Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Ako se stanje poklapa sa brojilom, nemaš u suštini na šta da se žališ, jedino ako misliš da se brojilo pokvarilo.
Brojilo je digitalno i ono što sam zapazio je da ne pokazuje tačno vreme, dok je datum tačan, a verujem da bi oba trebalo da se podešavaju na daljinu. Sad za 12:12, brojilo pokazuje da je 10:52.

I moje je digitalno i isto se ne poklapa vreme (sad piše 13.08 umesto 12.19), nije neobično da sat ne valja. Jedno je da je brojilo digitalno, a drugo da je pametno, koje se očitava na daljinu. Za poklapanje mislim na stanje više i niže tarife, a to si, koliko shvatam, rekao da se poklapa, u smislu da nije pogrešno očitano.

Да, код нас у згради времена била различита на бројилима али ниједно време није повољно за јефтину. Морали да зовемо да дођу и наместе.

Reklamirao ja račun 10tog preko app i dobio nemušti odgovor da mi je žalba bez osnova. I u app piše rešeno. Posle 20tog pošalkem isti reklamaciju na email. I dobijem nov račun na 3800din,a prethodni bio na 6800din. Siguran sam da u aprili nisi čitali brojilo i lupali cifre, posle čitali za maj i uletim u plavu zonu. Sad sa korekcijom sam sve opet u zelenu... Pa ko koga ovde... Izgleda ideš na blef pa ako reklamacija upali to je... Videćemo kako će biti u dogledno vreme, ali nikada nisam imao poverenja u njih. Samo loša iskustva.

Ja definitivno ne mogu da ih uhvatim ni za glavu ni za rep šta oni rade i koje je više pravo stanje računa!
Nakon reklamacije zbog neočitanog računa za maj došle su mi putem maja korekcije za tri meseca (mart, april i maj) po kojima sam ja sada u preplati za prethodne mesece oko 3.500 dinara (a nisam plaćao paušalno već redovno tačno koliko je stizalo da treba da platim) tako da za maj nakon očitavanja stanja od 01.06. treba da platim 1.500 dinara i to opet ne mogu da vidim da li je to sa ili bez onih ~800 dinara koje sam već uplatio po poslednjem računu samo za fiksne troškove!?
Valjda će u sledećem računu konačno sve da stave na svoje mesto - a verovatnije da ipak neće...

i to opet ne mogu da vidim da li je to sa ili bez onih ~800 dinara koje sam već uplatio po poslednjem računu samo za fiksne troškove!?
Kako god da se račun koriguje, prikazuju/računaju se uplate samo u prethodnom mesecu. Ako ti je račun ispao 1500 dinara, a ti si već platio preko 800 dinara, to znači da fali da platiš još manje od 700 dinara. Tako bi trebalo da ti piše i na portalu, koji ti je najrelevantniji za tekuće zaduženje.

Ma to je najmanji problem - više ne interesuje šta i kako su očitavali, računali i naplaćivali do sada kada uz samo redovna plaćanja onoliko koliko i piše na računu ja imam 3,500 dinara preplate... Na stranu to što ako im ne bih uplatio na vreme, pa makar i samo jedan jedini dinar oni bi meni zaračunavali kamatu ma koliko ona bila mizerna a ovako ja njih kreditiram za džaba i to je sasvim OK...

To je već kompleksno pitanje, možemo samo da pretpostavimo. Budući da su korigovali više računa unazad, najviše smisla ima da ti dosad uopšte nisu očitavali (ako bi imali stvarna očitavanja, ne bi imalo razloga da ih tek tako menjaju), te da su umesto toga primenjivali neki algoritam za predviđanje potrošnje. Nakon tvoje žalbe, pokrenuli su drugi algoritam koji uzima u obzir stvarno očitano poslednje stanje (bilo tvoje sa slika, bilo novo koje su zatekli na terenu), pa je on to drugačije rasporedio po mesecima u odnosu na prethodni.

Jedan zanimljiv podatak, kontam da će biti koristan.

Prošlog meseca na majskom računu potrošnja je bila 437kW. Hteo sam da odradim jedan mali test pa sam, počevši od 11. juna, bojler počeo da isključujem preko dana tako da od tog dana isključivo radi noću.

Ukupna potrošnja za jun je 306kW. Dakle 130~ kW manje.

Znači bila bi verovatno još ~30% niža (210-220kW) da sam krenuo 1. u mesecu.

U međuvremenu je naručen WiFi osigurač koji će automatski da radi ovo što sam ja radio ručno.

Teško da je to moguće. Kod mene bojler već godinama praktično troši oko 90-110kWh mesečno kada smo kod kuće ceo mesec. To sto ga gasiš preko dana ne smanjuje potrošnju električne energije za bojler (možda nešto minimalno, jer češće dogreva vodu preko dana, ali ne verujem da to može da bude više od 1-5kWh mesečno). U svakom slučaju isprati pa nam javi ovde.

Mi imamo veliki bojler (150 litara) i već duže vremena nam radi samo noću. Potrošnja u kWh nije nimalo manja, ali u dinarima jeste.
Mesečna potrošnja za četvoročlanu porodicu je oko 150kWh.

Mislim da je problem taj što su nedokazani ukućani termostat bojlera uvek držali na maksimumu pa bi dogrevao vodu čak iako je minimalno potrošena. Retko kad sam mogao da uđem u kupatilo, a da pritom ne vidim ugašenu lampicu. Mislim da je to suština problema.

U svakom slučaju, osim što pali i gasi po tajmeru, taj wi-fi osigurač i meri potrošnju pa ću u aplikaciji da imam uvid koliko kW troši bojler na mesečnom nivou jer je on jedini potrošač vezan na tom mestu.

U svakom slučaju pratim pa javljam.

Korisna stvarčica. Za bojler i toplotnu pumpu koristim po jedan od početka prošle godine. I svidelo mi se da imam uvid potrošnje uređaja, pa sam kupio po jedan za svaku utičnicu u kući. Praktično je kad znaš na šta ti ode struja. Ovako izgleda potrošnja za jun kod nas (grupisao sam uređaje po nameni):
1751308100896.png
I po danima po uređaju:
1751308131726.png
Tačno se vidi kad smo bili na odmoru. I tada sam shvatio da mi kuća troši oko 3-3,5 kWh dnevno, i kada nismo kući. Samo frižider, uređaji na standby i video nadzor.

Znam da nije tema ali može biti korisno i drugima - gde i koji ste kupili (pitanje za obojicu)?

Iste imam i ja, samo nisu WiFi nego Zigbee. Za više informacija pogledaj temu o kućnoj automatizaciji.

Zgodno je što možeš da vidiš i trenutnu potrošnju pa na osnovu toga, možda odlučiš kako da se ponašaš sa strujom. Mi imamo dosta efikasne uređaje, pa ne mogu puno da smanjim već postojeći račun, ali meni je zanimljivo da znam potrošnju u svakom trenutku. Čak mi pomaže da nešto isključim što sam možda zaboravio da radi, pa mic po mic, bude i niži račun. Npr. nisam znao da mi cirkulaciona pumpa za grejanje toliko puno troši, pa sam optimizovao kada da se pali i gasi. To mi je umanjilo potrošnju za oko 40-50 kWh na mesečnom nivou.

Ovako izgleda kad gledam trenutnu potrošnju (dakle kW a ne kWh):
1751310430895.png

Bar nemam onih iznenađenja "odakle toliki račun", o kojima toliko čitam na ovoj temi.

Poslato stanje!
Sad mozete u App ED Srbije da proverite da li je stanje uspesno poslato!

Ja poslao stanje preko sajta, potrosio 485 KW, tako da racun max moze da bude 5500-6000.

Kod mene po ovom sto sam uneo prosli put ispada da je od 1 do 1 798 kw sto je po proceni za monofaznu struju oko 100e. (bar tako kaze chat gpt)

Dok sam dobio neki info da bi da je trofazna bilo 2-3 hiljade manje

Monotarifno, ne monofazno

Nema nikakve razlike (zanemariva je) u potrošnji između trofazno ili monofazno priključenog potrošača bar za sve (male) kućne uređaje. Za industrijske je druga priča
Postoji osetna razliika u cifri između monotarifnog i dvotarifnog sistema

Prosli mesec bilo 600 kw i stiglo 8000 din trebalo da onda za ovaj stigne 10.500 din

stvarno mi nije jasno zasto na portalu https://portal.eps.rs nema mogucnost da posaljete stanje brojila

ranije je bila ta opcija, zasto je posle "unapredjenja sistema" nema?

saljem za 4 brojila stanje,
jednostavno je previse komplikovano slati fotografije, i voditi racuna da ne pomesate podatke i pritom nikakvu potvrdu nemate da ste uspesno prijavili, osim obicne poruke da ste uspesno prijavili.

Ja prijavio danas stanje u 17 h, sada proverio, prijava je uspešna.

Ukupno potrošeno 398 kilowata. 273 skupa i 125 jeftina.

Kao što rekoh, bojleri su smrt za račune tako da ja palim moj bojler na svaki treći dan, na ove vrućine se kupam mlakom vodom.

Nazad
Vrh Dno