Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

@nidza
To što si naveo taj sajt podržava kao input formate a to ne znači automatski da ćeš iste uspešno moći da skineš koristeći browser na čitaču.

@Nikoldije je pitao za azw3 format.

Uzmi neki Kindle u šake, otvori browser i sa bilo koje web stranice probaj da skineš azw3 fajl pa ćeš da vidiš da NE radi (pod uslovom da i učitavanje samog sajta radi 😂😂😂 ako je iole moderniji sajt) . Zato što koristi "whitelist" dozvoljenih extenzija na kom nisu 2 od 3 "native" Kindle formata (azw3 i kfx nisu, matori mobi jeste). Zbog toga raznorazne fensi varijante (poput "calibre-web") da iz browsera skidaš knjige na čitač su limitirane vrednosti za Kindle. Ko čita sakati mobi format u 2025. godini treba ga po guzici.

A volite da pričate napamet, a da ne probate
Nisam testirao slanje: otvorio sam sajt, pogledao i bilo mi jasno na kom principu to radi (i šta koristi za konverziju za Kindle a šta za Kobo).

I što bih uopšte testirao kad u KOReader-u imam bar 5 metoda za bežično slanje knjiga od kojih ni jedna ne zahteva da napuštam program u kom čitam.

Uključujući i KOReader plugin za "Stoka" servis koji radi na sličan fazon kao taj tvoj sajt, u smislu da se koristi browser na mobilnom za upload / slanje knjiga samo je ovo bez ikakvih konverzija, prosto šibanje fajla sa uređaja A na uređaj B.

Na telefonu u browser-u:

Screenshot_20250718_195637_Chrome.png

Na čitaču unutar KOReader aplikacije:

Screenshot_20250718_195649.png

Screenshot_20250718_195722.png

A za najlenje Kindle vlasnike nema prostijeg od otvori https://www.amazon.com/sendtokindle i pošalji epub.

Elegantno. Ja sam spremio laptop, kabl, otvorio Reddit da vidim kako se sideloaduje, očekujući da će da forsiraju svoju platnu biblioteku, a maksimalno zakukulje epub upload, kad ono...

...

Dakle, za vlasnike Kindle Scribe, Kindle ColorSoft, Kindle Paperwhite 12th gen ( = PW6) i ako ima i neki "Basic" da isto koristi MTP protokol, a koji knjige šalju pomoću Calibre i USB kabla ako su primetili i ako im nedostaje to što nemaju "page numbers" opciju mogu & moraju taj problem da reše tako što će za svaku knjigu sami generisati ".apnx" fajl pomoću "APNX Generator" plugin-a.

Download za prepravljen plugin (izmena je da stavlja apnx fajl u ".sdr" podfolder, jer ga tu i očekuje Kindle OS):

Kod:
https://mega.nz/file/bTIx2LjD#RkP4b6xWpdmUixz3il3FVmSajhCNlLABOOO3N72hpBM

Ukratko, za gore navedene nove Kindle modele (za koje Calibre koristi MTP plugin / driver umesto Kindle driver) treba 2 koraka po knjizi:

1) pošalji knjigu sa "Send to Device"

2) APNX Generator > "Generate from file" opcija > odabir već poslate knjige (azw3 / mobi fajla) u kindle drive "documents" folderu > to je to.

Eto dodata funkcionalnost u MTP device plugin tako da ovo zezanje okolo naokolo više nije potrebno.

Nazad
Vrh Dno