Šta je novo?

Dubinsko usisavanje namestaja, sta gledati pri izboru pruzaoca usluga?

Aca90

Poznat
Učlanjen(a)
24.06.2021
Poena
35
Beba mi ima probleme sa alergijom na grinje, ima osipe i ekceme pa je alergolog dao preporuku za neki sprej protiv grinja sto se stavlja na namestaj nakon cega se radi dubinsko usisavanje.

Posto imaju razni prizaoci usluga dubinskog usisavanja ne znam ni sam da li imaju neke razlike koje treba gledati? Tipa koji uredjaj koriste tj da li je neki usisivac koji se izdvaja? Ima mi komsija Kirbi na vodu pa da li i to vec resava situaciju ili je glupost uredjaj? Ako moze neka preporuke za servis iz Novog Sada u inbox.

Razlike postoje. Uredjaji za dubinsko nijesu neka nauka, svakom je princip isti, samo gledati snagu usisavanja. E sad, mana je ta sto zimi treba dosta da se osusi dusek, pogotovo ako ima memorijske pjene u sebi i ne bi trebalo cesto da se radi pranje, posto moze da se brzo ubudja, ako se ne osusi dobro, vec jednom godisnje.
Najbolje rjesenje je redovno odrzavanje(usisavanje). Najbolji usisivaci su oni koji imaju turbo-cetku, ali ne onu sto usisivac okrece, vec elektricnu. Ne znam koliki ti je budzet, ali ako ti nije zao para imas Rainbow, Kirby, Hyla. Njihove cetke su specificne zato sto imaju vibracije koje prakticno tresu dusek, tepih, ali su skupi. Neko best buy je Shark ili Dyson, koji isto ima elektricne cetke, ali manje vibracije, ali su ucinkoviti od obicnih usisivaca, ma koliko oni jaki bili. Naravno ovo je sve isprobano kod mene, konkretno Rainbow i Dyson V8, takodje i Shark.

Mislim da njemu treba mokro pranje.
Jesi li probao sa UV lampom?

Za mokro pranje Karcher, ali mislim da je ovo brze i ucinkovitije, pogotovo za bebu.

Ako se radi mokro usisavanje obavezno raditi leti, nikako sada. Mašine i usisivači koliko god da su dobri, ne mogu skroz osušiti skroz svaki delić vlage. Najbolje je to uraditi leti, i ostaviti napolju celi dan po najvećem suncu i vrućini da se dobro prosuši.

A što se tiče grinja, za to postoje namenski usisivači, sa UV lampom i njih koristiš svakodnevno ako su grinje problem. Memam iskustva sa njima, ali video sam da ih povremeno prodaje i LIDL.

Meni se svi ovi sa UV lampom cine slabasni ili ja imam takav osjecaj. Koliki je efekat te UV lampe, posto vjerujem da usisivac svojom jacinom ne moze izvuci nista posebno iz duseka, doduse ja sam gledao samo Rovusov.

U suštini, ako UV lampa radi posao, i stvarno ubija tu gamad (grinje), manje je bitna jačina tog usisivača... Može se posle preći nekom životinjom od usisivača i izvući sve.

Nisam siguran da bi dubinsko pranje kod grinja išta vredelo. I psa okupaš pa buve ostanu. Dubinsko pranje je super jer unese unutra deteržent i vodu, pa izvlači mrlje, fleke, masnoće, znoj...mislim to mu je i namena, samo pranje, možda i vredi probati sa tim sprejem za grinje i posle usisavati...

Pa grinje se hrani nasim mrtvim celijama. Te celije ako se ne usisaju ili operu krenu da se lijepe i stvara se masnoca.

Najbolji lek protiv grinja je promena dušeka i jastuka. max 5 godina bi trebalo koristiti. Druga stvar je držati jastuk u zamrzivaču 24h kao i sve igračke koje nisu od plastike metala drveta.

Što se tiče preporuka to ne možeš znati dok ne dođu da rade kod tebe. Dok sam manjao stanove (rentirao) uvek sam zvao ekipu da opere nameštaj dubinski pre ulaza.
Neki koriste Kirbi , neki koriste one glupe usisvače sa vodenim filterom koj su koštali ko jugo. Sada se pojavljuju sa Kearcher usisivačima za vodu. U principu nikada nisam znao koju hemiju koriste i koliko je bilo efikasno. AKo te interesuje mogu u PM da ti pošaljem kontakt.
Mada možeš i sam da nabaviš usisvač neki ozbiljniji. ( industriski)

Kirbi je toliko skup kao usisvač da mislim da se više isplati kupiti dušeke i jastuk njego njega.
Sa druge strane mi u firmi koristimo industriske usisvače RUWAC i Kearcher koštaju od 700€ do 3000€ tako da nemam pojma. Ja sam kupio Kearcher industriski usisvač 70l sa tri motora snage 3000w izvlačio je sve posebno sa četkom. ALi naravno monstruozno velik pa na insistiranje gospođe zamenjen sa V3.

Ako su grinje i alergija problem, svakako treba imati snažan usisivač sa turbo četkom plus UV lampa, i pored povremenog dubinskog pranja.

Poslednji koji nam je bio u stanu za dubinsko pranje, posle natapanja a pre izvlačenja vode, ribao je mebl još i nekom ribaćom četkom. Toliko je bila gruba da mislim da bi posle dva tri takva pranja pokidao mebl. Njega više nećemo zvati, ali džaba kada niko od tih nema stalne radnike ni dosledan kvalitet.

Možda najbolje da kupiš sličnu mašinu i radiš to sam.

@Aca90
Druže da li je taj problem sa osipima kod bebe počeo u poslednje vreme?
Mi živimo isto u NS, poslednjih nedelja moja supruga je isto počela da dobija osipe. Mi sumnjamo da je do vode, svi osetimo svrab i peckanje posle tuširanja, ne baš svako veče, ali ono...često u poslednje vreme, samo je supruga osetljiva i ima alergije, pa se kod nje ispolji.

Hvala svima!
@Dzigilibonglica pa u talasima se javlja, cesto je mazemo nekim preparatima pa se povuce, konretno na telu nije imao nista do pre nedelju dana sada skoro otvorene ranice. :/

Pre par decenija, ćerka je kao mala imala neki osip (ekcem po dijagnozi). Tada čuvena, vodeća doktorica dečji dermatolog, je rekla da joj treba morski vazduh i da je odvedemo 3 meseca na more - što je nama tad to bilo nemoguće. Nekoliko meseci kasnije, otišli smo na more - klasično letovanje od 11 dana. Tokom tih 11 dana, ekcem se potpuo povukao i nikad se više nije vratio.
Pozdrav

Mislim da bi redovno usisavanje duseka, bar jednom mesecno tretiranje istog parocistacem trebalo da da rezultate, uz bar jednom godisnje dubinsko pranje duseka.
e sada jel beba spava u krevecu i ima svoj dusek, svoju posteljinu?
Ako beba spava na svom duseku i alergicna je na grinje sto je upitno, laske je kupiti nov dusek, posteljinu, oprati posteljinu na min 60C i pustiti ako masina ima opciju dodatnog ispiranja

Cime se pere posteljina?
Drugo kako je utvrdjeno da beba ima alergiju na grinje kada se testovi za alergije rade posle 3. godine?
Grinje se lako resavaju iznosi se dusek nakon usisavanja na sunce
Nisu nase bake bile blesave sto su stavljale cebad i jastuke svakog dana na prozor
Pisem ovo jer su i nama doktori predlagali iznesite tepihe, skinite zavese, izbacite sve plisane igracke, pa kupuj preciscavac pa kupuj ovlazivac, pa smo je vodili na testiranje iz krvi gde nista nije pokazalo(objasnio nam sadasnji pedijatar da je bilo rano da je testiramo)

Rešio sam da kupim usisivač za dubinsko pranje i zanima me vaše mišljenje za ROWENTA IN5020F0 od 750w, košta oko 26.000 din.
Da li vredi i da li postoji neka druga alternativa?

Na žalost, za malo si propustio akcije koje su bile za Karcher, bilo je zaista povoljnih a boljih uređaja da biraš.

Sada je najbliži Karcher SE 3 čitavih 100 eura skuplji od te Rowente, a ima slabiji motor od 500w, naspram te Rowente od 750, tako da ta Rowenta kada se pogleda koji su izbori....jeste best buy.

A opet, u Lidl-u s'vremena na vreme bude neki silvercrest uređaj identičan toj Rowenti, za 10,000 rsd, ali to nema da se kupi kad tebi treba, već samo kad je u ponudi, na žalost kao i sa svim ostalim u Lidlu.

Baš juče izašla recenzija tog uređaja

Ista stvar kao rowenta.

Karcher SE4 sam ja imao, i to je njihov najgori uređaj koji sam ja imao, stalno je imao problem sa penom na izduvu i uvlačenjem vode kroz motor, menjao hemije i šta nisam probao, i samo sam probleme i nerviranje imao sa njim. Kad ga nisam čekićem polupao od besa.

Sušta suprotnost od WD2 i WD3 usisivača koji su perfektni,ovaj je totalni poluproizvod...

Alternativa je Lidl-ov Silvercrest SPR 800 A1, kad ga ima u ponudi. Za 12.000 se dobija bolji uređaj po svim specifikacijama od te Rowent-e. Silvercrest ima manje nastavaka, ali za ogromnu razliku u ceni to nije nikakav problem.
Uzeli smo taj model prošle godine, pred leto i koristimo ga za sve i svašta. Za sad se pokazao odlično i isplatio višestruko, a pritom je još u garanciji.

To su sve igracke koje nemaju nikakvu podrsku/servis kada nesto podje po zlu, a samo je pitanje kada ce. Ja sam iz znatizelje kupio onaj Lidlov usisivac sto je bukvalno prepakovan i dodata mu je pumpa za vodu sa rezervoarom za istu. To je toliko los kvalitet da je bukvalno skoro pa sve lose i od jeftine plastike sem samog motora usisivaca i onog rezervoara za prljavu vodu. Crkla mi je pumpa, puklo par plasticnih delova, mala papuca krenula da se raspada posle par koriscenja. Usisivac se bas nezno koristio jer je od meke plastike i da ne pukne nista i cak i sa tolikom paznjom je par delova otislo. Reklamirao sam 2x pretezno zbog pumpe za vodu koja je prestala da radi. Drugi put je cak stigao reklamiran uredjaj koji kada sam otpakovao nije mu uopste radila pumpa za vodu. Posle treceg reklamiranja sam trazio novac nazad , dodao 300e i za crni petak uzeo Star Combo 10/1. Nije uopste fer porediti ta dva uredjaja jer je razlika ogromna.
Znam da ce neko reci pa kakve veze ima ovi Lidlovi usisivaci su 80-100 eura. Sve je to dzaba kada vam zatreba isti, a on ili ne radi ili crkne dok radite sa njim.
Ispod nekih 400-450 Eura za nov uredjaj jednostavno ne vredi nista uzimati kod nas. Polovne kockaste Karcher Puzzi-je bi trebalo izbegavati jer imaju velik problem sa poklopcima. Isti pre ili kasnije puknu, a novi ne postoje. Onda krece igranka sa krpljenjem, lepljenjem i nadanja da ce trajati odredjeno vreme. Realno i kostaju jako puno, ispod 300 eura ih je tesko naci. Noviji Puzzi modeli opet imaju problem sa crevom za usisavanje vode, konektorima za vodu, papuce ne traju dugo itd itd.

Ok, ako se koristi za posao, ali za kućnu upotrebu nema potrebe za skupim uređajima. Neka odradi tri dubinska i već se isplatio, jer najjeftinije dubinsko (da je ok) nije ispod 5000.
Mi koristimo ovaj već dve sezone i oprano je bar 10 automobila (jer ga ugrabi bilo ko, čim ga vidi), brdo otirača, tepiha i dušeka. Uvek ima loših uređaja, ali nismo primetili da je osetljiva plastika, a koristili su ga razni aljkavi ljudi.
Sad ga više ne pipkamo, jer je toliko izgreban, da mu vizuelno nema pomoći. 🫠

Ne koristim za posao, koristim za kucnu upotrebu i svoje potrebe. Sve razumem da je ljudima to mnogo novca ali sem diskutabilnog kvaliteta (ne znam kako reci drugacije da se ne uvredi neko ali kada ne znas za bolje i ovo ti je dobro), tu je problem i sa malim rezervoarom ciste i prljave vode. Ako je neko osvezavanje namestaja, ili automobila jednom godisnje u pitanju onda jos i ajde de. Ali evo primer drugaru sam nedavno na Meganu presao samo prednja i zadnja sedista i tu je bilo 18l prljave vode i potroseno je oko 20l ciste vode. I to jos nije bio toliko prljav auto i nisam hteo da natapam sedista vec koliko god je moralo i dok nije krenula da izlazi cista voda tokom ekstrakcije. Pa zamisli neki prljaviji enterijer i da je dupla cifra u pitanju. Pa 20x treba stati da ispraznis rezervoar i dopunis ga sa cistom vodom.
Sve je to ok i istina. Isplati se takav uredjaj posle 3 pranja ali opet i to pranje je diskutabilno jer ima ljudi koji porede svoje pranje gde se samo preleti neka povrsina jednom-dva put sa ljudima koji rade to kako treba. Jer kada pricamo bas o pranju misli se o tome da se nanese hemija, iscetka povrsina i cistom vodom radi ekstrakcija dogod se na papuci ne vidi cista voda. Ja sa PWS 20 koji sam imao usisavam i ima odlican pritisak, a papuca kako se pokrivila sa strane, a u sredini uvila ka unutra pola ne usisava i prelazis 2-3x vise povrsinu nego sto bi trebao.
Ne kazem da sa ovim uredjajima ne moze dobro da se opere automobil, ugaona garnitura, tepih ili sta god vec. Vec da to zahteva dosta strpljenja, vremena, znatno vise pokusaja i prelaza nego sa iole boljom masinom, sto je i logicno. Ko hoce pouzdanost, brzinu i kvalitet neka plati pa se klati, a ko hoce da trosi vreme i da mu radi dok radi, a posle da nema nista onda neka uzima Parkside/Silvercrest usisivac za dubinsko.

Brate nema tu nikakvog pravila više, platio ja sam ja novi Karcher SE4 pa se nisam klatio...

Ja sam od tog Karchera mogao samo šećer ili strujni udar da dobijem.

Apsolutno više nema pravila, kako kome šta dopadne. Ubeđivali me da je uređaj ispravan, da ne koristim dobru hemiju, a WD3 ista sedišta usisa bez da pljuje na izduv penu ili povlači vodu u motor.

Nisu mi uvažili garanciju, jer uređaj radi u skladu sa saobraznošću, prodao sam ga drugom mučeniku za trećinu cene.

Od 22.9.

Prilozi

• Screenshot_20250914_182511_Chrome.jpg
    Screenshot_20250914_182511_Chrome.jpg
    90.1 KB · Pregleda: 61
Ipak je sa oznakom F5 sta to znaci pojma nemam.

Ja jednom da sredim stan, tepihe, staze, garniture. Ispalo bi mi 15000 kod nekog ko radi dubinsko.

Ovako ovo cudo za 10k. 3 godine garancije.

Screenshot_20250922_130310_Gallery.jpgScreenshot_20250922_121242_Gallery.jpg

Nazad
Vrh Dno