Aomei ti se nije nešto pokazao?Postavio sam temu pre više od četiri godine i vidim da je s vremena na vreme aktuelna. U mešuvremenu sam odradio trocifreni broj kloniranja. Apsolutni favoriti su mi Macrium i Mini Tool Partition Wizard. Nekad radim iz Windowsa nekada sa Streleca. Još uvek ima starijih mašina koje voze sistem na HDD-u i omiljena radnja mi je da iskloniran hdd na ssd. Pre desetak dana sam HDD sa bad sektorima isklonirao na 512gb ssd uz pomoć Mini Tools, laptop je progledao (17" Acer star 12g, core i5 druga gen. očuvan šteta da se baci) obično mi je priprema chkdsk/f da mi malo sredi stvar na disku u suprotnom kloniranje hoće da pukne.
Macrium koristim često na poslu za pravljenje image diskova računara koji imaju dosta instaliranih dodatnih programa čija ponovna instalacija bi odnela dosta vremena a i onih za koje nemam sačuvane ključeve za Office (win je uglavnom vezan za hardver digitalnom licencom). Ovo mi je tri puta u praksi poslužilo zadnjih par godina da uradim restor sistemskog diska plus vratim podatke iz dnevnog bekapa (koji je druga priča nevezana za ovu temu). Kad napravim image obavezno ga proverim tako što pokušam da odradim restore od tog imagea na neki disk ali ga ne odgrašujem dalje nego samo prvi korak gde mi pokaže raspored prostora i particija koje će biti vraćene iz imagea. Ukoliko je image loše kreiran neće se pokazati ovaj raspored particija i prostora (ovo mi se isto događalo). Nisam isprobavao i istraživao sve opcije ovih programa već sam se držao onoga što mi služi za konkretne stvari i za te opcije mogu da preporučim ova dva programa.