Šta je novo?

Hisense Energy Pro X Black 12K - QH35XV3B

U potpuno ste u pravu, bez dobre izolacije nema kvalitetnog grijanja. To svakako planiram uraditi, barem prozore, međutim trenutna situacija je takva da za ovu zimu trebam neko privremeno rješenje. U prethodnom postu sam naveo da imam dilemu između Energy Nordic pro 12K ili Energy pro x 18K. Nisam našao nigdje nikakve podateke o Energy Nordic pro, te bi trebala biti poboljšana verzija starog modela Nordic. Pitanje je koliko je to u stvarnosti istina. Po specifikacija sve imaju istu vanjsku jedinicu, 33kg. Valjda može za prvu ruku progurati ovu zimu, ili mi je ipak bolej uzeti Energy pro x 18K, vanjska 39kg.

U potpuno ste u pravu, bez dobre izolacije nema kvalitetnog grijanja. To svakako planiram uraditi, barem prozore, međutim trenutna situacija je takva da za ovu zimu trebam neko privremeno rješenje. U prethodnom postu sam naveo da imam dilemu između Energy Nordic pro 12K ili Energy pro x 18K. Nisam našao nigdje nikakve podateke o Energy Nordic pro, te bi trebala biti poboljšana verzija starog modela Nordic. Pitanje je koliko je to u stvarnosti istina. Po specifikacija sve imaju istu vanjsku jedinicu, 33kg. Valjda može za prvu ruku progurati ovu zimu, ili mi je ipak bolej uzeti Energy pro x 18K, vanjska 39kg.
Ja sam bio "zagrejan" za ovu klimu dok nisam imao pojma o bilo cemu vezano za inverter klime jer je na papiru sve super. Velika SJ, teska, ultra efikasna, solidno jaka... Sa gomilom nekih dzidzamidza. Jos je ispod 500e. I onda sam se nacitao gomile i gomile negativnih iskustava sa ovog foruma, sto za ovu klimu, sto za Hisense klime generalno. Juce sam sa montazerom klime pricao takodje koji je isto ovo potvrdio. Ne kazem da je svaka za bacanje, i bilo je ljudi zadovoljnih sa radom ove klime, ali preporucujem oprez i dobro informisanje pre kupovine.

Hardver je TOP, al' softverski su zabrljali

Evo gledam juče na jedoj prezentaciji primjere gdje Austrijanci guraju toplotne pumpe u jako stare zgrade, energetske klase D i E (znači baaaš loše) i itekako im je isplativo, barem voda/voda varijanta... Takođe onaj kolega je stavio 24-ku na kuću s golim zidovima (ali odlično izolovanog krovišta) i jako povoljno se grije... Tako da, mijenja se stav da je isplativo samo ako imaš podno i ides u niskotemperaturni režim ili da moraš imati perverzija izolaciju.

Kod nas se uopšte ne uzima u obzir koliko su peći i šporeti na drva neučinkoviti, metar drva te izađe na 60-70 eura dok dođe do šporeta, a često iskoristivost nije ni 50%, pa možeš uslovno reći da te metar zapravo izlazi duplo skuplje... To upariš sa neizolovanim krovom, i eto ti scenarija gdje za 70-80 m2 kuće ljudi ljuljnu omanje brdo ogrjeva...

Sa voda-voda varijantom "spoljašnja" temperatura je skoro konstantna, jer je voda uvek na nekoj fiksnoj temperaturu ako se vuče sa dovoljne dubine. Tako da u Januaru voda-voda diže sa 15° na 45°C za radijatore. Ali je druga situacija za vazduh-vodu kad sa nekih -10°C diže na 45°C. COP ode u Honduras. Zato je kod vazduh-voda toplotnih pumpi bitno da temperatura vode u kućnoj instalaciji grejanja bude što niža, a to se postiže podnim/zidnim/plafonskim grejanjem, dakle velika površina sa koje se emituje toplota. Dakle MOŽE toplotna pumpa u stari objekat tipa "Vila Promaja", ali ne isplati se vazduh-voda zbog niskog COP-a i velike potrošnje struje. Sa druge strane voda-voda pumpa nije jeftina, jer mora da se buše dva bunara, a često i tri (iz dva se uzima voda, u treći se vraća). UVEK je naisplatljivije uložiti u izolaciju, pa tek onda u adekvatno grejanje.

Ja sam bio "zagrejan" za ovu klimu dok nisam imao pojma o bilo cemu vezano za inverter klime jer je na papiru sve super. Velika SJ, teska, ultra efikasna, solidno jaka... Sa gomilom nekih dzidzamidza. Jos je ispod 500e. I onda sam se nacitao gomile i gomile negativnih iskustava sa ovog foruma, sto za ovu klimu, sto za Hisense klime generalno. Juce sam sa montazerom klime pricao takodje koji je isto ovo potvrdio. Ne kazem da je svaka za bacanje, i bilo je ljudi zadovoljnih sa radom ove klime, ali preporucujem oprez i dobro informisanje pre kupovine.
Primjetio sam da imaju jak marketing. Iako to ne mora nužno značiti da na taj način kompenziraju loš kvalitet, riječ je o brendu za šire narodne mase i tako se očito pozicionira na tržištu, niska cijena i laka dostupnost, a prodaje i po tržišnim centrima.
Iako ovdje nije tema, ali da spomenem da sam dobio ponudu za Haier Pearl Premium 18k za 850 eura sa ugradnjom, i to na 6 rata 🙂.
Ovaj model je označen kao twin rotary inverter, kao poboljšan za grijanje, ali koliko je sve to marketing, ne mogu biti pametan. S druge strane, neki malo ozbiljniji Japanac bi koštao skoro duplo.

Pro x ima nesto vise problema sa softverom nego ostali srodni modeli (energy nordic i energy pro plus) pa bi ja uvijek radije uzeo jedan od ova dva prije nego pro x a mislim da se najbolje pokazao nordic.
Ja npr koristim enrgy pro plus za grijanje oko 30-35 kvadrata srednje izolovanog prostora vec evo sad će peta zima bez ikakvih problema i sa poprlicno malim troskovima, s tim da kada zaredaju minusi mora da radi fan na svih 5 crtica (ipak je povelik prostor i ne tako idealni uslovi)

Kod mene je isto izolacija loša ali planiram to rješavati. Zbog toga ću ići na 18k, jer je kod mene 40m2 otvorenog prostora, a povremeno bi grijao i spavaću od 15m2. Dakle na granici sam za 12k što se tiče grijanja i morala bi raditi na maksimum kapaciteta. Da je to stan sa solidnom izolacijom, druga priča. Također monter mi je rekao da je twin rotary inverter puno tiši i uglađeniji od bilo koje 12k u tom cjenovnom rangu, a što se naročito primjeti na minusima. Kako će se to pokazati u praksi, vidit ćemo.

Kod mene je isto izolacija loša ali planiram to rješavati. Zbog toga ću ići na 18k, jer je kod mene 40m2 otvorenog prostora, a povremeno bi grijao i spavaću od 15m2. Dakle na granici sam za 12k što se tiče grijanja i morala bi raditi na maksimum kapaciteta. Da je to stan sa solidnom izolacijom, druga priča. Također monter mi je rekao da je twin rotary inverter puno tiši i uglađeniji od bilo koje 12k u tom cjenovnom rangu, a što se naročito primjeti na minusima. Kako će se to pokazati u praksi, vidit ćemo.
Klimi sa minusom opada efikasnost i na minusu ona nikada nema onih deklarisanih 4.2kw. po meni treba ici uvijek sa vise, npr za 20 kvadrata 3.5kw i to u ok uslovima

Cini se da ni taj Pdesign nije nesto na sta bi se covek mogao osloniti.
Evo primera 2 Fujitsu uredjaja,
1 ulazni model llce,
2, neka niza-srednja klasa, koja je realno jaca od ove prve, znam iz iskustva jer ih imam obe.
Obe su 12-tice da se lepo razume.

Prilozi

• llce.png
    llce.png
    114 KB · Pregleda: 62
  • kmcc.png
    kmcc.png
    139.7 KB · Pregleda: 60
Pdesign sam za sebe ne govori mnogo. Jednim delom prikazuje projektovano opterećenje, (oko te vrednosti), drugim delom je faktor koji utiče na visinu SCOP-a. Za isti uređaj veći Pdesign znači manji SCOP

Cini se da ni taj Pdesign nije nesto na sta bi se covek mogao osloniti.
Evo primera 2 Fujitsu uredjaja,
1 ulazni model llce,
2, neka niza-srednja klasa, koja je realno jaca od ove prve, znam iz iskustva jer ih imam obe.
Obe su 12-tice da se lepo razume.
Ja mogu reći iz svoga iskustva sa Hisense Expert Smart 12k ulazni model vs konvektor Atlantic 2kW, u prostoriji 25m2, slaba izolacija na vanjskoj temperaturi od -10. Konvektor jedva zadržava temperaturu sobe 20C, a Hisense Expert Smart isto oko 20-21C. Iz toga se da zaključiti da klima u takvim okolnostima isporučuje 2,1-2,2kW, ali zato duplo manje troši struje u odnosu na konvektor, što sam primijetio na računu. U prilogu specifikacije za Haier Pearl Premium 18k, Pdesign 4,6kW.

Prilozi

• Screenshot_2025-09-13-20-10-18-344_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    Screenshot_2025-09-13-20-10-18-344_cn.wps.xiaomi.abroad.lite.jpg
    103.1 KB · Pregleda: 36
Nema tu puno mudrolije, malo generalizujem ali sve klime pocinju gubiti efikasnost ispod 7 stepeni, a s vecim minusom sve vise.
Najskuplja japanska klima moze biti efikasnija za 20-30% od neke ljevlje kineske.
U prevodu nema te klime koja daje svoju napisanu najvecu snagu na -15. Zbog toga se vracam na ono da se nikada ne smijemo osloniti na to da klima daje 3.5kw ili 4.2 i uzeti taj podatak kao računicu, uz to za ni jedan uredjaj ne valja da radi na svom maksimimu, tako da najbolje je oduzeti 1.5kw od onog sto pise na papiru :)

Nema tu puno mudrolije, malo generalizujem ali sve klime pocinju gubiti efikasnost ispod 7 stepeni, a s vecim minusom sve vise.
Najskuplja japanska klima moze biti efikasnija za 20-30% od neke ljevlje kineske.
U prevodu nema te klime koja daje svoju napisanu najvecu snagu na -15. Zbog toga se vracam na ono da se nikada ne smijemo osloniti na to da klima daje 3.5kw ili 4.2 i uzeti taj podatak kao računicu, uz to za ni jedan uredjaj ne valja da radi na svom maksimimu, tako da najbolje je oduzeti 1.5kw od onog sto pise na papiru :)
Ja sam zato pratio koliko daju na -7 klime i vodio se time. Da sam se vodio koliko u proseku daju smrzo bih se pogotovu sto nemam izolaciju na zidovima. za 80kvadrata ja sam uzeo 18kmta i Hisense nordic. 18kmta daje 4.7kw na -7 a nordic 2.6kw. I da testirao sam na -10 odrzale su 24 stepena. Jesu obe tad radile na 900w. Al ja se nisam smrzo :)

Vrh Dno