Generator
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 26.03.2011
- Poena
- 195
Pa proveri jel vruca ili hladnaNemam vodokotlic napisah. Kako otvorim ventil od Wc tako ide voda.
Pa proveri jel vruca ili hladnaNemam vodokotlic napisah. Kako otvorim ventil od Wc tako ide voda.
Sto veći bojler to bolje. Gubitak toplote je razlika između temperature vode i temperature prostorije gde se bojler nalazi. Veći bojler slabije gubi toplotu od manjeg zato što ima manju površinu u poređenju sa zapreminom. Manji bojler moraš da držiš na višoj temperaturi da bi imao istu količinu tople vode za upotrebu. Ako držiš suviše nisku temperaturu moraš s vremena na vreme da zagreješ vodu na višu da bi sprečio legionelu. 55c je neka granica gde je bezbedni minimum bez periodičnog anti legionela ciklusa.
Bojler je bolje da bude vertikalan zbog raslojavanja vode. Efikasnije je nego horizontalan.
Slim brže gube temperaturu. Matematicki, majbolje je da bude lopta, ali zdepasti cilindar je blizu.
Nema smisla priključiti bojler na sistem električnog grejanja. Bojler ima svoj grejač. Jedino ako pričamo o sistemu podnog grejanja toplotnom pumpom, ali ni tada nije pametno. Previše komplikovano, finansijski neisplativo.
Finansijski najisplativije je grejati samo noću na 50-55c onu količinu vode koja ti je potrebna za sledeći dan. U praksi teško da znaš kolika ti uvek količina vode treba pa je oko da se malo više tople vode obezbedi.
Znam da imas.Samo da ti kažem da imam sve podatke za svoj bojler pošto mi je priključen na pametni prekidač.
Em je skupa struja preko dana, em niska temperatura vode, em ostaje problem legionele. Bojler mora videti bar 60°C bar jednom nedeljno. Ili 55°C svaki dan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari