Šta je novo?

Vaš telefon vas ne prisluškuje – evo pravog razloga zašto oglasi deluju jezivo precizno

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
spijuniranje-i-prisluskivanje-telefona.webp

Vaš telefon vas ne prisluškuje – evo pravog razloga zašto oglasi deluju jezivo precizno​

Iako može delovati da vas vaš iPhone ili Android snima tajno radi reklama, stručnjaci tvrde da vas oglasi pogađaju jer industrija podataka i algoritmi predviđanja znaju vaše obrasce, a ne zato što mikrofon radi 24/7

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/v...-razloga-zasto-oglasi-deluju-jezivo-precizno/

I sad ja treba da poverujem da kao ne sluša? Prošle godine jula meseca drugar mi kaže kako su njegovom kumu tražili 8000 evra za implante - gornja i donja vilica komplet. Ja začuđen oko cifre reko aj da obrnem drugara zubara čisto da proverim jel' to ta cifra i pozovem ga i to preko Viber( drugar na odmor u inostranstvo). Završimo razgovor kratak 2-3min,čisto da ga ne davim čovek na odmor. To je celo vreme gde smo spominjali implante,taj viber razgovor i otprilike možda 2minuta dok smo pili kafu pre viber poziva. Nikad pre i posle tog razgovora. Nikakva pretraga u google. Samo taj razgovor. Meni je sutradan prva reklama na FB koja se pojavila bila implanti, a druga veštačka vilica ona što se uveče stavlja u čašu. 3-4 dana tako, malo čitaš objave,malo titanijumski implanti. I sad ja treba da poverujem da kao ne sluša?

Brat i ja pricamo ne terasi. Moj ytelefon u torbici. Kaze brat da je kupio neki Seiko sat, i prica o tom satu. Ja otisao kuci, vrtim telefon... kad ono reklame za Seiko satove samo iskacu. Bez da sam zvao ikoga da pitam u vezi tih seiko satova.

I sad ja treba da poverujem da kao ne sluša? Prošle godine jula meseca drugar mi kaže kako su njegovom kumu tražili 8000 evra za implante - gornja i donja vilica komplet. Ja začuđen oko cifre reko aj da obrnem drugara zubara čisto da proverim jel' to ta cifra i pozovem ga i to preko Viber( drugar na odmor u inostranstvo). Završimo razgovor kratak 2-3min,čisto da ga ne davim čovek na odmor. To je celo vreme gde smo spominjali implante,taj viber razgovor i otprilike možda 2minuta dok smo pili kafu pre viber poziva. Nikad pre i posle tog razgovora. Nikakva pretraga u google. Samo taj razgovor. Meni je sutradan prva reklama na FB koja se pojavila bila implanti, a druga veštačka vilica ona što se uveče stavlja u čašu. 3-4 dana tako, malo čitaš objave,malo titanijumski implanti. I sad ja treba da poverujem da kao ne sluša?

Brat i ja pricamo ne terasi. Moj ytelefon u torbici. Kaze brat da je kupio neki Seiko sat, i prica o tom satu. Ja otisao kuci, vrtim telefon... kad ono reklame za Seiko satove samo iskacu. Bez da sam zvao ikoga da pitam u vezi tih seiko satova.

I dalje ne mora da znači da je to do droidovog mikrofona, mada me za viber ništa ne bi čudilo. A skoro je bila vest da su Facebook i Yandex iskoristili rupu u pravilima i zloupotrebili android dozvole.
Dovoljno je to što si u kontaktu sa osobom koju nešto zanima, na istoj lokaciji, mreži, telefonskom imeniku. Normalno je da kad zoveš zubara, a svi oglašivači znaju da je to njegov broj, da će ti nakon toga izlaziti reklame za sve o zubima. Rešenje je jednostavno - za početak nemojte koristiti viber, fejsbuk, google i ostale aplikacije čiji je poslovni model prodavanje vaših podataka

Takodje i kamera snima, kada mi je došla reklama za jedan specifičan Paco Rabanne parfem 5 minuta nakon što sam ga upotrebio, sve mi je jasno a pošto ih imam puno, nema potrebe da guglam gde da kupim i koje su cene i slično. Zapravo, sve što vam padne na pamet - iskoristiće, razlika je samo što to na Androidu ne primećujem dok Windows ima ozbiljnih problema i ubija performanse, tek kada uključe Recall Ima da bude veselo.

"I accept" због немања другог избора осим офгрида?
Људи се жале јер морају да се адаптирају на нешто што им смета.

Мада, није толико тешко заштити се од огласа. На оно мало сајтова што пратим, укључујући и овај, немам ни један.

Naravno da postoji drugi izbor, imamo i temu o tome, pisalo se i piše dosta. Posebno je lako smanjiti se gugl zavisnosti, čak i na androidu. Napraviš nalog samo koliko da se uloguješ u play store, i pogasiš sve gugl programe i servise osim tog (i play services). Nije 100%, ali je daleko bolje od onoga što radi 99% android korisnika. Ako već nećeš preko Aurore. A za ostalo je opet do tebe. Ne mogu ja da ubeđujem ljude da rade nešto što ne žele, ali ja sam sebe krenuo da sklanjam od tih gluposti pre 7-8 godina, i ništa mi ne fali. Znam da propuštam smešene klipove na viberu i ribe na instagramu, ali meni nije vredno toga.

Pri tom, meni su lično alternativni servisi i programi daleko bolji i funkcionalniji. Osim banke, provajdera i još par aplikacija (Steam, Epson, MagicEarth), ništa ne tražim na gugl prodavnici, jer je daleko veća verovatnoća da ću ono što mi treba naći na F-droidu (uz par dodatnih repoa). Bolje, jednostavnije, manje, bez reklama i praćenja.

A posebno je "teško" odreći se aplikacija za nešto što imaš na sajtu. Skoro sam čitao blog neke kompanije koja namerno nije htela da izbaci aplikaciju, jer im je mobilna verzija sajta dobra, ali je 80% korisnika tražilo aplikaciju. I na kraju su napravili. Još je to nešto korisno ili ok, ali zar je ljudima zaista neophodna aplikacija novinskog portala, koja deli tvoje podatke sa još 634 partnera? Pa čak i fejsbuka, ako već "moraš" da ga koristiš.

Problem sa oglasima nije samo do tebe, već do ljudi sa kojima si u komunikaciji. I ja dobijam preporuke za ono što moji ukućani guglaju, iako smo svi na različitim uređajima. A moji naravno blokiraju sve te gluposti. Ali ako ipak odem na amazon da potražim nosač za monitor, predložiće mi i tiganj za palačinke pored toga.

избришеш google voice из root, и нема бриге.

Pogasio sam sve dozvole za reklame na Google nalogu, teme oglašavanja na fejzbuku, instagramu, tviteru, TikTok-u i ne dobijam relevantne reklame ili mi retko izlaze pa tad odem da dopunim izućeće od tema koje se nanovo pojavljuju. Čak ni na in-app AdMob ništa od mojih stvarnih interesovanja se ne pojavljuje, a preksinoć mi je izašla reklama na Poljskom. Ostavio sam samo vezano za tehnologiju i film/videografiju, što uglavnom i biva. Nemam nikakve mere zaštite na mreži i sve mi izlazi gotovo nasumice. Vodim razgovore na razne teme, pratim različiti medijski sadržaj, ali mi se ne prosleđuje kroz Google nalog kao što viđam kod drugih. To mi je bilo bitno da sredim kada sam se vraćao sa Windows Phone 8.1/Mobile 10, pošto aplikacije nisu mogle da sinhronizuju ponašanje sa Microsoft nalogom, bekap je bio enkriptovan i zato su ga ubili, jer nije imao tu fleksibilnost.

Meni je išlo na živce što Windows telemetrija nabija temperaturu procesora kad je u idle. Sva sreća pa postoje programčići poput CrapFixer kojima može da se to isključi, kao i da se aninstalira OneDrive i pogasi još gomila Windows procesa koji konstantno rade u pozadini.

To i da je tačno nema blage veze sa ovim. ništa živo nisam pogasio u windowsima i idle ispod 1% zauzetosti procesora,

Proguglaj "Microsoft compatibility telemetry high cpu usage", pa onda dođi da me učiš kako se moj kompjuter ponašao dok to nisam isključio.

Proguglaj "Microsoft compatibility telemetry high cpu usage", pa onda dođi da me učiš kako se moj kompjuter ponašao dok to nisam isključio.
Mike misli da ako on nema problem na njegovoj mašini, onda niko drugi ne sme da ima taj problem.

Nije to konstantan problem, ali meni je išlo na živce kad povremeno imam skokove temeperature sa četrdesetak stepeni na sedamdeset, ventilatori iz čista mira krenu da se vrte punom brzinom i to traje možda minut, dok telemetrija ne pošalje izvešaj Majkrosoftu. Ako samo ubiješ proces, ponovo se uključi nakon par minuta.

Izvinjavam se. Evo daću sam sebi kaznene poene.

Meni je išlo na živce što Windows telemetrija nabija temperaturu procesora kad je u idle. Sva sreća pa postoje programčići poput CrapFixer kojima može da se to isključi, kao i da se aninstalira OneDrive i pogasi još gomila Windows procesa koji konstantno rade u pozadini.
Nisam se previse upustao u pronalazenje uzroka, ali sam svakako primetio istu stvar. Na racunaru imam dual boot Win 11 Pro i Linux Mint, i racunar je osetno bucniji u Win 11, bilo da radim neke jednostavne stvari ili nesto zahtevnije. Verujem da to moze da se sredi sa aplikacijama poput O&O ShutUp ili tim CrapFixer-om ili WinUtil-om, ali svakako sam skoro odvikao od Windows-a da i kada ga koristim, mogu da pretrpim tu nepotrebnu buku. :)

Istekao rok za promenu poruke ali hajde da se vratimo na temu telefona. Meni na Androidu svaki čas javlja da ima neka notifikacija ali ne mogu da nađem koja, samo se čuje zvuk kao kada stigne poruka. Ne moguda provalim da li je ulazna ili izlazna.

^Možda ti se aplikacije koje si instalirao sa PS-a automatski ažuriraju(ako nisi zabranio automatsko ažuriranje aplikacija)?

Ne verujem da je to, moram da odem na Manage Apps & devices da tražim updejte. Nešto sam brljao pre neki dan sa Link to Windows aplikacijom pa mi je tražio da enejblujem svašta da bi radilo pa ipak ne radi potpuno. Sad pravi bip-bip svakih 5 minuta. Izgleda da ću morati na kraju da resetujem ceo fon. Ako je samo primanje poruka, ajde-de ali ako stalno šalje nešto (aka telemetrija il šijuniranje), e to baš nije košer.

Istekao rok za promenu poruke ali hajde da se vratimo na temu telefona. Meni na Androidu svaki čas javlja da ima neka notifikacija ali ne mogu da nađem koja, samo se čuje zvuk kao kada stigne poruka. Ne moguda provalim da li je ulazna ili izlazna.
da li ti se pojavljuje u istoriji obavestenja?

Screenshot_20250907_111907_Settings.jpg

Ne verujem da je to, moram da odem na Manage Apps & devices da tražim updejte. Nešto sam brljao pre neki dan sa Link to Windows aplikacijom pa mi je tražio da enejblujem svašta da bi radilo pa ipak ne radi potpuno. Sad pravi bip-bip svakih 5 minuta. Izgleda da ću morati na kraju da resetujem ceo fon. Ako je samo primanje poruka, ajde-de ali ako stalno šalje nešto (aka telemetrija il šijuniranje), e to baš nije košer.
Ako si na Samsungu, imas u Good lock aplikaciji modul Nice catch. Ja sam imao isti problem i tamo sam video koja aplikacija daje notifikaciju (isto je bio samo zvuk). Ispostavilo se da je bila Alibaba u pitanju.

Vrh Dno