Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Hteo da uzmem r8000 gs zadnji menjač i niko
nema taj model. Umesto toga ću uzmem rd-rx800 gs.

Nisam imao to u planu ove godine da menjam ali moram, trenutni zadnji menjač nije predvidjen za kasetu 11-34, on radi normalno ali u nekim većim prenosima kada idem sporo i kada stisnem jako pedalu, kao da preskoči. U brzini, kada peglam sa većom kadencom, nema nikakvih problema.

Serviser mi lepo sve pokazao još pre tri nedelje kada sam stavio veću kasetu na ss kavez da će mi se dešavati to i da pazim sa menjanjem brzine, odnosno da ne krećem iz mesta sa velikom brzinom.

Radiće i ovaj

E sad, problem sa SS menjačem ne bi trebalo da bude promena brzine, ili preskakanje, nego nemogućnost menjača da pokupi višak lanca kada se koristi "mala šajbna i mali zupčanik na kaseti" - kombinacija koju inače ne treba koristiti. Ne znam ko ti je mehaničar, ali pitaj još nekog za mišljenje.

Radiće i ovaj

E sad, problem sa SS menjačem ne bi trebalo da bude promena brzine, ili preskakanje, nego nemogućnost menjača da pokupi višak lanca kada se koristi "mala šajbna i mali zupčanik na kaseti" - kombinacija koju inače ne treba koristiti. Ne znam ko ti je mehaničar, ali pitaj još nekog za mišljenje.

On je jedva namestio da sve radi kako treba. Rade sve brzine da se razumemo ali ako ubacim na primer u 5 brzinu i hoću jako da krenem iz mesta, čuje se samo krc i ništa posle toga, samo taj prvi krug. Kada vozim jak tempo i sa velikom kadencom, nema toga kada jako stisnem pedalu.

@r!sc!

Već sam naručio ultegru, imao sreću da mi drugar bio u Nemačkoj pa mi kupio prednji i zadnji menjač za manje od 80 evra.

Iako je leto, ja sam već počeo da uzimam zimsku odeću jer od ove godine treniraću i zimi. Kako su kod nas zime blage u poslednjih nekoliko godina, trebaju mi rukavice najverovatnije koje se dobro ponašaju na 0 do 10 stepeni. Imate li neke preporuke? Opet, ne znamo kakva će ova zima biti, možda bude debeo minus lupam tri nedelje. Tu samo skijaške rukavice pomažu :D

Mislim da išijac ne ide preko kuka, barje tako kod mene.

Ja imam l5s1 i vozim bicikl bez problema. Kada završim neku jaču vožnju, istegnem kičmu.

Da li ti trne stopalo na toj strani?
Krecio sam 4 dana kod kuce i od tad mi trnu palcevi najvise, kao da nemam u njima osecaj. Ja sam to bio povezivao sa tim da sam stajao ceo dan u papucama, a opet mozda je i od ledja…
Otici cu kod lekara svakako.

Krecio sam 4 dana kod kuce i od tad mi trnu palcevi najvise, kao da nemam u njima osecaj. Ja sam to bio povezivao sa tim da sam stajao ceo dan u papucama, a opet mozda je i od ledja…
Otici cu kod lekara svakako.

Ako možeš da se normalno krećeš a ipak imaš trenjenje u prstima, upalio ti se živac.

Kod lekara za detaljnije informacije.

Početnička pitanja u vezi unutrašnjih guma:
Spoljašna je 700x40, Presta ventil.
Pitanja:
1. Visina felne je 20mm, ventil "štrči" van felne oko 34-34mm, pa pretpostavljam da treba birati ventil ~45mm?
2. Moguće je montirati i gumu sa dužim (65mm) ventilom, ali bolje birati 45?
3. Komšija mi poklonio ovu gumu sa 65mm, to je ok za rezervu?
4. Koje gume da kupujem? Može lokalno, može Ali, Temu... TPU ili neke druge?

Hvala!

1. ako možeš napumpati, sve ok, oba ventila su OK
2. može, bez problema, oba su OK
3. ok je
4. Schwalbe, Continental, Decathlon...

SGCAM_20250618_094845305.jpg

TPU laksa, teze se busi, nije da stoji bicikl na vrelom suncu dugo (meni su dve pukle tako), i nije za rimbrake, kocinca zagreva felnu.

Obicna guma lakse dostupna, teza, lakse se busi, moze i na rimbrake tocak

TPU laksa, teze se busi
Mislis stvarno da se teze busi?

meni nekako ne deluje tako i ako je tako deklarisu
jednu od 36g sam probusio a ja inace retko busim gume.

sad imam neke od 25g iskreno strah me da je stavim koliko je tanka 😁

inace volim tanku gumu al ovo ga brate preterase, 11g skinuti na vec tankoj gumi 😐

Puno hvala, momci! Imam disk kočnice, bicikl je na suncu samo tokom vožnje.
Koje preporučujete da kupujem?
Vidim da su na Temu cene ~600din za TPU, najjeftinije decathlon su 400 (Butyl).
U Planetbike Kenda 450 (Butyl), Continental 700 (Butyl).
Nije problem da čekam AE/Temu,

ne znam, tako kazu, meni se nisu busile, ali sam sa njima presao nekih 1500km i posle drugog pucanja na suncu presao na tubeless.

nije bila problem voznja na suncu, vozio i na 40C, vec parkirao bicikl i posle nekih 15-20min samo puff

one Ridenow roze

Puno hvala, momci! Imam disk kočnice, bicikl je na suncu samo tokom vožnje.
Koje preporučujete da kupujem?
Vidim da su na Temu cene ~600din za TPU, najjeftinije decathlon su 400 (Butyl).
U Planetbike Kenda 450 (Butyl), Continental 700 (Butyl).
Nije problem da čekam AE/Temu,
decthlon je 450 koliko se secam zadnji put, ali sve nabrojane su dobre gume ukljucujuci i decathlon, tamo je uglavnom najjednostavnije kupiti.
ja kineske butyl ne kupujem, one su uvek debele i krs a cena skoro ista kao i ove.

Ovako na prvu loptu, lep bajs. Ne vidim na slikama nista problematicno, idi probaj da li ti ram odgovara, sedi i vozi. :)
Kao sto si rekao - dok cekas sta jos moze da naidje za te novce, otici ce i taj... a sredina Jula je vec.

Meni deluje jako fino ( ali znanja bez ), na sta da obratim paznju prilikom pregleda bajka ( osim kako menja brzine kocnice )?

Ja sam uzeo u decatlonu unutrašnje, jeftine su i vrše posao.

Našao sam dobru deonicu da vežbam za Kopaonik, oko 2000 visina koja se ganja. Prelazim preko brda (tačka na vrhu je na 680 m) pa onda se spuštam do sela sa druge strane i vraćam se opet preko tog brda, kada se vratim na početnu tačku, radim još jednom tako. Obe strane su teške sa tim što bi izdvojio drugu stranu koja je baš izuzetno teška jer na njoj ima deonice gde ima delova i sa 14 odsto nagiba.

Prošle nedelje sam bio tu i poginuo sam iskreno, samo što sam se penjao sa te druge strane, ovo će sada biti nešto novo.

Spust mi nije zanimljiv pa će biti izuzetno kontrolisan, ne jurim vreme nego mi je ključno telo da naviknem na što veći stres na usponu, tako da idem na tempo.

Od ponedeljka idem malo do Sokobanje da odmorim 5 dana tako da će vikend biti jako zanimljiv. :D

Meni deluje jako fino ( ali znanja bez ), na sta da obratim paznju prilikom pregleda bajka ( osim kako menja brzine kocnice )?

Sedneš na bajs, promeniš sve brzine, vidiš kako menja, ako glatko menja i ne preskače lanac, onda su brzine dobro podešene.

Kočnice koče i kada su loše, test bi trebao da se odradi na nekoj nizbrdici ali verujem da je kod ovog bicikla sve u redu.

Pregledas ram, na spojevima, tj coskovima, dole gde je bottom bracket (veliki zupcanik gde su pedale), tamo gde ulazi cev za sediste. tockovi mi deluju da su alu tako da njih ne moras da zagledas, da su karbonski onda pregledas i njih da nema nekih pukotina

Aluminijumski točkovi lakše pucaju nego karbonski, koliko ih ja imam puknutih😉

Danas sam radio brda. Nisam jurio jer sam išao baš teške uspone. Baš na jednom usponu sam gledao, 18 odsto nagiba mi se pojavilo na garminu.

Samo sa napomenem, meni je prošle godine bilo teško ma osam procenata da vozim, sada više nije ali kada naidju deonice 15+, to je ubistvo.

Koje su po vama najbolje gume sa zastitom protiv busenja?....ranije su mnogi preporucivali schwalbe marathon plus (treba mi 29x 2.10 ili 2.25) ali vidim da te gume iz nekog razloga vise nema u prodaji kod nas....(bas me zanima zasto)

Kako se vi inace borite protiv busenja,narocito u offroad voznji po divljini?....juce sam se otisnuo u divljine deliblatske pescare sa MTB i koliko sam uzivao u voznji,toliko mi je sve preselo kad sam video da mi zadnja guma probusena,pa sam morao ko zna koliko km peske do kuce...

20250711_101406.jpg

Prilozi

• 20250711_105359.jpg
    20250711_105359.jpg
    345.5 KB · Pregleda: 42
  • 20250711_111923.jpg
    20250711_111923.jpg
    432.2 KB · Pregleda: 41
@MilanBre Nećeš ti imati nikakav problem na Kopaoniku ako ti je PM tačan.

@Ulrich , rezervna guma, pumpa i osnovni alat su obavezni, ako nemaš nekog ko je spreman da dođe po tebe. Zamena gume je 15-20 minuta čak i ako nemaš prakse.

@MilanBre Nećeš ti imati nikakav problem na Kopaoniku ako ti je PM tačan.

@Ulrich , rezervna guma, pumpa i osnovni alat su obavezni, ako nemaš nekog ko je spreman da dođe po tebe. Zamena gume je 15-20 minuta čak i ako nemaš prakse.

Pm tačan? Možda sam bot jer prvi put čujem. 😆

Slažem se sa tobom oko opreme.

@Ulrich

Torbica ispod sedišta ( dve gume, alat za skidanje), na rupe gde se kači flaša vode, možeš ispod staviti nosač ručne pumpe.

Svaka guma se buši, nema tu previše filozofije. Bitno da si opremljen da zameniš gumu kada se to desi.

Ima shwalbe ali ne ono što ti tražiš.

Gledaj onda continental gume.

@Ulrich da li taj nogar stalno dotezes ili si uspeo da uglavis neku maticu? kod mene nema mesta..

sve moze da se probusi, bitno je sta je unutra. ja bih izbacio unutrasnje, jer kroz dobru spoljasnju tesko sta prodje, kada prodje unutrasnja ce se sigurno probusiti. predjes na tubeless sistem, i mnogo si mirniji. naravno ako pocepas gumu na neki kamen.... zato postoje i inserts ali sve to kosta :)

Ma tulubeless su zakon za off-road.
Ja sam od oktobra do marta imao jedno 8 bušenja sa mnogo manje voznje van asfalta zbog vremenskih uslova a od marta od kad sam presao na tubeless ni jedno.
A i dva puta sam morao da cimam ljude u pomoć, da me kupe negde na Fruskoj gori.
Sad i pored tubeless-a ako će biti neka dugačka vožnja po šumi nosim jednu unutrasnju, flekice za krpljenje, dva CO2 ketridža, set sa onim šilom crvićima za krpljenje spoljašnje ako silant ne uspe da zatvori rupu i malu rucnu pumpu.
To sve staje u torbicu ispod sica.

Nazad
Vrh Dno