Šta je novo?

Frižideri

Vec jace od godinu imam taj Samsung i za sada nemam zamerki. Gledao sam i Bosch, Electrolux (sve ostalo sam uzeo njihovo), LG i Samsung. Tada, u cenovnom rangu od oko 1.000 evra, Bosch je imao po specifikacijama inferiornije modele. LG prakticno nista nije ni imao. Electrolux je bio malo skuplji od Samsung slicnih modela, a opet za nijansu je imao i losije specifikacije (mislim na Electrolux). Tako da se na kraju Samsung izdvojio. Na blic sam pogledao specifikacije tog Electrolux modela i sem energetske klase (Electrolux C, samsung E), ne vidim da Samsung ista zaostaje. Zato je prevelika razlika u ceni u korist Samsung modela - uglavnom ih nema na stanju, ali tamo gde ih navodno ima - Electrolux je oko 200 hiljada dinara, a Samsung oko 110 hiljada.

Vec jace od godinu imam taj Samsung i za sada nemam zamerki. Gledao sam i Bosch, Electrolux (sve ostalo sam uzeo njihovo), LG i Samsung. Tada, u cenovnom rangu od oko 1.000 evra, Bosch je imao po specifikacijama inferiornije modele. LG prakticno nista nije ni imao. Electrolux je bio malo skuplji od Samsung slicnih modela, a opet za nijansu je imao i losije specifikacije (mislim na Electrolux). Tako da se na kraju Samsung izdvojio. Na blic sam pogledao specifikacije tog Electrolux modela i sem energetske klase (Electrolux C, samsung E), ne vidim da Samsung ista zaostaje. Zato je prevelika razlika u ceni u korist Samsung modela - uglavnom ih nema na stanju, ali tamo gde ih navodno ima - Electrolux je oko 200 hiljada dinara, a Samsung oko 110 hiljada.
Pre svega - veliko hvala na podeljenom iskustvu! Samsung je moj drugi izbor trenutno. Da, i ovaj model Bosch-a koji sam navela se čini inferiornijim od Electrolux i Samsung modela (ja sam ih otprilike i poređala u mom postu tako kako ih trenutno i rangiram). Ceo život imam LG (samostojeći doduše) i najradije bih njega uzela, ali ugradni LG u Srbiji praktično i ne postoji. Ja sam od Samsung brenda samo mobilni telefon koristila, pa ni za njih ne znam kakvi su sa servisom i uopšte koliko su im frizideri dobri. Electrolux, koji uopšte nikad nisam koristila, vidim na temema za druge uređaje da su baš dosta hvaljeni, pa sam uzela u razmatranje i našla ovaj model koji deluje da ispunjava apsolutno sve zahteve. Zato sam i bila iznenađena da na ovoj temi ima slabo informacijea o njima. EDIT: da li ovaj Samsung ima i Optimal fresh+ i Humidity fresh zonu?

Sem energetske klase između Electrolux ENC8MC19S modela i Samsung BRB30705EWW/EF modela, razlika je i u tome što sam zaključila da Samsung model nema wifi/smart things funkciju, nema Holiday mode, nema treću fioku u zamrzivaču (samo policu, koja nije easy slide), nema taste gurad filter i nije jasno da li je ventilator plastičan ili metalni (kod Electrolux-a je metalni i to su mi generalno neki majstori rekli da je bolje). Možda fali još neka specifikacija koje trenutno ne mogu da se setim. E, sad da li ove specifikacije (koje se slažem da nisu ključne, ali jesu nice to have) vrede razlike od oko 80-90 000 RSD je drugo pitanje. Volela bih oba da nađem u radnjama i uživo da pogledam. Liebherr i Miele sa traženim specifikacijama su preko 300 000, pa mislim da će mi to ipak biti previše jer renoviram ceo stan koji sam nedavno kupila i nemam baš neograničeni budžet.

Imam prastari Gorenje frizider i Gorenje zamrzivac sanducar. Sve to hvala Bogu radi i hladi ali trosi dosta struje. Bar ja mislim da je mnogo kada pogledam specifikacije ovih novih uredjaja. Imam onu Tuya uticnicu i zadnjih par dana merim potrosnju i ona je za oba uredjaja 3.9-4.3kw dnevno.
Ideja je da kupim kombinovani frizider koji ce da zameni ta dva uredjaja uz kompromis naravno :)
Najveci problem mesto tj. dubina koja treba da bude 55cm . Sirina i visina nisu nikakav problem i tu nema ogranicenja.
Danima pretrazujem internet i okreni obrni ponuda samostojecih frizidera sa dubinom 55cm je maltene nepostojeca :)
Resenje je ugradni frizider. To mi je jedino palo na pamet. ako imate nesto bolje javljajte.
U sustini nemam orman u koji bi spakovao ugradni frizider ali nije problem da se sklepa nesto ali ja to ne bih ni stavljao u orman ako ne mora :D
U sustini vidi se samo desna bocna strana frizidera. Front se ne bi video od vrata kuhinje koja su stalno otvorena i zatvaraju po potrebi.
Frizider bi bio u cosku i pribijenih ledja uza zid. Levo i desno moze da ima lufta po potrebi.
Orman ne bih pravio ali bih frizider stavio na neko postolje npr https://artinvesthome.com/product/baza-za-frizider-wind-sa-tiplovima-fi8mm/ plus nogice ili neka varijatna uradi sam od iverice.
U sustini koliko sam citao tim ugradnim friziderima treba luft za hladjenje od dole i sa strane sto meni odgovora.
Da li je ovo izvodljivo i da li ovakav nacin ,,ugradnje'' steti frizideru?
Druga i bitnija stvar treba mi preporuka za frizider :D
Idealna cena koja bi mi odgovarala je oko 50k ali mozda bi mogao da idem do cfire 70-80k ako procenim da mi bas takav frizider treba :)
Treba bi mi sto veci kapacitet zamrzivaca :)
Ja za koji dan ulazim u proceduru renoviranja stana i razmisljao sam o ugradnim friziderima dok mi je drugar nije predocio par stvari koje su mi otvorile oci i odgovorile od tog tipa frizidera. Dimenzije ugradnih frizidera su takve ( male ) da ce ti faliti mesta vrlo brzo a to kad shvatis onda je kasno jer si vec dao prilicno para za isti. Standardna dubina od 55cm pa i sirina od 55-56 cm je smesna jer su to spoljne mere a unutra su tek smesne kad shvatis koliko je to malo prostora i pritom ugradni frizideri nisu jeftini a ni izbor nije bas veliki. Ako krenes da razmisljas o sirim friziderima cifra vrlo lako pridje 100k dinara, a za tu cifru mozes kupiti ozbiljno veci pa verovatno i kvalitetniji frizider u klasicnoj varijanti - da nije ugradni. Razmisli o tome. Ja sam razmisljao i odustao sam pogotovo sto je frizider jedan od najprostijih kucnih uredjaja i po meni ako se drzis manje vise standardnih funkcija glupo je davati velike sume para za isti - sem ako ne zelis pod svaku cenu da ga sakrijes tj posedujes ugradni, to je onda ok ali to onda mora da kosta.

Ugradni zahtevaju određeni dizajn ormara zbog adekvatnog hlađenja, što mali broj majstora ali i vlasnika kod nas ispoštuje.
Pozdrav

Mora da se pogleda uputstvo kod ugradnog. Mi smo se odlucili za takav model i majstor je ostavio na dnu kao resetke gde frizider dise. Slazem se da je izbor skoro pa nepostojeci. Nama je trebao ugradni dimenzija: sirina 72, dubina 55 i visina oko 200. Jedan jedini Bosch model smo nasli ali smo prezadovoljni friziderom i kako je sve ispalo.
Inace po prvi put sam video da napokon pise made in Germany, da nije neka turska ili ko zna odakle.

Bosch serija 6 se pravi u Evropi, mozda cak i u Nemackoj, kao i serija 8 ali su cifre takve da za taj novac mozete kupiti neki auto :D

Mora da se pogleda uputstvo kod ugradnog. Mi smo se odlucili za takav model i majstor je ostavio na dnu kao resetke gde frizider dise. Slazem se da je izbor skoro pa nepostojeci. Nama je trebao ugradni dimenzija: sirina 72, dubina 55 i visina oko 200. Jedan jedini Bosch model smo nasli ali smo prezadovoljni friziderom i kako je sve ispalo.
Inace po prvi put sam video da napokon pise made in Germany, da nije neka turska ili ko zna odakle.

Ne samo da mora biti rešetka na dnu, na ukrasnoj sokli, već ako iznad frižidera postoji gornji kuhinjski element, trebalo bi da je plići tj. da ne ide do zadnjeg zida, već da postoji vertikalni kanal do plafona, da vazduh može da struji prema gore oko kondenzatora iza frižidera. To je uglavnom i naglašeno u uputstvu za montažu ugradnih svih frižidera (ajd. ograđujem se, možda ima i poneki izuzetak od tog zahteva).

Savki iole kršten majstor bi to trebalo da zna. Ali ima ih i koji to ignorišu ako im ne naglasite.

... ... ...

To što ste izabrali da vam se samo jedan jedini model na tržištu uklapa u ugradni kuhinjski element može biti ozbiljan problem ako za 10-15 godina morate da menjate uređaj, a više nema baš takvog. Moraćete da razbucate celu kuhinju.

Kada sam uzimao ugradne kuhinjske aparate, uvek sam gledao da su standardnih ugradnih dimenzija, i da više proizvođača ima aparate kompatibilnih dimenzija.
Ako nije standardni, ugradni aparat je nama bio eliminisan kao opcija.

Bilo čiji da je aparat, jednom to mora da se menja. A ne znam da li će baš takav aparat tada biti moguće nabaviti u razumnom roku (ako uopšte bude bilo moguće da se nabavi), niti da li ću baš tada biti u prilici i voljan da menjam i prekrajam kuhinjske elemente.

U stanu u koji smo se definitivno uselili (vrv. do penzije (and beyond...)), odustali smo od ugradnog frižidera jer kao i vama, taj najveći kombinovani, ponuda je gotovo nepostojeća.
A konfiguracija kuhinje je takva da eventualna buduća zamena celog tog elementa (koja sa današnjim majstorima može da traje mesecima), potpuno onemogućava korišćenje kujne.

U pravu si i imali smo sve to u vidu prilikom odabira i ugradnje. Imamo odlicnog stolara, nas rodjak. Videcemo ako se nekada desi kvar ili zamena pa cemo onda o tome. Jednostavno nam se ni jedan samostojeci frizider nije uklapao zbog dubine, udarala bi vrata levo ili desno u elemente i ne bi mogao ceo da se otvori. Gledali smo u pocetku dvokrilne, preglomazni su i preruzni a vrata su debela bez ikakvog razloga kao u oklopnom vozilu.
Do tada ce se verovatno naci neki krsten ugradni koji ce odgovarati ili ce ovaj moci da se popravi. Za sada je ovako.

Pozdrav ljudi. Hteli smo kupiti TESLA RS3600FMX frižider (jako sužen izbor jer moraju imati dubinu od samo 62-63cm max, a visinu 180+)

Medjutim baš nigde ga sad trenutno nema

I onda slučajno guglajuci naidjem na 99.9% identičan VOX KS 3700 XE
I krenem uporedjivati i skontam da su bas bas isti 😂 Ne znam koja je fora ali kapiram da onda isto rade

Zanimaju me iskustva za oba(tj isti taj)

Pozdrav ljudi. Hteli smo kupiti TESLA RS3600FMX frižider (jako sužen izbor jer moraju imati dubinu od samo 62-63cm max, a visinu 180+)

Medjutim baš nigde ga sad trenutno nema

I onda slučajno guglajuci naidjem na 99.9% identičan VOX KS 3700 XE
I krenem uporedjivati i skontam da su bas bas isti 😂 Ne znam koja je fora ali kapiram da onda isto rade

Zanimaju me iskustva za oba(tj isti taj)
Mi smo kupili pre godinu i nešto taj frižider (Tesla RS3600FM). Plaćen oko 43600 din. Za sada (pu, pu), radi lepo, zadovoljni smo. Ima dosta mesta, čak i na vratima. Negde sam pročitao da je to u stvari Midea frižider.

Kapiram da je ovaj VOX onda sigurno identičan kao vaš samo što piše drugi brend?

Ja za koji dan ulazim u proceduru renoviranja stana i razmisljao sam o ugradnim friziderima dok mi je drugar nije predocio par stvari koje su mi otvorile oci i odgovorile od tog tipa frizidera. Dimenzije ugradnih frizidera su takve ( male ) da ce ti faliti mesta vrlo brzo a to kad shvatis onda je kasno jer si vec dao prilicno para za isti. Standardna dubina od 55cm pa i sirina od 55-56 cm je smesna jer su to spoljne mere a unutra su tek smesne kad shvatis koliko je to malo prostora i pritom ugradni frizideri nisu jeftini a ni izbor nije bas veliki. Ako krenes da razmisljas o sirim friziderima cifra vrlo lako pridje 100k dinara, a za tu cifru mozes kupiti ozbiljno veci pa verovatno i kvalitetniji frizider u klasicnoj varijanti - da nije ugradni. Razmisli o tome. Ja sam razmisljao i odustao sam pogotovo sto je frizider jedan od najprostijih kucnih uredjaja i po meni ako se drzis manje vise standardnih funkcija glupo je davati velike sume para za isti - sem ako ne zelis pod svaku cenu da ga sakrijes tj posedujes ugradni, to je onda ok ali to onda mora da kosta.
Kao sto sam napisao imam problem sa mestom za frizider. Ne kupujem ugradni da bih ga sakrivao ili zbog neke estetike.
Dubina mora da bude 55cm maks.a sirina i visina su nebitne mogu biti koje god.
Najtanji samostojeci frizider ima 56cm dubine i to mi je ok ali mora biti zadnja strana zalepljena na zid a pitanje je da li je to ok zbog hladjenja.

Kao sto sam napisao imam problem sa mestom za frizider. Ne kupujem ugradni da bih ga sakrivao ili zbog neke estetike.
Dubina mora da bude 55cm maks.a sirina i visina su nebitne mogu biti koje god.
Najtanji samostojeci frizider ima 56cm dubine i to mi je ok ali mora biti zadnja strana zalepljena na zid a pitanje je da li je to ok zbog hladjenja.
Većina novih frižidera/zamrzivača imaju isparivače sa strane. To znači da za razliku od starih uređaja, kojima se "greajala" zadnja strana, sada je ona "hladna" a greje se bočna strana.

U pravu si i imali smo sve to u vidu prilikom odabira i ugradnje. Imamo odlicnog stolara, nas rodjak. Videcemo ako se nekada desi kvar ili zamena pa cemo onda o tome. Jednostavno nam se ni jedan samostojeci frizider nije uklapao zbog dubine, udarala bi vrata levo ili desno u elemente i ne bi mogao ceo da se otvori. Gledali smo u pocetku dvokrilne, preglomazni su i preruzni a vrata su debela bez ikakvog razloga kao u oklopnom vozilu.
Do tada ce se verovatno naci neki krsten ugradni koji ce odgovarati ili ce ovaj moci da se popravi. Za sada je ovako.
Imas sada frizidere kojima se vrata otvaraju tacno pod 90c, pa ne kace nista van sirine frizidera (ni levo ni desno).

^ Nije nam se uklapao ni jedan. U pocetku smo gledali dvokrilne ali su estetski uzasni sa predebelim vratima i nekako puni plastike.

Oko ovog naseg ugradnog frizidera nema puno elemenata u kuhinji pa i ako nekada crkne i da mora da se menja nije neki problem da se sve skine i napravi ponovo.

Pre svega - veliko hvala na podeljenom iskustvu! Samsung je moj drugi izbor trenutno. Da, i ovaj model Bosch-a koji sam navela se čini inferiornijim od Electrolux i Samsung modela (ja sam ih otprilike i poređala u mom postu tako kako ih trenutno i rangiram). Ceo život imam LG (samostojeći doduše) i najradije bih njega uzela, ali ugradni LG u Srbiji praktično i ne postoji. Ja sam od Samsung brenda samo mobilni telefon koristila, pa ni za njih ne znam kakvi su sa servisom i uopšte koliko su im frizideri dobri. Electrolux, koji uopšte nikad nisam koristila, vidim na temema za druge uređaje da su baš dosta hvaljeni, pa sam uzela u razmatranje i našla ovaj model koji deluje da ispunjava apsolutno sve zahteve. Zato sam i bila iznenađena da na ovoj temi ima slabo informacijea o njima. EDIT: da li ovaj Samsung ima i Optimal fresh+ i Humidity fresh zonu?

Sem energetske klase između Electrolux ENC8MC19S modela i Samsung BRB30705EWW/EF modela, razlika je i u tome što sam zaključila da Samsung model nema wifi/smart things funkciju, nema Holiday mode, nema treću fioku u zamrzivaču (samo policu, koja nije easy slide), nema taste gurad filter i nije jasno da li je ventilator plastičan ili metalni (kod Electrolux-a je metalni i to su mi generalno neki majstori rekli da je bolje). Možda fali još neka specifikacija koje trenutno ne mogu da se setim. E, sad da li ove specifikacije (koje se slažem da nisu ključne, ali jesu nice to have) vrede razlike od oko 80-90 000 RSD je drugo pitanje. Volela bih oba da nađem u radnjama i uživo da pogledam. Liebherr i Miele sa traženim specifikacijama su preko 300 000, pa mislim da će mi to ipak biti previše jer renoviram ceo stan koji sam nedavno kupila i nemam baš neograničeni budžet.
Nema na cemu.:) Ista situacija je bila i kod mene. U starom stanu je neki LG No Frost samostojeci, star 15-ak godina, radi odlicno i nikada se nije kvario. Tako da je prvi izbor bio LG, ali je ponuda ugradnih LG frizidera kod nas prakticno nepostojeca. Onda sam gledao sta ima od Bosch, Electrolux i Samsung modela za oko 1000e i od sva tri proizvodjaca Samsung se po specifikacijama cinio kao best buy. Imao je i najvise prostora unutra (svi modeli su bili slicnih dimenzija). Tu je, recimo, Bosch imao bas debele stranice pa je imao osetno manje mesta unutra. Samsung ima dosta tanje stranice (skoro kao kod standardnih (samostojecih) modela) pa ima i dosta vise mesta unutra. Electrolux je bio negde izmedju.

Ima dve fioke: Optimal Fresh (meso, riba) i Humidity Fresh (povrce, voce). Ne znam da li te zone/fioke kod Electrolux-a rade bolji posao, ili je to samo fancy naziv za istu stvar. I stari LG ima dve fioke (jedna za meso i ribu, druga za povrce i voce) i, da budem iskren, ne vidim neku preveliku razliku izmedju tih fioka na Samsung-u i LG-u. Samsung ima Vacation opciju, sto pretpostavljam da je isto sto i Holiday mode. Nema WiFi i taste guard filter (sta god to bilo). Ne znam kakav mu je ventilator, ali da, ima logike da je bolji metalni. I da, zamrzivac ima samo dve fioke i jednu policu (za led ili neke sitnice) koji se izvlace. Meni zamrzivac nije toliko bitan, tako da mi zavrsava posao, ali se slazem da to moze da bude znacajnija "mana". E sad, da li sve to vredi razlike od 80-90 hiljada dinara, na kupcu je odluka. :)

Kakva su vam generalno iskustva sa VOX i Tesla frižiderima?

Bio je skoro Samsung Inverter NoFrost za 59,999 u TehnoM***. Standardni kombinovani od 186 cm.

Imam i Lg i Samsung invertere, i Samsung mi je prakricniji jer u frizu ima tanje zidove i fioke su sire nego kod svih ostalih. Buka im ke svima slicna, nema tu neke bitne primetne razlike, bar kod mojih.
I ja bi trebalo da kupim novi frižider i juče pogledam na ananasu i vidim neki Samsung za 51000 !!!, još ako bi se iskoristio i vaučer!
Malo me iznenadila cena, jeftiniji je od mobilnog telefona! Ja sam očekivao cenu oko 80 000. Vidim da je no frost, da li je inverter, ne znam.

Na netu sam našao da je LG bolji od Samsunga što se tiče kvaliteta, a da Samsung ima više nekih funkcija, opet najveća zamerka na Samsung je ledomat :rolleyes:

Najpovoljniji LG su od ~50-60000, što bi bio najveći iznos koji bih platio za kombinovani frižider. Da li opravdava razliku u odnosu na jeftinije brendove?

Konačno i LG i Samsung daju 5 godina garancije, kada sam pre par godina gledao, odbijalo me to što su davali samo dve!

Ja nemam problema sa jednim LG i dva Samsunga, svi su No Frost, vec 10 do 15 godina, i ne vidim neku razliku, niti da je jedan kvalitetniji od drugog.

Licno preferiram Samsung jer ima siri prostor u zamrzivacu, za razliku od LGa, i za mesec dva cu da uzmem jos jedan Samsung za drugi stan.

Mala pomoc. Uzeo sam nov frizider i nisam zadovoljan kako hladi. Na maksimalnom levelu je tek prihvatljivo. Stari frizider bi na maksimalnom lvl skoro zaledio namirnice,a recimo od 4/6 lvl tecnost bi bila toliko hladna da bi zaboleli zubi. Ovaj novi gorenje nije ni prici starom po tom pitanju.
Na maksimalnom levelu 8, spusti na 11°c i to je to. Voda i ostale tecnosti su blago hladne.
U uputstvu nigde nema ovo sto mene zanima, pa ne bih da skidam ukoliko treba tu da stoji. Na poledjini u dnu ima gumeninotvor i ovaj beli kiji je imao nalepnicu i koji je zacepljen. Nalepnica je sama spala. Da li ovaj beli otvor treba da se oslobodi? Mozda ga on gusi

1765.jpg

Nazad
Vrh Dno