Šta je novo?

Prevara u kojoj se korišćeni Seagate hard diskovi prodaju kao novi

Grinl

Zapažen
Učlanjen(a)
09.08.2023
Poena
22
Pozdrav,
Pre nedelju dana sam poručio "novi" Seagate IronWolf Pro 8TB preko BC Group-a. Hard disk je uredno stigao u anti-statik pakovanju sa zalepljenom deklaracijom uvoznika (DS Computers). Na prvi pogled je sve izgledalo u redu, dok nisam malo bolje pogledao pod svetlom...
1000001691.jpg
1000001690.jpg
Hard disk nisam ni ispobavao, već sam odmah zatražio odustanak od kupovine i uspešno ga vratio. BC Group me je sa te strane ispoštovao.

Razlog zašto sam otvorio ovu temu je zato što sumnjam da je u pitanju prevara o kojoj već neko vreme, svetski IT portali izveštavaju. Radi se o korišćenim Seagate hard diskovima, koji su nepoznatim tokom dospeli u zvaničnu prodaju.

Nekoliko članaka o ovoj temi: heise.de, heise.de, Tomshardware

Ukratko: Sumnja se da hard diskovi potiču iz Kine i da su se korisitili za Chia farming. Prevaranti imaju mogućnost da resetuju SMART parametre, te hard disk prikazuje 0 sati rada, međutim Seagate Exos i Ironwolf modeli, imaju odvojene FARM (Field Accessible Reliability Metrics) vrednosti, koje prevaranti nisu mogli da izbrišu. Kao što sam već napomenuo, hard disk sam odmah vratio, tako da nisam proverio koliko dugo je radio, ali nemam dileme da je u pitanju polovan uredjaj.

FARM se može proveriti sa programima kao što su: Seatools, smartmontools ili hdd sentinel.

Ovo delim da bih upozorio ljude da obrate pažnju pri kupovini hard diskova, dok bi oni koji poseduju neke od zahvaćenih modela, mogli da provere FARM vrednosti i podele saznanja.

Ne čudi me, kada sam gledao da uzmem diskove našao sam neke povoljne WD Ultrastar diskove gde je na raznim sajtovima pisalo "u originalnom fabričkom pakovanju" a samo na jednom domaćem sajtu pisalo refabrikovano, dok je na stranim taj model gotovo uvek označen kao refabrikovan. Nije baš ista situacija ali treba biti pažljiv pri kupovini

"u originalnom fabričkom pakovanju" može da znači da je refabrikovan. korišćeni, vraćeni, u fabrici pregledani i očišćeni, upakovani i pušteni u prodaju kao refabrikovani. po ceni se može zaključiti situacija pošto su primetno jeftiniji

Većina povoljnijih Seagate i WD diskova su mahom refabrikovani (verovatno ni Toshiba nije od toga izuzeta), tako da njihova kupovina nosi veliki rizik.

Refabrikovani diskovi bi i trebalo biti novi ali u starom kućištu za to daje garanciju proizvodjač.

Oni bi morali i biti jasno označeni i jeftiniji.

Problem je što se kod nas u glavnom ne prodaju diskovi u stock pakovanju već smo navikli na OEM a tu već mora da se gleda oznaka.

Ne verujem da postoji slučaj da je neko kupio refurbished disk u stock pakovanju igde na svetu.

"u originalnom fabričkom pakovanju" može da znači da je refabrikovan. korišćeni, vraćeni, u fabrici pregledani i očišćeni, upakovani i pušteni u prodaju kao refabrikovani. po ceni se može zaključiti situacija pošto su primetno jeftiniji

jeste , samo bi pošteno bilo da se to i napiše, a boga mi i da ne prodaje ko glanc novo. Bez obzira što ima istu garanciju.

Ti diskovi i jesu jasno oznaceni posebnim siframa

Kod nas je problem sto OEM diskovi idu u maloprodaju umesto kao servisni deo,
i onda neupucenom kupcu ti refurbished i novi izgleda isto jer su oba u kesici.

Čekaj, jel misliš da kupac bilo čega treba da bude Šampilion i da dešifruje napisano - tu ne treba da budu napisane nikakve šifre niti iste treba da zanimaju kupca već da jasno stoji napisano kako bi kupac mogao da to odmah pre kupovine vidi, pročita i zna o čemu se radi.

Naravno da ne, napisao sam vec, da ti diskovi ni ne bi trebalo da dodju u maloprodaju, te oznake su servisne
ali da bi se siromasnom domacem trzistu ponudila niza cena nude se OEM diskovi umesto oni u pakovanju za maloprodaju.

Kad ste realno videli na policama domacih prodavaca takav disk?

Takav disk nikad nije refurbished, ali mu ni cena nije refurbished.
ali su bar PC komponente kod nas jeftine.

Sve je to OK ali to opet ne štiti domaćeg kupca od dovođenja u zabludu u vezi toga šta kupuje ukoliko potencijalno takvi diskovi završe na policama radnji.

Amazon je pun takvih diskova po dosta nižim cenama, ništa novo.

Naravno...
Niko se nije zalio ne retail pakovanje

Naravno da ne, napisao sam vec, da ti diskovi ni ne bi trebalo da dodju u maloprodaju, te oznake su servisne
ali da bi se siromasnom domacem trzistu ponudila niza cena nude se OEM diskovi umesto oni u pakovanju za maloprodaju.

Kad ste realno videli na policama domacih prodavaca takav disk?

Takav disk nikad nije refurbished, ali mu ni cena nije refurbished.
ali su bar PC komponente kod nas jeftine.
Bili su nekad Samsung hard diskovi koji su dolazili u retail blister pakovanjima. Nisu bili ni nešto puno skuplji od drugih diskova, koji su dolazili u kesicama.

Ovo se radi još od 2008 koliko se sećam, imao sam i kontakt sa Pecom i znam da je priča bila da ne talasamo mnogo tako nešto.
Tada sam držao maloprodaju pa sam dobavljaču rekao (jer sam imao problem) da mi takve hard diskove ne šalju inače će neko isti da dobije tamo gde sunce ne sija. Bio sam spreman na sve jer sam ja ispao prevarant zbog njih a to je kod mene jedno veliko no no.
Kakva država takvi i uvoznici (i sve ostalo).

Ne znam da li nekome znači info, ali naleteo sam na ovaj thread nakon što sam poručio (i platio) ST8000NM017B iz iste firme kao OP.
Bio sam spreman da će biti vraćanja, ali disk izgleda zaista novo gledajući spoljašnost. HD Sentinel kaže da su i SMART i FARM Power on Hours: 0, tako da ostaje.
Samo da naglasim, ovo je EXOS, i nije pro verzija, dakle nije ista serija kao kod OP.

Bio sam spreman da će biti vraćanja, ali disk izgleda zaista novo gledajući spoljašnost. HD Sentinel kaže da su i SMART i FARM Power on Hours: 0, tako da ostaje.
To ništa ne znači ako je fabrički refurbished.
Sa druge strane imaš garanciju pa ako bude nečeg šta da se radi, bivalo je dosta puta i sa redovnim diskovima svačega.

Ne znam da li nekome znači info, ali naleteo sam na ovaj thread nakon što sam poručio (i platio) ST8000NM017B iz iste firme kao OP.
Samo da naglasim, ovo je EXOS, i nije pro verzija, dakle nije ista serija kao kod OP.
To ništa ne znači, ako je fabrika ta koja refabrikovane diskove prodaje kao nove. Nema šanse da znaš da li jeste ili nije refabrikovan.

Nazad
Vrh Dno