Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Gde da kupim 30W/50W panel voltaze 18V/20V?

Uzeo sa Alija "40W" panel koji u najboljem slučaju ima 10W, ako i toliko.

Meni je majstor koji je radio hybridni sistem zahtevao da sa radi ponovo uzemljenje. Ispitivao je otpor uzemljenja mislim sa nekim Fluke uredjajem i ustanovio da elektricar u sivoj fazi nije adekvatno uzemljenje odradio, pa smo morali nove metalne profile da ukucavamo u zemlju :). Ostala je nedoumica da li je to uzemljenje bilo uslov za postavljanje sistema ili je insistirao reda radi da se odradi, jer svaka kuca treba da ima adekvatno uzemljenje.
Kako ide ovaj proces uzemljivanja. Sonde bi trebale da se zabodu u zemlju 2/3m, ali kako to da uradim? Ne moram valjda zvati bager da mi kopa rupu samo zbog toga? Sta znaci "pa smo morali nove metalne profile da ukucavamo u zemlju", Cime?

Kako ide ovaj proces uzemljivanja. Sonde bi trebale da se zabodu u zemlju 2/3m, ali kako to da uradim? Ne moram valjda zvati bager da mi kopa rupu samo zbog toga? Sta znaci "pa smo morali nove metalne profile da ukucavamo u zemlju", Cime?
Sacekas da bude neka kisa da smeksa zemlju, trebaju ti neke manje merdevine za pocetak, uzmes neki veci cekic i udri :).

Osvanuo je i taj dan... Mala, ali odabrana grupa ratnika, ne hajuci za sopstveni zivot, radeci na +35C, posle 7h mukotrpnog rada izvrsila je montiranje opreme i pustila u rad elektranu na lokaciji Backi Jarak. Msm, samo su namestili da nesto radi/proizvodi al kos nisam na mrezi 😁

Odusevljenje na nivou, toce se hektolitri piva kad ne lezi vraze... :devilish: ... eto ti i maila EPS-a sa predlogom ugovora 🤩 Da nevolja nikad ne ide sama, upucuje se i mail lokalnoj komisiji za prijem elektrane (a iz pouzdanih izvora dobijam info... oladi pivo stizemo sledece nedelje). Danas je bas neki solarni dan 👊

Skupo će te izađe to 😁
Otpor za uzemljenje je do 5 ok, kod mene ovako bilo

Prilozi

• Screenshot_2025-08-15-15-25-04-426_com.google.android.apps.photos-edit.jpg
    Screenshot_2025-08-15-15-25-04-426_com.google.android.apps.photos-edit.jpg
    164.1 KB · Pregleda: 20
Upravo tako, baterije se pune dok ima sunca.
Dok ima energije u baterijama inverter pretvara DC iz baterija u AC (potpuno off-grid).
Kada se baterije isprazne, unutar invertera sklopka prebaci tako da trosi struju iz mreze (nema vise nikakve veze sa baterijama).
Na ovaj nacin sistem moze raditi i ako ima nekoliko oblacnih dana pa se baterije ne mogu napunit. Samo direktno trosim struju iz mreze.

Da li je isti princip kao sto sam opisao?

Da, to je to, imas kineski hibridni offdrid inverter kao svi mi koji smo isli na komplete panel/baterije/inverter.
Normalno je da srafciger-tinjalica reaguje na obe rupe u uticnicama koje su povezane na inverter, tj. da pokazuje napon na obe rupe (skraceno DP*).
Kada grid preuzme (pad napona baterije ispod namestenog,a pre toga nema napona sa panela, pa se i baterija iscedi do namestenog minimuma) , tada grid ide direkt u uticnice, ostatak u preko invertera na punjenje baterije, i nema napona na drugoj rupi uticnica.
U slucaju da nema solarne prozivodnje, nakon par minuta kod mene prebaci na AC220V iz kuce (primarno) ili na bateriju (sekundarno), i ti se pririteti daju nastlovati na samom inverteru.
To sam stelujem u odnosu na sezone...
Ako si na AC, tada tinjalica pokazuje napon samo na jednoj rupi, tj. nije u DP* rezimu.

U sutini, takav sistem nikako ne moze da se zove solarna elektrana, vec offgrid sa 220V pripomoci...
I jeste super stvar kada imas baterije i 220 AC backup, jer radi kao dugovecni UPS.
(kod mene je 9.6KW AGM solarnih baterija, tj. 4 x 200Ah, ali u proseku odbi 50% od navedenog, inace stradaju).
Samo treba gledati sta se veze na offdrid, ako je kuca u pitanju..

* = DP je skranica kada su obe rupe "pod naponom", ali svetska solarna agencija jos nije odobrila skracenicu kao svetski priznatu, jer kao "zauzeta je skracenica...". :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno