Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Odlican Lux senzor je Ikein senzor pokreta Vallhorn, pored pokreta ima i Lux :cool: koji se izuzetno brzo azurira nevezano ima li pokreta ili ne (kao Aquara).

10 evra je.

@vidor
Pa... pametno svetlo može da bude korisno. Meni najviše znači što može da se upali ili ugasi na osnovu bilo koje logike. A još više mi znači što mogu da ga gasim bez da dođem do fizičkog prekidača. Uveče kada legnemo da spavamo, umesto da pitam ženu i decu da li su pogasili svetla u prizemlju, pogledam na telefonu i ugasim ili aktiviram akciju "spavanja" koja ugasi sva svetla u kući.
Upravo sedim u radnoj sobi na spratu i gledam prizemlje. Evo screenshot:
1757009948004.png
Vidim da je TV upaljen i da nekoga ima u dnevnoj sobi, ali nije upalio ni jedno svetlo. Verovatno gledaju TV.
U kuhinji ima nekog i samo je upaljeno svetlo iznad stola.
Neko se nalazi u kupatilu i ima upaljeno svetlo.
Na terasi su upaljeni lampioni (ambijentalno svetlo), ali oni uglavnom se upale i ugase sami, na vreme. Koliko vidim žena ne zaliva cveće na terasi, pošto nije aktiviran pametni ventil za vodu.
Roletne su spuštene u dnevnoj sobi i kuhinji, ali podignute na terasnim vratima.
Vidim da nam i radi nam hlađenje (ali detalji temperatura i hlađenja imam na drugom screenu).

U glavnom... uskoro krećemo na spavanje i gasim odavde i TV i sva svetla... da nisu "pametna" silazio bi dole da stiskam prekidače (pošto, naravno, ostali ukućani ne mare da li je nešto ostalo uključeno) ;)

Hvala mnogo momci, sve jasno. Guglao sam malo vezano za smart switcheve (sto je nightshadow pomenuo) i primetio da sa Xiaomi hub-om rade i Xiaomi uredjaji ali i Zigbee, a Zigbee ima dobre switcheve.

Uglavnom za uvod shvatio sam dosta, radim kako ste rekli pa se cujemo. Hvala jos jednom!
Ja imam sve Xiaomi, svime sam prezadovoljan. Gledao sam i philips hue ali je cena baaaaas wtf. Kod Mi uredjaja kod nas nikako da stigne motion senzor vec godinu dana sigurno. Pa sad zbog toga koristim njihovo nocno svetlo(night light 2, na popustu bude oko 1200 cini mi se, noviji "3" model nema tu opciju) koje moze da sluzi i kao senzor. Imam njihov ax9000 ruter, cim aktiviram neki uredjaj odmah izbaci opciju da ga doda u sistem, radi besprekorno sa bar 50ak uredjaja za sad. Sve radi super i bez bagova za sad. Ima gomila mogucnosti i automizacije. Ako te nesto konkretno interesuje posalji poruku slobodno

@vidor
Pa... pametno svetlo može da bude korisno. Meni najviše znači što može da se upali ili ugasi na osnovu bilo koje logike. A još više mi znači što mogu da ga gasim bez da dođem do fizičkog prekidača. Uveče kada legnemo da spavamo, umesto da pitam ženu i decu da li su pogasili svetla u prizemlju, pogledam na telefonu i ugasim ili aktiviram akciju "spavanja" koja ugasi sva svetla u kući.

Mislim da je vidor mislio više u odnosu na pametni prekidač, jer sve to može da se odradi i sa njim a bez da ode u offline ako se neko igra sa prekidačem. Za paljenje i gašenje se slažem sa njim, ne treba ti pametna sijalica. Meni recimo ona ima smisla za neke notifikacije, da menja boje, ili recimo za šta je ja koristim - stavio sam je u zidni fenjer pored ulaznih vrata i "glumi" ambijentalno svetlo na 15% sve vreme kada zađe sunce a u kombinaciji sa senzorom pokreta i smart button se pali na 100%.

Koji djavo moze da bude sa ovim Sonoff ZB Brigde-P, imam jedan ZigBee button 01P stoji na 5cm od Bridge i jedan 02-D merac temperature na 3m od njega oba od u offline mislim u istom trenutku. Posle moram rucno da ih dodajem opet. Ne izdrze ni 24 sata.

Imam i ja sva 3 ali su relativno stabilni. Mada mi je temperaturni senzor vise puta ispadao sa mreze, pa sam ga penzionisao.

@gorancub
Koliko uređaja imaš u zigbee mreži? Da li ostali rade kako treba? Za ove što ispadaju, baterije su pune?

Samo ta dva :) 01P i 02D, sve stiglo pre 5 dana sa Alija. Prvo sam mislio da su daleko, mada 3m ne bi trebalo da je daleko. Stavim jedan na 5cm, pogledam sledeci dan offline.
Juce opet offline. Ostavim par sati da vidim hoce li se povratiti i nista. Posle ponovo ubacim samo jedan od njih posle opet pogledam povratio se i ovaj drugi sam od sebe. Menjao sam i poziciju Bridge-a al nista.. I uvek kad pogledam oba su offline nije da jedan radi drugi ne. Kontam je do Bridge neki djavo

Siguran sam da nije problem udaljenost uređaja.

Na čemu ti je instaliran Home Assistant? I kako? Čist HA OS? Da li koristiš ZHA ili Zigbee2MQTT?
Da eliminišemo da nemaš smetnje od WiFi: Da li koristiš neki WiFi koji je na 2.4 GHz. Ako koristiš, gde je ruter u odnosu na zigbee koordinator, koji je kanal Zigbee a koji WiFi?
Kako izgleda network mapa i koliki je LQI između uređaja? Da li se nešto crveni u logovima (Settings -> System -> Logs)?

@component
Nemam ja Home Assitent. Za sad samo preko Ewelink sve ide. I ne znam sta je ZHA i Zigbee2MQTT, ovo sam uzeo sad malo da se zanimam, novi sam u svemu. Imam wifi na 2.4 i na 5, supernova ruter u hodniku, bridge u sobi, stan 55 kvadrata, dnevna, spavaca, kuhinja i trpezarija, nista posebno. Menjao sam ja i kanale. Ne razumem samo kako moze da ode u offline uredjaj na 5cm od koordinatora. Nemoj je cimati, drndacu ja to ovih dana, kombinovati. Kontam da je bolje da se ima vise tih uredjaja, da komuniciraju i sire povrsinu pokrivanja.

Sad tek shvatam da je eWeLink.
I drugi se žale na slično

Kažu da se proba dodavanjem nekog uređaja koji je Zigbee ruter (npr pametna utičnica). Mada ne znam što bi to pomoglo.

Probaj da udaljiš Sonoff ZB Brigde-P od WiFi rutera. I probaj neko drugo napanje (možda je slabo). Da li ti radi nezavisno od Interneta? Možda je cloud problem?
Nadamo se da ce se javiti neko ko ima iskustva sa eWeLink-om.

Imao sam i ja taj problem u zadnjih 10 dana sa jednim Sonoff ZB Mini L.
Pred put sam postavio zalivanje za cvece i sve podesio, povezao Mini sa ZB Brigde-P. Posle dan - dva vidim da mi je Mini L nestao iz ewelink app. Ponovo ga povezem sa ZB Brigde-P i sve kao ok. mada nisam ni proveravao zanjih 5 dana, kad evo malopre vidim da mi je Mini offline. Ostalih par uredjaja na ZB Brigde-P su ok...

@vidor
Upravo sedim u radnoj sobi na spratu i gledam prizemlje. Evo screenshot:
Pogledajte prilog 504256
Vidim da je TV upaljen i da nekoga ima u dnevnoj sobi, ali nije upalio ni jedno svetlo. Verovatno gledaju TV.
U kuhinji ima nekog i samo je upaljeno svetlo iznad stola.
Neko se nalazi u kupatilu i ima upaljeno svetlo.
Na terasi su upaljeni lampioni (ambijentalno svetlo), ali oni uglavnom se upale i ugase sami, na vreme. Koliko vidim žena ne zaliva cveće na terasi, pošto nije aktiviran pametni ventil za vodu.
Roletne su spuštene u dnevnoj sobi i kuhinji, ali podignute na terasnim vratima.
Vidim da nam i radi nam hlađenje (ali detalji temperatura i hlađenja imam na drugom screenu).

U glavnom... uskoro krećemo na spavanje i gasim odavde i TV i sva svetla... da nisu "pametna" silazio bi dole da stiskam prekidače (pošto, naravno, ostali ukućani ne mare da li je nešto ostalo uključeno) ;)
Ja sam mišljenja da,
Ta automatika treba da služi kako ja ne bi morao da brinem da li su sva svetla pogašena. Da li pumpa za recirkulaciju tople vode stala, da li ventilacija radi na minimumu zbog buke itd.

Kod mene je, ako uključim ručno Svetla I nema pomeranja 3 sata gase se.
Ako se upalila preko senzora onda 15.minuta pa se gase. I tako mix pravila.
Kad je kuća u noćnom modu neka svetla po logici se pale samo na 20% itd.

Samo tvrdim da način upravljanja svetlima po meni nista nije smart, samo wireless paljenje gašenje.

Da li je neko senzor za prozor da zna da li je zatvoren, otvoren ili na kip?
Pada mi na pamet da stavim dva senzora za prozor, ali ne znam kako bih ih pozicionirao tako da imam jedan aktiviran, a drugi ne.

I jedan mali update za Wenzhi vs Sonoff SNZB-06P: Wenzhi zahteva malo jači ispravljač. Imam neke baš male, slabe koje sam mislio da koristim za ovakve USB uređaje koji ne traže puno struje, ali Wenzhi pobrljavi (prijavljuje prisustvo na random daljinama), a Sonoff SNZB-06P i dalje radi odlično.

To mi je prvo palo na pamet. Taj dole mora da bude precizno postavljen, da slučajno ne prekine a da je na kip a ne otvoren. A nezgodno je kad je dole. Gore nikome ne smeta i slabo se primećuje. Dole baš upada u oči i može slučajno da se potkači kad radiš nešto oko prozora.
Pada mi na pamet da nekako u desnom gornjem delu prozora namestim tako da kad je otvoren prozor, da se taj ne aktivira, ali još nisam siguran kako. Možda da stavim drugačiji magnet, izduženiji, ili polukružni ili tako nešto. Da ga uređaj detektuje čak i kad je prozor širom otvoren, ali kad je na kip da magnet bude dovoljno udaljen.
Ako uspem javiću. Work in progres...

Jedino sto mi pada na pamet je neki mikroprekidac da se postavi u donji deo prozora i da se poveze na sonoff senzor za prozor u gornjem delu prozora ili kutiji roletne ako je imas.... ali to bi zahtevalo tanku zicu provuci kroz ram prozora (ne znam koliko je moguce) ili da se zalepi po ramu prozora (vizuelno ne znam koliko je prihvatljivo)...

Zavisi kakav je prozor, najobicnija Tuya na baterije to moze da zavrsi ako je u zatvorenom polozaju moguce da oba elementa budu jedan pored drugog.

Cim otvoris ide signal

Evo sad bas gledam moj prozor, moglo bi i ovo sa zicom da se izvede lagano, jer krilo prozora ima kanale koji mogu da se iskoriste kao vodjica za zicu.
A mozda moze i ovo sto @Lanikor kaze, samo mora da se proveri koliko mesta ima izmedju rama i krila prozora... Ne mogu da procenim kod mene kakva je situacija... Cela plasticna kutija sonoffa ne moze da stane ali samo elektronika bez kucista bi mogla lagano...

Imam već na jednom prozoru senzor i dobro radi:
1757704147768.png
1757704108114.png

Morao sam da izvadim magnet iz kutijice pošto je bila prevelika. Lepo detektuje da li je otvoren prozor, samo što mi javlja da je prozor otvoren i kad je na kip i kad je obično otvoren.
Imam da pokrijem 7 prozora (8 ako budem želeo i prozorčić na špajzu). Nešto mi se ne mili da dupliram senzore, ali ako je to jedino rešenje... bar na par onih koje često koristimo u obe pozicije.

Onda jedino da ih nekako stavis odozdo, ne moraju bas da se nisane u potpunosti sto se tice orjentacije, ima malo tolerancije

Da prenesem iskustvo dodavanja Matter uredjaja u mrezu, naravno bez ikakvog Clouda, kako su neki ovde bili u zabludi da je Cloud neophodan.

Uredjaj: Sehlly 1 Gen 4 - podrzava Zigbee i Matter (over WiFi, isto je i za Thread)

Procedura:

1. Prebacim telefon na 2.4 GHz mrezu - izuzetno bitno, jer telefon tokom konekcije prosledjuje Network Credentials uredjaju
2. Otvorim Home Assistant / Settings / Integrations / Matter / Add Device
3. Skeniram QR kod koji ide uz uredjaj, i uspostavljanje konekcije traje 15ak sekundi. Kako ide tehnicki: preko Bluetootha se u pozadini povezu telefon i Shelly (bez da ja ista rucno podesavam ili dodajem Bluetooth konekciju, skroz je automatski)
4. Uredjaj je dostupan u HA.

No Cloud :)

Za neki dan mi stize i Home Assistant SkyConnect, njega cu kao Thread stick da koristim, pa onda cekam nove IKEA senzore da probam :)

U medjuvremenu mozda uzmem i Beelink S13 Mini (N150, 16/500), ima ga na akcijama za 179 eur tu i tamo, da uporedim sa RPi 5 koji je trenutno u pogonu. Nemam ni jedan razlog da ga menjam, nego me radoznalost vuce. RPi 5 ima pasivno hladjenje, sto mi je izuzetno bitno jer je pouzdano kao kamen za kupus :)

IMG_6658.jpeg
IMG_6657.png

Poslednja izmena:
Pazite ako budete radili update HAOS na novu verziju (ili poslednjih nekoliko). Meni je pukla instalacija sa 9.1 na 9.3.
Prvo je trajalo jako dugo a u jednom trenutku pogledam i stoji u recovery rezimu. Bacim pogled po netu i vidim da ima slicnih iskustava sa azuriranjem na 9.1 (dugo trajanje i korupcija).
Meni je sve jedno jer radi na proxmoxu i imam redovan backup, vratio masinu za 3 sekunde.
Iz radoznalisti sam probao drugi put azuriranje, opet je trajalo iznenadjujuce dugo, ali je proslo kako treba.

Zdravo svima,

Malo sam noob u ovoj smart home prici. moj maximum je Tuya smart aplikacija i dodavanje uredjaja na nju, ne zigbee varijanta.

E sad hteo bih da resim nesto sto mi je palo na pamet da je moguce resiti kao smart varijantu, kontrola preko telefona, i ideja mi je da to bude tuya ili tuya + zigbee. Pa mi je potrebna pomoc iskustvo, savet, uputstvo.

imam nekoliko motorizovanih roletni, koje se uparuju na razlicitim kanalima na isti daljinski. Daljinski je RF na 868Mhz sa 5 kanala - prizvodjac je bios.

Ono sto sam uspeo da nadjem su smart IR + RF uredjaji koji rade na 433Mhz. Nisam uspeo da nadjem neki uredjaj tog tipa koji radi do 900Mhz(da pokrivba 868Mhz).

Da li je neko ovo resavao i kako? Ideja mi je da pomocu ovog urejdaja mapiram roletna1, roletna2, roletna 3 u aplikaciji, eventualno vrata od garaze.

Hvala

Ja sam to resio sa Shely 2 Plus i Home Assistantom. On se veze na tastere, i onda je daljinski irelevantan.

Mislim da su njegove roletne bez prekidača. Da u njima RF i upravlja samo daljinskim. Kao što klima ima samo daljinski a ne i prekidač.
Ja nemam iskustva sa RF. Nalazio sam da kupuju ljudi neki Sonoff pa ga prepravljaju da ga integrišu u Home Assistant.

Mislim da su njegove roletne bez prekidača. Da u njima RF i upravlja samo daljinskim. Kao što klima ima samo daljinski a ne i prekidač.
Ja nemam iskustva sa RF. Nalazio sam da kupuju ljudi neki Sonoff pa ga prepravljaju da ga integrišu u Home Assistant.
Upravo tako roletne.imaju napajanje i integrisan rf kontroler. Stoga sam i pomenuo da mi treba smart rf kontrola na 868mhz.

Nazad
Vrh Dno