Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

To je bas radnja i nema covek vremena,verovatno.

Ја имам ово selle Italia kоје је препоручио illidan. Ту ми је женина сестра, воли цура бајс, кад је видела мој, хтела да проба. Ја реко седи прво на бајс да видиш како се чини. Каже незгодно седиште... Наравно, ако немаш одговарајући шортс. Ја сам пре тога користио неко fizik које је дошло уз бајс, и после годину ипо провалим да ми је прешироко.
Као што су већ изнад писали, седиште би требало да има што мање сунђера, за то служи шортс :)

Da li neko mozda ima iskustva sa ovim MTB sJedalima?....narocito oni siri modeli

Kao neka premium marka za razumnu cenu...

Ja sam ovde proletos kukao na sedište, kad sam uzeo novi bajs. Nesnosni bolovi, nakon pola sata vožnje.
Poslušao savete:
  • kupio krštene gaće
  • dao vremena sa se d*pe navikne
Sada vozim 4 sata bez problema, isto sedište. Razmišljam i dalje o zameni, ali pojma nemam kakvo bih uzimao, i kako bih (brzo) znao da sam pogodio.
Sve u svemu, na listi narednih investicija, sedište lagano pada 😊

konacno, namenska biciklisticka gravel staza u ns? 🙉

Prilozi

• Screenshot_20250812_102308_Edge.jpg
    Screenshot_20250812_102308_Edge.jpg
    191.5 KB · Pregleda: 105
Ja sam ovde proletos kukao na sedište, kad sam uzeo novi bajs. Nesnosni bolovi, nakon pola sata vožnje.
Poslušao savete:
  • kupio krštene gaće
  • dao vremena sa se d*pe navikne
Sada vozim 4 sata bez problema, isto sedište. Razmišljam i dalje o zameni, ali pojma nemam kakvo bih uzimao, i kako bih (brzo) znao da sam pogodio.
Sve u svemu, na listi narednih investicija, sedište lagano pada 😊
Isti problem, skoro presao sa trekinga na drumasa. Lepo mi svi rekli kupi prvo opremu pa vozi, a ja ma jok, sta oni znaju. Posle 3 dana otpadanja od bolova odem i uzmem i gace i dres i rukavice sa gelom na dlanovima, jer su me i dlanovi boleli.

Totalno drugi koncept voznje u odnosu na treking.

Da li neko mozda ima iskustva sa ovim MTB sJedalima?....narocito oni siri modeli

Imam ja ovo drugo već skoro godinu dana, sasvim solidno sedište

Kao brend je ok ja koristim SME mountain core prime vec trecu sezonu i prilicno sam zadovoljan.

Juče na vožnji sam oborio dva rekorda :D
Prvi je da sam se popeo na brdo sa nagibom od 35% a drugi ne tako pohvalan je da sam imao prvi ozbiljan pad sa bajsa, sem dve veće modrica na butinama od kormana i malo oguljeno desno koleno nista ozbiljnije.

Bajs prošao još bolje s obzirom, da je pao na mene samo se korman pomerio nekih cm, ogulio sam dispej na gps-u i pomerila mi se ručica za zaključavanje prednjeg amortizera. Odnosno sve sto je bilo na vrhu kormana tako da sam poprilično sam zadovoljan kako je proslo s obzirom da sam leteo preko kormana u svojoj 43. god sa 90Kg :)

Trail staro Hopovo, staza nije previse tehnički zahtevna ali je dosta brza i nju prošao već 5-6 puta tako da sam je poprilično znao pa sam je ovaj put cepao najbrže što sam mogao. A prethodno nikad nisam imao problem da se zaustavim ispred ovog mesta:
Pri kraju staze ima jedan improvizovani mostić u suštini to je samo betonski stub širine nekih 30-ak cm, preko kanala dubine nekih 3 metra i sirine 5.
Problem je sto taj stub nije u ravni sa obalama već je spušten nekih 50 cm i prilaz je malo nezgodan samo iskosa zbog stabla i korenja, tu se ovek zaustavim i prenesem bajs preko toga i nastavim dalje.
E ovaj put sam izleteo iz krivine dosta brže i kočio sam nekih desetak-petnaest metara dok na kraju nisam video da nema šanse da ću da se zaustavim i tad je valjda refleks preuzeo i nekih dva metra pre kanala sam zakucao prednji točak i počeo da letim pre njega, tako da sam pao ispred samog kanala a onda i bajs na mene. Da nisam pao računam da bi se survao u taj kanal i prošao mnogo gore, bar mi se tako čini.
Mislim da je pored brzine podloga imala još veću ulogu u tome da nisam mogao da se zaustavim, na stazi pogotovo na ovom delu zemlja suva kao barut sa finom sitnom prašinom od gore.
Čim malo stisneš kočnicu zadnji točak odmah počinje da blokira, grip jako loš.

Capriolo LC 7.1 model nema predvidjeno mesto za naslanjac(stopu), pa sad moram da vijam onu varijantu bez srafova.
Na njihovom sajtu nema nista, svaki je na sraf, pogledao na jos nekoliko mesta, ali nisam nista pronasao.
Sta preporucujete i gde naruciti?

inace to je mtb, na mtb nije preporucljivo da se stavlja nogica zbog kamenja i drveca na stazama

Zato što 99% pošto MTB korisnika vozi isključivo kroz šumu i kamenjar 😄

Pozdrav, drustvo, pre par strana sam pisao da sam iskrivio kuku menjaca, uspesno je promenjena, stavljena je nova, hvala na savetima, (ima kod nas na cikloberzi covek koji ih pravi), ali imam sledeci problem pa ako moze savet.

Kaseta je nova kupljena 06.2024 shimano hyperglide HG cs-hg31-8, 11-32T,
Lanac nov kupljen 06.2024 shimano cn-hg71,
Menjac shimano altus,
Bajs je e bike,

Poceo je da preskace lanac na 8 brzini (najmanji zupcanik t11), znam da je to do istrosenosti zupcanika, ali mi je prosto cudno i nemoguce da posle svega 6 meseci i predjenih 1000 km da se lancanik potrosi.

Razumem da su to jeftine komponente, ali bas tako brzo da se potrosi, lanac je i dalje kao nov, nije potrosen, kuka je u pravcu, menjac je ok, nema lufta, indeksiranje brzina podesene.
Pitanje je koju kasetu kupiti kod nas a da potraje malo duze, gledajuci internet sve mi je manje jasno a i izbor nije neki, nije mi problem da dam malo vise ako ce potrajati, izbor se sveo na sledece kasete dostupne kod nas:
  • Shimano Acera CS-HG41 11-32T
  • Shimano Claris CS-HG50 11-32T
  • Shimano Alivio CS-HG51 11-32T
  • SHIMANO DEORE CS-HG51 8BRZINA 12-25T

Cene su tu negde i nisu mi toliko bitne, citajuci internet kazu da nema neke razlike u ovim kasetama osim u tezini, sto opet me ne zanima, zanima me dugotrajnost, i zanima me da li mogu na ovaj menjac da stavim kasetu koja ima lancanike u rasponu 12-25T, jer su trenutno 11-32T

Hvala svima koji su procitali i na savetima :)

Pozdrav, evo me da se oduzim zajednici na savetima i pomoci, post ce biti dugacak, ko ne zeli da cita ukratko hvala na pomoci, svi problemi reseni

Pisao sam o problemu sa kasetom i reseno je tako sto sam kupio Shimano Deore CS-HG51 8BRZINA 12-25T, promenio i zadnji menjac i kuku menjaca, lanac je ostao isti skracen na meru, evo posle 1500 km sve radi kako treba, negde je bio problem u relaciji kaseta-kuka menjaca-zadnji menjac.

Posto mi ne jurimo vreme ni brzinu a vozimo bicikl sa asistencijom i tako se i identifikujemo kao biciklisti :D nama biciklovi sluze za kruzing, uspesno smo odvezli turu Zr-Temisvar, posto su biciklovi ograniceni na 25kmh trebalo nam je 5 sati aktivne voznje, 6 sati ukupno sa pauzama, negde na pola puta ima dobar restoran u Srpskom Itebeju, preporuka za hladno cedjenu narandzu.

Prilozi

• IMG_20250502_124901.jpg
    IMG_20250502_124901.jpg
    395.5 KB · Pregleda: 38
  • IMG_20250525_115414.jpg
    IMG_20250525_115414.jpg
    790.8 KB · Pregleda: 37
  • IMG_20250620_114322.jpg
    IMG_20250620_114322.jpg
    449.4 KB · Pregleda: 43
  • 0-02-05-186682f4fb1abb6dfe338d70d67a524da27e0fff68612f8b31076efc460fcdf4_3ab275f521e1a4f7.jpg
    0-02-05-186682f4fb1abb6dfe338d70d67a524da27e0fff68612f8b31076efc460fcdf4_3ab275f521e1a4f7.jpg
    53.5 KB · Pregleda: 43
bravo :) lepa je to tura, isao sam par puta, samo iz NS :)

takodje preporuka, u Temisvaru ima restoran uz Begej, tacno prolazi biciklisticka staza kroz bastu restorana (ne znam mu ime), moze da se parkira bicikl i svrati na hranu :) lepa atmosfera i da se proba njihov "cevap" Micu :)

... a vozimo bicikl sa asistencijom...
Pre neki dan, krenem uz Avalu, prema spomeniku, vidim perifernim vidom biciklistu iza mene. Stiže me čovek i krene priča, ali on sve vreme iza mene, ne vidim ga. Kaže prvi put je na Avali, dosadila mu Ada, pa mu rekla žena da dođe na Avalu, da je lepo....pita jel teško do gore i tako ćaskamo, ja njega ne vidim, meni brzina varira od 11-16km/h, ali shvatam da on priča mnogo više od mene. Kaže, a jel znaš, imali kakva staza kroz šumu, ja se okrenem, reko', ajde priđi da ti vidim gume, kad on kao metak pored mene, kaže, imam ja godina, ali i dobru bateriju :LOL:
Pravio mi još malo društvo, pa otišao i sretnemo se opet na vrhu, kaže otključan, do 30km/h.
Objasnim mu kako da dođe do staze pored Čarapića brsta i šta ću, vrti pedale nazad :D

Nazad
Vrh Dno