Šta je novo?

Kloniranje starih hdd na ssd, preporuka za program

Postavio sam temu pre više od četiri godine i vidim da je s vremena na vreme aktuelna. U mešuvremenu sam odradio trocifreni broj kloniranja. Apsolutni favoriti su mi Macrium i Mini Tool Partition Wizard. Nekad radim iz Windowsa nekada sa Streleca. Još uvek ima starijih mašina koje voze sistem na HDD-u i omiljena radnja mi je da iskloniran hdd na ssd. Pre desetak dana sam HDD sa bad sektorima isklonirao na 512gb ssd uz pomoć Mini Tools, laptop je progledao (17" Acer star 12g, core i5 druga gen. očuvan šteta da se baci) obično mi je priprema chkdsk/f da mi malo sredi stvar na disku u suprotnom kloniranje hoće da pukne.
Macrium koristim često na poslu za pravljenje image diskova računara koji imaju dosta instaliranih dodatnih programa čija ponovna instalacija bi odnela dosta vremena a i onih za koje nemam sačuvane ključeve za Office (win je uglavnom vezan za hardver digitalnom licencom). Ovo mi je tri puta u praksi poslužilo zadnjih par godina da uradim restor sistemskog diska plus vratim podatke iz dnevnog bekapa (koji je druga priča nevezana za ovu temu). Kad napravim image obavezno ga proverim tako što pokušam da odradim restore od tog imagea na neki disk ali ga ne odgrašujem dalje nego samo prvi korak gde mi pokaže raspored prostora i particija koje će biti vraćene iz imagea. Ukoliko je image loše kreiran neće se pokazati ovaj raspored particija i prostora (ovo mi se isto događalo). Nisam isprobavao i istraživao sve opcije ovih programa već sam se držao onoga što mi služi za konkretne stvari i za te opcije mogu da preporučim ova dva programa.
Aomei ti se nije nešto pokazao?

Nije ni ovaj moj. Pisao sam već da sam radio neki Kineske NVMe. Ako imaš nedoumice, skini Sergei Strelec's. tu imaš sve što ti treba. Napravi samo butabilnu flešku

Koliko važi licenca? Pitam, naravno, za Acronis.

Ova moja trajno. Kupio sam disk još pre 3-4 godine. Samo mi ne da od pre godinu dana, da updejtujem novu verziju. Ova stara radi u fulu.

Mnogo je zastareo, nije ispratio neke nove ključene trenutke, jer se ne ažurira više. Ja koristim legalni Acronis True Image. Dobio sam ga "besplatno" uz NVME KC3000.
Nisam uopšte razumeo popularnost Acronisa nad N. Ghostom među članovima Benchmarka u ranijem periodu (u vreme dominacije HDD-a), meni je Ghost bio praktičniji i znatno brži, plus je bio i neki Ghost Explorer ako se dobro sećam preko koga sam u GHO image ubacivao dodatne stvari a to mi je u tom trenutku baš trebalo. Kakva situacija je sada nisam upućen li verujem da nisu na vreme ispratili razvoj tehnologije. Pre par godina sam probao kloniranje HDD-a sa Ghostom i Macriumom i Macrium je bio znatno brži.

To vreme HDD je na sreću prošlo, a trajlo je mnogo dugo. Grok kaže da je Ghost prestao sa radom 30. aprila 2013. godine. Poslednja podrška (kao što su ažuriranja i tehnička pomoć) završila je 30. juna 2014. godine. Svi gore navedeni progami su dolični. Isprati ove besplatne verzije, bez obzira što su malo zastarele i dalje su odlične.

Klincu za laptop sam isklonirao M2 od 512 na 2TB začas preko Macronium Reflect.

Instalira se besplatna verzija, na već podignut win koji kloniraš. Drugi disk sam ubacio u USB enclosure, bocno, dva klika i za (slagaću) 15 min sam ugasio komp, odšrafio donji deo, zamenio diskove i sistem se podigao kao da se ništa nije desilo, sem što je tu bilo dodatnih (skoro) 1.5Tb koje sam dodao kroz Disc Management kao drugu particiju.

Očekivao sam veći izazov, tako da od mene preporuka za gorenavedenu aplikaciju.

Klincu za laptop sam isklonirao M2 od 512 na 2TB začas preko Macronium Reflect.

Instalira se besplatna verzija, na već podignut win koji kloniraš. Drugi disk sam ubacio u USB enclosure, bocno, dva klika i za (slagaću) 15 min sam ugasio komp, odšrafio donji deo, zamenio diskove i sistem se podigao kao da se ništa nije desilo, sem što je tu bilo dodatnih (skoro) 1.5Tb koje sam dodao kroz Disc Management kao drugu particiju.

Očekivao sam veći izazov, tako da od mene preporuka za gorenavedenu aplikaciju.
Ja generalno zazirem da radim takve stvari preko usb-a, ako je moguće ubacim ih u desktop računar pa kloniram.

Nije Macronium nego Macrium Relect. Ma rade svi oni samo je pitanje ko šta voli mada ima nekih nevidljivih razlika. Znam samo za Reflect i Hasleo da ne prebacuju neke nepotrebne fajlove koji se ponovo krejiraju posle svakog restarta kao recimo page i swap file a oni mogu da uzmu puno bajtova.

Nazad
Vrh Dno