Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisam mislio Ikea hub da uzimaš,nego koordinator sa alija a na kp mini pc,izaći će te skoro kao hub sa Alija.

Hocu da bude sto jednostavnije i minimalisticko. nisam razmisljao u pravcu smart home-a ali na kraju sam ipak odlucio da narucim ono gore pa ko zna u buducnosti mozda dodam jos par stvari (kontrola klima uredjaja, bojlera, paljenje svetla kad otvorim ulazna vrata a pala je noc, nadolaze ideje :) )

Ja sam krenuo tako što sam uzeo u Ikei pametnu utičnicu ne gledajući da treba hub i stigao za par meseci do 30 uređaja.Pre toga me ni malo nije interesovalo,tako da te kapiram skroz :)
Pa onda neki tablet za wall panel ili kako bi ga god nazvao :)

Prilozi

• IMG_20250803_193920.jpg
    IMG_20250803_193920.jpg
    86.7 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20250803_193856.jpg
    IMG_20250803_193856.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 44
Koliko uređaja imaš i koji je box?
Neki matori X96 (S905), instaliran armbian.
Preko Node-RED-a PID reguliše servo motor na četverokrakom, meri i prati spoljnu temp., temp. prostorija, ulaznu temp. vode, temp. kotla na pelet.
Garažna vrata, svetlo i senzor ulaznih vrata.
Dodaću par Shelly-a za led svetla i senzor pokreta.
Ništa preterano.

Instalirah i ja danas HA na Tanix TX9 Pro box (S912, 3/32GB). Stavio sam Supervised verziju, sa već instaliranim HA u cloud-u. Radi, za sada začudjujuće dobro, čak mi radi i WiFi. Dobro, i nemam nešto uredjaja, ali ovo što imam je sve prepoznato i ubačeno.
Jedini zez je što ovo više nije podržana platforma za HA, tako da će da padne neki mini PC, a na ovome ću da se vežbam :)
Hvala kolegama na ideji i detaljima!
Pozdrav

Raspbery Pi 5 kida koliko je pouzdan. Nula problema za godinu dana. Plus je znacajno brzi od RPi 4.

Vidi se kada se kompajlira EspHome, kao i kod updatea sistema.

Imam i RPi4 sa HA pa ih direktno uporedjujem.

Oba su supervised.

RPi jeste sasvim dovoljan, ali treba dodati SSD, za iste pare može da se uzme NUC neki koji je pritom i dosta jači..

NUC sa N3050,4GB RAM-a i 64 SSD-om radi bez problema sa 30 uređaja kod mene,plaćen 1900 din.Ima ih na KP za 25€.

Kombinacija ova 3 uredjaja, uz koriscenje scena u ewelink apk, ili zigbe za door sensor, ali onda ti treba hub:

Da li neko koristi Fingerbot (MOES Tuya/Switchbot) za zidne prekidače? Hteo bih da integrišem uključivanje/isključivanje bojlera u HA. Nešto ne bih da se igram i stavljam smart prekidač, bez obzira što ima od 20A, pa mi onda samo pada na pamet da se igram sa Fingerbot-om.

Glavna briga mi je tu da nije dovoljno jak da pritisne i "povuče" prekidač (switch mode). Ili ako ima neki prekidač za koji znate da je potrebno malo snage da se pritisne. Čak mi je padalo na pamet, ne znam ni da li je izvodljivo, da nekako u samom prekidaču izlomim deo plastike koji stvara otpor. Ne znam, lupam, ako imate neku ideju/iskustvo bio bih zahvalan.

Koristim ja jedan za roletnu(switchbot), posto nemam nulu unutra, pa nisam mogao da stavim shelly 2pm.
Prekidaci su align konel, radi bez problema

Da se dopunim,ako govorimo o smart prekidaču u formi automatskog osigurača i montira se u tabli.

Da li neko koristi Fingerbot (MOES Tuya/Switchbot) za zidne prekidače? Hteo bih da integrišem uključivanje/isključivanje bojlera u HA. Nešto ne bih da se igram i stavljam smart prekidač, bez obzira što ima od 20A, pa mi onda samo pada na pamet da se igram sa Fingerbot-om.

Glavna briga mi je tu da nije dovoljno jak da pritisne i "povuče" prekidač (switch mode). Ili ako ima neki prekidač za koji znate da je potrebno malo snage da se pritisne. Čak mi je padalo na pamet, ne znam ni da li je izvodljivo, da nekako u samom prekidaču izlomim deo plastike koji stvara otpor. Ne znam, lupam, ako imate neku ideju/iskustvo bio bih zahvalan.
Ja sam stavio na ves masinu za mali start taster, ali ima dosta snage. Ovaj moj bi sigurno mogao da klikne i bojlersku pipu, samo sto sam ja uzeo model bez nastavaka koji bi tebi bili neophodni.
Ako mislis na onaj braon iz doba komunizma, to ne verujem. Jos uvek me bole prsti od tih prekidaca.
Mada ne bih to preporucio bas na zidnom prekidacu jer je malo nezgrapno, ne bi lepo izgledalo.
Najbolje je, kao sto je receno, na tabli, osigurac, pametni prekidac, sklopka. +FID je idealno ako vec nemas.

Cao svima, procitao sam par strana unazad ali nisam pronasao (izvinjavam se ako je vec bilo slicnih pitanja), da li postoji neko smart home resenje koje preporucujete a koje ne zahteva busenja i rad na instalacijama (maksimum bih promenio uticnice, prekidače i sl. ali ne bih masakrirao zidove i “otvarao ih”).

Gledao sam Mi (Xiaomi) resenja na njihovom sajtu, palo mi na pamet da sve uzmem od njih ali sam sad procitao ovde da to nije previse dobra odluka?

Da pojednostavim, sta savetujete i da li preporucujete nekog majstora koji sve to moze da odradi jer stvarno nemam vremena da se sam cimam sa tim?

Na netu sam pronasao firme Wise smart Home i Oblo Living ali mi deluje da su oni samo maloprodaja/veleprodaja, a ne i majstori za ugradnju.

Hvala!

Pa nisi precizirao šta ti treba, ali generalno nikad i ne treba da bušiš zidove da bi uradio bilo šta. Ili zakačiš rele iza prekidača, ili zameniš ceo prekidač za smart..
Wise i Oblo ja lično ne bih pipnuo, to su domaći brendovi nepoznati van naših granica sa abnormalno velikim cenama.
Što se tiče instalacije to bi trebalo da zna svaki električar

Hvala! Vec imam Xiaomi uredjaje kao npr usisivac robot, ovlazivac i precistac vazduha, neke satove i sl. Ugradio bih jos pametne uticnice, prekidace, svetla, zvono, kamere, klimu i mislim da je to to… mozda i bravu i zavese.

Znaci savetujes da ja sve kupim pa onda samo angazujem elektricara?

Sta savetujes od brendova za gore navedeno i koji hub za upravljanje da koristim?

Pa ne znam šta da ti kažem, ja bih ti savetovao da radiš sve sam. Iskreno, pre nego što sam počeo da se bavim smart home stvarima, nisam imao pojma ništa o struji npr. Sad sam došao do toga da prčkam po razvodnoj tabli bez problema. Uz YouTube svašta može da se nauči.

Što se tiče brendova, uf, svi smo prošli kroz takvo razmišljanje :D
Šta je problem - ti hoćeš dosta nekih stvari da uradiš, onda kreneš u to, uzmeš npr prekidače, svetla, kamere od xiaomi-a..ali shvatiš da nemaju bravu na primer. Onda moraš da uzimaš bravu od nekog drugog proizvođača i da imaš dve aplikacije na telefonu, koje pritom ne mogu da komuniciraju međusobno. Pa ćeš za zavese na primer da uzmeš nekog trećeg proizvođača, za zvono četvrtog itd. You see where I'm going..

Rešenje se zove home assistant. Server koji instaliraš na raspberry pi, mini PC, laptop, manje više bilo šta :D i onda se svi uređaji kače na taj server umesto na aplikaciju. Tu imaš potpunu kontrolu svega i svaki uređaj može da komunicira sa svakim uređajem. Dakle ne zanima te više brend, možeš da kupuješ šta god hoćeš, možeš da imaš i bluetooth i wifi i ZigBee, sve u jednom. Nudi neograničeno mnogo mogućnosti.

E sad, sve to zahteva da se malo iscimaš, instaliraš to negde, provališ kako radi itd. Druga opcija je da izabereš nekog proizvođača i koristiš sve njihove proizvode. Jednostavnije je i brže, ali onda si jako limitiran..

Najuniverazalnije rešenje ti je @nightshadow već rekao a to je home assistant i za to što hoćeš ne razmišljaj dalje od njega...Napiši konkretno šta bi hteo,šta imaš od prekidača,mislim na ove obične ili su modularni,pa ćemo ti dati konkretne odgovore.

Treba da dobijem neki home assistant green. Čitao sam da mi treba još zigbee dongle i to je to. Da li je taj green ok stvar?

Hvala @nightshadow i @offline71. Nisam se jos uselio u drugi stan (starogradnja), pa ne znam sta poseduje od prekidača tj kakve su vrste, zato se sada na vreme raspitujem pre krecenja da zavrsim sve od radova.

Sad citajuci vase postove deluje mi da je meni i samo Xiaomi sasvim dovoljan (za pocetak). Zadovoljicu se time sto oni imaju i zaboraviti na ono sto nemaju. Ako posle budem hteo vise razlicitih brendova onda cu preci na home assistant ali mislim da se to nece desiti u skorije vreme.

Iskreno ovaj video me je privukao:

To je to sto ja hocu (sa naravno manje uredjaja).

@nightshadow kad vec kazes kako si sam sve naucio sto da ja sad gubim dodatno vreme bolje da platim tvoje znanje ako ti imas vremena za majstorisanje 😁

Hahaha. Nemam baš 😂
A nemam ni pojma šta Xiaomi ima uopšte od smart switcheva npr. Mnogo je lakše staviti relej u doznu nego juriti kombinaciju koja tebi treba kao smart switch. Npr moje kupatilo ima 7 prekidača, gde da nađem smart switch koji ima toliko prekidača.. a i ne treba mi kontrola svih, nego samo jednog(bojlera).
Tako da je meni Shelly tu rešio problem.

Rhisonicus, slobodno koristi Xiaomi ako ti se sviđaju njihovi uređaji. Ako misliš da nešto sređuješ sa strujom pre nego što se useliš onda vidi da imaš i fazu i nulu u svim prekidačima. Ako nemaš, nije toliko strašno, ali može da bude zgodno. Takođe dodaj svuda uticače gde god možeš i misliš da će ti zatrebati. I kada to radiš, koristi duboke dozne. Obično stara gradnja ima nedovoljno razvučenih utičnica. A verovatno nemaš ni struju u vrhu prozora (za roletne, zavese i slično). Uređaje možeš postavljati kad se useliš i to kako ti koji zatreba. Neće ti tu trebati električar.
Pročitaj još jednom šta je nightshadow napisao par postova gore. Sve je lepo objasnio i slažem se sa tim.
Šta god da odlučiš, možeš pisati ovde, a mi ćemo probati da ti pomognemo.

Hvala mnogo momci, sve jasno. Guglao sam malo vezano za smart switcheve (sto je nightshadow pomenuo) i primetio da sa Xiaomi hub-om rade i Xiaomi uredjaji ali i Zigbee, a Zigbee ima dobre switcheve.

Uglavnom za uvod shvatio sam dosta, radim kako ste rekli pa se cujemo. Hvala jos jednom!

Gomila novih smart uredjaja iz IKEAe za naredni period…Matter over Thread…

Pre nekoliko dana sam postavio presence senzor koji mi je stigao sa Temu-a (ima i na AE). Radi se o zigbee Wenzhi:
1756799186149.png
Za sada odlično radi. Čak mi se više sviđa kako radi nego Sonoff SNZB-06P:
1756799303577.png
Wenzhi je neuoptrebljiv na ZHA, ali odličan je na Z2M. Da ne opisujem detalje, evo kako izgleda šta ima jedan šta drugi:

Wenzhi:
1756799488329.png
Sonoff:
1756799532016.png

Što se tiče osnovne namene tj. detekcije prisustva, oba rade bez greške. Imam 6 Sonoff-a već godinu dana, a videću da li ću i sa Wenzhi biti zadovoljan na duže staze.

Ja imam Zigbee na AAA koji ima dodatno i senzor pokreta koji ga aktivira, da ne trosi baterije kada nema pokreta. Nisu mi se razvlacili kablovi :)

NiMH traju oko 7-8 meseci ako se dobro secam, i to u prometnoj prostoriji.

Prvi put imam nešto sa što prikazuje luks. Sviđa mi se.
U sobi gde sam stavio ovaj Wenzhi presence sensor imam i informaciju koliko je osvetljena. Trenutno to koristim da se pali svetlo kada je ispod 50 lx. Iznad toga nije ni potrebno.
Druga stvar je što mogu da znam da li su podignute roletne. Imam tu informaciju na osnovu kontrolera roletne, ali osvetljenje je bolja informacija.
Leto se završava pa mi sve manje treba, ali možda iskoristim za sledeću godinu.
Trenutno imam logiku da se roletne spuštaju na osnovu vremena, pošto mnogo pomaže u rashađivanju kuće. Ujutru istočne, popodne južne, uveče zapadne. I slično se i podižu. Probao sam u ovoj sobi da se igram sa informacijom za osvetljenje i mnogo mi se se dopada. Otvara nove mogućnosti. Kada je oblačan dan, nije ni potrebno da se roletna spušta i kasnije podiže.
Evo kako izgleda grafik kada sam danas držao roletne podignute tokom pre podneva (bilo je i do 1500 lx):
1757006422759.png
I isto to juče kada je bila tek malo podignuta roletna (max do 110 lx):
1757006456636.png
Igrao sam se i da se roletna podigne ukoliko je napolju dan (na osnovu vremena i zalaska sunca) a u sobi je mračno, a ako je noć da se ne diže roletna nego da se upali svetlo. Kada nema nikog u sobi spusti se roletna ili ugasi svetlo. Ova automatizacija je zanimljiva, ali ne mislim da ne nešto praktična. Probao sam i da malo podginem ili spustim roletnu da na osovu dobijenog osvetljenja, ali pošto lx kasni nije baš kako sam zamišljao. Mora da se dodaje da čeka da bi se stabilisalo stanje, ali onda nije to to. Takođe, ako ima neki drugi izvor svetla, roletna kreće da se spušta. Soba je totalno konfuzna. Ne znaš šta će kad da se desi. :) Može jedino da služi kao trik za goste.

Svaka čast, za moj pojam tu počinje pamet tj smart home, meni nikako moj mozak da "svari" pametnu sijalicu npr. Šta je na njoj pametno način paljenja ?!

Uglavnom, ozbiljni igrači imaju dimovanje u odnosu na broj LUXova u prostoriji. Senčenje leti zimi kada ne godi prostoriji sunce itd....

Samo napred, postoji još dosta mogućnosti sa senzorima pokreta za senčenje i za svetla ;)

Vrh Dno