Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisam mislio Ikea hub da uzimaš,nego koordinator sa alija a na kp mini pc,izaći će te skoro kao hub sa Alija.

Hocu da bude sto jednostavnije i minimalisticko. nisam razmisljao u pravcu smart home-a ali na kraju sam ipak odlucio da narucim ono gore pa ko zna u buducnosti mozda dodam jos par stvari (kontrola klima uredjaja, bojlera, paljenje svetla kad otvorim ulazna vrata a pala je noc, nadolaze ideje :) )

Ja sam krenuo tako što sam uzeo u Ikei pametnu utičnicu ne gledajući da treba hub i stigao za par meseci do 30 uređaja.Pre toga me ni malo nije interesovalo,tako da te kapiram skroz :)
Pa onda neki tablet za wall panel ili kako bi ga god nazvao :)

Prilozi

• IMG_20250803_193920.jpg
    IMG_20250803_193920.jpg
    86.7 KB · Pregleda: 29
  • IMG_20250803_193856.jpg
    IMG_20250803_193856.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 29
Koliko uređaja imaš i koji je box?
Neki matori X96 (S905), instaliran armbian.
Preko Node-RED-a PID reguliše servo motor na četverokrakom, meri i prati spoljnu temp., temp. prostorija, ulaznu temp. vode, temp. kotla na pelet.
Garažna vrata, svetlo i senzor ulaznih vrata.
Dodaću par Shelly-a za led svetla i senzor pokreta.
Ništa preterano.

Instalirah i ja danas HA na Tanix TX9 Pro box (S912, 3/32GB). Stavio sam Supervised verziju, sa već instaliranim HA u cloud-u. Radi, za sada začudjujuće dobro, čak mi radi i WiFi. Dobro, i nemam nešto uredjaja, ali ovo što imam je sve prepoznato i ubačeno.
Jedini zez je što ovo više nije podržana platforma za HA, tako da će da padne neki mini PC, a na ovome ću da se vežbam :)
Hvala kolegama na ideji i detaljima!
Pozdrav

Raspbery Pi 5 kida koliko je pouzdan. Nula problema za godinu dana. Plus je znacajno brzi od RPi 4.

Vidi se kada se kompajlira EspHome, kao i kod updatea sistema.

Imam i RPi4 sa HA pa ih direktno uporedjujem.

Oba su supervised.

Kombinacija ova 3 uredjaja, uz koriscenje scena u ewelink apk, ili zigbe za door sensor, ali onda ti treba hub:

Nazad
Vrh Dno