Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024 / 2025)

Ukratko, da, tražiš previše. Erste Premium jedino još nudi neograničeno podizanje sa tuđih bankomata uz Visa Platinum, ali ne važi promo period od godinu dana besplatnog održavanja kao za osnovni i standardni račun. Pritom, naplaćuju se provizije na naloge, a ni u Addiko nije srećna situacija sa jačim paketima uz par podizanja i provizije na uplatnice. Postojala je mts banka i sa 100 dinara mesečno bila konkurentna. Mnogi su bili spremni da ostanu iščekivajući uplatne/devizne bankomate van Beograda, Novog Sada i Niša, ali sve je palo u vodu kada su bili u zenitu. Dok Yettel nudi ovakve uslove za Max, uz sve kompromise i bez preteranih očekivanja, to je korektno, samo da nemaju većih ispada, ali to je verovatno i krajnji cilj ovih ulaganja, da dignu vrednost banke i pokušaju da je prodaju sa novim core sistemom. S obzirom na to da se bliže broju od milion korisnika, namera se između redova nazire.

Evo, recimo, ja sam jedan od tih koji je Lite otvorio zbog primanja plate da mu ne bi naplaćivali održavanje na omladinskom. Neki od ranije imaju Starter, jedan broj ostao, drugi prešao na Lite, a manji broj uzeo Progresiv zbog plate. Dok sam radio u firmi, mnogi iz moje smene su naveli 115 račune (tada nije postojao iRačun). Pritom, većina Yettel kupovina na rate ide preko banke i tako se dolazi do te cifre. Za prošlu godinu objavljeno je nepunih 900k korisnika.

Poenta je da niko sa dva grama mozga neće kupovati 30, 60 ili 90 hiljada dinara karticom stvari koje mu ne trebaju da bi dobio benefit neplaćanja 600 dinara održavanja. Ti si to tako otprilike predstavio, pošto si kao alternativu dao ulaganje u BTC.
Zapravo, ne.

Kad imaš mesečna primanja od 300-400k RSD mesečno, potpuno je nebitno preusmeriti 30ak hiljada RSD od plate u neku drugu banku, verovatno se ništa previše bitno neće izmeniti po pitanju proseka primanja u tvojoj primarnoj banci. Sve OK.

S druge strane, ako su ti primanja tipa 150k RSD mesečno, ako preusmeriš 30k RSD u Yettel banku, to je petina manje u tvojoj primarnoj banci i to onda može potencijalno da ti smanji kreditnu sposobnost u primarnoj banci za nešto što ti je u tom trenutku bitno, a nepredviđene stvari se jednostavno dešavaju u životu. Onda odjednom taj Bank Max više nije tako besplatan.

Inače je ceo taj koncept besplatnog računa vrlo rastegljliv za različite ljude. Ja recimo baš dosta idem napolje non stop i trošim devize, i mene bi recimo "besplatni" iRačun kod Raiffeisena (pa čak i njihov Premium paket sa adekvatnom mesečnom platom na istom) samo na provizijama od 1 i 2% koštao par hiljada RSD mesečno i kao takav mi bio vrlo neisplativ i daleko od besplatnog, iako na papiru to jeste.

S druge strane, ako su ti primanja tipa 150k RSD mesečno, ako preusmeriš 30k RSD u Yettel banku, to je petina manje u tvojoj primarnoj banci i to onda može potencijalno da ti smanji kreditnu sposobnost u primarnoj banci za nešto što ti je u tom trenutku bitno, a nepredviđene stvari se jednostavno dešavaju u životu. Onda odjednom taj Bank Max više nije tako besplatan.

Može potencijalno i da mi ispadne 30 000 RSD iz džepa na ulici.

Nedavno sam uzeo online kredit u Raiffeisenu kojem sam priložio izvode iz Yettel banke. Za 30 minuta! Nikad nisam primio ni dinar plate u Raiffeisenu. Ironija je da mi je kredit sličnog iznosa i lošijih (po mene) uslova zatražen od "matične" Yettel Bank odbijen. Odbijenicu sam čekao 48 puta duže nego odobrenje kredita u Raiffeisenu.

Banke uglavnom traže da vide koja su ti primanja, da bi ocenili tvoju kreditnu sposobnost, kao i istoriju kreditnih zaduživanja (u svim bankama), a ne zanima ih mnogo gde si primao platu pre odobrenja kredita kod njih. Imam utisak da su im klijenti koji primaju platu u drugoj banci čak i poželjniji, da bi dobili nove klijente koji će primati platu kod njih (slično kao kod mobilnih operatera). Neke banke uslovljavaju da prebaciš platu kod njih nakon odobrenja kredita, neke primenjuju lošiju kamatnu stopu ako ne prebaciš (npr. Raiffeisen), a neke čak ni nemaju uslov vezan za prebacivanje plate.

Zasto odmah ne uvedu opciju za isporuku kartice u Yettel poslovnici? Nije mi stigla MC, pa su sada porucili novu. I za prvu sam dugo cekao… zasto sami ne rade izradu kartica nego cekaju NBS zavod? Zasto ne omoguce da se odmah ubaci u Apple Pay, pa nek plastika putuje?

Da li ce ikada da puste Prenesi?

Sestri danas klepili 5x 20000 din sa MasterCard Yettel. Ništa osim Temu i Aliexpress od ( da kažem) manje sigurnih sajtova.

Blokirala karticu i naručila novu i sad piše prigovor za povraćaj sredstava. Trgovac nekakav gaming UK.

Spustite limite po kartici. I/ili otvorite stedne racune kroz app i tamo sklonite novac da ne bude izlozen karticama

Ne mora ni to, samo gde se menjaju limiti iskljucis na primer internet placanja, kad budes nesto placao preko interneta onda upalis.
I mene su tako jednom pokusali klepiti za 10$ koliki mi je bio limit, ali je transakcija blokirana od strane banke, nisam ih uopste ni cimao.

Iskreno od tih manje sigurnih sajtova vise verujem njima nego nekim polularnijima, a mozda i bude hakerski napad na sajt/banku i oni to ne objave.

Ja sam je savetovao da sklanja pare na štedni račun. Naravno da me nije poslušala. Promeniće sad limite. Šta mislite koliko je realno da se novac vrati ?

Ako te nije oko toga poslusala onda automatski sumnjaj da je ipak unela podatke gde ne treba.

Booking isto moze da bude problematican, zato nikad internet kanal upaljen 24/7 ili ako je upaljen, nikad sve pare na tekucim racunima, samo stedni.

Vratice ako nije potvrdjeno kroz 2fa ili apple pay.

Bilo bi idealno da moze da se stavi da kartica ne prolazi ako trgovac ne koristi 3d secure. Ovo je po meni must feature kako ne bi dolazilo do kradje.

Anyway jel kloniraju kartice ili neka druga vrsta prevare? Tipa lupam temu trgovac vidi detalje kartice i iskoristi na drugom mestu?

Temu ne koristi 3DS, već kartica prolazi samo na osnovu podataka kao Dina. Koliko sam shvatio, prodavci su tamo samo fiktivni, inače se kupuje direktno od platforme.

Da li je poznat datum kada će moći da se otvori tekući račun online bez odlaska u poslovnicu?
Instaliram aplikaciju posle 200 godina i vidim na uvodnom prozorčiću da će to uvesti "uskoro".

Inače ona mapa na aplikaciji meri udaljenost od poslovnice vazdušnom linijom, što nije od nikakve pomoći ako nemate paraglajder.

Sigurno je sa telefona imala neku igru gde je ostavila podatke kartice, nakon čega su oni skinuli... Dešava se ali je ozbiljna suma, znam od prijatelja da su bile manje sume po 2000 dinara i slično...

Evo timline za izradu kartica i slanja istih.
28. Jula otvorio BankMax Racun
Stigla notifikacija da su kartice poslate 13. Avgusta.
Danas 18 Avgusta stigle kartice na kucnu adresu.

Lepo cu da se ubijem. Odradio podizanje na random bankomatu 1000 din da aktiviram karticu. I dalje kad hocu sad da placam nesto online sa karticom 3D secure code ne stize mi OTP poruka... Meanwhile na yettel bank chat podrsci me teraju da zovem operatera da vidim sto mi ne stizu poruke :D

Poslednja izmena:
Mora da prođe od 24 do 72 sata od prve aktivacije. Isto je kao i kod mobilnih operatera kada se aktivira neki od servisa usled prebacivanja broja iz jedne mreže u drugu...

Gledao sam i po eBankingu da li imaju mToken/mPIN, ali izgleda da za 3DS za sada šalju isključivo SMS.

Vagam "ponudu" za Yettel SVE, pošto ispunjavam uslove za aktivaciju, jasno mi je koji su benefiti, ali se pitam da li postoje neke skrivene mane? Efektivno ako odustanem od banke ili mobilne usluge samo prestaju da važe benefiti? Ne vidim da postoje neki skriveni penali ili obaveze koje bi me sprečile da promenim banku ili mobilnog provajdera u bilo kom trenutku...?

Račun otvoren 01.avgusta i još uvek nisu kartice ni poslate. Užas. A rekli su najdalji rok za slanje je 15 dana, a onda još 15 dana za dostavu. Ne znam kako zamišljaju da ljudi ispune uslov potrošnje od 30.000, ako im je rok dostave 30 dana. Znači može da se desi nekom čak ko otvori i odmah 1. u mesecu da karticu dobije poslednjeg dana u mesecu. Trebali su onda makar za taj prvi mesec da daju bezuslovno besplatno održavanje. Oni su kao digitalna online banka, a nemaju kao OTP odmah aktivne digitalne kartice…smejurija

Vagam "ponudu" za Yettel SVE, pošto ispunjavam uslove za aktivaciju, jasno mi je koji su benefiti, ali se pitam da li postoje neke skrivene mane? Efektivno ako odustanem od banke ili mobilne usluge samo prestaju da važe benefiti? Ne vidim da postoje neki skriveni penali ili obaveze koje bi me sprečile da promenim banku ili mobilnog provajdera u bilo kom trenutku...?
Ako imas neku promociju aktivnu na Mobile L ili M tipa 50% popusta na pretplatu ne mozes da ispunis uslove za Yettel SVE? Ili si vec probao i proverio kad si kliknuo da se informises da li imas uslova?
I kolko sam upoznat ako vise ne ispunjavas uslove za BankMax ili promenis paket na banci / promenis paket na telefonu gubis onda Yettel Sve.
Račun otvoren 01.avgusta i još uvek nisu kartice ni poslate. Užas. A rekli su najdalji rok za slanje je 15 dana, a onda još 15 dana za dostavu. Ne znam kako zamišljaju da ljudi ispune uslov potrošnje od 30.000, ako im je rok dostave 30 dana. Znači može da se desi nekom čak ko otvori i odmah 1. u mesecu da karticu dobije poslednjeg dana u mesecu. Trebali su onda makar za taj prvi mesec da daju bezuslovno besplatno održavanje. Oni su kao digitalna online banka, a nemaju kao OTP odmah aktivne digitalne kartice…smejurija
Strpi se, verovatno ces dobiti ove nedelje da su poslate, pa onda mozes u apple pay da dodas. E sad treba da pazaris za 30000 din do kraja meseca :|
Al se generalno slazem dugo prave te kartice, Meni kod RFB su napravili i poslali visu i dinu kartice za 5 dana...

Inicirao sam podelu na rate putem veba, međutim ništa se nije desilo. Jel ima neki period čekanja pa bude vidljiva ta podela na rate ili sam ja nešto pogrešio?

@Stiven
Imam promociju na 50%, ali mi u app daje mogućnost da aktiviram ponudu. Nije mi problem da aktiviram, već da li da aktiviram, prosto mi je neverovatno da nema nikakvih skrivenih negativnih posledica...

Nazad
Vrh Dno