Šta je novo?

Veš mašine

Sta znaci da centriraju ves?
Bas juce komsika nam donela jastuke da probamo da ih iscentrifugiramo, njena kombinovana Gorenje nije htela da ukljuci centrifugu nasa ih bez problema iscentifugirala a jastuci su od memorijske pene i lepo se nacibali vodom
Prosle nedelje drug prao perjan jastuk i cebe i dve Beko nisu htele da ukljuce centrifugu samo za jastuk dok neka starija Gorenje bez problema odradila posao
Keva se cudi kakve su to masine njena EI nikada se nije bunila

Majka je zadovoljna, odlično pere, programa ima baš dosta, kao i opcija nekih dodatnih. Prskanje parom, dodatna voda, da se ne guzvaju stvari...

Inverter je tih, ne sad da se ne cuje, ali dosta tisi i normalniji zvuk od klasicnih motora na masinama.
Kazes da je taj WPNEI82A1S isti kao ovaj moj, ista dubina 46.5? Ne znam zasto ali nisu bas tacne informacije, na Gorenje sajtu za ovu moju masinu su pisali da je duboka 54.5 iako je 46.5, proveri za svoju 82A1S dal je stvarno 54.5 ili 46.5, ne znam dal ti treba SLIM il standardna, pa da se ne opeces.
Super, hvala.

E nisam obratio paznju na to, ali mi svakako ne treba slim. Sada bas gledam to, ova stoji da nije slim nego je 54.5. Ali prostor mi nije problem.

Nisam gledao etiketu, nas zamolila komsika da pustimo centrifugu i osusimo ih

WPNEI72/82/74/84/94A1SWIFI modeli imaju zapreminu bubnja od 54l.
Prvo sam gledao izmedju WPNEI94A1SWIFI i WPNEI84A1SWIFI. Prva je 9kg a druga je 8kg. Ali sam odustao od 9kg kada sam video da je zapremina isto 54L.

Ali ova što je @Bokii99 pomenuo je WPNEI74SA1SWIFI je valjda zapremine 49L.

Ima malo i do dubine,tj širine...Iako je zapremina ista npr 54l,stvari nisu voda,pa može više stati u npr od 9kg,jer se ide u širinu.
Iako je matematički zapremina ista.

Sta znaci da centriraju ves?
Bas juce komsika nam donela jastuke da probamo da ih iscentrifugiramo, njena kombinovana Gorenje nije htela da ukljuci centrifugu nasa ih bez problema iscentifugirala a jastuci su od memorijske pene i lepo se nacibali vodom
Prosle nedelje drug prao perjan jastuk i cebe i dve Beko nisu htele da ukljuce centrifugu samo za jastuk dok neka starija Gorenje bez problema odradila posao
Keva se cudi kakve su to masine njena EI nikada se nije bunila
Pisano pre dve strane, ta EI i matore gorenje su mehanicke, ‘glupe’ masine.
Šta misliš kako su problem disbalansa rešavale mašine sa mehaničkim programatorom? - Nikako
Dakle, ako je iko koristio starije mašine (20+ godina stare), koje imaju mehanicko upravljanje, zna da su umele vrlo često da lupaju udaraju i skaču upravo zbog toga što nisu imale kontrolu balansa. Motor vrti sporom brzinom, programator prebaci i motor ubrzava na brzinu centrifuge. Npr ako se umotaju peskiri i posteljine u kuglu, to može da napravi haos i da rasturi mašinu. U suštini, te stare mašine pokreću centrifugu neovisno o tome šta ti ubacio.

Mašine sa elektronskim upravljanjem nadgledaju uravnoteženost veša u bubnju pre zaletanja u centrifugu, tako što brzinu okretanja poveca tek toliko da zalepi ves na rub bubnja, elektronika prati parametre oscilovanja tahometra (senzora broja obrtaja) i struje koju motor vuče u datom momentu. Ukoliko su oscilacije van opsega, mašina staje, i ponovo rasporedjuje ves. Ukoliko su unutar nekog zadanog opsega, masina krece.

Jel imao neko situaciju da mu ispada grejac i da je uzrok prosto sirenje ulaza grejaca od toplote i da mora novi bubanj?
Ovo informaciju sam dobio od majstora samostalca, posto mi je jutros ponovo procurila masina, bukvalno drzala isto koliko i posle poslednje intervencije servisera 2-3 vikenda i minimum 10 masina opranih.
Kaze mi covek tu ide nov bubanj jer se prave od plastike i logicno se plastika malo deformisala.
Stim sto je meni nakon zadnjeg ispadanja ispala i ona zica sto na koju se kaci grejac, zajedno sa grejacem ispala i ona zardjali joj krajevi i otpala.
Ovo ispada bolje da se pere maximalno na 60C da bi masina trajala sto duze

koja oznaka oznacava da li je plasticni ili mora da se citaju specifikacije?
Kupovina normalnog bubnja je i meni logicnija varijanta, dobili smo eko uredjaje, ali smo dobili i skracen vek trajanja.
Moja teta je kupila Beko, godinu dana posle mene i njena masina je se u toku rada osecala na plastiku, zena se uplasi misli da se nesto zapalilo/istopilo pozove servises, dodju i kazu a pa to je model (od lupam sada 70% reciklirane plastike) tako se oseca prvih nekoliko puta kada se pusta na temperaturama 60 i 90, posle nekoliko pranja bice ok, tako je i bilo.

Dobro je sluzila ali bas je pocela da zeza, crkla je eketronika krajme prosle godine, pre toga mislim da nismo imali intervencije na njoj. Mi nju stvarno koristimo , dva mala deteta, zena koja stvai koje nosi jedan dan na poslu sve sa sebe baca za pranje, od 2020. od rodjenja cerke smo sigurno prvih 6 meseci sve njene stvari prali na 60 ili 90.
Nedeljno minimum imamo 3 masine pa i 4.
Sada trenutno ima vesa za punu u boju, ova jutros sto je prala, prala je peskire i donji ves na 90 i nakon prve centrifuge procurila(pocela je da se bucnije cuje i da trese na centrifugu)
sinoc oprana jedna masina na 60 posteljina
I za 2 dana imace garantovano za pola masinu.

Odlucismo da penizonisemo Beko, posto sam ja prilikom skidanja susare usepo da polomim tockic za programator, sama zamena bi iskostala do 100e, plus problem sa ispadanjem grejaca da li je grejac da li bubanj, pa ako je bubanj dal bi hteli da ga menjaju mesec dana pre isteka garancije(sto su sami napomenuli u tel razgovoru)
Odlucili smo se na uzimanje polovne od istog coveka od koga uzeli susaru
Zena se odlucila za Miele Novotronic W 1514, bilo u ponudi Bosh serija 6 za iste pare(250e) u neke Profesional Bosh one su 350.

SInoc sam je isprobao, odmah ubacio carsav od francuskog (200*2100)sa lastihom koji je uvek pravio problem Beko masini ako se pere sa drugim stvarima, lupa, skace masina.
Ubacih jos 3 velika peskira, par gaca.
Zakljucak, masina mnogo se vise zagreje nego Beko na 95%, nema da trese , skace, kaze gospodja zadovoljna je kako je iskuvalo njene gace.
Ostalo je da probam ves u boji da vidim dal ce biti mirisniji kada izadje
Masina je necujna valjda zato sto ima inverter, teza jedno 10ak kg u odnosu na Beko(opet Beko je bila slim na 45cm dubine) ova je standardna 60*60.

Masina je necujna valjda zato sto ima inverter, teza jedno 10ak kg u odnosu na Beko(opet Beko je bila slim na 45cm dubine) ova je standardna 60*60
Ta Miele mašina je teška oko 100kg.
Slim Beko ne verujem da ima više od 55-60kg. Standardne verovatno oko 70-75kg.
Značajno je teža, pa tako neće ni skakati niti šetati po kupatilu :)

Mene kod njih oduševljava i kako su uradili zaštitu limarije. Koristimo je više od 5 godina; skoro da nema tragova korišćenja kada se gleda limarija, kao i deo gde se sipa deterdžent.

Poslednja izmena:
Bas sam i ja zagledao limariju i stvarno nema rdje a kaze mi drugar da je negde citao da njihova skoljka navodno ne rdja
Ona fioka za deterdzent ogromna, ova masina bi trebala da je od 7kg, nisam provalio gde to pise to mi reko covek od koga sam kupio, juce pustio saren ves, punim punim, gledams ta je ovo ode cela korpa vesa i jos ima mesta :)
U nekom uputstvu kaze ako je na Pamuk i na manje od 700 obrtaja onda ima jos jedno ispiranje, jos pise kada zavrsi ona okrece i rastrese ves i kao to moze da traji i do 30 minuta, a ako sam dobro razumeo u tim trenucima moze da se otvori kad god

Poslednja izmena:
@Oswajac
Da to je program protiv guzvanja koji povremeno okrene ves da se ne bi slepio u bubnju.
Inace nije program za peglanje vesa ako si ukljucio neki turbo program pa je masina sazvakala ves :)

Neznam samo što se kupuju te stare mašine po 20+ godina za velike pare.Sve je to precenjeno na kp.
Sve te mašine top proizvođača kada riknu, to obično bude kraj i kupuje se nova jer su troškovi popravke suviše visoki. Ili da se juri taj koji je prodao da je popravi ako na stanju ima polovan deo.
Servis za Boš, Mile, Bora, Nef... nije za prosečnu srpsku porodicu.

Nova masina za budzet 30-40k Beko ili Gorenje, gledam samo i iskljucivo da ima servisnu podrsku u gradu.
Bosh najjeftini 60 i nesto k, prosto to mi nije u budzetu
Te masine nove su lutrija kao i polovne, pisalo se ovde ako se uzima Gorenje uzimati sa tom i tom oznakom jer su kvalitetnije...

Neka mene ova sluzi koliko i Beko bicu zadovoljan(nepune 5 godine), na Beko menjana elektonika, problem sa grejacem je postao cest i ne bi me cudilo da su samo dosli zamenili ga i on bi procurio nakon sto mi istekne garancija i bilo bi a bubanj nije dobar, zamena bubnja 20k za masinu koja kosta 30.

Sve te mašine top proizvođača kada riknu, to obično bude kraj i kupuje se nova jer su troškovi popravke suviše visoki. Ili da se juri taj koji je prodao da je popravi ako na stanju ima polovan deo.
Mene više zanima ima li generalno smisla ići na Miele ili ostati na top modelima ostalih prozvođača? Ne polovne, naravno.

Zbog prostora mora kombinovana (pranje i sušenje) tako da Miele kod nas nudi 2 modela, 250k ili 340k dok su, ovlaš pregledano, top Bosch u ponudi WNG254U0BY 187k, Electrolux EW9W161BC 182k, Aeg L9WBA61BC 200k... 400-500e doplate od top modela ostalih do nižeg Mileta, skuplji da ne komentarišem. :) Pregledah par nekih review/comment sajtova, svi generalno hvale pranje, dok za sušenje kažu da dugo traje na oba Miele modela. Jasno, ne može puna mašina opranog veša i tako ti detalji, ali opet... čudno mi je da su tu ljudi toliko kritični, valjda usled cene očekuju da uređaj prevaziđe fiziku. :D

Generalno me kopka oduvek da uzmem nešto njihovo iako je jasno da se više plaća fama oko brenda i nekadašnji drastično bolji kvalitet, danas i oni dosta štede i hvataju krivine... U suštini večno pitanje... da li pre top model Pežoa ili BMW 5ca...

Ima smisla ici na Miele ako finansije dozvoljavaju. Nije nikakva fama, uredjaji im nisu za poredjenje sa ostalima u svakom smislu.
Isto smo morali da idemo na kombo masinu. Razlika izmedju ova dva modela je u tome sto skuplji ima twindos, touchscreen displej i par programa vise u odnosu na jeftiniju. Potpuno je ista masina iznutra, pitao sam ih kad sam kupovao.
Masina odlicno pere i susi. Narocito ako se odabere pravi program i ubaci slicna garderoba. Nikad se nije desilo da nesto ne osusi a imali smo obicaj da naguramo svasta u nju.
TwinDos je dobra stvar, uzima sama deterdzent u zavisnosti od programa i boje vesa. U bubnju nikada nema pene.
Nakon programa pranje+susenje je sve toliko mekano da ne moze da se uporedi sa bilo kojim omeksivacem koji se inace ne sipa kad se ukljucuje ovakav program.
Uveli su i kod nas od skoro opciju doplate za 10 godina garancije.

Mene više zanima ima li generalno smisla ići na Miele ili ostati na top modelima ostalih prozvođača? Ne polovne, naravno.

Zbog prostora mora kombinovana (pranje i sušenje) tako da Miele kod nas nudi 2 modela, 250k ili 340k dok su, ovlaš pregledano, top Bosch u ponudi WNG254U0BY 187k, Electrolux EW9W161BC 182k, Aeg L9WBA61BC 200k... 400-500e doplate od top modela ostalih do nižeg Mileta, skuplji da ne komentarišem. :) Pregledah par nekih review/comment sajtova, svi generalno hvale pranje, dok za sušenje kažu da dugo traje na oba Miele modela. Jasno, ne može puna mašina opranog veša i tako ti detalji, ali opet... čudno mi je da su tu ljudi toliko kritični, valjda usled cene očekuju da uređaj prevaziđe fiziku. :D

Generalno me kopka oduvek da uzmem nešto njihovo iako je jasno da se više plaća fama oko brenda i nekadašnji drastično bolji kvalitet, danas i oni dosta štede i hvataju krivine... U suštini večno pitanje... da li pre top model Pežoa ili BMW 5ca...
Ја сам баш о половним писао.
Генерално технику гледам кроз уложено-добијено и у некој средњој класи брендова и модела, било је свега пар случајева да се нешто покварило брзо по куповини (замењено у гарантном року или су били ситни кварови). По мени је ок дати једну месечну плату за неки битан кућни уређај (веш машина то свакако јесте).

Ја сам баш о половним писао.
Генерално технику гледам кроз уложено-добијено и у некој средњој класи брендова и модела, било је свега пар случајева да се нешто покварило брзо по куповини (замењено у гарантном року или су били ситни кварови). По мени је ок дати једну месечну плату за неки битан кућни уређај (веш машина то свакако јесте).
Ja gledam na sledeci nacin ako dam preko 1000e za masinu opet ne znam sta se uvozi od nove robe, zna se da smo mi zadnja rupa na svirali, ta masina nije kao one koje je moja keva kupovala pre 40 godina Gorenje i EI koje su gurale po 20+ godina. Da ja znam da sam miran 20 godina ok je kupovina, ovako za 30-40ak k(kroz prizmu pusaca koji pusi paklu dnevno ispusi mesecno 100e to i nije mnogo para) vredi dati ,kupiti uredjaj sa dobrom servisnom mrezom. Nadati se da ce izdrzati 5 godina garancije posle toga zavisno od kvara(crko grejac to nije ozbiljan kvar), mislim na motor, elektoniku i programator, reda velicine 100e popravka minimum, vredi popraviti jednom ako je gazdarica zadovoljna kako pere. AKo nije ako se ima para opet nova pa teraj 5 godina
ILi, u nasem slucaju probaj polovnu tu top klasu pa vidi sta i kako

Sta moze da ti rikne toliko skupo?

Грејач за Бош уградну рерну серије 2 из оригинала је био око 100 еура (без уградње) прошле године. Ок, снашао сам се, распитао и нашао део за знатно мање новца. Није било лако, јер су конектори на грејачу постављени под одређеним углом (да не улазим сад у детаље, није тема). Еквивалентан грејач за Канди (само су конектори постављени под 45 степени) кошта округло 6 пута мање. Дао сам само лични пример.
Бош имам више различитих уређаја... и све је скупо (у односу на Беко, Горење, Канди...), од потрошног материјала до резервних делова. Нешто може да се нађе афтермаркет, а нешто не може (бар ја не могу јер нисам из те приче).

Сервисер ми сам испричао причу за Миле индукциону плочу (мислим да су у питању били калеми). Цена је била око 500 еур да се замени, а проблем је настао када су "домаћину" рекли колика је цена поправке. Наравно човек је купио половну.

Електроника на Миле веш машини може да кошта колико и нпр. нова Горење веш машина.

Nazad
Vrh Dno