Naravno da postoji drugi izbor, imamo i temu o tome, pisalo se i piše dosta. Posebno je lako smanjiti se gugl zavisnosti, čak i na androidu. Napraviš nalog samo koliko da se uloguješ u play store, i pogasiš sve gugl programe i servise osim tog (i play services). Nije 100%, ali je daleko bolje od onoga što radi 99% android korisnika. Ako već nećeš preko Aurore. A za ostalo je opet do tebe. Ne mogu ja da ubeđujem ljude da rade nešto što ne žele, ali ja sam sebe krenuo da sklanjam od tih gluposti pre 7-8 godina, i ništa mi ne fali. Znam da propuštam smešene klipove na viberu i ribe na instagramu, ali meni nije vredno toga.
Pri tom, meni su lično alternativni servisi i programi daleko bolji i funkcionalniji. Osim banke, provajdera i još par aplikacija (Steam, Epson, MagicEarth), ništa ne tražim na gugl prodavnici, jer je daleko veća verovatnoća da ću ono što mi treba naći na F-droidu (uz par dodatnih repoa). Bolje, jednostavnije, manje, bez reklama i praćenja.
A posebno je "teško" odreći se aplikacija za nešto što imaš na sajtu. Skoro sam čitao blog neke kompanije koja namerno nije htela da izbaci aplikaciju, jer im je mobilna verzija sajta dobra, ali je 80% korisnika tražilo aplikaciju. I na kraju su napravili. Još je to nešto korisno ili ok, ali zar je ljudima zaista neophodna aplikacija novinskog portala, koja deli tvoje podatke sa još 634 partnera? Pa čak i fejsbuka, ako već "moraš" da ga koristiš.
Problem sa oglasima nije samo do tebe, već do ljudi sa kojima si u komunikaciji. I ja dobijam preporuke za ono što moji ukućani guglaju, iako smo svi na različitim uređajima. A moji naravno blokiraju sve te gluposti. Ali ako ipak odem na amazon da potražim nosač za monitor, predložiće mi i tiganj za palačinke pored toga.