Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2025)

Negde sam procitao da je tokom 1990ih godina proslog veka izaslo najvise kvalitetnih filmova i saglasan sam sa tim.
U to vreme je bilo mnogo vise legendarnih glumaca nego danas i zbog toga su se snimali fantasticni filmovi.
Ja se baš i ne slažem sa tim. Pogledaj liste najboljih filmova iz 70tih, 80tih i 90tih, pa sam izvedi zaključak.

100 Greatest Films of the 90s

100 Best Films of the 80s

The 100 Best Films Of The 1970's

Po mojoj skromnoj proceni, zlatno doba filma je jednako zlatnom dobu stripa, a to su 70te i prva polovina 80tih. Sve posle toga je pad, koji je čini mi se započeo sa komercijalnim Spilbergovim filmovima koje je počeo raditi u 80tim. To se pokazalo kao isplatljiva matrica i kompletna kinematografija je skliznula od tada ka striktno komercijalnim projektima u prvom redu. Art filmova je sve manje, kao i dobrih idejnih drama u kojima bi kvalitetna gluma dolazila do izražaja maksimalno. Statistički gledano, verujem da bi smo se iznenadili kada bi smo mogli da uporedimo recimo na koliko komercijalnih filmova danas dobiješ jednog Oppenheimera koji je u domenu drame i art filma.

Izlaze filmovi dobri podjednako isti broj svake godine, ali ne i procentualno u odnosu na smece.
U tom grmu mozda lezi zec.
U izobilju birati sta se konzumira...

^
Prethodnih godina se filmovi stancuju a kontrole kvaliteta u filmskoj industiji skoro da nema.
Uskoro ce poceti da prave rimejkove rimejokva.
@Vlada>>>
Ko je napravio te liste filmova?
U toj tvojoj listi najboljih filmova iz 1990ih nema filmova Heat, Carlito's Way i True Romance a u njima ima vise dobrih glumaca nego u celoj filmskoj industriji danas.
Mislim da ces danas tesko ubediti ljude da pogledaju filmove iz 1970 ako to nisu Kum, Star Wars, Jaws i ostala "obavezna lektira" koja se mora pogledati.
Ti filmovi su fantasticni ali tokom 90ih godina proslog veka je bilo mnogo vise dobrih glumaca i rezisera cije karijere su bile u toj deceniji na vrhuncu.
Nisam jedan od onih koji uzivaju u art filmovima ali dobar deo najboljih ostvarenja filmske industrije koji su snjimljeni od 1940ih do 2010 sam pogledao.
Verovatno bi filmski kriticari rekli da su 1970ih snimljeni najkvalitetniji filmovi ali za prosecnog gledaoca je fimska industrija dosegla svoj vrhunac tokom poslednje decenije proslog veka.
Uopste ne kazem da nisi u pravu ali vrhunski filmovi iz 1990ih su i dalje svezi i privuci ce vise gledalaca nego filmovi iz 1970ih.

Ovo mu dođe kao neka mešavina Alien i Predator, solidna gluma, solidni efekti, malo šuplja priča. Za divno čudo, Rusi ovde nisu predstavljaleni kao negativci, već sarađuju zajedno sa Amerima. Sve u svemu, ok je film za pogledati jedanput ako volite vanzemaljce i tu tematiku. Ja mu dajem solidnih 6/10.

Nebesko kraljevstvo. Večeras na TV-u. Vidim nešto mi nedostaje, kad ono pustili skracenu verziju. Baš su ga skratili. Vredi potražiti:
.
Dobar je i ovako skraćen ali bas je greota ne odgledati onako kako je i zamišljeno da bude.

^
Prethodnih godina se filmovi stancuju a kontrole kvaliteta u filmskoj industiji skoro da nema.

Pa nisu to kablovi pa da je bitno da do kupca stignu citavi i nepokidani 🤪
Cak ni kriticari ne mogu da uticu na to kako ce neki film da ispadne. Provociraju pojedinci sa ovakvim postovima...

Molim te da mi ne diraš u vs. filmove... Misliš da je lako napraviti takve trešine... 😂

Najbolje od celog filma je što su verno dočarali NY i šezdesete godine prošlog veka. Glavni glumac odlično odradio posao, pogotovo što je stvarno on izvodio pesme, a njih je u filmu mnogo...
Kažu spremao se 5 godina za ovu ulogu :)
Bob Dilan je inače učestvovao u pravljenju filma tako da film sigurno ne odskače mnogo od realnih dešavanja.
Opet imam osećaj da su u tih 140 minuta mogli mnogo više da ispričaju :)
7/10

Izlaze filmovi dobri podjednako isti broj svake godine, ali ne i procentualno u odnosu na smece.
U tom grmu mozda lezi zec.
U izobilju birati sta se konzumira...
Plus što nekada nije bilo mogućnosti da se gleda toliko filmova. Većinom (skoro sve) smo gledali u bioskopu a i na tv nije bilo toliko filmova pa smo gledali, bolje reći, mogli smo da gledamo većinom dobre filmove. Mada, realno, sada se stvarno snima svakakvog sme*a, tome je doprinijelo i cgi pa svako ko hoće, može da snimi i što hoće

Pa nisu to kablovi pa da je bitno da do kupca stignu citavi i nepokidani 🤪
Cak ni kriticari ne mogu da uticu na to kako ce neki film da ispadne. Provociraju pojedinci sa ovakvim postovima...
@Markomaniax
Neko mora da procita scenario, angazuje glumce i pogleda film pre nego sto se pojavi na nasim "malim ekranima".
Na neki nacin moze da se kontrolise ulaganje novca u snimanje filmova ali izgleda da ljudima u filmskoj industriji to nije bitno.
Kako kriticari mogu na bilo koji nacin da uticu na izradu filma?
stari film
novi film koji je rimejk ali dovoljno izmenjen da bi bio negledljiv
Trailer za Spaceballs 2 je objasnio koliko se stancuju filmovi prethodne dve decenije i kakav uticaj su filmovi snimljeni po stripovima imali na filmsku industriju.
Mozes da ne budes saglasan sa onim sto napisem u ovoj temi ali nemoj za nekog koga ne poznajes da kazes da provocira na forumu.
Ti si na 47. strani ove teme napisao za oskarovku (vise puta je nominovana za tu nagradu) da se provlacila kroz karijeru zbog lepote jer ti se nije svideo film koji sam preporucio ljudima.
Sve sto napisem je moje misljenje ali pad kvaliteta u filmovima mozete i sami da primetite bez dodatnog objasnjavanja u ovoj temi.

@rzeljko
Svaka ti cast za sve sto si napisao o novim filmovima.

Plus što nekada nije bilo mogućnosti da se gleda toliko filmova. Većinom (skoro sve) smo gledali u bioskopu a i na tv nije bilo toliko filmova pa smo gledali, bolje reći, mogli smo da gledamo većinom dobre filmove. Mada, realno, sada se stvarno snima svakakvog sme*a, tome je doprinijelo i cgi pa svako ko hoće, može da snimi i što hoće
Sve sto si napisao se slazem, samo bih da dodam i istorijat kroz godine..
Pre 1991. su jedine opcije bili bioskopi i video klubovi, eventualno TV.
Posle toga su i dalje bili aktuelni, ali je uletila TV Politika sa najnovijim filmovima tokom sankcija pa su svi koji su imali njen signal u BG uzivali. :)

Do oko 2000. je to sve trajalo, poceli su da se pojavljuju i DVD klubovi, i ubrzo zatim su nastupili Divx filmovi na CD-u, prodavali su se na ulici, iznajmljivali u CD klubovima...
Potom se popularizuje usenet i torrrenti kod IT pismenih... da bi danas streaming servisi preuzeli palicu.
A Stremio mu tu dodje kao "divx vs DVD klub";)

"Neko mora da procita scenario, angazuje glumce i pogleda film pre nego sto se pojavi na nasim "malim ekranima"."

Gluplje nešto odavno ne procitah.

Ko gleda film pre pojave na nasim ekranima?? Gledaju kriticari i izabrano društvo, ali ne sa mogućnošću da zabrane izlazak takvog filma, vec da daju ocenu.
Sigurno ce neko uložiti stotine miliona dolara, da bi mu neka "kontrola kvaliteta" na kraju rekla: "A ne, ovo ne moze u bioskope. Noke dovoljno kvalitetno".

Tako nesto nikada nije ni postojalo, vec je postojala stručnost, ideja, odgovornost, vise umetničke slobode, dobri glumci i filmska umetnost u pravom smislu

Nisi ni ti nista pametnije napisao ali u ovakvim raspravama to se ne ocekuje.
Svako bi morao da nadgleda posao u koji ulaze veliki novac i ljude koji rade na njemu pa se onda ne bi desilo da Rejcel Zegler sa nekoliko intervjua pre prikazivanja filma rastera sve gledaoce koji su zeleli da ga pogledaju. Uvek se ocekuje odredjeni procenat skarta kada se stancuje roba.
Tako nesto nikada nije ni postojalo, vec je postojala stručnost, ideja, dobri glumci i filmska umetnost.
strucnost
Strucnost se sve vise oslavnja na kompjutera da bi napravila film
Kakva je uloga rezisera u takvom nacinu snimanja filma?
ideja
Ideja je da se prave rimjkovi u buducnosti
dobri glumci
Mnogo ih je manje nego u drugoj polovini proslog veka
Koji novi glumac bi mogao da odigra Hanibala Lektora kao Entoni Hopkins?

Kako bre nije postojola valjda producenti odlučuju o tome da li ideja ( i snimljeno tokom faza) ide u realizaciju ili ja nisam dobro informisan. I to daleko pre kriticara i ostalih.

Ovo mu dođe kao neka mešavina Alien i Predator, solidna gluma, solidni efekti, malo šuplja priča. Za divno čudo, Rusi ovde nisu predstavljaleni kao negativci, već sarađuju zajedno sa Amerima. Sve u svemu, ok je film za pogledati jedanput ako volite vanzemaljce i tu tematiku. Ja mu dajem solidnih 6/10.

video sam da igra "Riplijeva" :D To mora da je dobro

@emaremare
Verovatno postoje ali prethodnih godina/decenija veoma lose rade svoj posao.
Lakse je filmskoj industriji da danas zaradi novac jer ima vise gledalaca/ljudi na planeti nego u drugoj polovini proslog veka i nisu preterano izbirljivi kao sto su nekad bili.
Filmovi se mogu gledati preko kablovske televizije a ranije je finansijski uspeh filma zavisio od bioskopa.
Procitaj komentare na vest da se snima rimejk legendarnog filma pa ces videti kakvo misljenje o novim filmovima imaju ljudi.
Slicne komentare pisu ljudi i na ostalim filmskim vestima.

La grande vadrouille je 40 godina drzao rekord u broju prodatih ulaznica u Francuskoj a snimljen je 1966.

Jasno ko dan mora da se pune striming platforme. Kvantitet vs kvalitet uvek bilo i biće, kad se tako krene smeća na sve strane. Hvala Netflixu na svemu

@emaremare
Uvek je bilo filmova losijeg kvaliteta ali ljudi ne zele vise da gledaju kako se unistavaju legendarni filmski serijali (Star Wars, Indiana Jones i mnogi drugi) zbog zarade.
Neki poznati filmski serijali se ne bi toliko srozali da je postojala kontrola kvaliteta.

Brate, iako svi ovde pljuju Apple produkciju, odgledajte seriju Studio i bice vam jasno kako se snimaju filmovi...

@emaremare
Uvek je bilo filmova losijeg kvaliteta ali ljudi ne zele vise da gledaju kako se unistavaju legendarni filmski serijali (Star Wars, Indiana Jones i mnogi drugi) zbog zarade.
Neki poznati filmski serijali se ne bi toliko srozali da je postojala kontrola kvaliteta.
Druze, ne moze da postoji kontrola kvaliteta jer je kvalitet sa filmovima subjektivan. Ono sto je meni kvalitetno, mozda bi 20% svih ljubitelja filmova gledalo. A filmadzije moraju i da zarade.
I ajd razmisli, ko bi vodio ili kontrolisao tu kontrolu kvaliteta i koliko vremena bi proslo pre no sto holivudski kartel ne bi i to podkupio.
Znaju oni vrlo dobro sta se prodaje, i da ne znaju ne bi onaj smrdljivi marvel citavu deceniju zaradjivao 300 miliona po filmu.
To sto se tebi i meni ne svidja sta se stanca, njih iskreno zabole pendrek...
Realno, prezivece i bez nas... nekako :p

@emaremare
Znaš li koliko je studio briga što su recimo četvrtom kao najlošije ocenjenim delom Indijane (Kraljevstvo kristalne lobanje) stizali kvalitet u odnosu na prva tri dela kada su zaradili četiri puta više od uloženog (budžet $185M a zarada $786M iliti čitavih 600 miliona više!)...

Oni štancajući te delove ne jure Oskara već idu da na karti nostalgije još malo izmuzu kraju dok još daje mleko...

Isto ti je i sa SW i sa bilo kojim drugim uspešnim i nekada kvalitetnim serijalom...

Odgledah i ja ovaj hajpovani film. Prva asocijacija mi je bila ovo ko da je radio Majk Flanagan, jako podseća na Midnight Mass seriju. Za utisak rekao bih premalo i prekasno. Ništa specijalno, a ono zabavno stiže sa priličnim odlaganjem koje ne bih nazvao vrednim čekanja. Muzičku podlogu bih jedino izdvojio. Može se svakako pogledati.

Nazad
Vrh Dno