Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Pa drugačije ne može.
Ima i proizvodjača koji ubacuju kabl iz 12v 2x6 na 2x8pin,pa koristiš ili jedno ili drugo,gde ima manjak 8pinca ,pa balansiraju.Ne možeš da koristiš 12v 2x6 i više 8pinca jer prevazilazi snagu.Neznaju šta ce korisnik koristiti.

@Forceptor kako na ananasu 10 godina garancije? Ja u zivotu odande nisam garantni list ni za sta dobio. Sve fiskal i ako hoces dokupi garanciju.
Ananas je platforma zasnovana na principu kao Amazon, ispod svakog proizvoda pise koja maloprodaja/veleprodaja je prodavac. Ananas je samo posrednik u logistici. Kada vidis napajanje na Ananasu, imas ispod ko salje i koja je radnja. Odes na sajt radnje i vidis koliku garanciju daju na taj proizvod. Recimo PC practic nema informacije o garanciji, to bi trebalo da se podrazumeva da je 2 god uz fisklani. Sa druge strane Big Bang(bivsi bc group) pise na sajtu 10 godina.

Porucio sam preko Ananasa-a, odnosno Big Bang-a pomenuto BQ 750w piwer zone 2. Javljam kada stigne kakva je situacija sa garancijom

I ja se pitam.
U nekoj drugoj temi, lik koji je prvobitno hteo gotov MiniPC pa se prebacio na to da sam sklopi ITX konfu koja ce, po njegovim recima, sluziti za lagani browsing, office, multimediu, neki lagani Photoshop, znaci konfa bez graficke (znam da je gledao G procesore kod AMDa sa integrisanom), preporucuju mu 750W.

Ne verujem sta citam...

Cak i da stavi graficku, sigurno za svoj use case nece koristiti neki GPU koji ce sam da vuce tipa 400W, nego neki entry model.

Ali ako mu preporucuju 750W, ne bi me cudilo da mu preporuce i high-end GPU za office i multimediu (i lagani* Photoshop).
Taj sam 😀

Možda uzmem polovnu a2000 karticu. Pa je strpam u neko asrock deskmini x600

izbor kvalitetnih itx napajanja je UZHAS, kod nas se pojavi samo fsp dagger pro i preskupi asus. Tako da...cesto nesto dobro naleti za manje para od tih sa strane.
vecina itx kucista se teze hlade tako da neki semi fanless je sjajan izbor, a to tesko da ce neko naci ispod nekih 600w.
Ja sam onaj lik shto kaze da dodas uvek 100w na kalkulator, a ne da places kad bacish 100e sto nisi dao jos 10e.

Свака част, цена је одлична за овај модел. Има ли та фирма online могућност наручивања ?
Ima, poslaću ti poruku da ne bude da reklamiram

izbor kvalitetnih itx napajanja je UZHAS, kod nas se pojavi samo fsp dagger pro i preskupi asus. Tako da...cesto nesto dobro naleti za manje para od tih sa strane.
vecina itx kucista se teze hlade tako da neki semi fanless je sjajan izbor, a to tesko da ce neko naci ispod nekih 600w.
Ja sam onaj lik shto kaze da dodas uvek 100w na kalkulator, a ne da places kad bacish 100e sto nisi dao jos 10e.
Slazem se, ja se "kajem" sto nisam odmah uzeo 750-850w nego uzeo 650w pa sad moram da prodajem staro i uzimam novo

Valjda ce nas nova FSP Dagger Platinum iznenaditi, valjda je kolaboracija izmedju framework-a i FSP-a za FlexATX model pomogola FSP-u, da imaju bolje, tise i bolje podesene ventilatore i za nove SFX modele

Al dobro barem kod Madjara ima da se kupi Corsair SF 750, 850, 1000W

A cak i Phanteks Revolt 850W i Silverstone EX850R

Kao i SILVERSTONE SX650-G V1.1

A vidim sad ima i SILVERSTONE SST-FX600-PT

sto je obecavajuce da ce stici i novi modularni FX600Z model

ja sam svejedno uzeo Enhance 8435L preko Overtek co uk, malo se pomucio da ga napravim tihim i sad sam miran dok ne crkne xD

I btw, takodje, ne bih preporucio ENP-8435L, osim ako neko bas hoce da ustedi kintu i moze veliku buku da istolerise xD

8435L jedva izdrzava ~200W pre nego sto ventilator mora da krene dosta da se vrti, za razliku od jaceg 7660L modela, gde se to desava tek oko ~300-350W

Cak i za komp koji nece prelaziti 250W, 8435L nije najbolji izbor, 7660L je bolji

A cak i za komp koji nece prelaziti 150W ko moj, opet cim temperature sobe malo skoci i priblizi se 30c, napajanje odma mora brze ventilator da vrti, jer nije napravljeno za velike temperature ko Corsair SF serija

Jel može preporuka za napajanje za narednih 5-10 godina (toliko dugo već ovo trenutno izdržava).
Neće se gotovo sigurno stavljati mnogo jača grafička tako mi treba neki razuman luft. Jako bitna stavka mi je tišina.

Trenutna konfiguracija:
2700x
16gb
rx570, zameniće je uskoro sa 6600
1x SSD
3-4x HDD
4-5x 120mm ventilator

Hvala

Pa neznamo budzet,i kad kažeš hoceš psu u narednih 5-10 god,to znači da hoćeš kvalitetan psu da traje 10 god.
Ili ćeš budzetski sa lošijim delovima i garancijom od 3-5 god...pa koliko živi..

Da li ovo "napajanje" moze da posluzi kad struja blica i zeza da se komp ne gasi/resetuje? GEMBIRD EG-UPS-B650 650VA 390W AVR UPS, 2 x Shuko output sockets,9862

Antec EA550G Pro mi je danas crklo u oblaku dima, doslo je do pada napona na fazi i svim komsijama u neposrednoj blizini je crklo nesto od uredjaja. Da li mogu da se pozdravim s garancijom u ovom slucaju?

Anyway, sta biste mi preporucili kao zamenu? Konfiguracija je Asus a320m-k ploca, Ryzen 5600, RTX 3060, 16GB rama, jedan nvme drajv. Idealno oko 7-8 hiljada, ne preko 10. I KP dolazi u obzir.

Trenutno sam nakacio Corsair SF750 koji cuvam za SFF build koji nikako da finisiram, ali su mu kablovi kratki za ovo kuciste i samo sam ga zbudzio kao privremeno resenje. Greota mi je da tako stoji, bukvalno mi se plakalo danas kad sam ga otpakivao glanc novo zbog ovoga, jer ga cuvam za fractal terru. Strpio bih se ovako par dana, nedelja, dok ne stigne nesto eventualno sa KP, ali nesto se mora uzeti kao zamena za crknuti antec.

@Little Jacob
Ne znam da li će ti prihvatiti garanciju, veoma lako može da se desi da hoće, ali veoma verovatno imaš pravo da napišeš odštetni zahtev u lokalnoj elektrodistribuciji.
Kažem veoma verovatno jer nisam 100% siguran da li je to još uvek moguće, nema razloga da nije ali moram da se ogradim. Ranije je moglo sigurno jer je otac prošao proceduru za njegov računar.
Podneseš zahtev za odštetu, navedeš što tačnije vreme i dan kad se to dogodilo a oni pogledaju parametre mreže u tom vremenskom periodu i ako je stvarno nečeg bilo odobre ti neku nadoknadu štete.

Antec EA550G Pro mi je danas crklo u oblaku dima, doslo je do pada napona na fazi i svim komsijama u neposrednoj blizini je crklo nesto od uredjaja. Da li mogu da se pozdravim s garancijom u ovom slucaju?

Anyway, sta biste mi preporucili kao zamenu? Konfiguracija je Asus a320m-k ploca, Ryzen 5600, RTX 3060, 16GB rama, jedan nvme drajv. Idealno oko 7-8 hiljada, ne preko 10. I KP dolazi u obzir.

Trenutno sam nakacio Corsair SF750 koji cuvam za SFF build koji nikako da finisiram, ali su mu kablovi kratki za ovo kuciste i samo sam ga zbudzio kao privremeno resenje. Greota mi je da tako stoji, bukvalno mi se plakalo danas kad sam ga otpakivao glanc novo zbog ovoga, jer ga cuvam za fractal terru. Strpio bih se ovako par dana, nedelja, dok ne stigne nesto eventualno sa KP, ali nesto se mora uzeti kao zamena za crknuti antec.
Препоручујем ти да купиш кабл за исправљање напона.

Купи ово и уживај

Pa neznamo budzet,i kad kažeš hoceš psu u narednih 5-10 god,to znači da hoćeš kvalitetan psu da traje 10 god.
Ili ćeš budzetski sa lošijim delovima i garancijom od 3-5 god...pa koliko živi..
Greška, do recimo 6-7-8K recimo (razmotrio bih i polovno kratko korišćeno), tako da verovatno budžetska varijanta.
Trenutno je tu GX-lite 600W, i radi sve ok, ali bih preventivno da ga zamenim jer je prilično matoro.

Greška, do recimo 6-7-8K recimo (razmotrio bih i polovno kratko korišćeno), tako da verovatno budžetska varijanta.
Trenutno je tu GX-lite 600W, i radi sve ok, ali bih preventivno da ga zamenim jer je prilično matoro.
Mozda, ako ne zuris i mozes da sacekas Vita promociju u avgustu

Mozda, ako ne zuris i mozes da sacekas Vita promociju u avgustu
Nije problem ne žurim, samo šta je u avgustu, neko sniženje? Vidim ga na oglasima za 65e (ako je tačna cena).

Cougar PSU Atlas 650W 80 PLUS BRONZE valja li?​

Nazad
Vrh Dno