Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisam mislio Ikea hub da uzimaš,nego koordinator sa alija a na kp mini pc,izaći će te skoro kao hub sa Alija.

Hocu da bude sto jednostavnije i minimalisticko. nisam razmisljao u pravcu smart home-a ali na kraju sam ipak odlucio da narucim ono gore pa ko zna u buducnosti mozda dodam jos par stvari (kontrola klima uredjaja, bojlera, paljenje svetla kad otvorim ulazna vrata a pala je noc, nadolaze ideje :) )

Ja sam krenuo tako što sam uzeo u Ikei pametnu utičnicu ne gledajući da treba hub i stigao za par meseci do 30 uređaja.Pre toga me ni malo nije interesovalo,tako da te kapiram skroz :)
Pa onda neki tablet za wall panel ili kako bi ga god nazvao :)

Prilozi

• IMG_20250803_193920.jpg
    IMG_20250803_193920.jpg
    86.7 KB · Pregleda: 31
  • IMG_20250803_193856.jpg
    IMG_20250803_193856.jpg
    116.7 KB · Pregleda: 31
Koliko uređaja imaš i koji je box?
Neki matori X96 (S905), instaliran armbian.
Preko Node-RED-a PID reguliše servo motor na četverokrakom, meri i prati spoljnu temp., temp. prostorija, ulaznu temp. vode, temp. kotla na pelet.
Garažna vrata, svetlo i senzor ulaznih vrata.
Dodaću par Shelly-a za led svetla i senzor pokreta.
Ništa preterano.

Instalirah i ja danas HA na Tanix TX9 Pro box (S912, 3/32GB). Stavio sam Supervised verziju, sa već instaliranim HA u cloud-u. Radi, za sada začudjujuće dobro, čak mi radi i WiFi. Dobro, i nemam nešto uredjaja, ali ovo što imam je sve prepoznato i ubačeno.
Jedini zez je što ovo više nije podržana platforma za HA, tako da će da padne neki mini PC, a na ovome ću da se vežbam :)
Hvala kolegama na ideji i detaljima!
Pozdrav

Raspbery Pi 5 kida koliko je pouzdan. Nula problema za godinu dana. Plus je znacajno brzi od RPi 4.

Vidi se kada se kompajlira EspHome, kao i kod updatea sistema.

Imam i RPi4 sa HA pa ih direktno uporedjujem.

Oba su supervised.

Kombinacija ova 3 uredjaja, uz koriscenje scena u ewelink apk, ili zigbe za door sensor, ali onda ti treba hub:

Da li neko koristi Fingerbot (MOES Tuya/Switchbot) za zidne prekidače? Hteo bih da integrišem uključivanje/isključivanje bojlera u HA. Nešto ne bih da se igram i stavljam smart prekidač, bez obzira što ima od 20A, pa mi onda samo pada na pamet da se igram sa Fingerbot-om.

Glavna briga mi je tu da nije dovoljno jak da pritisne i "povuče" prekidač (switch mode). Ili ako ima neki prekidač za koji znate da je potrebno malo snage da se pritisne. Čak mi je padalo na pamet, ne znam ni da li je izvodljivo, da nekako u samom prekidaču izlomim deo plastike koji stvara otpor. Ne znam, lupam, ako imate neku ideju/iskustvo bio bih zahvalan.

Koristim ja jedan za roletnu(switchbot), posto nemam nulu unutra, pa nisam mogao da stavim shelly 2pm.
Prekidaci su align konel, radi bez problema

Da se dopunim,ako govorimo o smart prekidaču u formi automatskog osigurača i montira se u tabli.

Da li neko koristi Fingerbot (MOES Tuya/Switchbot) za zidne prekidače? Hteo bih da integrišem uključivanje/isključivanje bojlera u HA. Nešto ne bih da se igram i stavljam smart prekidač, bez obzira što ima od 20A, pa mi onda samo pada na pamet da se igram sa Fingerbot-om.

Glavna briga mi je tu da nije dovoljno jak da pritisne i "povuče" prekidač (switch mode). Ili ako ima neki prekidač za koji znate da je potrebno malo snage da se pritisne. Čak mi je padalo na pamet, ne znam ni da li je izvodljivo, da nekako u samom prekidaču izlomim deo plastike koji stvara otpor. Ne znam, lupam, ako imate neku ideju/iskustvo bio bih zahvalan.
Ja sam stavio na ves masinu za mali start taster, ali ima dosta snage. Ovaj moj bi sigurno mogao da klikne i bojlersku pipu, samo sto sam ja uzeo model bez nastavaka koji bi tebi bili neophodni.
Ako mislis na onaj braon iz doba komunizma, to ne verujem. Jos uvek me bole prsti od tih prekidaca.
Mada ne bih to preporucio bas na zidnom prekidacu jer je malo nezgrapno, ne bi lepo izgledalo.
Najbolje je, kao sto je receno, na tabli, osigurac, pametni prekidac, sklopka. +FID je idealno ako vec nemas.

Nazad
Vrh Dno