Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Probaću danas, nisam uspeo mosqitto i z2mtt da podesi.
Uspeo sam da povežem preko ZHA, home asistent mi je prepoznao sonofov senzor za temperaturu i vlažnost mada nije bila ista temparatura i vlažnost na sonofu i home asistentu ( na home asistentu je konstantno stajala 28 stepeni)

Mozda je problem ako si pokusao da dodelis USB uredjaj i jednom i drugom kontejneru. Probaj da ga dodelis samo na Z2M kontejner, a HA podigni bez uredjaja vec onda samo da prima podatke od Z2M i prikazuje.

Kada idem na submitt, javi mi ovo i ne može da se poveže
Ne znam šta mu je
Nema šanse da ga dodam

Prilozi

• 20250731_172257.jpg
    20250731_172257.jpg
    367 KB · Pregleda: 57
  • 20250731_172345.jpg
    20250731_172345.jpg
    309 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_20250731_174622_Chrome.jpg
    Screenshot_20250731_174622_Chrome.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Spakovao sam sonoff u kutiju, izgleda da problem pravi slabašni rpi3 , već imam na njemu plex server, wireguard i zurge.
Kada kupim bolji uređaj onda ću podesiti sve ispočetka.

Ja sam sa rpi3 imao problema,non stop se z2m zaglupljivao,uređaji nedostupni,na njemu samo bio HAOS.Tad 10-tak uređaja.Prešao na NUC N3050 ni jedan jedini problem.Moje iskustvo sa rpi3 je baš loše.

Mučio sam se par dana , vidim na ebayu ima Intel nuc, koštaju oko 150 do 200 evra .
Instalirati par plex , zurg , Home asistent, wireguard.
Danas mi stiže shelly 1pm4 , hoću da ga postavim za klimu da vidim koliko troši( planiram da se grijem na nju)
Čekam nekoga da mi postavi ( ne smijem ja oko struje , da ne za.ebem nešto)

Možeš reći koji
Slabo se razumijem u materiju

Pa imas npr Tapo P115 koji koristi dosta ljudi bas za klime. Ne treba ti nikakav elektricar, samo ubodes u steker i vozi.

Kupio 3 , ne mogu da je postavim
Majstor skinuo utičnicu od klime

Ako je nekome interesantno :) uspešno instalirao HAOS na neki prastari android boks S905X 1 GB RAM-a.Pa da vidim da li može da posluži nečemu...

Prilozi

• Screenshot_2025-08-17-15-09-03-342_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-08-17-15-09-03-342_com.android.chrome.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_2025-08-17-15-08-55-158_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-08-17-15-08-55-158_com.android.chrome.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 42
Kako si instalirao? Podsetio si me da imam neki S912 sa 64GB, mogao bih i ja da probam.
Pozdrav

Digneš na kartici Armbian za tvoj boks pa onda redom

1.sudo apt update
2.sudo apt upgrade

3.instaliraš zavisnosti,verovatno je većina već instalirana
jq
wget
curl
udisks2
libglib2.0-bin
network-manager
dbus

4.instaliraš docker

curl -fsSL get.docker.com | sh

5.skineš i instaliraš OS agent

wget https://github.com/home-assistant/os-agent/releases/download/1.7.2/os-agent_1.7.2_linux_armv7.deb
ili u zavisnosti od arhitekture

wget https://github.com/home-assistant/os-agent/releases/download/1.7.2/os-agent_1.7.2_linux_aarch64.deb

sudo dpkg -i os-agent_1.7.2_linux_aarch64.deb (za arm promeniš)

6.instaliraš HA

wget https://github.com/home-assistant/s...s/download/3.1.0/homeassistant-supervised.deb

dpkg -i homeassistant-supervised.deb

na ovom koraku ako izbaci eror da ne može da pokrene docker ili slično,restart boksa

sačekaš par minuta i dostupan je na IP adresi boksa:8123

Kod mene tako radi već 2-3 godine.
Ne znam zašto, ali na svakih xx dana postane nedostupan. Isključivanje iz struje ga 'opravi i tako u krug.

Da li ima neko preporuku sta uzeti tj da li postoji senzor za vrata koji kad nije 'armiran' ponasa se kao obicno zvonce za vrata koje se aktivira na otvaranje vrata a kad je armiran da mi posalje notifikaciju i normalno oglasi alarm?

Slucajno sam naleteo na nesto ovako kod nas ali ne znam da li moze da radi kao obicno zvonce a da ne salje notifikacije: https://wifioprema.rs/product/wise-pametni-senzor-za-vrata-i-prozore-sa-alarmom . Nesto slicno ima k Xiaomi.

Ako imate predlog za nesto drugo, slobodno predlozite.

Više zavisi od sistema gde planiraš da ga koristiš.
Na Home Assistant možeš da podesiš šta god poželiš. Imam gomilu senzora za vrata/prozore sa Aliexpressa koji koštaju oko 5-6€ i savršeno rade.
Ali u HA sam podesio logiku šta koji da radi. Nisam namestio zvonce (pošto mi ne treba), ali mi otvaranje ulaznih vrata upali svetla (da vidim kad ulazim) i stavi RGB u dnevnoj sobi na kao notifikaciju.
Kada nismo kući (ono što zoveš "armiran" sistem) onda i meni i ženi stiže poruka na telefonu, upali se TV, sva svetla u kući počinju da se pale i gase, a sve roletne se podignu. Retko kad stavljamo sistem u taj mod, a aktivira ga ne samo ulazna vrata, nego bilo koji senzor za prozor ili vrata ili neki od senzora prisustva.

Moze i sa Alija pa ako imas link ka konkretnim modelima senzora za vrata koje koristis, ostavi link ovde.

Nama je prvenstveno trebalo zvonce, dok smo na spratu ili u podrumu da cujemo da je neko usao u kucu a posle vidim da isto zvonce moze i da sluzi i kao senzor koji salje notifikacije pa reko sto da ne ako nadjemo oba uredjaja u jednom.

Evo npr. ovaj (mislim da je bio jeftiniji kada sam kupovao, nego što sada vidim): https://www.aliexpress.com/item/1005006699671958.html
Kupio sam razne prozvođače i svi mi se isto ponašaju.
To su samo senzori, nije "oba uređaja u jednom". Ako nemaš Home Assistant ili neki hub, ne znam kako da uradiš to što nameravaš. Nema smisla da komplikuješ ako ti treba samo ding-dong kad neko otvori vrata :)
Ja sam duboko zaglibio sam automatizacijom, tako da mi jedan senzor više ne predstavlja nikakav problem. A svaki dodatni mnogo više donosi zbog kombinacije sa svim ostalim.
Inače, ovakvi senzori su bolji ako su Zigbee nego WiFi. Trebalo bi da mnogo duže traje baterija. Ali ti treba hub (ili HA).

Da li ima neko preporuku sta uzeti tj da li postoji senzor za vrata koji kad nije 'armiran' ponasa se kao obicno zvonce za vrata koje se aktivira na otvaranje vrata a kad je armiran da mi posalje notifikaciju i normalno oglasi alarm?

Slucajno sam naleteo na nesto ovako kod nas ali ne znam da li moze da radi kao obicno zvonce a da ne salje notifikacije: https://wifioprema.rs/product/wise-pametni-senzor-za-vrata-i-prozore-sa-alarmom . Nesto slicno ima k Xiaomi.

Ako imate predlog za nesto drugo, slobodno predlozite.
Svaki senzor to moze uz odgovarajuce podesavanje u aplikaciji. Ako ti treba samo ovo, a vec nemas i ne planiras home assistant, onda ce ti tuya biti sasvim ok.
Ja bih preporucio zigbee iako to zahteva hub. Ljudi cesto uzmi wifi jer je lakse za prvi korak, ali kasnije se to prosiri i onda moras da menjas celu kucnu mrezu ili sve senzore.
Hub nije skup i nakon toga je pesma.
Sve u svemu, u tuya app imas da podesavas automatizaciju kako zelis, u odnosu na vreme, na tvoju aktivaciju ili u odnosu na neki drugi senzor.
1. vreme
namestis fiksno za svaki dan (moze svaki da posebno) kada ce neka automatizacija da se pali i gasi i u tom periodu ce ti raditi senzor kao zvono.
2. rucna aktivacija i deaktivacija. Mozes dokupiti taster za ovu namenu ili preko aplikacije paliti i gasiti.
3. u odnosu na neki drugi senzor
Namestes recimo senzor ljudskog prisustva na taj sprat i ako on detektuje da ima nekoga, senzor za vrata radi kao zvono. Ako na spratu nema nikoga, onda radi kao alarm tako sto salje notifikaciju na telefon.
Za ovo treba vreme da se podesi bas lepo da nema false positive, ali je izvodljivo.

Ako sam dobro razumeo, Tuya senzori su samo senzori, nemaju u sebi ugradjen zvucnik vec moram da ga koristim da bi aktivirao nesto drugo? Wifi i zigbee su nacini povezivanja (zegbee custom protocol recimo koristi ga i Imou alarmni sistem: https://www.alarm.rs/imou-alarmni-sistemi). Ako idem za zigbee nacinom povezivanja treba mi neki hub (opet preporuka sa vase strane).

Ok, ajd od vas upucenijih, sta bi mi sve trebalo da bih postigao recimo ovo:
  1. Dugmence kod kapije da ljudi zvone kad hoce da udju
  2. Senzor za vrata koji bi detektovao da je neko usao u kucu (recimo otkljucana kapija a nije koristio zvonce da se najavi, klinci iz komsiluka dosli kod mojih klinaca recimo...)
  3. Hub za Zigbee protokol
  4. Eventualno neki zvucnik ako vec hub nema nesto tako ugradjeno
Znaci kad neko zvoni na kapiji da mi se oglasi neki zvuk u kuci. Kad neko ulazi u kucu da mi se oglasi takodje neki zvuk i na kraju ako je sistem u alarm modu, kad neko udje u kucu (ne kad pritisne zvonce na kapiji), treba da zazvoni ali i da mi posalje notifikaciju na telefon (da se ponasa poput alarma). Ovo mi na kraju dodje kao polualarmni sistem u kombinaciji sa zvonom za kapiju i za ulazna vrata. Imou/Dahua alarmni sistem mi moze nesto od ovog odraditi ali je to ipak alarmni sistem i mozda overkill za ono sto meni trenutno treba pa bi mozda krenuo sa opcijom smart home sistema i njegovih komponenti.

Ako imate nesto sto vec koristite ili ste voljni da mi preporucite konkretne proizvode za kupiti (aliexpress, temu, neka radnja kod nas), bio bih zahvalan.

Pada mi na pamet da instalira[ Home Assistant i da sve to podesiš tamo. Ali to je po meni "overkill" za samo tu namenu. Ja sam sve automatizovao na taj način, a znaš kako kažu "kad imaš čekić, sve ti liči na ekser". Valjda će ti neko drugi dati pametniji savet...

Ali ako hoćeš da kreneš ovim putem, onda ti savetujem da uzmeš neki mini PC (može stariji, polovan) i tu instaliraš HAOS. Kupiš neki zigbee koordinator npr. Sonoff ZBDongle-E ili ZBDongle-P. I pokako kupuješ koji god senzor ti treba.
Za tvoju potrebu, senzor za vrata/prozor, bilo koji bluetooth zvučnik (mada možeš da koristiš bilo šta na tvojoj kućnoj mreži - recimo TV), i ako nemaš izvučene kablove do zvonca, onda neko Zigbee dugme (recimo Sonoff SNZB-01P, Ikea Somrig,...). Nisu baš predviđena da stoje na kiši, ali to zavisi od toga gde bi hteo da ti bude zvono.

Dakle: kompjuter + Zigbee koordinator + door senzor + dugme + zvučnik. Prva dva su obavezna, a posle kombinuneš šta ti se svidi. Nebo je granica.

Nemam stari komp tako da samo ono sto se moze naci kod kineza, neki wired hub, senzori za vrata, zvucnik i dugme koje moze napolje, valda se moze naci tako nesto :)

Ako ti je to jedini use-case, HA bi ti bio overkill za tako nesto, kao sto rece @component
Mozda bolje da probas sa Xiaomi/Aqara resenjima npr, da imas sve u jednoj app i da mozes da napravis automatizaciju odatle.
Uzmes aqara zigbee button neki, aqara door/window sensor i hub. Prva dva imas na aliju za po tipa $10, za hub nisam siguran, verovatno i to ima na aliju. Procitaj prvo specifikacije, treba da bude zigbee hub i da podrzava ova prva dva uredjaja(msm, valjda bi svaki hub trebao da ih podrzava, ali sta znam).
Hub koji ja imam(xiaomi neki stari) ima i zvucnik u sebi, tako da kontam da mozes to da iskoristis za notifikacije.

Mislim da sa hubom ide i neki njihov softver. Ne znam, nisam koristio hub, ali bih voleo da neko ko jeste, kaže više o tome kako tu stvari funkcionišu.
U HA može da napravi šta god poželi. Ne znam kako bi preko nekog ograničenog, user friendly softvera napravio da se alarm oglašava samo ako prethodno nije pritisnuto dugme (i vremena da prođe od dugmeta i otvaranja vrata?) Pada mi na pamet da neko zvoni i ode (misli nisi kući), a minut kasnije dođe neko drugi i ne zvoni nego samo uđe. Da li bi trebalo da se oglasi notifikacija ili ne?
Zanimljive varijante mogu da budu. Ako u celu priču ubaciš senzor prisustva, PIR senzor ili možda kameru sa detekcijom osoba, može fina automatizacija da se napravi. Možda čak i automatsko zaključavanje/otključavanje vrata?

Za 30-40€ možeš da kupiš i zigbee koordinator i mini pc,greota ići na hub :)
Baci pogled i na Ikeu,imaju jako povoljne zigbee stvarčice.

Gledao sam Ikea-u ali nemaju sve sto bi meni trebalo a i sam HUB je dosta skup.

Evo sta sam nasao na Aliju (Temu je dosta skuplji) stim da sam mislio uzeti dva senzora za vrata i dva spoljna dugmeta (ako ukradu jedno :) ):

1755518541241.png
Nemam pojma da li se nesto moze bolje/povoljnije/jednostavnije naci a i kontam da mi je ovo dobra osnova za nesto vise u buducnosti.

Nazad
Vrh Dno