Šta je novo?

Traži se štapni usisivač

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Planiram da kupim štapni usisivač iliti usisivač koji ima bateriju umesto kabla.

Nemam neki definisani budžet, samo bih voleo da ima normalnu autonomiju od bar 30 minuta, da se relativno brzo puni, da može da očisti tepih od dlaka moje mačke koliko-toliko i da nije preglomazan za čuvanje (znam, mnogo zahteva).

Video sam razne Philips, Bosch pa čak i XIAOMI modele ali ideje nemam šta da gledam.

Ja imam ovaj model
2025-05-23_15-57.png

Samo cu reci da brise pod (pun intended) Bosch-om serie 6 koji smo imali pre njega, a kosta dvostruko manje.
Bosch je bio plastikaner, raspao se nakon 2 godine sav, cetka, filter, i jos neka plastika ne secam se.
Ovim se lakse rukuje, kvalitetniji je pod rukom, laksi za ciscenje filtera i bolje usisava u odnosu na Bosch.
Zena zadovoljna, samim tim i ja.

Ko zna kako ovo da nabavi sa nemackog amazona (da ne reklamiram ovde) obradovace se.

Poslednja izmena:
Danas mi je stigao Bosch BBH3ZOO28
1748021331667.png

Utisci - jako, jako losi... snaga usisavanja je ravna Silvercrest rucnom modelu iz Lidla. Ima dosta nastavaka, praktican je, nije tezak za rukovanje, naprotiv, sve je izuzetno lagano, ali sama jacina usisivaca je vrlo upitna. Sad, ovo mi je prvi stapni usisivac pa mogu da ga poredim sa klasicnim modelima samo, na zalost, dva koraka unazad po pitanju usisne snage.
Verovatno ga vracam nazad. Ako ima preporuka u tom nekom cenovnom rangu 20-30k, bio bih zahvalan, da naraucim i isprobam uporedo oba usisivaca pre nego sto ovaj vratim.

Sto si uzeo taj? To je stari model, ne pravi se vec godinu dana sigurno, ako ne i vise.

Kupi BCS711EXT, mada ja preporucujem 712XXL model, jer ima dve baterije.

Ma štapne usisivače na bateriju po snazi ne treba porediti sa ovima na struju.
Jednostavno mislim da nema tog štapnog koji može da usisa deblji tepih, to niko i ne poriče.
Namenjeni su za stanove koji imaju samo tvrde podove, da ti to malo pretrčiš i gotovo.
Pritom koštaju bar 3 puta više a traju 3 puta manje.
Mi smo uzeli zbog bebe da bi tako svaki dan pretrčali stan, ali i dalje koristimo obični kad nas uhvati napad čišćenja, tako da sam mišljenja da generalno ne vredi to taj novac koji se traži.

Stari klasični, ciklonski sa posudom je podizao tepih što novi štapni definitivno ne može ali ja sam opet na osnovu ovih par usisavanja nakon kupovine i više nego zadovoljan kada nakon usisavanja pogledam u posudu i vidim šta je sve uspeo da izvuče iz tepiha (onaj čupavi belgijski).

@plivajuci_zamorac Slazem se, ne ocekujem ne znam kakvu snagu, ali ovo je bas razocaravajuce. Ideja je bila da bude support robot usisivacu koji isto ne moze najbolje da se izbori sa tepihom... mislim da cu probati neki Xiaomi stapni sledeci.
@Djilkosh_Ns Bio je na nekom snizenju pa rekoh da uzmem jedan da se nadje pri ruci. Taj Bosch koji si linkovao deluje OK, mada bih sada, poucen iskustvom, gledao da ga isprobam uzivo ako je ikako moguce.

Ma štapne usisivače na bateriju po snazi ne treba porediti sa ovima na struju.
Jednostavno mislim da nema tog štapnog koji može da usisa deblji tepih, to niko i ne poriče.
Namenjeni su za stanove koji imaju samo tvrde podove, da ti to malo pretrčiš i gotovo.
Pritom koštaju bar 3 puta više a traju 3 puta manje.
Mi smo uzeli zbog bebe da bi tako svaki dan pretrčali stan, ali i dalje koristimo obični kad nas uhvati napad čišćenja, tako da sam mišljenja da generalno ne vredi to taj novac koji se traži.
Nije tacno :LOL: Mi smo uzeli Dyson V11, stari filips sa posudom ne moze da pridje po usisnoj moci, o komforu i lakoci usisavanja da ne pricam. Jeste duplo skuplji, ali ni jedna jedina dlaka ne ostane na tepihu nakon usisavanja. Progledali smo...

Mala pomoć, dobio za dž SVC252FMWT i veoma praktičan, ali turbo četka zeza, gasi se posle 5-10 sekundi. Otvorio, sklonio dlake, kao da nisu kontakti u pitanju, već da se motor pregreva. Izvukao zupčanik koji okreće valjak, vreo. Kad sam sklonio valjak, kao da duže radi. Vidim da je @Witch83 imala isti problem sa novim usisivačem, pa rekoh da li zna neko caku, šta treba da se radi. Guglao da vidim da neko nije našao neko rešenje, ali čak nisam mogao ni da nađem da imaju problem. Nova četka je preko 6000, nisam video da ima neka zamenska/univerzalna

Kupio sam Xiaomi G20 Max za 26.000 RSD na Ananasu i iskreno, teško da ima bolji za te pare. Usisivač je stvarno kvalitetno napravljen, ništa ne škripi, nije plastičan kao mnogi u ovom rangu.
Odlično usisava, i na pločicama i na tepihu. Glavna četka je pokretna u više pravaca, što dosta pomaže pri usisavanju oko i ispod nameštaja. Nastavci su solidni, lepo ležu i nisu od tanke plastike. Baterija drži dovoljno dugo, stan je 50 kvadrata i sa detaljnim čišćenjem čak i ispod kreveta ostane na 40% pri korišćenju druge odnosno srednje brzine. U poredjenju sa Gorenje SVC 216GFW koji posedujem na poslu dosta bolji, za klasu iznad, i kvalitet izrade i sama lakoća usisavanja.

za hejtere za snagu stapnih usisivaca, postoje i stapni na KABEL :) Nisu svi na bateriji i nisu svi slabi ;)
Mi smo posle dva baterijska stapna presli na kabel stapni.....Sloboda cacak is BACK :)

Ispao sam nefer što se nisam javio i preneo utiske posle kupovine Xiaomi G20 lite. Toliko mi se svidja da je to čudo jedno. Kupujem ga ljudima na poklon i već sam drugi poklonio a oni prezadovoljni, koriste ga za iste potrebe kao ja. Super je jeftin a završava posao tačno za šta mi treba, usisavanje mrvica nečistoće sa laminata i pločica. Prašina se jako brzo stvori na laminatu a ona se lepljeći za papuče raznosi po stanu praveći te crne mrvice nečistoće. Usisavam ih jednim prevlačenjem četke. Tu su i razne druge mrvice od hrane, pepela od cigareta i paučina...mada je paučinu sa zidova lakše skinti metlom. Dakle Xiaomi G20 lite mi baš baš završava posao, medjutim ako imate i neko itisončiće bez razmišljanja kupujte G20 EU, skuplji je za 10 hiljada ali su baš moćni, duplo su jače snage od G20 Lite. Prešao sam nekoliko puta preko itisona sa G20 lite i on bez problema usisava sitno trunje medjutim ako pokupite malo veće trunje zapušava se usisni deo do filteta pa morate često da čistite taj filter (metalnu mrežicu). Nije mi bio problem da kupim G20 EU ali pokolebala me je njegova težina zbog toga što sam hteo sa njim da skidam i paučinu sa zidova i plafona a to je nemoguće ni sa G20 Lite jer treba da ste super majstor da nanišate tu paučinu i da dodatkom štapa muljate po plafonu, ipak je lakše 10X metlom isto obaviti. G20 Lite ima i turbo režim sa kojim usisava verujem kao G20 EU u standardnom režimu ali baterija traje samo 15 minuta, on je tu negde kao pripomoć za minut dva posla. Dakle G20 Lite je mali vrag za laminat i male površine itisona, recimo tamo gde odlažete obuću, takva površna 1mX1m. Za nešto malo više itisona većeg trunja bez razmišljanja G20 EU zbog zapušavanja filtera. Cena Lite verzije je 10.000 din a EU verzije 20.000 u BC Grop. BC Group svima preporučujem jer ja samo kod njih kupujem tehničke uredjaje, jako su fer i drže svih obaveza koje po zakonu moraju da ispune ako nešto zaškripi u vezi vašeg uredjaja bez da vas nešto muljaju.

Dobio sam dve motorne cetke, ona jedna mekana u punoj duzini zove se Fluffy i jednu koja je pola cetke ona kao screw nesto, za dlake: ono sto je @Martin Mystere napisao da je dobio. Elem verovatno mogu sa njom da usisavam ali brate bas je mala cetka, ta screw :D E sada ovo nije slim verzija mozda ta V12 slim ima uze nastavke, nemam pojma, pitao sam ove pa cu videti sta kazu.
Nakon nekih 2 nedelje ne dobijanja odgovora otisao sam tamo licno. Ljudi su jako ljubazni i usput sam saznao da nemaju tu cetku za V12 da nikada nisu imali cetku za V12 (da se kupi zasebno) da ako igde na svetu nadjem tu cetku da im kazem gde sam je nasao pa ce pokusati da mi je dobave. V12 se razlikuje od V10 i V11 i ne mogu da koristim njihove cetke, koje naravno imaju. -_-

Težak je kao i svaki štapni verovatno. Dobro usisava sve od kreveta do stolica. Dlaka od mačke više nema po tepihu. Mana je, mada nemam sa čim da uporedim, što na turbo režimu slabo drži baterija, ali verovatno da je i jedan od izdržljivijih modela. Unutrašnja posuda u koju ide prašina se ne pere mada sam našla foru da je napunim do pola vodom i malo četkicom za ribanje prođem i ispustim vodu tako da ne kvasim senzore ili eventualno vlažnom maramicom prebrišem prašinu iz posude. Ne može da se nakači na zidni nosač ako se ne stavi posuda za prašinu na njega i baterija mora da bude u usisivaču da bi se punila. Nema priključak za punjač sama baterija kao takva. Hvata ćoškove od tepiha i ugasi se, to verovatno svaki štapni radi. Definitivno ću sa alija da naručim rezervne filtere jer ove u njemu posle svakog usisavanja perem. Svaki dan usisavam i uvek se napuni pun prašine. Vidno je čistija kuća al brate...ubi koliko se prašine u kući nakupi za samo jedan dan. Definitivno ću uzeti i nekog robota da bar malo održava.
Pozdrav. Kakvi su utisci dosad sa usisivacem, vidim imas ga dosta vec?
Dvoumim se izmedju njega i bosch 7 serije. Ista je cena. Kod boscha mi se ne svidja mala posuda i traljavo odradjeno ciscenje filtera.

Posto sam pisao utiske i savete pre nekog vremena na ovoj temi, red je da podelim utiske u vezi novog usisivaca, 3. po redu. Kupio sam Dreame R20, cena 33k. Xiaomijev je brend, pa lice, ali je ovaj ipak dosta lepsi. Zadovoljan sam kupovinom, u smislu da:
  • je lako ciscenje kanistera i svih delova
  • snazno usisava, u oba moda(eko i power), i da "dize tepih" - jedan relativno tanji tepih dize na eko modu i sa otvorenim prednjim vratancima na turbo cetki(za krupnije komade)
  • hardver je dobar, motor bez cetkica, LED displej, izrada potpuno korektna, dizajn relativno pristojan, baterija odlicna, dlake se nikada ne skupljaju na turbo cetki
  • cena je prilicno niska u odnosu na konkurentne uredjaje
  • kinezi daju sve nastavke, ukljucujuci i "fluffy" cetku

Cev je od karbon fibera, pa se malo plasim da je ne nagazim ili jako udarim i slomim.

Nemam zamerke, preporucujem uredjaj.

Inace, u toku ove kupovine sam bio najblizi da kupim DYSON V11, ali sam odustao jer ne smatram da je los tehnicki dizajn, jer se HEPA filter nalazi na samom kraju/izlaza uredjaja, pa tako prljav vazduh prolazi kroz ceo sistem i naravno motor. Drugi razlog mog odustanka je i nacin ciscenja kanistera, jer potpuno ciscenje nije jednostavan proces. I onda sam nakon dugog vecanja i gledanja i puno drugih brendova, odlucio da kupim ovaj Dreame R20.

Roventa (imam stari), sada prodaje skupo neke neubedljive uredjaje(neki modeli i lose izgledaju), Bosch kucnu elektroniku ne kupujem godinama jer imam utisak da je u pitanju preskupa kinezarija, Philips serije 3 i 5 su ukupno uzevsi solidni uredjaji, Samsung preskupo naplacuje setove sa svim dodacima, Xiaomi mi se ne svidaju estetski. Ako nekome znaci, rekoh da podelim utiske, posto sam dosta vremena potrosio :)

Inace, u toku ove kupovine sam bio najblizi da kupim DYSON V11, ali sam odustao jer ne smatram da je los tehnicki dizajn, jer se HEPA filter nalazi na samom kraju/izlaza uredjaja, pa tako prljav vazduh prolazi kroz ceo sistem i naravno motor. Drugi razlog mog odustanka je i nacin ciscenja kanistera, jer potpuno ciscenje nije jednostavan proces. I onda sam nakon dugog vecanja i gledanja i puno drugih brendova, odlucio da kupim ovaj Dreame R20.

Imam V11 Fluffy, koliko znam jedina razlika je u tome sto ima fluffy cetku za ravne podove.
Sto se tice HEPA filtera i cinjenice da je na kraju sistema, tu nemam sta da komentarisem. Do sada nije bilo problema. Sam filter moze da se pere.

Ali mi nije jasan drugi problem, odnosno sta smatras pod potpunim ciscenjem.
Kanister se:
1. polu otvara, tj otvori se na klik da izbaci ono sto je nakupio u toku ciscenja bez problema
2. ako je potrebno pranje istog, ceo kanister se skida opet na klik i moze pod cesmu i na susenje
Centralni deo ne perem vec brisem vlaznom krpom i tako skidam svu prasinu.

Takodje, glavna fluffy cetka, posto nju najvise koristim, vrlo lako se otvara i rasklapa da se izvuce ako nesto ostane u njoj. U mom slucaju to su psece dlake koje nekad umeju da se nakace oko rolera ili nekih delova.

Mislim nisu se ni ovi sto se vuku po zemlji cistili do svake cestice prasine.

Hvala na komentaru!

Koliko sam video na YT,

1. ovo je ciscenje kanistera (samo providnog dela):

2. ali da bi se ocistili i delovi unutar kanistera(cetralni deo, kako ti zoves), izgleda da nije jednostvano:

Kod mog kineza je HEPA na vrhu kanistera, pa sve je moguce lagano isprazniti i rastaviti, i to je bio momenat kada sam odustao od Dajsona i odlucio se za kineza (pritom je i naisla izuzetno niska cena).

Aha, ti misliš na potpuno rastavljanje ovog centralnog dela.
Ajde koji šraf odvrnuti ali mene malo vise brine ne ostetiti ovu žicu unutra prilikom svega toga.
Verovatno cu morati da ga otvorim u nekom momentu svakako pa cu videti i sama sta i kako.

Rastavljao sam jedno 10-tak dajsona ovako (znači kompletna posuda da se rastavi u sitna crevca) i ni jedan nije bio ovako prljav kao ovaj na drugom snimku. Ovo se jedino može desiti kada ne čistiš posudu kad je puna već probaš da "naguraš" što više prašine, onda ciklonu u usisivaču opadne efikasnost i ne može da zadrži prašinu u posudi.
Samo otvaranje nije komplikovano ali nije ni jednostavno kao kod dobrog dela "podnih" usisivača gde samo izvučeš filtere ili mrežice... Odgleda se par videa na YT kako da ih otvoriš, i uz malo strpljenja sve se rasklopi jedino što treba duži torx šrafciger jer su pojedini šrafovi "ukopani".
Otvarao sam i baterije od dajson usisivača, tu treba malo više pažnje i strpljenja i oko 20-30 minuta ali ni jednu još nisam oštetio, vratiš ih na staro i ne vidi se da su otvarane...

Što se tiče komentara da je hepa filter iza motora to je nažalost tako, u pitanju su ručni usisivači, nema puno mesta da se uglavljuju filteri pre i posle motora, tako da je istina da uvlači prašinu u motor ali mislim da nije toliki problem, kod većine nije bilo ništa više prašine nego kod običnog usisivača koji vučeš za sobom, jedan se samo istakao, koristili su ga moleri, kada sam ga uključio bez posude i filtera izašao je oblak bele prašine sa strane motora :D iz dva-tri puta sve je izduvao.

Nazad
Vrh Dno