Pozdrav svima.
Nemam sta pametnije da radim na bolovanju pa sam odlucio da se igram sa mojim superautomatskim espreso aparatom da pokusam da dobijem subjektivno bolju kafu. Do sad sam ga koristio za po jedan espresso svako jutro, Lavazza Crema e Aroma (braon kesa). Nikad nisam bio nesto preterano odusevljen, ali posluzila je da se pregura jutro.
Za pocetak sam pokusao da napravim vodenkastu kafu guscom, to je glavna stvar koja mi je smetala. Meljem srednju kolicinu kafe a mlin je bio podesen na 4, rekoh ajde da probam na 3. Kafa gusca ali previse gorka. Uzmem citam malo po internetu, milion razloga zasto moze da bude gorka.
Aparat je Delonghi Magnifica Evo, espresso tocim na 40ml.
Jedan od razloga kaze mozda ce se meni vise svideti 100% Arabica, ona nije gorka. Narucim Illy Classico, uzasno kisela. Igram se sa mlinom, izmedju svake probe pustim da prodje tri kafe, uvek kisela. Podnosljivu, minimalnu kiselost sam stekao tek kad sam mlin podesio toliko sitno da se aparat ugusio i 1 minut i 30 sekundi izbacivao 40ml. Medjutim iako nije bila kisela, imala je ukus kao blato ili pepeo pa sam morao i tu kafu da bacim. Dve kantice Illy Classico po 250gr mi odose tako.
Zatim od drugog dobavljaca narucim takodje Illy Classico, ovaj put nema kiselosti! Mlin podesen na 3, tek toliko da curi ali da ne ide kap po kap, 20 sekundi za 40ml i gusta, lepa kafa. Za moj ukus volim nesto malo jacu kafu, u smislu jaceg ukusa, ali inace sama nota Classico kafe mi se svidela, prilicno slatka i vrlo malo kiselosti, taman koliko treba. Za jaci ukus racunam probacu tamnije przenu, mozda Illy Intenso?
Uglavnom, potrosim tu limenku, i narucim Brazil Black Diamond iz Kafeterije, otvorim pomirisem, mirise savrseno, slatkasto, mozda i najbolji miris kafe koji sam ikad osetio. Racunam - to je to. Ubacim u aparat, ne diram podesavanja koja su ostala za Illy Classico, racunam isto je 100% Arabica, bice okej. Medjutim uzasno je kisela, mozda i kiselija od prve limenke Classico. Ponovo podesavaj aparat, baci gomilu kafe na testiranje podesavanja mlina, medjutim ne vredi, ista stvar, sta god da uradim kafa je ekstremno kisela, cak i na najsitnijem podesavanju koje gusi aparat, odmah moram da ispljunem na najmanji srk. Probao sam i podesavanje temperature na mom aparatu medjutim nisam primetio nikakve razlike u ukusu, jedino su se u peni pojavile bele tackice kad je bila visoka temperatura.
I sad cekam da mi stigne Lavazza Super Crema ponovo sa Robustom jer racunam bicu barem relativno zadovoljan s kafom koju pijem kao sto sam bio sa Crema e Aroma.
Ne ocekujem kvalitet espresa koji napravi dobar barista u dobrom kaficu, realan sam u smislu da znam da imam superautomatski aparat i da ne treba od njega previse da ocekujem. Ali ne znam kako da dodjem najpribliznije ukusu koji zelim - slatka/cokoladna/karamel nota sa veoma, veoma malo kiselosti i gorcine
Citajuci forum vidim da ima puno clanova koji su doktorirali tematiku pa ce mozda neko moci da mi pomogne. Hvala unapred!