Šta je novo?

Pametne uticnice za pracenje potrosnje

Daj link do te Tuya utičnice. Drugačije svaki pravi kako da beleži i da li beleži kWh.
Možeš svakako ručno da napraviš na osnovu kW.
Pogledaj pre svega da nije u HA pod hidden ili disabled entity.

U pitanju je WISE uticnica koja radi preko tuya ili smart life aplikacije, i tamo u aplikaciji se vidi, napon, trenutna potrosanja, potrosnja po danima itd...
https://www.wifioprema.rs/product/w...osnje-ugradna-16a-mat-panel-crna/#tab-reviews

Nije hidden, imam je na dashboardu, i odatle mogu da vidim potrosnju, trenutnu, po danima itd, ali je nema u Energy tabu, odnosno ne moze da se doda, mogu da dodam samo tplink tapo i to je to.

Evo okacih sliku entities koje imam na toj uticnici. Kada kliknem na "power" daje mi graficki prikaz potrosnje (druga i treca slika).

Prilozi

• uticnica.png
    uticnica.png
    9.3 KB · Pregleda: 78
  • uticnica2.png
    uticnica2.png
    33.8 KB · Pregleda: 46
  • uticnica3.png
    uticnica3.png
    96.4 KB · Pregleda: 63
pa nemas power consumption? kWh? Moras da napravis to. Reinman sum integral

Wise je u stvari generička Tuya utičnica (OEM). Wise nije prozivođač, nego neka fabrika pravi za sve, i onda svako (nrp. Wise) kupi koliko mu treba i stavi svoj logo. Evo ista takva:
Ako je Tuya WiFi, znači da koristi standardne Tuya API-je i verovatno samo Home Assistant nema uvid ili ne prepoznaje sensor.energy. Ne pravi Wise ili bilo ko drugi svoju infrastrukturu i ne programira apikaciju i slično. Svi koriste istu Tuya infrastrukturu i način komunikacije.
Možeš da probaš sa LocalTuya, ali moraš da se registruješ kao Tuya developer i onda dobiješ (privremeno) mogućnost da vidiš secret key tvog uređaja. Privremeno zato što moraš da osvežavaš besplatnu developer licencu. Kad ga jednom saznaš, on se ne menja i možeš da iskoristiš da upravljaš Tuya uređajem u kompletno u lokalu, bez kineskih servera. Probao sam i odustao.
Moja Tuya developer licenca je istekla i jednostavnije mi je bilo da poklonim par Tuya WiFi uređaja i da pređem na Zigbee protokol (isto Tuya, ali nema izlaz na Internet i sve je lokalno).
Koristim još uvek samo još Tuya WiFi uređaj za bojler, ali zato što ima zgodan displej i zato što ima memoriju za kWh. Kad nema interneta i dalje beleži potrošnju (pa kasnije pošalje).

Dakle, imaš 4 opcije:
1. da probaš da pređeš na LocalTuya
2. da napraviš ručno merenje (kako ti je nightshadow rekao)
3. da batališ WiFi i pređeš na Zigbee (dugoročno najbolje rešenje)
4. da koristiš tako kako je i potrošnju nastaviš da gledaš iz Tuya aplikacije na mobilnom

Ako ima peta opcija, voleo bih da znam. Srećno.

Koja je razlika između Tapo p110 i Tapo p 115? Zašto svi preporučuju 115 i šta to ona ima što desetka nema? Jeli velika razlika? I da li je 110 isto kvalitetna?

Ove Tuyice su na Temuu po 3-4 eura, kako gad pogodiš.
Ja sam morao uzeti još jednu, jer žena konstantno zaboravlja peglu ugasiti (jeste da ima automatsko gašenje nakon pola minute kada leži ili 8 kada je uspravno a ne pomjera se), pa me stra' da ne ode kuća dovraga

Koja je razlika između Tapo p110 i Tapo p 115? Zašto svi preporučuju 115 i šta to ona ima što desetka nema? Jeli velika razlika? I da li je 110 isto kvalitetna?
P115 je kompaltnija, meni zbog toga dosta bolja. Ako ni zbog čega drugog.

Ove Tuyice su na Temuu po 3-4 eura, kako gad pogodiš.
Ja sam morao uzeti još jednu, jer žena konstantno zaboravlja peglu ugasiti (jeste da ima automatsko gašenje nakon pola minute kada leži ili 8 kada je uspravno a ne pomjera se), pa me stra' da ne ode kuća dovraga
Da nemamo istu ženu? :D
(i peglu)

Razlika je u izgledu...P115 je napravljena da ako ustekas u produzni ili neke modularne uticnice da ne smeta za ostale uticnice.
Kod nas 1 uticnica tapo P115 2800 din + troskovi slanja a u DE 4 komada za 40e.

Prilozi

• IMG_20250916_081030_edit_16076748920463.jpg
    IMG_20250916_081030_edit_16076748920463.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 35
  • IMG_20250916_081147_edit_16030755945991.jpg
    IMG_20250916_081147_edit_16030755945991.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 48
Ja sam je plaćao 9 EUR na Amazonu

Ja sam je plaćao 9 EUR na Amazonu
Eto kolika je razlika uzeti tamo i u Srbiji gde sa dostavom kosta oko 3300 dinara/komad. Nisam Uspeo da nadjem opciju za slanje u Madjarsku a da bude po toj ceni, jer tamo imam gde adresirati a burazer kada se vraca sa ture moze da pokupi.

Imam uticnicu sa slike na koju mi je prikljucena samo klima radi pracenja potrosnje. Medjutim dok klima ne radi, konstantno vuce 5w ili nesto manje, da li je normalno?

Prilozi

• IMG_1365.jpeg
    IMG_1365.jpeg
    49.9 KB · Pregleda: 20
  • IMG_1366.png
    IMG_1366.png
    106.5 KB · Pregleda: 21
Jeste.

Imam uticnicu sa slike na koju mi je prikljucena samo klima radi pracenja potrosnje. Medjutim dok klima ne radi, konstantno vuce 5w ili nesto manje, da li je normalno?
Pa normalno(standby), sve sto je ukljuceno u struju vuce po malo npr. TV, Komp, Klima itd. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno