Retki su ljudi kojima treba toliki domet, a da nije u profesionalne svrhe. Svako treba da odabere EV prema svojim potrebama. Npr ja cesto idem iz KG za BG i nazad, a to je oko 250km put, i treba mi EV koji moze to da predje bez dopune, znaci da ima nekih realnih 300km dometa. To moze skoro svaki koji ima bateriju od 65kw.Pitanje koliko će to biti u realnom svijetu. Grok kaže 560-680km. IX3.
Nio ima 150kwh bateriju, ali je samo za iznajmljivanje, u Kini. Obećani domet 1050km, vjerovatno po onom kineskom standardu.
Super taj BMW, samo cena kreće od 60k. A mi pričamo o jeftinom km.
Njega treba porediti sa X3 u ekvivalentu perfrormansi i sličnim kolima. Po 50-60 hiljada je sad nova KIA u segmentu i slično, konvencionalni motor.60k je sa slabijom baterijom.
Sa iskustvima u zadnje vreme po pitanju kvaliteta izrade Mercedesa i BMW nešto se ne bih ni usudio za nabavku iX3 a ni za GLC.
Ja bih pre isao na polovan ID3 nego na Nammi box. Mada ni njega ne bih iskljucio u startu, pogotovo ako njegova specifikacija zadovoljava tvoje potrebe. Za Dongfeng imam informaciju da se skladiste rezervnih delova nalazi u Sofiji, i da sve stize za 2 dana. U slucaju da nesto nema u Sofiji, za 7 dana stize iz Kine u Sofiju pa posle kod nas.Da li bi bolji izbor bio Dongfeng Nammi Box uz subvenciju?
Što da ga ne interesuje. Mene interesuje ušteda na autu od 40.000, koji ću da prodam 20.000€ posle 6 godina sam sipao struje za 300€ i uštedeću 18.000€ umesto da sam sipao 95 oktana - lupam sad cifre iz glave, ali ne bi trebalo da sam daleko. Znači, EV od 40.000€ me je koštao 20.000€.@nidza
I u pravu si i nisi u pravu.
Treba da se poredi ista klasa. Ali koga interesuje ušteda, taj ne kupuje automobil od 60.000€ bez obzira da li je SUS ili EV. Sutra može i Ferari ili Lamborgini da imaju EV verziju, pa oni koji kupuju takve autombile, neće da gledaju da li mogu da uštede na servisu ili na punjenju.
Наравно да не раде, поседовање аутомобила или два средње класе је већини подношљив трошак, ретко ко ту прави неку детаљну анализу трошкова. Купују се аутомобили спрам жеља и потреба.Na zapadu svaki covek pre nego sto investira novac uradi tu racunicu.
A ko je pomenuo auto? Procitaj jos jednom sta si citiraoНаравно да не раде, поседовање аутомобила или два средње класе је већини подношљив трошак, ретко ко ту прави неку детаљну анализу трошкова. Купују се аутомобили спрам жеља и потреба.
Nemam iskustva sa EV, da li zahteva servise čak i ako ga slabo voziš?
EV se samoprazni uvek i popriličan je problem stajanje. Čak se preporučuje da na punjaču bude kada duže stoji kod nekih modela.
Jedino Hyundai Ioniq najstariji model ima godišnji servis, svi noviji modeli Hyundaija (ioniq 5 i 6, kona električna) imaju servis na 2 godine. Isto važi za veliku većinu drugih marki električnih auta. Cena servisa bude često reda veličine godišnjeg servisa za sus vozila. Sve ovo može lako da se izgoogla 😉Hyundai ima godišnji servis (14k), Chery isto (4k). Za ostale ne znam, pretpostavljam da je isto.
Jedino Hyundai Ioniq najstariji model ima godišnji servis, svi noviji modeli Hyundaija (ioniq 5 i 6, kona električna) imaju servis na 2 godine. Isto važi za veliku većinu drugih marki električnih auta. Cena servisa bude često reda veličine godišnjeg servisa za sus vozila. Sve ovo može lako da se izgoogla 😉
Slažem se, veoma loša iskustva sa ovlašćenim servisom u NS, ljudi su potpuno neinformisani a pritom i nadmeni, pogotovu kad su u pitanju EV vozila. U Nišu i Beogradu ti barem kažu iskreno da se ne razumeju.Hjundai je generalno raspad od brenda kod nas. Servisirao sve normalno i kaže mi čovek u servisu da ako imam neke probleme prijavim sve do kraja treće godine - posle se kao baš teže rešava.
Da, Kona.@vidovdanac ko je auto u pitanju? EV?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari