Šta je novo?

Upgrade na Win 11 malo starijih masina

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam na poslu 16 konfiguracija sledećih karakteristika:
Intel Core i3-6100
Asus H110M-R
8gb ddr4
240-256gb ssd
kuciste, napajanje..

Te masine su dosle sa softverom i to sa win 10 pro /64 bita i Office 2016/32bita, nemam kluceve za office da bih mogao da ga preinstaliram (neka donacija svojevremeno) a win je vezan za masinu.
Same masine hardverski nisu mnogo vredne ali softver koji je na njima je vredan naročito office.
Da li bi ove mašine mogle da se na neki način upgrejduju na win 11 i da mi to posle bude legalna varijanta.
Hardverski bi ih svakako ojačao dodavanjem rama a i potrudio bi se da nadjem negde bar core i5 procesore 6 ili 7 generacije.

Ne vidim zasto bi to radio. neces nista dobiti pod broj jedan.
Drugo nije mi jasno kako ti se do sada same masine nisu upgrade ovale na w11, lici kao da je neko ukinuo update. Trece Ako je masina OEM i SN za windows u bios ili gde vec onda ce windows sam pokupiti sifru,

Edit:
sada sam se setio tj vrv nemas TPM na tom racunaru pa zato ti ne nudi da se upgradujes, TMP zahtev znam da se lako preskace kada instaliras novi windows ne znam kako je kada se radi upgrade, svakako mislim da nemas ni najmanjeg smisla da prelazis na w11 samo ubaci po 8 gb rama u svaku masinu i cao.

Pozdrav,
te mašine bez reinstalacije ne možeš da ažuriraš na Win 11 iz prostog razloga jer procesor nije podržan i zbog toga se nije ni izvršilo ažuriranje na Win 11. Zamenom procesora isto nećeš dobiti mnogo toga jer svakako za Win11 ti je potreban minimum Intel 8 generacije koji opet ne može na tu ploču. Za firme je po meni svako bitno da pređuna Win 11 zbog sigurnosne podrške koja prestaje u oktobru za Win 10.
Šta svakako možeš da probaš je da isčitaš Office ključ sa svake mašine i da probaš kasnije da upotrebiš. Verujem da su i Office ključevi vezani za mašine ako su došli zajedno sa Windowsom ali to svakako treba proveriti.

Teoretski moze, najveci problem je da nateras Windows 11 da se instalira na sistemu koji ne ispunjava minimalne hardverske zahteve, ali i za to ima resenja na netu.

Mozes da koristis NirSoft ProduKey da bi video Windows kljuc koji ces da iskoristis kasnije tokom instalacije Windows 11. Mada ima i drugih nacina, Windows kljuc bi trebalo sistem sam da ubaci cim se konektujes na net, ali za svaki slucaj napravi kopiju tog kljuca uz pomoc navedenog programa (ili nekog drugog slicnog).
Promena hardwera u smislu dodavanja rama ili zamene procesora ne bi uticala na kljuc.
Office aktivaciju mozes da bekapujes iz store foldera na lokaciji C:\Windows\System32\spp (samo kopiraj store folder na bezbednu lokaciju pre instalacije novog sistema) , a kada instaliras nov sistem onda sledi upustvo da bi vratio aktivaciju:
1: Make sure Office is installed. Close all open Office document.
2: Open Command Prompt as administrator. Type net stop sppsvc and hit Enter to stop the Software Protection Platform service.
3: Replace the original store folder with the backup store folder.
4: Open Command Prompt as administrator. Type net start sppsvc and hit Enter to start the Software Protection Platform service.
5: Open Office 2016 app, and it can be automatically activated

Sve navedeno je u slucaju ciste instalacije, ali uvek imas mogucnost da samo updejtujes na Windows 11 uz zadrzavanje svih programa, pod uslovom da zaobidjes minimalne zahteve Windows 11.

Ako planiras hardverske promene u smislu zamene procesora preporucio bih da ih uradis dok si jos na windows 10. U slucaju ciste instalacije moras da vodis racuna da instaliras tacno verzije Windowsa i Offica za koje si imao kljuc, npr. ako si imao Windows 10 Home, onda moras da instaliras Windows 11 Home.

Poslednja izmena:
Najvise me zanima upgrejd zbog bezbedonosnih razloga. Sto se rada ticedobra je i 10-ka.

Najvise me zanima upgrejd zbog bezbedonosnih razloga. Sto se rada ticedobra je i 10-ka.
Iz bezbednosnih razloga je uzaludno, jer pitanje je da li ce ti kompjuteri dobijati zakrpe, a sigurno je da ces dobiti i "vodeni zig" da konfiguracija nije podrzana zvanicno.
Najbolje je da pocnes da menjas racunare jedan po jedan, ako Linux nije ti alternativa, jer bilo kakva nadogradnja na te racunare je bacanje para.

Nepotrebno ako je samo za običnu, kućnu upotrebu. Defender će uvek dobijati updejtove a on nije samo AV nego cela sigurnosna mreža.

Nepotrebno ako je samo za običnu, kućnu upotrebu. Defender će uvek dobijati updejtove a on nije samo AV nego cela sigurnosna mreža.
U pitanju je neprofitabilna ustanova, nije privatno lice ili privatna firma. Najveći imetak na tim masinama mi je orginalni softver koji je došao zajedno sa mašinama i to je bila neka donacija, ja tada nisam radio gde sada radim tako da ne znam šta je sa instalacionim medijumima i papirima za softver. Mašine su svojevremeno bile sa mehaničkim hard diskovima ali sam sve prebacio kloniranjem na SSD tako da rade ok. Na mašinama je Win 10/64 bita Profesional (zbog rada u domenu) i office 2016 /32bita (ne znam zašto 32-bita ali tako je) koji u sebi ima i Acess. Ove konfiguracije su za većinu korisnika sasvim dovoljne jer su date korisnicima koji koriste Word, internet, štampu ali me najavljeno ukidanje zakrpa navodi na akciju. Nije realno finansijski da u toku ove godine sve mašine zamenim novim. Tako da se sigurnosno moram osloniti na Defender. I ranije je bila oko toga halabuka sa ukidanjem podrške za Win 7 pa na kraju bilo tresla se gora, rodio se miš. Jedino me brine ransomware.

Mora da se salis kada mislis da ce te bezbednost Windowsa od necega zastiti? Nece te W11 zastiti od ransomware 100X vise ce te zastiti ako ti uzmes saljes svojim zaposlenima mailove da izgledaju kao ransomware i da vidis ko ce se upecati i da ih opominjes nego bilo kakva Widnows zastita. Pravi krsteni back up je jedina zastita za ransomware itd itd

Samo napravi dobar plan za bekap i održavaj ga. Ograniči pristup i internet koliko god možeš. Samo zato što prestaje puna podrška, ne znači da će sada da odjednom nastane navala malvera. Za ransomware baš i nema dobra zaštita u sistemu, to je najviše do uzera.

Mora da se salis kada mislis da ce te bezbednost Windowsa od necega zastiti? Nece te W11 zastiti od ransomware 100X vise ce te zastiti ako ti uzmes saljes svojim zaposlenima mailove da izgledaju kao ransomware i da vidis ko ce se upecati i da ih opominjes nego bilo kakva Widnows zastita. Pravi krsteni back up je jedina zastita za ransomware itd itd
Prilično su disciplinovan što se tiče nepoznatih u sumnjivih milova (pu pu da ih ne ureknem). Ransomwer mi je najveći strah ali nije jedini. Rade pod standardnim nalozima, nemaju admin prava, od AV je najčešće W. Defender. Bekap je na dva QNAP nas uređaja. Tako stvari stoje.

Na ploči Asus H110M-R koje imaju ove mašie postoji 14-1 TPM konektor znači da bi se mogao ugraditi mada ne znam ništa o tim TMP 2.0 modulima i koji je sa kojom pločom kompatibilan.

Nazad
Vrh Dno