Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Imam 6 takvi Bresser i kad sam i uporedio bila je razlika od neki 0.3c i 5%! Za jednu crvenu = 3 komada skorz Ok!
Vidim da imas novi Auriol koji su bili pre 2-3 nedelje u lidl za 800.- (3 komada) :)
Ovo stiže sa Aliexpress-a 4 komada za oko 260 RSD, preko MKD coins-a. Nisu brendirani, prodavac piše da su Xiaomi, ali nigde te oznake nema. ;) Svejedno - rade.

Ponovo mi nije jasno. Po čemu ti se prduckanje razlikuje od normalnog hlađenja (kada klima radi na maksimum jer ne može da postigne zadatu temperaturu) ili kada spusti modulaciju pa održava temperaturu ali i dalje konstantno duva?
Kad bi radila na maksimum bi napisao da napinje kao blesava! Koji crni max. to bi bilo 1800w :LOL:
A kad napisem prducka/prdi onda lagano odrzava zadatu temperaturu sa neku solidnom niskom modulaciju u takav prostor!
Evo npr. kao sto napisao @optokapler
Screenshot_20250710-174925~2.png
Baš lepo izgledaju ti filteri. Jel to Mitsubishi nudi zvanično ili se neko dosetio da napravi? Pretpostavljam da su za kuhinje ili za svinjac (prethodna stranica ove teme).
Ma ovaj to stavio iako je klima u dnevnu! *** Nemci! Ima da se kupe na netu! E sad da li su posebno ovi za MHi modeli ili univerzalni to ne znam vise...
Ovo stiže sa Aliexpress-a 4 komada za oko 260 RSD, preko MKD coins-a. Nisu brendirani, prodavac piše da su Xiaomi, ali nigde te oznake nema. ;) Svejedno - rade.
Ma skoro sve dolazi na kraju iz kine :)

Poslednja izmena:
Ja sam naleteo na klimu koja je na pola zazidana zidom. Dok to nisam video bio sam siguran da je sve slično što se da videti po netu fotomontaža. Ali eto nije genijalaca ima svuda.
Ovde se neretko moze videti kako pojedinci oblažu klimu stiroporom svuda okolo kako jej ne bi bilo ‘ladno😁

Ili protiv golubova da se ne zavlace pozadi, oklope je iza, protok vazduha 0

Pa eno moja klima kako je ugradjena. Mada kad vidim ovo moja je vrh 😁
Tvoju su pokidali, sad sam video kako su zalepili spoljnu i to sve za ljubav 2 evra koliko je razlika između tih najkraćih što tebi postavili i onih najdužih.
Bitno da je taj stručnjak ubeđen da je stavio 3m cevi jer mu neko tako rekao da treba a što je sve to zacementirao za zid to mu izgleda niko nije rekao da ne treba.

Zadnjih mesec dana sam preko 15tak gnezda sklanjao iza tako lepo napakovanih klima.
Mislim ajde ok 3m cevi zbog svakakvih "ovlašćenih servisera" ali da li su mogli da smotaju manje krugove?
Nekad se pitam da li im i to neko rekao da mora manji krug ili šta a lepo može da saviju vedan veći krug i već su na bar 2.5m i da to pričvrste vezicama da golubovi nemaju već pola smotanog gnezda pozadi.
A nosači su tek posebna priča, umeju idioti da podignu cene sa 100 na 120-150e ali će da osiromaše za 200dinara da postave ljudske nosače.

Srećom po tebe to bar mogu lako da ti promene bez neke velike cimaže jer već imaju bakarni feder pozadi pa bez skidanja cevi i svega ostalog nek menjaju jedan po jedan i nek ti odlepe to od zida.

Da najbitnije nisam rekao da je u pitanju bila Tesla model TA36QQDT-1232IAWT a spoljna i nije nešto preteška da bi bila planirana za neku 18ticu ima 22.5 kg. Više mislim da je serijski pogrešeno prilikom proizvodnje. Proverio sam i kutije i imaju iste oznake na spoljnoj i unutrašnjoj.
Imam taj model.Kod mene je bilo za 12-ticu.Greskom je na toj za 18.A i ovi nasi ,,strucnjaci nad strucnjacima'' cackaju po uredjajima i skidaju i menjaju odredjene delove.Tipicno za nas prenapredni mentalitet 😄

Da li je problem što bakarne cevi nisu do kraja pokrivene zaštotom,kada su spajali na spoljnu jedinicu vidim gole cevi u dužini jedno 10 cm.Midea klima i uz nju sam dobio set za instalaciju.Pitao sam ih odmah zašto je to tako,odgovor je da to nema veze i da taj omotač samo služi da se cevi ne dodiruju i stvaraju trenje i oštećenje jedne od druge.

Prilozi

• IMG_20250712_072430805.jpg
    IMG_20250712_072430805.jpg
    138.5 KB · Pregleda: 120
Nije strašno, no izolacija služi primarno da izoluje cevi od toplotnih gubitaka, a ne da štiti od trenja i ostecenja.

Da li je problem što bakarne cevi nisu do kraja pokrivene zaštotom,kada su spajali na spoljnu jedinicu vidim gole cevi u dužini jedno 10 cm.Midea klima i uz nju sam dobio set za instalaciju.Pitao sam ih odmah zašto je to tako,odgovor je da to nema veze i da taj omotač samo služi da se cevi ne dodiruju i stvaraju trenje i oštećenje jedne od druge.
Kupi 10cm te izlacije za cevi, iseci poprečno i prebaci preko bakarne cevi. Stavi jednu-dve vezice da osiguraš. I kod mene je tako samo još nisam stigao da uradim ovo napisano.

Olaksaces nagadjanje na sta mislis kad kazes "klima" bez spoljne jedinice ako imas neku fotku.

da, izvinjavam se nisam mislio na neke pingvin i slicne sisteme vec na pravi klima uredjaj samo sa unutrasnjom jedinicom. Zakon u uzem centru u Rimu zabranjuje instalaciju spoljnjih jedinica na fasade iz ociglednih razloga. Ne secam se marke iz smestaja ali recimo da je izgledala otprilike ovako:

Poslednja izmena:
@OZZY83 to je nista drugo nego prozorska klima, spakovana kao parapetna jedinica i umesto da visi na prozoru, montira se na sam zid koji mora da ima rupe za dovod i odvod vazduha. Najveci problem je verovatno buka, jer ono sto se kod split sistema nalazi napolju (spoljna jedinica sa ventilatorom i kompresorom) se ovde nalazi unutra, bas kao i kod pingvin klima. Vrse posao, ali ne znam da li bih u sobi stavljao kompresor i (jos jedan) ventilator, ako ne moram (za razliku od austrijanaca, nemaca, italijana...).

Ne znam da li postoje u inverter izvedbi, a i takodje montazu zahtevaju na spoljnom zidu prostorije, sto negde, nekad, moze dosta da narusi komfort.

Poslednja izmena:
Monoblok nisu prenosne, one se montiraju na jedno mesto i ne pomeraju se. Popularne su u Italiji, koriste ih i na jugu.
Pozdrav

@OZZY83 to je nista drugo nego prozorska klima, spakovana kao parapetna jedinica i umesto da visi na prozoru, montira se na sam zid koji mora da ima rupe za dovod i odvod vazduha. Najveci problem je verovatno buka, jer ono sto se kod split sistema nalazi napolju (spoljna jedinica sa ventilatorom i kompresorom) se ovde nalazi unutra, bas kao i kod pingvin klima. Vrse posao, ali ne znam da li bih u sobi stavljao kompresor i (jos jedan) ventilator, ako ne moram (za razliku od austrijanaca, nemaca, italijana...)
Istina, uocio sam da je osetno bucnija od standardnih. Da li ima neko neki link ka ponudjenim modelima u nekoj prodavnici ili slicno?

To je egzotika kod nas, sigurno da moze da se nadje, ali verujem i da je ponuda slaba ukoliko postoji.

Istina, uocio sam da je osetno bucnija od standardnih. Da li ima neko neki link ka ponudjenim modelima u nekoj prodavnici ili slicno?
Midea ima dobre klima uređaje posebno prozorske varijante, evo ti na ovom linku a posle pretražuj da li ima kod nas.
U USA je ova prozorska baš na dobrom glasu.
Generalno neće mnogo uticati na rad klime ali na estetiku hoće.
To kako su ti smotali te cevi iza ja mislim da bi i nogama to lepše uradio. Strašno kakva aljkavost.
Imam taj model.Kod mene je bilo za 12-ticu.Greskom je na toj za 18.A i ovi nasi ,,strucnjaci nad strucnjacima'' cackaju po uredjajima i skidaju i menjaju odredjene delove.Tipicno za nas prenapredni mentalitet 😄
Pa ne znam do koga je greška ali najviše se plašim da je taj uređaj možda bio na servis ovde iz nekog razloga pa se to tada greškom dogodilo da ubace pogrešan ventil.
Kontaktirao sam Teslu i sad mi traže da im sve to slikam zajedno sa time šta je prepravljeno iako sam im podrobno sve objasnio i da sam morao da letujem dve cevi različitih dimenzija kako bi završio montažu.
A možeš misliti koju su facu složili ljudi kad su videli da palim brener i nešto tamo petljam i još im objašnjavam nešto neobjašnjivo jer i sam ne bi verovao da se meni to desilo a da nisam monter. Osećao sam se blago rečeno smešno.

Poslednja izmena:
Midea ima dobre klima uređaje posebno prozorske varijante, evo ti na ovom linku a posle pretražuj da li ima kod nas.
U USA je ova prozorska baš na dobrom glasu.

Generalno neće mnogo uticati na rad klime ali na estetiku hoće.
To kako su ti smotali te cevi iza ja mislim da bi i nogama to lepše uradio. Strašno kakva aljkavost.

Pa ne znam do koga je greška ali najviše se plašim da je taj uređaj možda bio na servis ovde iz nekog razloga pa se to tada greškom dogodilo da ubace pogrešan ventil.
Kontaktirao sam Teslu i sad mi traže da im sve to slikam zajedno sa time šta je prepravljeno iako sam im podrobno sve objasnio i da sam morao da letujem dve cevi različitih dimenzija kako bi završio montažu.
A možeš misliti koju su facu složili ljudi kad su videli da palim brener i nešto tamo petljam i još im objašnjavam nešto neobjašnjivo jer i sam ne bi verovao da se meni to desilo a da nisam monter. Osećao sam se blago rečeno smešno.
Cackaju itekako po klimama koje preprodaju.Servisirane,opet vracaju u prodaju,kao nove uredjaje.Deponija smo bili,deponija i ostali.Nema svere,koju nismo z.....i.

Tvoju su pokidali, sad sam video kako su zalepili spoljnu i to sve za ljubav 2 evra koliko je razlika između tih najkraćih što tebi postavili i onih najdužih.
Bitno da je taj stručnjak ubeđen da je stavio 3m cevi jer mu neko tako rekao da treba a što je sve to zacementirao za zid to mu izgleda niko nije rekao da ne treba.

Zadnjih mesec dana sam preko 15tak gnezda sklanjao iza tako lepo napakovanih klima.
Mislim ajde ok 3m cevi zbog svakakvih "ovlašćenih servisera" ali da li su mogli da smotaju manje krugove?
Nekad se pitam da li im i to neko rekao da mora manji krug ili šta a lepo može da saviju vedan veći krug i već su na bar 2.5m i da to pričvrste vezicama da golubovi nemaju već pola smotanog gnezda pozadi.
A nosači su tek posebna priča, umeju idioti da podignu cene sa 100 na 120-150e ali će da osiromaše za 200dinara da postave ljudske nosače.

Srećom po tebe to bar mogu lako da ti promene bez neke velike cimaže jer već imaju bakarni feder pozadi pa bez skidanja cevi i svega ostalog nek menjaju jedan po jedan i nek ti odlepe to od zida.
Kad sam pripretio uvozniku odgovorili su 8.7. da ce oni naloziti majstoru da je odmakne. Od tada se niko vise nije javio, nadam se da ce se "strucnjak" u nekom trenutku pojaviti da zatvorim konacno ovu temu.

Par ljudi je postavljalo pitanja vezano za čišćenje i vađenje turbine kod Daikin klima, obećao sam da ću snimiti i okačiti na YT i konačno sam se nakanio da to uradim taman kad se moja klima usmrdela🙂

@igor84 Mislim da si ti među njima pa evo tag.

Ne znam što ali moram da je čistim malte ne dvaput godišnje ovako, jer se bukvalno usmrdi na pola sezone hlađenja kao što je sada slučaj. Verovatno jer najčešće radi na slabijim brzinama ventilatora pa više vlage kupi turbina itd itd.

P.S. Vi tehničke struke, zanemarite odabir alata jer mi je to jedino bilo pri ruci, sav alat je u automobilu jer je sezona, a živim u zgradi pa ne bi bilo zgodno stalno utovarati alat🙂

🤩

Koliko centimetra imaš od plafona do vrha plastike unutrašnje jedinice?

P.S. Vi tehničke struke, zanemarite odabir alata
Za nas nije problem, ne znam kako će da te dočekaju dežurni tragači dlake u jajetu na YT :)

Ja turbine nigde ne skidam a davno sam pokusao i to bezuspesno na mojoj staroj midei ali ako se to toliko lako skida na Daikinu onda svaka im čast na tehničkom rešenju.

Nazad
Vrh Dno