Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li ti se pritisne pak gore na grupu sa tom količinom kafe? Ako se jako stisne, to može da objasni nekonzistenciju.

Ne pritisne. Izgleda samo zato što je pufnasto pre tampera. Posle tampera je manje-više uvek isto (poslednja slika). Dodam bez problema i puck screen.
Kad kažem nekonzistentno mislim na to da me mrzi svaki put da cinculiram i pazim na svaku sitnicu, a samo hoću da napravim kafu i da je pijem dok završavam posao, kad radim od kuće.
Kad baš želim, onda prvo pustim vodu na prazno 1 shot da se sve lepo ugreje. To radim sa portafilterom da i njega ugreje. Pa ga obrišem i odradim pripremu i pazim da bude u deo grama. Onda pazim da gađam i vreme i količinu da bude kako treba. Recimo 19g in, 40 g out, za 26 sekundi (to mi odgovara za ovo što sad pijem).
Ali u najvećem broju slučaja krenem sa 18,5-19,5, a bude čak i 18-20... kako ispadne. Gledam da vreme bude otprilike isto, ali ako nemam dosta količine, pustim i koju sekundu više. Pošto obično pijem sa mlekom, nije tako strašno. Ispadne lep kapućino koji mogu na miru da pijem uz neki online sastanak.

Venus npr. iako nema savresenu velicinu za mene (2 malo, 4 previse), ima veliki odnos kafa voda, i mozda pribegnem tom resenju na kraju.

Ja sipam vrucu vodu (80c) u Moka Pot do ventila, u korpu sipam 12-15g kafe, i samo pritresem da se rasporedi, ne pritiskam. Stavim na slabu vatru, na indukcionoj to je na 5 od 9, i treba mu par minuta da krene ekstrakcija, ona traje oko jedan minut po slobodnoj proceni, po meni vatra moze biti i slabija. Meljem na seljaka, na onaj grbavi Bosch mlin sto smo svi vazda imali po kucama, sto kosta par soma kinte (ja platio tipa manje od 20 eur, ne znam sta je sa cenama danas, ali traje vecno). Otprilike sameljem oko 50g, i to sjebem za jedan dan.
Ne kupuj Venus od 2 šolje, moze da ti ne radi na indukciji zbog male površine.
Ja imam od 6 i nekako jedva izvučem dovoljno za 2 kafe. Čak punim do sredine ventila. Verovatno će ti 4-ka biti taman.
Ne bavim se previše jer ga koristim samo na odmoru (bez dodatnih pomagala, vagice, wdt, ...).

Iz 14gr kafe u 100gr napitka, skoro sva voda izađe, za razliku od jeftinijih većih mašina, brdo ostane, ali nije to toliko bitno ako spreme dobru kafu. Ja nisam uspeo iz tih većih aparata da napravim kafu kao iz ovih manjih.

Iz 14gr kafe u 100gr napitka, skoro sva voda izađe, za razliku od jeftinijih većih mašina, brdo ostane, ali nije to toliko bitno ako spreme dobru kafu. Ja nisam uspeo iz tih većih aparata da napravim kafu kao iz ovih manjih.
Govoris o 2 cup varijanti?

A, vidiš nisam znao da ima raznih, izvinjavam se. Ovaj moj je mali, znamo da izbaci 100ml kafe. Moguće da je to 4, stvarno ne bih znao?

@muckijeste Za pocetak, probaj da ostavis mlin na 4, ali da povecas kolicinu kafe koja se melje na maksimum i proveri kakav je protok kafe (da li "proleti", ide ok, ili "kaplje").

U zavisnosti od protoka, mozes da korigujes mlin na krupnije/sitnije ili da se zadrzis na 4. Ukoliko je protok samo malo brzi nego sto bi zeleo, mozes koristiti maksimum kafe, sa ukljucenom opcijom za dve soljice (kako bi aparat dodao jos malo kafe), a zatim rucno stopirati protok, kad dobijes odhovarajucu kolicinu tecnosti u soljici.

Normalnim protokom za ovakav aparat bih smatrao sve od 15-30s za 30-40ml u soljici (u vreme se racuna i preinfuzija). Sporijim protokom ces dobiti malo vise "tela", ali i potencionalno gorcine.

Temperaturu za pocetak podesi na maksimum, pa kasnije smanjuj, ako kafa bude previse gorka.

Za pocetak bih predlozio neku nezahtevnu kafu kao sto je pomenuta Lavazza ili eventualno Kimbo, koja moze dati optimalne rezultate sa ovakvim aparatom.

Puno hvala na odgovorima. Nisam strucan da izmerim kolicinu samlevene kafe u superautomatskom aparatu, ali na internetu postoje informacije da je za moj aparat intenzitet 1 = 7g, 2 = 9g, 3 = 11g, sa mogucnoscu ukljucivanja x2 opcije koja uvek melje 14g. Mlin se softverski prilagodjava da melje duze ili krace na osnovu podesene finoce, sto i ima smisla ukoliko je cilj da kolicina samlevene kafe uvek bude ista.

Resenje sam pronasao u koriscenju Lavazza Super Crema kafe na minimalnoj kolicini (7g) i vrlo sitnom mlinu (2.5) uz ekstrakciju 30ml kafe kao sto je i preporuceno na ambalazi. Ekstrakcija traje 15 do 20 sekundi. Prezadovoljan sam ukusom s obzirom da je u pitanju superautomatski aparat. Vrlo lepa i balansirana gorcina sa slatkocom, i vrlo malo kiselosti, tacno kako sam i zamislio. I dalje nije "to to" ali treba biti realan.

Time sam stekao zakljucak da se bez prave opreme ne vredi upustati u eksperimentisanje sa skupljim i kvalitetnijim zrnima koja verovatno iziskuju pravu opremu da bi se dobio pravi ukus. Pretragom po internetu stice se utisak da je Lavazza Super Crema i generalno najvise preporucivana kafa za superautomatske aparate, i da su gotovo svi zadovoljni sa njom. Ako neko ima jos neki predlog, mozda neki blend iz domacih przionica koji se pokazao dobar sa superautomatima, zainteresovan sam da probam.

Nemoj da bacas pare za skuplja zrna na automatiku, neces nista postici. Lavazza i slicni brendovi su skroz OK za tu namenu. Imas i u Lidlu zrna za automatike u rasponu 1.500 - 2.000 po kg, pa vidi i tu opciju.

Pozdrav ljudi, hteo bih da kupim BEKO CEG 7304 X aparat za espreso kafu da li mozda neko zna kakav je ili iskustva od nekog ko ga ima?

@Raja012
Ja sam skorije kupio prostiji model CEP 5304 i pravi odličan espresso, kapućino i late. Verujem da je i taj tvoj model odličan.

1000194723.jpg 1000194725.jpg

Lep aparat. Ovo desno je za mleko? Kako to funkcioniše?

Lep aparat. Ovo desno je za mleko? Kako to funkcioniše?

Da, posuda za mleko koja se skida i može da radi bez nje ako se pravi samo espreso. Mleko/pena izlazi na cevčici koja se podešava po šolji, pena je kremasta i šteluje se gustina. Inače ako se ne potroši mleko odložiš posudu u frižider.

Gde je ovde mlin? Ili ga imaš odvojeno?

Ovaj model je prostiji, nema mlin... Kupujem po malo u ovoj pržionici Link pa isprobavam koje mi se sviđaju.

Presurizovana korpa i sam dodaje mleko.

I onda neko kupi kapsule…

Presurizovana korpa i sam dodaje mleko.

Ne znam taj naziv ali kada se pokrene program za Late ili kapućino prvo pravi i sipa penu pa kada to završi ide kafa preko.

Inače može i samo penu od mleka da napravi, to je trenutno zanimljiv napitak za decu 😂

Omogućava ti da staviš mlevenu kafu, ne moraš da poseduješ mlin, ali je preporučljivo. Duže bude lepa kafa u zrnu, 2-3 meseca, mlevena par dana.

Da, u pravu si ali blizu mi je pržionica i kupim manju količinu taman za par dana a i još uvek isprobavam šta mi se sviđa 👍🏻

Imam ja, skroz je OK, pogotovu za te pare. Stimer mu je bas mocan. Jedina zamerka i ogromna razlika u odnosu na skuplje aparate je to sto kad napravis kafu, ona ostane nekako nabijena u portafilteru, i moras da uzmes kasiku da kopas po njoj da bi sve izbacio, pa ti ostane tu svinjac, i sam portafilter moras lepo da operes, pa ti onda sudopera bude malo prljava i tako.. Ali kontam da je to na svim aparatima tog tipa, a ovaj je mnogo bolji od njih, jer mu je stimer vrhunski.

To blato obično ostaje u presurizovanim korpama.

Iz normalne korpe ispadne pak kompresovan kao mafin. Kad je dobra ekstrakcija, korpa bude maltene čista.

Pa da, ja nisam čistio korpu sem pod mlazom vode bar godinu dana.

Nazad
Vrh Dno