvoje pitanje,čisto izneo utiske.

Hocu na vikendici da ugradim neku varijantu daljinskog paljenja bojlera, to je za sada pocetak, u buducnosti bih verovatno to sirio nekim drugim senzorima i ko zna cime jos. Imam permanentan wifi tako da to nije problem.
Kupatilo ternutno ima ovaj klasican panel kao sa slike:
metalka-majur-vertikalni-kupatilski-indikator-p-500x500.jpg

Da li menjati kompletan panel ili ubaciti samo prekidac u kutiju koji bi kontrolisao rad bojlera?

Obzirom da pravim sve od nule da li da idem na Matter ili Zigbee? Kuci koristim Zigbee.

Ne vidim nikakav problem ni sa Zigbee ni sa Matter. Pitanje samo koliko želiš da ulaziš i u uložiš u automatizaciju vikendice? Ako je samo bojler, uzmi Tuya WiFi prekidač za DIN šinu. Bojler bi trebalo da ti je na posebnom osiguraču. Tu pored osnovnog osigurača, dodaš ovaj pametan za bojer, i rešio si sve probleme. U mobilnioj Tuya aplikaciji napravi schedule kada da se pali i gasi, ili ga pali daljinski preko iste aplikacije.
Ako ćeš da se više posvetiš, onda mini PC sa Home Asisstantom i Zigbee dongle (pošto je jeftiniji od Matter), a Matter možeš da dodaš kasnije (jedan ne isključuje drugi). Dalje, napraviš neki izlaz na Internet, npr. u HA instaliraš add-on za VPN Tailscale, ili namestiš neki dinamički DNS (npr. Duck DNS). Instaliraš na telefonu Home Assistant aplikaciju (i Tailscale aplikaciju ako rešiš taj način) i podesiš da ima internal i external server. Više koraka od Tuya, ali kad odradiš ovu osnovu, možeš dalje šta god poželiš. I nezavistan si od clouda.
Neko među rešenje je neki HUB umesto HA, ali meni je ta opcija ni tamo ni ovamo.

Nece tu biti nikakve automatizacije, samo da imam remote opciju za daljinsko paljenje/gasenje. Eventualno u buducnosti postavim par senzora za temperaturu i vodu i mozda budem radio na tome da napravim daljinsko paljenje kotla na pelet kako bi se zagrejala kuca zimi pre dolaska.
Trenutno ulazimo u radove tako da ce biti par hiljada evra troskova, jos par stotina za remote pristup nece znaciti mnogo u ukupnoj kalkulaciji.

Da li koristiš ONVIF integraciju?

Da, preko ONVIF je koristim. Tako mi i izgleda snimanje u automatizacijama, ali mi iz nekog razloga lookback ne radi kako treba, ponekad snimi, ponekad ne.
Da li postoji opcija da snimanje traje dok ima pokreta a ne da traje vremenki period, kao kod tebe 30sec?

Jedna jako "slatka" mala kamerica :),sa FHD rezolucijom i jako lepom slikom.Podržava RTSP,nema substream.
Ja je koristim u kombinaciji sa Frigate i HA i jako dobro mi se pokazala.Frigate mi radi svu detekciju,HA samo šalje obaveštenja.
Nije direktan odgovor na tvoje pitanje,čisto izneo utiske.

Ja sam ubacio WebRTC (zajedno sa go2rtc) ali sam se malo pogubio u svemu tome. Za dash koristim Advanced Camera Card (bivši Frigate Card). Frigate ne znam da podesim, već zapnem na početku sa URL. 😅

Mislim da HA ne može da snima dok ima pokreta, ali da Frigate može. Počeo sam da nameštam Frigate kao addon, ali nisam završio pošto sam prešao na NVR. HA mi radi na SSD-u gde nije pametno da trošim upise zbog snimanja video nadozora. Hteo sam da postavim neki NAS, pa da to koristim kao storage, ali mi je bilo jednostavnije da samo kupim gotov uređaj :)
U HA sada samo gledam live stream i za to koristim NVR, a ne direktno sa kamere. Ne znam kako sve to funkcioniše, ali mislim da kamera onda generiše onoliko strimova sa koliko uređaja joj pristupaš. Mislim da kamera mora da podržava multi-stream, a moje su jeftine.
Koristim WebRTC Camera ili običan Picture glance card. Zavisi šta mi treba.

Da, preko ONVIF je koristim. Tako mi i izgleda snimanje u automatizacijama, ali mi iz nekog razloga lookback ne radi kako treba, ponekad snimi, ponekad ne.
Da li postoji opcija da snimanje traje dok ima pokreta a ne da traje vremenki period, kao kod tebe 30sec?

Ja sam ubacio WebRTC (zajedno sa go2rtc) ali sam se malo pogubio u svemu tome. Za dash koristim Advanced Camera Card (bivši Frigate Card). Frigate ne znam da podesim, već zapnem na početku sa URL. 😅
Ne znam na kom hardveru ti je HA,Frigate zna da bude zahtevan.Odličan i lagan je WebRTC,sasvim ok rešenje ali ne znam oko snimanja ništa.
Frigate imaš kao HA addon,ne bi trebalo da je teško namestiti a imaš i tutorijala po jutjubu...
ali da Frigate može
Može šta hoćeš :)

Nazad
Vrh Dno