Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ovo sa šerpom mi nije palo na pamet. Dobra fora.
Setio se toga iz nuzde u Aribnb u IT. Sa tiganjem jos lakse, jos ako je mali tiganj isto ispadne kao onaj Bialetti dodatak.
Ako već voliš moku, možda je najpametnije da uložiš u pravi moka pot za indukcionu.
Pijem vise kafa dnevno, sve iz Moka Pot-a, obozavam ga. Iskreno, ja bih nabacio i mlin i ne bih ni kupovao espresso aparat, ali zena bas voli kapuc, a ni ja nisam gadljiv na espress, pa zato kupujem.
@belka ja spremam u https://www.bialetti.com/it_en/brikka-induction.html i prezadovoljan sam rezultatom.
Koliko vode i kafe stavljas? I da li si radio testove sa manje kafe, tj da korpa ne bude puna? I koliko te smara pranje istog? Ja sam isti taj sarcovao, bas zelim da ga kupim, preskup je, ali toliko volim Moka Pot da moram da ga imam, ali imam rezerve ***.
Ništa mi nije bolje od klasičnog alu na plinu, ali to radim u prirodi pa je još duplo slađe.
Klasican i gorionik su posebna kategorija. Ja sam dugo terao na plinu, ali prilikom renoviranja nisam uspeo da odbranim plinski sporet, pa smo zavrisli sa indukcionim. I iskreno indukcija mi je za sad bolesno dobra, znacajno bolja od obicne plotne, skoro kao ako ne i bolja od plina, jaka je u pm. Litar i kusur voda za pastu provri dok kazes piksla. I dobar je za Moka Pot po meni jer kada jednom pogodim temperaturu, pogodio sam je zauvek.

Dok sam pisao prethodnu poruku stiglo mi je ovo čudo:
1757070972957.png
Sad sam ga prvi put koristio. Kafa mi je po celoj radnoj ploči.
Do sada sam koristio ovaj jeftini, ručni i sa njim ne napravim ni malo nereda.
1757071070243.png

Valjda treba da se uvežbam. Ako ništa drugo, bar je dobro odradio posao. Kafa je pre tampera bila ujednačena i pufnasta.

Ja sam napravio ovakav homemade, vinski pampur i igle za akupunkturu, ali ne mogu da kazem koliko dobro radi, jer koristim sa Moka Pot-om, pa ne mogu da vidim da li sam postigao neki rezultat ili ne nazalost.

Koliko vode i kafe stavljas? I da li si radio testove sa manje kafe, tj da korpa ne bude puna? I koliko te smara pranje istog? Ja sam isti taj sarcovao, bas zelim da ga kupim, preskup je, ali toliko volim Moka Pot da moram da ga imam, ali imam rezerve ***.
Sipam vodu da dodirne ventil, kafu do čepa i onda je sabijem priručno jer nemam tako mali tamper. Ne mogu da se setim koliko je, mogu da ti kažem od ponedeljka. Da'l staje 12 ili 14 grama, veze nemam.

Koristim svežu medium roast kafu, neki blend koji mi je pri ruci i ručni mlin.

Spremam na sledeći način, prvo odvrnem na 9 (što je maksimum u okviru manje snage) i jako brzo čujem da kreće da kuva, zatim smanjim 7 i čekam da krene, pa smanjim na 4 - ili smanjim odmah na 4, kada me mrzi da nadzirem i držim prst iznad kontrole ringle. Može i 3, ali treba strpljenja. Bitno je da glavni deo ekstrakcije teče najsporije moguće, a da ekstrakcija ne stane, moraš da nađeš granicu za svoju ringlu i pot, jer tako ćeš da dobiješ dobro telo.

Sipam vodu da dodirne ventil, kafu do čepa i onda je sabijem priručno jer nemam tako mali tamper. Ne mogu da se setim koliko je, mogu da ti kažem od ponedeljka. Da'l staje 12 ili 14 grama, veze nemam.

Koristim svežu medium roast kafu, neki blend koji mi je pri ruci i ručni mlin.

Spremam na sledeći način, prvo odvrnem na 9 (što je maksimum u okviru manje snage) i jako brzo čujem da kreće da kuva, zatim smanjim 7 i čekam da krene, pa smanjim na 4 - ili smanjim odmah na 4, kada me mrzi da nadzirem i držim prst iznad kontrole ringle. Može i 3, ali treba strpljenja. Bitno je da glavni deo ekstrakcije teče najsporije moguće, a da ekstrakcija ne stane, moraš da nađeš granicu za svoju ringlu i pot, jer tako ćeš da dobiješ dobro telo.
Matteo D'Ottavio na YT sipa 140 ml vode, i kafe stavi 17 do 20 grama zavisno od toga koliko je pecena (vise stane dark naravno). Ja bih svakako stavio manje kafe, a koristio bih light-medium roast jer takvu najvise volim u Moka Pot-u, meni to ispadne maltene kao caj od kafe, gledam da iscupam malo arome, ali telo bas nema. Tako da ako bih malo zakinuo, mogao bih da budem na 15g, sto mi je i dalje malo mnogo. Ja mom Moka Potu koji mislim da je obica 3 cup, staje oko 150ml vode, tako da bi Brikka mozda mogla da mi radi posao, i dalje me jaaaako kopka kafa koju pravi.

Venus npr. iako nema savresenu velicinu za mene (2 malo, 4 previse), ima veliki odnos kafa voda, i mozda pribegnem tom resenju na kraju.

Ja sipam vrucu vodu (80c) u Moka Pot do ventila, u korpu sipam 12-15g kafe, i samo pritresem da se rasporedi, ne pritiskam. Stavim na slabu vatru, na indukcionoj to je na 5 od 9, i treba mu par minuta da krene ekstrakcija, ona traje oko jedan minut po slobodnoj proceni, po meni vatra moze biti i slabija. Meljem na seljaka, na onaj grbavi Bosch mlin sto smo svi vazda imali po kucama, sto kosta par soma kinte (ja platio tipa manje od 20 eur, ne znam sta je sa cenama danas, ali traje vecno). Otprilike sameljem oko 50g, i to sjebem za jedan dan.

Taj mlin je neupotrebljiv, nije mi jasno kako išta dobiješ? Voda verovatno prolazi pored, zato je kafa tanka.

Probaj aeropres, dobićeš to što želiš iz svetlijih zrna, ali naruči bar C3 mlin. Iz 16 ćeš dobiti 260ml napitka i lepo telo.

Taj mlin je neupotrebljiv, nije mi jasno kako išta dobiješ? Voda verovatno prolazi pored, zato je kafa tanka.
po meni nije bas neupotrebljiv, ali je los to stoji. Uskoro kupujem aparat i mlin pa se nadam da ce mi pomoci oko Moka Pota takodje, i zapravo se podjednako radujem mlinu zbog espressa koliko i zbog Moka Pota, dosta zezanja cu izvuci.

Probaj aeropres, dobićeš to što želiš iz svetlijih zrna, ali naruči bar C3 mlin. Iz 16 ćeš dobiti 260ml napitka i lepo telo.
Ne secam se da li sam probao Aero, ali je meni drop sa Kalitom/Kemeksom najjaca stvar. Tu kafu strasno volim. I zelim i to ****** da pazarim, ali bas nikako da prioritizujem, plus me malo smara pravljenje kafe na tome. Ali cesto u specialty radnjama uzmem drip kada imaju adekvatnu kafu za to, to mi je poseban uzitak. Kontam da je Aero veoma slican, mozda bih trebaio da radim neki uporedni test.

Taj Bosch seče zrna, ne melje ih. Potpuno ćeš druga priča biti sa mlin za kafu.

Imao sam Hario column, davno je bilo i ne secam se razlike, ne znam ni koju sam kafu koristio iskreno, ali npr taj mi je isao na zivce jer je kilav. Pa sam ga ostetio jer sam jako mleo, i smarao sam Hario do bozje kuce, pa su mi iz Japana poslali zamenske delove, nazalost nikada nije radio kao out of the box (Hario podrska je pokidala tad i tu, samo im je proizvod smece). Videcemo da li ce neka Eureka ili neki slican da napravi razliku cim uzmem, jedva cekam :)

Uh, ja se lomim već neko vreme dal da naručim baš taj, molim te prenesi neke kratke utiske kada ga malo budeš istestirao :) Nedavno naiđoh i na neku Madball Planetary WDT alatku koja izgleda kao 3D odštampani onaj fensi Veberov Moonraker, za 10 puta manje para, možda se pre za njega odlučim, pošto sad vidim da imaju i verziju podesivu po visini, a to me odbijalo da uzmem obični, bez podešavanja visine.

Ako neko mozda ima silvercrest aparat za kafu uz Lidla, da li je nasao gde mogu da se kupe gumice grupe? Sve zive sajtove sam pregleda i nema sanse da se nadje.

Skini, izmeri dimenzije, pa traži po njima.
Ili vidi ko je serviser za Lidl, pa probaj kod njih da nadješ.
Pozdrav

Ima li mozda neko Philips 2230/10 ili nesto slično, pa napiše neki utisak kako se pokazao u radu?

Skini, izmeri dimenzije, pa traži po njima.
Ili vidi ko je serviser za Lidl, pa probaj kod njih da nadješ.
Pozdrav
To sam isto probao preko dimenzija, ali one su jako cudne. Nije ista debljina nekako napred i pozadi. Moram pokusati preko Lidla ako uopste imaju servisera. Ja mislim da oni to vrate pare ako reklamiras. Mada ovo nije za reklamaciju, ovo je samo potrosni deo koji se menja.

@juventus89 mislim da nemaju servis. Ako je u garanciji nije problem rešiće ti a ako je istekla pošalju ti link gde da poručiš iz Nemačke.

@juventus89 mislim da nemaju servis. Ako je u garanciji nije problem rešiće ti a ako je istekla pošalju ti link gde da poručiš iz Nemačke.
Nisi me razumeo. Nemaju sta da rese. To je zamenski deo. Ja nemam zamerku nikakvu, aparat radi otprilike 2 godine pun gas. Samo zelim da zamenim gumice grupe jer je to potrosni deo. Ili ja tebe nisam razumeo? Mislis svakako da odnesem aparat u prodavnicu i da kazem isto ovo?

Pozdrav svima.

Nemam sta pametnije da radim na bolovanju pa sam odlucio da se igram sa mojim superautomatskim espreso aparatom da pokusam da dobijem subjektivno bolju kafu. Do sad sam ga koristio za po jedan espresso svako jutro, Lavazza Crema e Aroma (braon kesa). Nikad nisam bio nesto preterano odusevljen, ali posluzila je da se pregura jutro.

Za pocetak sam pokusao da napravim vodenkastu kafu guscom, to je glavna stvar koja mi je smetala. Meljem srednju kolicinu kafe a mlin je bio podesen na 4, rekoh ajde da probam na 3. Kafa gusca ali previse gorka. Uzmem citam malo po internetu, milion razloga zasto moze da bude gorka.

Aparat je Delonghi Magnifica Evo, espresso tocim na 40ml.

Jedan od razloga kaze mozda ce se meni vise svideti 100% Arabica, ona nije gorka. Narucim Illy Classico, uzasno kisela. Igram se sa mlinom, izmedju svake probe pustim da prodje tri kafe, uvek kisela. Podnosljivu, minimalnu kiselost sam stekao tek kad sam mlin podesio toliko sitno da se aparat ugusio i 1 minut i 30 sekundi izbacivao 40ml. Medjutim iako nije bila kisela, imala je ukus kao blato ili pepeo pa sam morao i tu kafu da bacim. Dve kantice Illy Classico po 250gr mi odose tako.

Zatim od drugog dobavljaca narucim takodje Illy Classico, ovaj put nema kiselosti! Mlin podesen na 3, tek toliko da curi ali da ne ide kap po kap, 20 sekundi za 40ml i gusta, lepa kafa. Za moj ukus volim nesto malo jacu kafu, u smislu jaceg ukusa, ali inace sama nota Classico kafe mi se svidela, prilicno slatka i vrlo malo kiselosti, taman koliko treba. Za jaci ukus racunam probacu tamnije przenu, mozda Illy Intenso?

Uglavnom, potrosim tu limenku, i narucim Brazil Black Diamond iz Kafeterije, otvorim pomirisem, mirise savrseno, slatkasto, mozda i najbolji miris kafe koji sam ikad osetio. Racunam - to je to. Ubacim u aparat, ne diram podesavanja koja su ostala za Illy Classico, racunam isto je 100% Arabica, bice okej. Medjutim uzasno je kisela, mozda i kiselija od prve limenke Classico. Ponovo podesavaj aparat, baci gomilu kafe na testiranje podesavanja mlina, medjutim ne vredi, ista stvar, sta god da uradim kafa je ekstremno kisela, cak i na najsitnijem podesavanju koje gusi aparat, odmah moram da ispljunem na najmanji srk. Probao sam i podesavanje temperature na mom aparatu medjutim nisam primetio nikakve razlike u ukusu, jedino su se u peni pojavile bele tackice kad je bila visoka temperatura.

I sad cekam da mi stigne Lavazza Super Crema ponovo sa Robustom jer racunam bicu barem relativno zadovoljan s kafom koju pijem kao sto sam bio sa Crema e Aroma.

Ne ocekujem kvalitet espresa koji napravi dobar barista u dobrom kaficu, realan sam u smislu da znam da imam superautomatski aparat i da ne treba od njega previse da ocekujem. Ali ne znam kako da dodjem najpribliznije ukusu koji zelim - slatka/cokoladna/karamel nota sa veoma, veoma malo kiselosti i gorcine

Citajuci forum vidim da ima puno clanova koji su doktorirali tematiku pa ce mozda neko moci da mi pomogne. Hvala unapred!

Ne vidim da si eksperimentisao sa količinom vode. Ako ona curi kako treba, polako, verovatno tu ne može više ništa. Koju količinu kafe uopšte uzima na maksimumu? Smanjivao bih i ispod 2:1 da vidim šta će da se desi.

Pogledajte prilog 504338
Sad sam ga prvi put koristio. Kafa mi je po celoj radnoj ploči.
Pogledajte prilog 504339

Valjda treba da se uvežbam. Ako ništa drugo, bar je dobro odradio posao. Kafa je pre tampera bila ujednačena i pufnasta.

Posle par dana korišćenja zaključio sam da mi se ovakve naprave ne sviđaju. Mnogo je praktičnije da se ručno iglicama odradi. Onda vidim šta radim i nekako imam osećaj kontrole. Od ovog ne vidiš kafu i samo vrtiš i nadaš se da će biti OK. Ali najveća zamerka mi je što ne mogu da koristim portafilter prsten (ili kako se već zove):
1757238771085.png
Kada radim ručno imam magnetni prsten koji čuva da se kafa ne prosipa i na kraju samo par puta lupim o sto i sve samo legne na svoje mesto.
Sa ovim mehaničkim ne mogu tako da lupim na kraju (ili bar nije praktično). I onda moram da pazim kako da mi se ne prosipa dok ne odradim tamperom. Ako ima neko neku tehniku ili savet neka podeli. Meni očigleno ne ide i čini mi se da će skupljati prašinu negde u ćošku, a da ću ja da se vratim na obične iglice.
A ne sviđa mi se i to što je nezgodno da se skladišti. Nema svoj držaš pa moram da pazim da ne iskrivim iglice, a dosta je glomazan. U glavnom, za sada se samo nerviram sa njim. Daću mi šansu još nekoliko dana...

Hvala puno za utiske :) Ja sam u međuvremenu prelomio i naručio onaj Madball Planetary WDT sa podesivom visinom koji sam spomenuo u prethodnom postu, pa ćemo videti, javim utiske kada stigne. Stvar koja mene navodi na upotrebu neke takve "automatske" WDT alatke je konzistencija, pošto i ja koristim ove najobičnije ručne iglice i imam utisak da svaki put drugačije mutim, iako se trudim da to bude isto. Isprobao sam razne WDT alatke, od ove najosnovnije ručne do npr. BH AutoComb-a koji odlično radi posao za koji je namenjen, ali je izuzetno glomazan i ima potpuno nebuloznu cenu. Nadam se da će ovo biti neka sredina :)

Da li ste probali bez WDT, da malo samo protresete kafu u korpi? Meni bolja ekstrakcija ako je izlupam, od WDT, a ako izmešam pa izlupam, nema razlike.

Probao sam i tako, ali mi je najbolje sa igricama. Tako napravim najravnomerniju površinu i jednako se tamperiše. Ne verujem da ima grudvice pa da ih kao razbijem iglicama. Više nekako da sve bude uniformno.

Da li ste probali bez WDT, da malo samo protresete kafu u korpi? Meni bolja ekstrakcija ako je izlupam, od WDT, a ako izmešam pa izlupam, nema razlike.
Ja sam takođe prilično detaljno testirao ekstrakciju sa WDT-om i bez i primećujem solidnu razliku u korist WDT-a. Testirao sam tako što su mi svi parametri isti osim upotrebe WDT-a. Prvo je primetna vizelna razlika, gde bez WDT-a šotovi počinju na spoljnom obodu korpe, pa lagano idu ka sredini, tj. već se na oko vidi da je ekstrakcija neravnomerna. Sa WDT-om takođe kreću šotovi od spoljnog oboda korpe, ali mnogo brže i ravnomernije idu ka sredini. Koristim Mischief HE korpu (nešto kao Wafo Spirit). Što je dosta važnije, primećujem značajnu razliku i kada probam šotove, opet u korist WDT-a. Sa njim su šotovi zaokruženiji i više balansirani, dok su šotovi bez WDT-a nekonzistentni, pa bude poneki i odličan, ali su uglavnom manje balansirani i nešto štrči.

Upravo sam napravio popodnevni kapućino, pa sam iskoristio priliku da napravim par fotografija. Evo kako izgleda sa mehaničkim:
1757248903914.png
A ovo je sa ručno mešano iglicama (sa prstenom i pred tamper)
1757248974114.png1757248987939.png
I na kraju posle tampera:
1757249006449.png

Eto gde imam problem sa ovim mehaničkim. Slika 1 i slika 3. U prvom slučaju teško mi je da mi ne ispada van portafiltera. A u drugom slučaju, prsten drži sve na mestu, i čak ostavi lep kružni otisak uz ivicu koji olakšava da se ne prosipa.

Ne primećujem neku razliku u ukusu. Mada, toliko sam nekonzistentan u svim ostalim koracima pravljenja espressa, da ne bi ni primetio i da pravi razliku u ukusu.

Vrh Dno