Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Pozovi korisnicki da to eventualno ispeglaju, ali korisnicka greska, paket vazi od momenta kupovine a ne 10 dana od kad ti zamislis...
Poz!
Da, paket važi od dana aktivacije.
E sad, što se e sim tiče, ja kad sam uzeo i čekao da mi se broj ažurira, a dan pre nego što mi se broj ažurirao na e sim sam obnovio paket i posle kad se broj ažurirao sam zvao da mi vrate gb koji su mi ostali i sve je bez problema rešeno.
Automatska obnova mi je uključena preko koda aplikaciju ne koristim.
Poruke oko isteka i obnove paketa, i dopune kredita stižu redovno.
Prošli mesec, kad sam obnovio paket, jer svakog dvadesetog mi ističe a obnovio sam par dana pred dvadeseti jer su mi rekli pošto sam prešao na e sim i to se računa kao nova kartica sam morao ponovo da uključim automatsku obnovu. Aktivirao sam paket samo koji koristim, freepaid smart, i pisalo da mi paket ističe dvadesetog sad ovog meseca tako da mi je to ostalo.
Sutra javljam da li je sve u redu sa automatskom obnovom.

Da li neko zna zbog cega kad podelim internet sa telefona na laptop nece da mi radi yt?
Sajtove otvara normalno ali kad pustim neki video na yt posle par sekundi prestane da radi.
Možda da probaš da uspostaviš neki VPN, čisto da proveriš postoji li blokada sa njihove strane. Ili da probaš da otvoriš YouTube preko https://yewtu.be/, vidi hoće li ti tamo praviti problem.

Da li neko zna zbog cega kad podelim internet sa telefona na laptop nece da mi radi yt?
Sajtove otvara normalno ali kad pustim neki video na yt posle par sekundi prestane da radi.
Da li ti YT radi normalno kad se povezes na neki drugi net?

Da li ti je apn globaltel ili gprswap ? Koji god da je, probaj onaj drugi

Kolika ti je brzina neta na laptopu kada uradis speedtest?

Da li su telefon i laptop povezani preko 2,4 ili 5,8 GhZ WiFi mreze?

Kakvo je stanje kada telefon povezes preko USB kabla na laptop?

U kom smislu ne radi YT? Baferuje stalno? Da li radi kad podesis manji kvalitet? Ili opste ne otvara web sajt?

Zdravo, gledam ponudu smartic satica kod nas i sve se vrti oko TCL modela za 800-900 dinara po mesecu.
Kupio bih neko sa AliExpressa + Globatel prepaid 325/500 mesečno.
Da li ima nekih prepreka, pošto bi ovako sve izašlo duplo manje?

Zdravo, gledam ponudu smartic satica kod nas i sve se vrti oko TCL modela za 800-900 dinara po mesecu.
Kupio bih neko sa AliExpressa + Globatel prepaid 325/500 mesečno.
Da li ima nekih prepreka, pošto bi ovako sve izašlo duplo manje?
Nemas, jedino nešto carine ce ti udariti na satic.

Pogledajte mibro satiće za decu, može da se poruči sa njihovog sajta direktno. Ti sa AliExpress nisu baš nešto, ja sam pre poručio jedan za dete.

^

Kupio pre 2-3 nedelje esim kao summer15 za Grcku. Jutros aktivirao esim, od paketa nista , nudi da se samo kupi. Cccccc
Pozovi korisnicki da to eventualno ispeglaju, ali korisnicka greska, paket vazi od momenta kupovine a ne 10 dana od kad ti zamislis...
Kako da ne samo sto ih nisam pozvao i to iz rominga, dobili su mejl pa mozda odgovore za 10 dana od prijema mejl adrese, taman da bacim broj . Nigde nisam nasao jasno istaknutu informaciju da vazi od momenta kupovine pa cak ni info o tome nisam dobio na mejl adresu. Kupio sam pre 14 dana i danas aktvirao. Hvala lepo.
esim je kupljen 1 Jul . QR kod skeniran 14 Jul u Makedoniji. Za podatke u Makedoniji koriscen je yettel . A summer 15 ni ne pokriva Makedoniju . Mada, ne bi ni trebalo da se ista i skine , summer 15 je za : Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Turska, Italija, Španija, Bugarska, nema minuta, poruka niti je u pitanju kredit - samo internet za navedene zemlje. Pa i da sam pokusao aktivaciju esim, ne bi ni uspeo bez neke druge mreze. Da rezimiramo Globaltel me ostavio na putu , na mejl nije odgovoreno puna 24h, apsolutno ne preporucujem da se oslanjate na globaltel. Korisnicko iskustvo NULA.
Jasno stoji da je paket a ne dodatak.

Nigde u procesu kupovine nije jasno naznačeno da se trajanje paketa računa od momenta uplate, a ne od trenutka aktivacije eSIM-a. U tom trenutku, broj tehnički nije bio funkcionalan, niti sam mogao da koristim paket koji sam platio.

Korisnik apsolutno nije dužan ništa da zna o tome kako šta funkcioniše kod bilo kog operatera, operater je dužan da omogući korisniku da dobije sve neophodne informacije o uslugama na bilo koji način naveden na sajtu operatera, što ovde nije slučaj.

Dakle, vrlo je neprofesionalno što ne odgovaraju na mejlove i upite putem kontakt formulara, tim pre što informacije potrebne korisniku da bi shvatio kako stvari funkcionišu nisu jasno naveli na sajtu. Ne menjaju svi kartice i usluge kao čarape pa se stoga ni ne može očekivati da znaju sve uslove.

Svaki iole ozbiljan operater bi izašao u susret korisniku i omogućio mu da ponovo aktivira paket ako ga nije nimalo koristio.

Takođe, gomila globalnih operatera sa eSIM paketima ne funkcioniše na taj način, već možeš aktivirati eSIM bilo kad, a paket počinje da važi kad uđeš u zemlju na koju se odnosi, tako da ne vidim zašto tu dobru praksu ne bi preuzeli i naši operateri, umesto što pokušavaju da otmu korisnicima koji dan ili makar sat korišćenja dok su u Srbiji.

Sa druge strane, pozivi iz Grčke ka srpskim brojevima u Globaltelovoj mreži koštaju 19 dinara minut, čoveku je propao paket od 1500 dinara zato što nije hteo da potroši par stotina dinara za razgovor s korisničkim servisom kad je video da ne odgovaraju na mejl.

Poslednja izmena:
Dodatak radi od momenta kupovine, a ne od kada nekome padne napamet. Tako rade svi dodaci ili ti paketi, rok počinje da teče od kada si ga kupio. Ako si ikada koristio pripejd karticu to bi trebalo da znaš, globaltel je pripejd.

@masteruni Pa desilo mu se to da nije "obavešten" da pripejd kada kupiš važi od trenutka kupovine, a ne od kada se njemu prohte, pa mu sad globaltel krvi što su mu istekli paketi.

Kupljena je neaktivirana kartica s paketom, a ne paket za ranije aktiviranu karticu. Kartica bi po svakoj logici morala da važi od trenutka kad je staviš u telefon tj. u slučaju eSIM-a aktiviraš QR kod u telefonu i obaviš prvi poziv, slanje SMS-a ili pristup netu. Kojom logikom, ako nije reč o čistom bezobrazluku operatera, je moguće da paket istekne pre nego što je kartica aktivirana?

Vrtimo se ukrug. Esim kartice i paketi kod svih kod kojih je odlozena aktivacija to je i eksplicitno navedeno pre kupovine i posle u samom emailu! Pretpostavljam da je sa nekom prethodnom kupovinom dosao do ovakvog zakljucka da ce to tako moci i sa Globaltelom. Medjutim gde to nije posebno naglaseno kao i u ovom slucaju, a posebno u ovoj drzavi i sa ovim operaterima, vazi od momenta kada stigne email potvrda, uglavnom odmah nakon kupovine.

Kao sto sam i naveo, iskreno mi je zao sto je tako prosao, ali zato postoji i ovaj forum za razmenu iskustava, misljenja i za dodatna pitanja pre nekih ishitrenih odluka. Svi se mi zeznemo kad tad…

Poslednja izmena:
@ewfd154 Drugar ti ili ne živiš u Srbiji, ili namerno troluješ, @team1 je već napisao ono što sam ja hteo, tako da toliko o ovome od mene. Ko želi da shvati shvatiće.

Medjutim gde to nije posebno naglaseno kao i u ovom slucaju, a posebno u ovoj drzavi i sa ovim operaterima, vazi od momenta kada stigne email potvrda, uglavnom odmah nakon kupovine.

Pa to, ispada da je u Srbiji potpuno normalno da te ošišaju kao ovcu zato što nisi postavio milion pitanja kad si obavljao kupovinu pošto gospoda ne žele da se udostoje da to stave na sajt ni da odgovore na mejl.

zato postoji i ovaj forum za razmenu iskustava, misljenja i za dodatna pitanja pre nekih ishitrenih odluka. Svi se mi zeznemo kad tad…

Da, hvala svima koji su objavili makar jednu korisnu informaciju na ovom forumu, svakako su zahvaljujući njima dosad ušteđene gomile novca i izbegnute brojne skupe greške.

@ewfd154 Drugar ti ili ne živiš u Srbiji, ili namerno troluješ

Ali kojom logikom se eSIM kartica odmah aktivira, a kad ti taj isti operater pošalje SIM poštom ili ga kupiš na kiosku on nije aktiviran? Zašto bi bilo ko zdrave pameti ko ne zna za tu zvrčku mislio da je sa eSIM-om druga priča nego s običnim SIM-om?

I ako su već stvari nameštene na štetu korisnika, koji bi svakako hteo da karticu i paket aktivira onda kada su mu stvarno potrebni, osnovni red bi bio da to stoji jasno i glasno na sajtu.

Poslednja izmena:
Ne bih da branim globaltel ali lepo piše na sajtu "kupi uz esim", što jelte, implicira da se kupuje paket/dodatak a svi paketi važe od trenutka kupovine. Nisu najbolje razjasnili uslove kupovine, malo je i korisnička greška jer i na kesici čipsa ne piše kako se jede čips, globaltel je morao da odgovori, i čudi me da nisu odgovorili do sad jer su mnogo ažurniji po tom pitanju od ostalih operatera.

BTW, kako vam radi VoLTE? Je l' sam ja jedini ko i dalje ima problema sa dolaznim pozivima? Meni je prestao u potpunosti da radi volte na dolaznim pozivima, nema prekidanja veze ali je kvalitet zvuka jako slabo,dok su odlazni pozivi savršeni bez ikakvih problema.
Neko je spominjao ranije kao rešenje potpuno ukidanje VoLTE-a ali na 2G mi je prilično loše radio poziv i pre uvođenja VoLTE, pa ne bih to ni pokušavao.

^

Korisnik apsolutno nije dužan ništa da zna o tome kako šta funkcioniše kod bilo kog operatera, operater je dužan da omogući korisniku da dobije sve neophodne informacije o uslugama na bilo koji način naveden na sajtu operatera, što ovde nije slučaj.

Dakle, vrlo je neprofesionalno što ne odgovaraju na mejlove i upite putem kontakt formulara, tim pre što informacije potrebne korisniku da bi shvatio kako stvari funkcionišu nisu jasno naveli na sajtu. Ne menjaju svi kartice i usluge kao čarape pa se stoga ni ne može očekivati da znaju sve uslove.

Svaki iole ozbiljan operater bi izašao u susret korisniku i omogućio mu da ponovo aktivira paket ako ga nije nimalo koristio.

Takođe, gomila globalnih operatera sa eSIM paketima ne funkcioniše na taj način, već možeš aktivirati eSIM bilo kad, a paket počinje da važi kad uđeš u zemlju na koju se odnosi, tako da ne vidim zašto tu dobru praksu ne bi preuzeli i naši operateri, umesto što pokušavaju da otmu korisnicima koji dan ili makar sat korišćenja dok su u Srbiji.

Sa druge strane, pozivi iz Grčke ka srpskim brojevima u Globaltelovoj mreži koštaju 19 dinara minut, čoveku je propao paket od 1500 dinara zato što nije hteo da potroši par stotina dinara za razgovor s korisničkim servisom kad je video da ne odgovaraju na mejl.

Ovo apsolutno nije tačno, ja sam eskalirao sms dodatak kod mtsa na ratel. I to nisam ga ja ni aktivirao nego su imali neki bag da zalaguje ekran i sam se aktivira. Na kraju je placen, ratela je bila baš briga. A mts je tvrdio vi ste aktivirali i nema veze sto niste koristili... Tako da u principu sve ih je bilo bas briga. Ili ni mts ne spada u normalne operatere?

Ne bih da branim globaltel ali lepo piše na sajtu "kupi uz esim", što jelte, implicira da se kupuje paket/dodatak a svi paketi važe od trenutka kupovine.
Dodaci vaze od trenutka kada ih korisnik aktivira, bilo putem aplikacije, kratkim kodom ili sms-om ovde je ocigledno su sami aktivirali uz kupovinu eSima sto nije uredu i oko toga nema polemike.

Ili ni mts ne spada u normalne operatere?
Naravno da ne.
Dodaci vaze od trenutka kada ih korisnik aktivira, bilo putem aplikacije, kratkim kodom ili sms-om ovde je ocigledno su sami aktivirali uz kupovinu eSima sto nije uredu i oko toga nema polemike.
Dodaci/paketi/promocije se aktiviraju kupovinom, kako god ona bila. Ne vrši se nikakva dodatna aktivacija nakon kupovine. Toga nikad nije bilo.

Naravno da ne.

Dodaci/paketi/promocije se aktiviraju kupovinom, kako god ona bila. Ne vrši se nikakva dodatna aktivacija nakon kupovine. Toga nikad nije bilo.
Mozemo da se pravimo da ne razumemo o cemu se radi ako je tako lakse. Svaki dodatak mora da se aktivira oduvek u svim mrezama. Bilo da je besplatan bilo da se placa. Covek je kupio eSim a ne dodatak (dodatak se ne moze kupiti koristiti bez broja za koji se veze), uz tu kupovinu je isao dodatak ali ga on nije aktivirao a nije cak ni broj bio aktivan.
A1 je na primer uveo svim korisnicima neo paketa besplatan dodatak 1gb u romingu ali mora de se aktivira nije aktivan po difoltu.
Kad se kupuju dodaci u bilo kojoj mrezi pokrene se aktivacija(mozemo nazvati i kupovina) dodatka korisnik mora da potvrdi da zeli da plati ili da se skine od kredita neki iznos i tek nakon potvrde ide aktivacija dodatka.
Slika govori vise od 1000 reci:

Prilozi

• Screenshot_20250721-154351.png
    Screenshot_20250721-154351.png
    71.5 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_20250721-154703.png
    Screenshot_20250721-154703.png
    96.1 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20250721-154712.png
    Screenshot_20250721-154712.png
    87.3 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_20250721-154907.png
    Screenshot_20250721-154907.png
    76.4 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
@sokratbg Obrnuto. Gospodin je kupio romin dodatak i esim, jer ne poseduje gobaltel broj, a dodatak ne može bez broja. Samim činom kupovine dodatka, isti je aktiviran. Ovo što si ti slikao ti je isto to samo obrnuto jer poseduješ broj, klikom na aktiviranje kupio si dodatak i rok počinje da teče. To što na ovim slikama piše aktiviraj, a ne kupi je igra reči, jer ko nema broj piše "kupi", ko ima broj piše "aktiviraj". Jedino za vas da isprave na sajtu pa da stave "aktiviraj", umesto "kupi", da se ne zbunjujete.

Poslednja izmena:
"a dodatak ne može bez broja" oko ovoga se slazemo. Bez obzira na njihovu namerno ili slicajno nesretnu formulaciju prodaje "dodatka uz eSim" u stvarnosti prodaju eSim sa dodatkom jer drugacije i ne moze a samim tim ne moze teci dodatak koji nije vezan za aktivan broj a broj nije bio aktivan.

Ja u globaltelu imam par brojeva koje kristim bez obzira na raznorazne nazovimo probleme tako da nemam nista protiv njih ali ovo nije OK.
Kad sam ja kupio eSim nigde nije pisalio da eSim nema standardne pakete nego samo neki paket sa netom. Pozvao pitao jel moze da se to resi rekose ne moze nego mora drugi aktivan klasican sim da se penese na taj eSim. Mrzelo me da se zezam sa time i batalio sam pricu.
Realno nije bilo razloga da predpostavim da na eSimu necu moci da aktiviran standardne pakete nakon isteka tog koji dolazi uz eSim.

Poz!
Kolko hsvatam, vi ste uzeli e sim sa novim brojem ili?
Ja sam svoj broj sa klasične sim kartice prneo na e sim, i onda su mi sve brebacili i kredit i paket koji imam.
Samo su mi rekli da ću morati ponovo da uključim automatsku obnovu, jer je nova kartica.
Juče, obnovilo se bez problema.

@sokratbg
Nije mi jasno stvarmo, ne zameri mi, šta želiš da kažeš. Na slikama koje si stavio se vidi upravo suprotno. Na njima ne možeš npr. danas da kupiš dodatak, a aktiviraš ga za 5 dana. Nego kupovinom dodatka automatski počinje da važi. Više puta sam i u mts-u i u yettel-u kupovao te dodatke i oni kreću da važe momentom kupovine. Znači ne mogu danas da ga kupim, a sutra da mi se aktivira.
To za aktivaciju kartice si u pravu, ne smeli ni da prodaju dodatke dok kartica nije aktivna

Mozemo da se pravimo da ne razumemo o cemu se radi ako je tako lakse. Covek je kupio eSim a ne dodatak (dodatak se ne moze kupiti koristiti bez broja za koji se veze), uz tu kupovinu je isao dodatak ali ga on nije aktivirao a nije cak ni broj bio aktivan.
Opet, Globaltel ne oglašava eSIM na prodaju, već paket, citiram:
"Odaberi ROMING NET paket po svojoj meri u kom god delu sveta da se nađeš."
"Kako biste mogli da koristite naše roming tarifne dodatke"
"Produži paket pre nego što istekne"
"net se prekida automatski po isteku paketa"
eSIM je samo nosilac/medium usluge ovde, to si i sam kasnije pojasnio kad si rekao da se taj isti eSIM ne može koristiti kao normalan SIM, već je praktično jednokratan.
Opet, slažem se da nisu pojasnili stvari i čudi me da mu nisu odgovorili, vraćali su ljudima novac za raznorazne gluposti, tipa uplate na pogrešan broj i vraćali izgubljene gigabajte zbog zaboravljene aktivacije, očekivao bih i za ovo da izađu u susret.

Inače, proradila mi je PayPal autentifikacija, sada stiže poruka bez problema, bar neki pomak na bolje.

eSIM ne može koristiti kao normalan SIM, već je praktično jednokratan.
pokusavam da nadjem poruke o ovome, ali ne uspevam, kako to mislite eSIM jednokratan?

Još jedna ludost Globaltel-a:
ako imate eSIM, nije moguće prebaciti se na klasičnu SIM karticu.
Jedina opcija je da se kupi nova SIM kartica/broj (300RSD) i da se onda da se piše zahtev za promenu broja, ali "kolege" nisu sigurne da može da se odradi jer je broj prenet iz druge mreže i nije njihova numeracija... Na pitanje šta će biti sa kreditom na broju, odgovor je bio "Uhh"

Danas sam prebacio broj u Globaltel, aktivirao Freepaid Smart i dobio 200 gb poklon kredita za prenos broja. Obratio sam im se preko fb stranice za aktivaciju poklona, rešeno je momentalno.
Interesuje me da li sem automatske obnove Freepaid Smart paketa moram obnavljati i "stanje kredita" (inicijalnih 50 dinara) da bih zadržao poklone i promociju izabranog paketa?

Interesuje me da li sem automatske obnove Freepaid Smart paketa moram obnavljati i "stanje kredita" (inicijalnih 50 dinara) da bih zadržao poklone i promociju izabranog paketa?
Ne moraš da obnavljaš Freepaid da bi zadržao poklon, dovoljno je da uplaćuješ bilo koji paket sa 1 GB neta i gigabajti će se prenositi. Ako želiš da koristiš ovu Freepaid promociju sa dodatnim GB svakog meseca, detaljno je objašnjeno na njihovom sajtu koliko dugo treba da obnavljaš svaki od Freepaid paketa da bi koristio promociju. Kredit svakako moraš da uplaćuješ na svaka 3 meseca, jer mu je toliko trajanje.

ako imate eSIM, nije moguće prebaciti se na klasičnu SIM karticu.
Prebacio sam eSIM na SIM pre par meseci da bih oslobodio eSIM za inostranstvo.
Kartica je stigla poštom, trebalo je prvo registrovati (može online uz neko slikanje), pa izdiktirati taj privremeni broj i ICCID kartice call centru.
Oni su prosledili dalje podršci i posle nekog vremena je eSIM prestao da radi a SIM se konektovao.
Nisam platio ništa, preneli su i kredit.

Nazad
Vrh Dno