Šta je novo?

Carina na pošiljke (2024 / 2025)

Ljudi da li je tačna informacija da je carina na uvoz it opreme iz Kine 0%, tj da se prilikom uvoza plaća samo PDV?
Carina se radi u skraćenom postupku i iznosi 10%, ako se radi u redovnom postupku carina je onoliko koliko je u tarifniku ali dodaj i troškove zastupnika u carinskom postupku.
Prvo se uputi u tvoja prava kod uvoza pa onda pitanja kolika je carina za pojedine stvari (noralno uz nomenklaturni broj).

Da li je neko preuzimao pošiljke u DHL Service Point u Beogradu? Da li traže ličnu kartu na uvid?

Drugari ako bih porucio iz Grcke nesto da mi stigne postom, vrednost je 680e plus postarina 50e, u pitanju je cpap aparat za slip apneu znaci medicinski aparat, da li neko zna kako bi mi se racunao pdv i carina?
Unapred zahvalan

Drugari ako bih porucio iz Grcke nesto da mi stigne postom, vrednost je 680e plus postarina 50e, u pitanju je cpap aparat za slip apneu znaci medicinski aparat, da li neko zna kako bi mi se racunao pdv i carina?
Unapred zahvalan

Racunalo bi ti se ovako 730 eura - 10% carina = 73 eura
Onda bi ti se na zbir racunao porez 803 eura - 20% poreza = 160.6 eura

Znaci ukupno bi carinu i porez platio 233.6 eura.
E sad, mozda je porez na medicinsku opremu manji, mada cisto sumnjam.

@dragancce
Bas to sto kaze @dedamrsoje , ako spada pod medicinsku opremu, veliko je pitanje mozes li kao fizicko lice da ga jednostavno kupis iz inostranstva.

Ako je carinski tarifni broj za medicinsku opremu i pomagala nema šanse da prodje carinu, vraća se, a zbog vrednosti teško da ne ode na otvaranje.

NE bi smelo da ti kao civil mozes to da uvezes. Ima dosta buseva koji idu iz grcke za srbiju probaj tako.

Može da se obrati upravi carina i da pita koji su uslovi za oslobođenje od plaćanja carina za to medicinsko sredrvo, u vezi sa članom 245 st1 tacka 12 carinskog zakona.
Sigurno je da će mu trebati medicinska dokumentacija u kojoj piše i da mu je prepisano korišćenje tog uređaja. Takođe takav uređaj može da uveze ako se takav ne proizvodi u Srbiji, za to je nekad privredna komora Srbije davala uverenje.

MEĐUTIM glupim zakonom o Lekovima i medicinskim sredstvima, fizičkim licima je onemogućeno da uvoze neregistrovane lekove I medicinska sredstva te ne postoji mogućnost da čovek uopšte pirmeni povlasticu iz carinskog zakona.

Mala digresija: moje dete je pre 15ak godina moralo da primi terapiju koja deluje na njegovo stanje posle prve primene ali nekad je potrebno i više ponavljanja. Lek se nije proizvodio u Srbiji (niti u Evropi) već u Japanu i kod nas ga nije bilo jer nije registrovan ali ga je bilo moguće kupiti u EU ali ne na svakom koraku.
Doza je koštala oko 450eur.
Nakon prve primene, dejstvo se pokazalo efikasnim I dovoljna je bila jedna terapija. Da se desilo da mu treba ponovo posle nekih godinu ili dve (uobičajeni period za relaps), tada su vec ukinuli mogućnost uvoza za fizička I lica.
Tu dolazimo do onoga što bih ja tada u takvom slučaju uradio i što jedino @dragancce može da uradi: da ga prošvercuje.

Srbija...

Jeste to u tvom slucaju bio problem ali sa druge strane po meni, nije normlano da svako fizicko lice uvozi neregistrovane lekakove bas kako hoce i sta hoce.

Za sopstvenu upotrebu ne vidim bilo kakvu prepreku. Ako neko uveze los lek i pije, pa može I domestos da kupi i popije (jel tramp bese pričao u koroni da izbeljivsc rešava to?).

Glavni problem je što kod nas ima dosta lekova koji nosu registrovani I ne to mogu da se koriste a bolji su (npr novija generacija) ili lekovi koji nemaju nikakvu alternativu na našem tržištu. Jer možda je mali broj pacijenata a s tim u vezi i skupo da se prodje registracija mala zarada itd.
Pa Utrogestan (taj mi prvi pao na pamet) ek koji je pre 20 godina svaka druga trudnica pila, nije bio registrovan a alternativa (po kvalitetu i pondosljivosti) nije postojala a pola apoteka ga je imalo "ispod stola". Drugi primer Pylera, lek za Helicobacter Pylori. Njega doduše nema na svakom koraku ali ima par apoteka koje ga prodaju na crno.

Dakle, ako nekome treba nesto tako, šverc je jedini nacin ako ne postoji registrovano na tržištu.

Nazad
Vrh Dno