despot77
Slavan
- Učlanjen(a)
- 15.05.2008
- Poena
- 425
Možda je to diskretna poruka: "nemoj"!Hoću ja da instaliram Arch baš kada je archlinux.org down... još mislio nešto do moje mreže ali do njih je.
Možda je to diskretna poruka: "nemoj"!Hoću ja da instaliram Arch baš kada je archlinux.org down... još mislio nešto do moje mreže ali do njih je.
ta minimalna instalacija je ono sto sam oduvek zeleo. Doduse ranije sam se sa debianom dosta igrao tako da nije stranDebian 13 Cinnamon pun pogodak. Samo treba imati na umu da je instalacija izuzetno minimalna, što može biti nezgodno početnicima koji žele aplikacije kao što je Viber. LMDE6 nema mnogo smisla pored Debian 13. Strpi se do LMDE7.
To je stara vest. Intel je pokazao koje flagove treba koristiti pri kompajliranju paketa, tako da je sada receptura poznata. CachyOS tim će verovatno implementirati to sve u budućnosti, tako da, no harm done.Sad vidim vest, najbrzi sistem ikada, Clear Linux staje sa radom...
![]()
All good things come to an end: Shutting down Clear Linux OS
After years of innovation and community collaboration, we’re ending support for Clear Linux OS. Effective immediately, Intel will no longer provide security patches, updates, or maintenance for Clear Linux OS, and the Clear Linux OS GitHub repository will be archived in read-only mode. So, if...community.clearlinux.org
Meni Ubuntu DE zapravo savršeno odgovara ali ne mogu da smislim Snap, a drugi problem je više GNOME problem a to je Nautilus kome fali par opcija da bude najbolji file manager, ali to što nedostaje mi baš fali.
Nisi razumeo, po mom mišljenju je Nautilus trenutno i uz mane koje ima najbolji fajl menadžer.Pa sta je problem da instaliras drugi faj menadzer koji radi na Gnome ?
Gejming mašina mi je još uvek na Windowsu ali ovaj vikend stavljam Linux na nju, samo će poslovni laptop ostati na Windowsu jer mi je tako i isporučen.Zato imas Kubuntu, Xubuntu, i Cinnamon Edition. Ali tebi to nista ne znaci jer cepidlacis i nista ti ne odgovara. Bolje se vrati na Windows i batali linux.
AB testiranje od strane youtube-a. Ništa novo. Nisi jedini. Instaliraj agent switcher plugin, promeni browser i os na nešto drugo, i youtube će proraditi. Ja sebe maskiram kao da sam na Firefox-u i Windows 10.YT strasno sporo ucitava, net 140/10 mb/s pre je radilo znatno brze, ne znam sta se desava, Linux Mint LMDE
Ovu stranicu mi ucitavao 5-6 sekundi:
https://www.fsplifestyle.com/en/product/NE5.html
Zato su i krenule misli u ovom smeru, jer me vec duze vreme nervira, danas bas sam izneverovao koliko otvara stranicu od FSP-a koliko sporo radi. Imam i Brave, Firefox, Chromium pa cak i LibreWolf sve sto sam probao isto je.Merkam malo ovaj Bazzite, bukvalno 99% mi sad ovaj komp sluzi za browsing samo. Sad sam na LMDE sljaka ali me smorilo, plus nesto mi slabo ocitava stranice, yt pogotovo, izmerim brzinu sve ok, mada nije to neki velik problem ali ajd.
Godinama sam na ovom kompu na Linuxu i svidja mi, ali nista nisam do sad pretezno naucio i ne zanima me to, jer samo cuvam slike na tom kompu i browsing 99% znaci noob teski, pa ne znam koliko je Bazzite za pocetnike? Mrzi me cackati namestati i to, mozda samo nesto osnovno, svidja mi lepsi i moderniji izgled Bazzite u odnosu na LMDE.
Nobara mi je isto zanimljiva, hteo sam CachyOS ali sam odustao nije za pocetnike.
Nadam se da imaš iskustva sa Arch based rolling distroima.Instalirao sam CachyOS sa LxQT malo je reći da sam oduševljen, koja brzina i stabilnost u kombinaciji sa Kvantum Qt temama još i lepo izgleda.
A još od neke 2007-2008 godine, od kada sam održavao neke aur pakete...Nadam se da imaš iskustva sa Arch based rolling distroima.
ilijednostavno taj dizajn mi je potpuno promašen i zastareo
I to je suština modernog dizajna i korisničkog interfejsa. Postoji i neki hibrid, tipa windows 11, i izgleda kao najgore iz oba sveta. U stvari postoji i najbolje od oba sveta, to je Cinnamon.šteta što im je politika minimalizam po svaku cenu.
CachyOS ima gomilu binarnih paketa u svom repository-ju koji su prekompajlirani koristeći custom compile flags koji su specifični za nove Intel i AMD procesore. Tako iskompajiran binarni fajl koristi pun potencijal platforme na kojoj je instaliran, i OSETNO je brži od vanilla Arch-a, i daleko brži od ostalih non-Arch based distroa. Na sve to, imaju i custom Wine/Proton stack koji ima presete za AMD/Nvidia/Intel, i automatski učitava odgovarajući u zavisnosti od platforme. Razlika u igrama je negde dramatična tipa 10-30 fps-a više, negde čak prestiže i Windows 11, dok se negde dobija samo par frejmova. CachyOS tim radi ono što je Intel radio sa Clear Linux-om ali fokus stavljaju na što veći fps.Ja sam skoro testirao cachyos i endeavouros, hteo da vidim nešto specifično, i generalno nemam šta da kažem o svim tim distribucijama, tj. ne znam šta bi me navelo da ih koristim i koje su prednosti u odnosu na tradicionalne.
Fedora i njeni derivati ostaju u senci pored CachyOS-a. A treba da ispratiš i nedavnu dramu oko ukidanja 32bit paketa i kako je cela situacija mogla kobno da se završi po Bazzite.Ok je rolling za noviji hardver, ali Fedora izlazi svakih 6 meseci, malo ko baš toliko žuri.
Software store kao koncept je retardiran bez obzira koji je distro u pitanju.Čini mi se da su najveće razlike u instalaciji aplikativnog softvera, i tu nema ništa da valja. Verovatno je Mint najbolji po tom pitanju - lepo dizajniran softver centar, paketi iz repoa i podrazumevano samo verifikovani sa flathub-a. Pa je manji rizik da nešo ne radi (koliko to sa snapom ili flatpakom može biti), a i da se provuče nešto zlonamerno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari