E sad ovaj deo mozda i nije u vezi PS a mozda i jeste, ali bih zeleo savet oko nove Internet kartice. Naravno uz sto manje odlazenja u bilo koju banku. Hvala svima koji pomognu.
Baš mi je bedak što ovo čujem, nisam klijent Poštanske, ali sam planirao uskoro da otvorim Visa internet uz namenski EUR račun, da mi se nađe, i da je imam za razna plaćanja kako na netu, tako i u inostranstvu na POS terminalima (iako mi možda ni ne treba pored brojnih računa/kartica koje sam pootvarao u zadnjih godinu, dve).
Popularna opcija (i jedna od boljih) je Erste devizna kartica, vezana za EUR devizni račun koji je besplatan, a izdavanje kartice košta 3,5EUR. Ali to je to od troškova (nema nikakve naplate održavanja), i kartica važi 3 godine.
Kod ove kartice postoji obično uvećana rezervacija od 3%, ali to ti vraćaju nakon knjiženja. Primetio sam da rezervacija zna malo da bude veća od 3% kada je u pitanju neka druga valuta (USD, SEK, CZK, itd.), ali opet ništa strašno i svakako ti se vraća.
Minus je što moraš da ideš na šalter da bi uplatio evre na račun, s obzirom da Erste ne poseduje bankomate za uplatu evra. Mada bi verovatno mogao i da otvoriš osnovni račun koji košta 150 din mesečno, pa da kupuješ evre preko aplikacije (meni je trenutno u trenutku pisanja ovog odgovora, prodajni kurs evra preko aplikacije 117.65 što apsolutno nije loše). Takođe, znalo mi je i sa njima da se desi da npr. nakon 2-3 kupovine na AliExpressu da mi sledeća transakcija na istom sajtu ne prođe, pa ih ili cimam telefonom, ili šaljem poruku na onaj njihov mail sigurnost.kartice kako bi mi omogućili dalje transakcije.
Dobra stvar je da možeš da dižeš takođe pare bez bilo kakve naknade na ostalim članicama Erste grupe (i tu ti malo uvećaju transakciju za naknadu + 3% ali se i to refundira, npr. mislim da su meni u Hrvatskoj kada sam dizao 40 evra na Erste bankomatu rezervisali oko 44 ili 45 evra ali mi je to posle bilo vraćeno i na izvodu/aplikaciji je stojalo 40€, ne znam da li se šta menjalo u međuvremenu - tačnije da li sada manje rezervišu kad se diže keš na bankomatu Erste grupe u inostranstvu).
Nije ovo loše, odeš npr. u Mađarsku/Bosnu/Češku/Makedoniju/itd. i digneš forinte/marke/krune/denare na Erste bankomatu bez bilo kakvih naknada, a konverzija se vrši po Visa kursu koji je skroz korektan (naravno odbiješ DCC ako ti bude ponuđeno na bankomatu).
Ovo je što se tiče Erste banke i što provereno znam s obzirom da aktivno koristim tu karticu, drugi članovi su spominjali takođe i Alta banku kao opciju (čini mi se i da oni imaju neku jeftinu opciju za vezivanje kartice sa EUR računom).
Takođe, možeš da imaš različita iskustva sa Erste bankom u različitim ekspoziturama, pa nemoj da te obeshrabri ako odeš u neku ekspozituru i ne dobiješ uslugu u skladu sa očekivanjima, ljudima iskustva jako variraju od ekspoziture do ekspoziture.